Mobiele airco met slang kopen? Voordelen, nadelen & tips!

Last updated by Kaz on

mobiele airco met slang

Heb je het zomers behoorlijk warm in je woning? Dit is het gevolg van het veranderende weersbeeld én van de goede isolatie. Doordat je woning goed geïsoleerd is, blijft de warme lucht in je woning hangen.

Dit los je op door een mobiele airco aan te schaffen. De keuze voor een mobiele airco met slang is daarbij een logische keuze.

Voordelen van een mobiele airco met slang

Met een mobiele airco met slang geniet je van de nodige voordelen:

 • Perfecte verkoeling van de ruimte. Een mobiele airco met slang verkoelt het water en blaast de warmte lucht via de afvoerslang naar buiten. Dankzij deze afvoerslang wordt een ruimte snel en vakkundig gekoeld.
 • Op veel plekken te gebruiken. Je kunt de mobiele airco met slang op verschillende plekken in je woning gebruiken. Je kunt kiezen voor een variant met slang door het raam of een deur. In veel gevallen moet je hiervoor wel veranderingen doorvoeren aan het raam of de deur, maar dat is nu eenmaal niet anders. Denk bijvoorbeeld aan een raamafdichting.
 • Veel handige extra’s. De moderne mobiele airco’s met slang zijn van veel handige extra’s voorzien. Zo bestaan er al varianten die je met een mobiele app kunt bedienen. Ook bestaan er varianten die speciaal voor in een slaapkamer geschikt zijn, onder meer vanwege het lage geluidsniveau.
 • Voordeliger. Twijfel je tussen een mobiele airco met afvoerslang of een inbouw airco? Als je naar de prijskaartjes van beide varianten kijkt, zie je dat de variant met slang naar buiten een stuk voordeliger is. Voor een inbouw airco betaal je al snel duizenden euro’s; dat is uiteraard niet voor elk huishouden te betalen.
 • Makkelijk te installeren. Een ander belangrijk voordeel is dat je een mobiele airco met slang makkelijk kunt installeren. Dit doe je snel en je hoeft hier geen vakman voor in te schakelen. Op dit gebied bespaar je dus ook nog een hoop installatiekosten.
 • Meerdere functies. Indien je voor één van de beste mobiele airco’s met slang kiest, geniet je veelal van meerdere functies. Zo bestaan er varianten die niet alleen koelen, maar ook de lucht nog reinigen en ontvochtigen. En wil je helemaal voor het beste van het beste gaan? Dan bestaan er ook nog mobiele airco’s die een ruimte kunnen verwarmen.
 • Hoog koelvermogen. Dankzij de slang beschikt een dergelijke mobiele airco over een hoog koelvermogen. Dit brengt meerdere voordelen op, zoals een snelle verkoeling van een ruimte. Wel zo prettig als je bijvoorbeeld voor het slapengaan even snel je slaapkamer af wilt laten koelen. Ander voordeel is dat ook grotere ruimtes gekoeld kunnen worden met een mobiele airco met slang.

Nadelen van een mobiele airco met slang

Je kunt ook kiezen voor een mobiele airco zonder slang. Dít is in bepaalde situaties de juiste keuze, omdat je bij een mobiele airco met afvoerslang met de volgende minpunten rekening moet houden:

 • Je hebt altijd een raam of deur nodig. Voor een mobiele airco met slang heb je altijd een raam of deur nodig. Indien je voor een variant zonder slang kiest, heb je hier geen omkijken naar. Die variant plaats je simpelweg overal in je woning.
 • Hoger energieverbruik. De ervaring leert dat een variant met slang meer energie verbruikt dan een andere variant. Dit gaat overigens wel hand in hand met het koelvermogen; het koelvermogen van een airco met slang ligt hoger dan bij een variant zonder slang.
 • Je kunt last van tocht krijgen. Doordat je de slang altijd naar buiten toe moet hangen, kan er in je woning tocht ontstaan. Om deze tocht te voorkomen, bestaan er wel heuse afdichtingstrips. Nadeel van die strips is uiteraard de extra investering.
 • Maakt relatief wat lawaai. Een mobiele airco met slang heeft meer vermogen nodig om de lucht te koelen. Een nadeel hiervan is dat zo’n airco relatief veel lawaai maakt. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het soort mobiele airco met slang waar je voor kiest.

Wanneer is een airco met slang de juiste keuze?

Wil je een ruimte in je woning makkelijk en efficiënt verkoelen? Dan is een mobiele airco met slang zeker een prima optie. Dit is vooral het geval als je de mobiele airco in de buurt van een raam neer kunt zetten.

Je hangt de slang vervolgens naar buiten, installeert de afdichtingstrips en geniet snel van de koelere lucht.

Wil je het liefste niet al te veel geld aan je nieuwe airco uitgeven? Ook dan is de keuze voor een mobiele airco met slang de beste optie. Zo’n variant is simpelweg veel goedkoper dan een inbouw airco.

En wil je de kosten echt zo laag mogelijk houden? Houd dan een mobiele airco aanbieding in de gaten. Daarmee vang je twee vliegen in één klap.

Heb je het liefste een airco die je makkelijk kunt installeren? Dan kom je ook al snel bij een mobiele airco met slang uit.

Je hoeft deze airco alleen maar op de juiste plek neer te zetten en vervolgens de slang door het raam heen te halen. Vanaf dat moment geniet je al van koele lucht in je woning.

Wanneer is een airco met slang níet de juiste keuze?

Al met al is een mobiele airco met slang in veel situaties de juiste keuze. Maar, houd er ook goed rekening mee dat het niet in alle situaties de beste keuze is.

Wil je bijvoorbeeld met je mobiele airco heel flexibel zijn? Dan kies je het beste voor een variant zonder slang.

