Raamafdichting airco zelf maken? Stappenplan, benodigdheden & tips

Last updated by Kaz on

raamafdichting airco_zelf maken

Heb je een mobiele airco voor in huis gekocht? Bij zo’n airco heb je altijd met een slang te maken.

Deze slang moet je uit het raam naar buiten hangen, maar daardoor verdwijnt de koele lucht snel weer uit je woning. Je moet daarom altijd gebruik maken van een raamafdichting.

Grote kans dat je geen raamafdichting meegeleverd hebt gekregen. Mocht dit inderdaad het geval zijn, kun je gelukkig de raamafdichting voor je airco zelf maken.

Hoe je dit moet doen, ontdek je in dit artikel!

De benodigdheden

Wil je graag het raam afdichten voor je airco? Haal dan sowieso de volgende benodigdheden in huis:

  • Een polystyreen vel. Dit vel moet bij voorkeur zo’n 2 centimeter dik zijn.
  • Isolatiefolie. Met de isolatiefolie laat je het polystyreen vel nog beter zijn werk doen.
  • Duct tape. Voor het bevestigen van onder andere de isolatiefolie heb je stevige duct tape nodig.
  • Mes, schaar en klittenband. Tot slot heb je ook nog een mes, schaar en klittenband nodig.

Wil je graag een raamafdichting van hout maken? Ook dat behoort tot de mogelijkheden, maar is niet ideaal.

Hout is immers alles behalve flexibel, waardoor je beter voor bovengenoemde benodigdheden kunt kiezen. Het polystyreen vel en de isolatiefolie is voor elk raam perfect op maat te maken.

Stappenplan voor het maken van een raamafdichting voor je airco

Het maken van een raamafdichting voor je airco is niet heel lastig. Zeker niet als je bovengenoemde benodigdheden in huis hebt gehaald. Nadat je dit hebt gedaan, hoef je alleen maar onderstaande stappen te doorlopen.

Stap 1:

Het is allereerst zaak dat je het polystyreen vel op de juiste maat snijdt. Dit doe je het beste door aan alle kanten 2 centimeter extra te rekenen. Extra te rekenen van de afmetingen van het raam wel te verstaan.

Deze ruimte heb je simpelweg nodig omdat het polystyreen vel aan de binnenkant van je kozijn moet passen.

Stap 2:

Met de duct tape kun je nu de randen van de polystyreen vel verstevigen. Het advies is om ook wat duct tape op het polystyreen vel zelf te plakken. Hiermee verstevig je het polystyreen vel, waardoor het minder gevoelig voor bijvoorbeeld de wind wordt.

Stap 3:

Meet de diameter van de slang van de airco op. Dit kun je op twee manieren doen:

  • Meet met een rolmaat de exacte diameter op
  • Houd de slang van de airco tegen het polystyreen vel aan. Je kunt nu de ronding perfect op het polystyreen vel aftekenen

Weet je precies wat de diameter van de slang is? Dan kun je een ronding met de juiste afmetingen in het polystyreen vel maken. Snijd met het mes nu de ronding perfect uit.

Stap 4:

Het is nu zaak om het polystyreen vel verder te verstevigen. Dit doe je door aan de binnenzijde van de ronding nog meer duct tape aan te brengen. Dit staat wellicht niet super netjes, maar brengt wel de gewenste versteviging met zich mee.

Stap 5:

Het is nu zaak om de isolatie aan het polystyreen vel toe te voegen. Het advies is om deze folie aan beide kanten van polystyreen vel aan te brengen. Door de extra isolatiefolie blijft de koele lucht beter in je woning.

Uiteraard heeft de warmte lucht van buiten hierdoor ook niet de mogelijkheid om je woning binnen te dringen.

Stap 6:

Het is nu de bedoeling dat je de raamafdichting aan je kozijn gaat bevestigen. Het advies is om hiervoor gebruik te maken van klittenband. Je kunt het klittenband makkelijk aan de binnenzijde van het kozijn bevestigen.

Nadat je dat hebt gedaan, bevestig je het klittenband ook aan de raamafdichting. Het enige dat je vervolgens nog hoeft te doen, is het klittenband aan elkaar vast te maken.

Tips voor het zelf maken van een mobiele airco raamafdichting

raamdoorvoer-mobiele-airco-zelf-maken

Met bovengenoemd stappenplan maak je snel een prima mobiele airco raamafdichting. Dit kost bovendien niet al te veel tijd.

Als je deze stappen netjes opvolgt, kun je in pakweg een uurtje klaar zijn. Daarvoor is het ook aan te raden om onderstaande tips even op te volgen.

Kies voor het beste soort klittenband

Klittenband is onmisbaar bij het maken van een raamafdichting. Ongeacht of je een verrijdbare airco of een stille mobiele airco hebt, moet de slang stevig in de raamafdichting vastzitten.

Dit krijg je alleen voor elkaar door de raamafdichting stevig aan het kozijn vast te maken. Daarvoor heb je het beste soort klittenband nodig.

Meet de diameter van de slang nauwkeurig op

Bij bovenstaand stappenplan komt het aan op nauwkeurigheid. Dit is vooral het geval als je de diameter van de slang op gaat moeten. Dit moet je 100% nauwkeurig doen.

Waarom? De slang maak je hierdoor volledig passend voor het gat. Is er een afwijking van bijvoorbeeld 2 centimeter? Dan merk je al snel op dat de slang regelmatig uit de raamafdichting valt. Dat is precies wat je niet wilt. Zorg daarom voor een nauwkeurige meting van de slang.

Kijk goed naar je voorkeuren

Wil je wel een raamafdichting met bovengenoemde materialen maken? Of heb je liever een raamafdichting met hout? De mogelijkheden zijn op dit gebied vrij divers. Het is daarom belangrijk dat je al op voorhand goed naar je eigen voorkeuren kijkt.

Overweeg de aanschaf van een raamafdichtingskit

Heb je het idee dat bovenstaand stappenplan voor jou niet haalbaar is? Dan is het interessant om eens naar een raamafdichtingskit te kijken. Met zo’n kit hoef je niet meer alle benodigdheden los in huis te halen.

Ook hoef je alleen maar de handleiding te doorlopen. Dit maakt het maken van een raamafdichting voor je airco een stuk makkelijker.

Raamafdichting airco zelf maken: aanrader of niet?

Ja, het zelf maken van een raamafdichting voor je airco is aan te raden. Het is niet al te lastig, kost niet super veel tijd en is ook nog leuk om te doen.

Besef wel goed dat je niet voor alle airco’s een raamafdichting nodig hebt. Voor een mobiele airco met slang heb je dit wel nodig, maar voor een plafond airco bijvoorbeeld niet.


Categorieën: Huishouden