De varianten zonder slang hoef je immers niet bij een raam neer te zetten, waardoor je ‘m werkelijk waar overal neer kunt zetten. Bij een variant met slang heb je altijd te maken met de slang.

Daarnaast is een mobiele airco met slang een vrij groot object. Wil je graag je woning strak houden? Dan kun je beter voor een onzichtbare airco kiezen.

Qua mogelijkheden, werking en tarief is zo’n onzichtbare variant echter niet te vergelijken met een mobiele airco.

Belangrijke tips voor het kopen van een airco met slang

Heb je oren naar de aanschaf van een mobiele airco met slang? Om tot de beste koop te komen, raden wij je aan om onderstaande tips op te volgen. Met deze tips vind je snel de beste mobiele airco met slang.

Tip 1: bepaal waar je de airco neer wilt zetten

Allereerst is het belangrijk dat je bepaalt waar de airco moet komen. Wil je ‘m in bijvoorbeeld je thuiskantoor neerzetten? Of wil je ‘m in je slaapkamer neerzetten?

Als je weet waar ‘ie moet komen, kun je naar het koelvermogen kijken. Is een koelvermogen van 9000 BTU voldoende? Of heb je een koelvermogen van 12000 BTU nodig? Stem het koelvermogen dus goed af op de ruimte waarin je de airco wilt gebruiken.

Tip 2: kijk goed naar het energieverbruik

Sinds enige tijd is dit wellicht één van de belangrijkste tips. Aangezien de energieprijzen door het plafond zijn gegaan, is het wenselijk om voor een energiezuinige airco te kiezen. Check daarom per mobiele airco met slang wat het energielabel is.

Tip 3: let goed op het geluidsniveau

Zeker als je de mobiele airco in je slaapkamer wilt gebruiken, is het belangrijk om goed op het geluidsniveau te letten. Des te minder geluid de mobiele airco met slang maakt, des te beter ‘ie geschikt is voor in een slaapkamer. Of in een thuiskantoor als je geconcentreerd moet werken.

Tip 4: kijk goed naar de functies

Het is ook belangrijk om goed naar de functies van de mobiele airco te kijken. Is de mobiele airco in staat om een ruimte te koelen én te verwarmen?

Of is de mobiele airco wellicht in staat om een ruimte te zuiveren of te ontvochtigen? De mogelijkheden op dit gebied zijn divers, dus let hier goed op.

Tip 5: kijk goed naar de slang

Het is belangrijk om niet alleen naar de airco zelf te kijken, maar ook naar de slang. Hoe lang is de slang precies? De ervaring leert dat de lengte van de slang meestal 150 centimeter is. Maar, er zijn ook varianten waarbij de slang net iets korter of langer is.

Tip 6: kijk goed naar de bediening

Gemak dient de mens. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een mobiele airco die je met je app kunt bedienen. Of met een afstandsbediening. Dankzij een afstandsbediening of app hoef je niet van bijvoorbeeld de bank vandaan te komen om de airco te bedienen.

Tip 7: ga altijd voor kwaliteit

Het is verleidelijk om voor de goedkoopste mobiele airco met slang te kiezen. Dat die variant het goedkoopste is, heeft in veel gevallen specifieke redenen. Zo is het koelvermogen wellicht minimaal of is de mobiele airco niet al te fijn te bedienen.

Ons advies is daarom om niet voor de goedkoopste variant te gaan, maar om voor kwaliteit te gaan:

 • Kies altijd voor een variant van een A-merk. Onder meer Fuave, AEG, Delonghi, Honeywell, Rowenta en Duux leveren een prima kwaliteit. Er zijn voldoende goede airco merken op de markt.
 • Durf te investeren. Het is ook aan te raden om in een goede mobiele airco met slang te investeren. Dit gaat hand in hand met de kwaliteit; voor kwaliteit moet je nu eenmaal betalen.

Tip 8: kijk goed naar het design en de afmetingen

Het design van een mobiele airco wordt wel eens onderschat, maar is volgens ons toch echt van belang. Zeker als je voor een grotere variant kiest, is dit een heuse eyecatcher in je woning. Het is dan ook zeer wenselijk dat de mobiele airco qua design naar je wens is.

Let ook goed op de afmetingen van de airco. De airco moet immers wel in de ruimte passen waar je ‘m graag wilt gebruiken.

Tip 9: let op handige extra’s

Mobiele airco’s worden steeds slimmer en beter. Dit blijkt onder meer uit het koelvermogen, de bediening en de algehele kwaliteit. Dit blijkt echter ook uit de handige extra’s waar een mobiele airco tegenwoordig over kan beschikken.

Wat te denken van een display en timer? Of wat te denken van een verstelbare uitblaasrichting? Ook bestaan er veel mobiele airco’s met nachtmodus; die varianten zijn ideaal voor in de slaapkamer. Let al met al goed op handige extra’s.

Kun je een airco slang verlengen?

Ja, het is mogelijk om een mobiele airco te verlengen. Het advies is echter om dit vooral niet te doen. Door de mobiele airco te verlengen, doe je het effect van een mobiele airco teniet.

Door de lengte van de slang heeft de airco namelijk meer moeite om de warme lucht af te voeren. De warme lucht blijft hierdoor meer in je woning aanwezig, waardoor de ruimte helemaal niet afkoelt.

Daarnaast is de kans groot dat een te lange slang in een bocht komt te liggen. Ook dat is niet wenselijk, aangezien de lucht dan minder goed afgevoerd kan worden. Houd daarom de afvoerslang zo kort mogelijk!

Waar te koop?

Ben je overtuigd om een mobiele airco met slang aan te schaffen? Vergelijk dan snel het aanbod bij onderstaande winkels:

Meer verkoeling:


Categorieën: Huishouden