Onzichtbare airco thuis? Bekijk hier de mogelijkheden!

Last updated by Kaz on

onzichtbare airco

Ben je de hoge temperaturen in je woning zat? Met de aanschaf van een airco bied je jezelf de mogelijkheid om de binnenhuistemperatuur te reguleren.

Het is echter goed voor te stellen dat je niet zit te wachten op zo’n lelijke binnenunit. Gelukkig kun je tegenwoordig ook voor een onzichtbare airco kiezen.

Een onzichtbare airco in huis is bijvoorbeeld een airco die volledig weggewerkt is. De airco is hierdoor niet zichtbaar, waardoor je interieur een stuk strakker oogt.

Op het gebied van een onzichtbare airco heb je bovendien steeds meer keuze. De verschillende mogelijkheden zetten we hieronder graag voor je op een rijtje.

Welke mogelijkheden heb je?

Als je graag thuis een mooie airco wilt hebben, heb je uit meerdere oplossingen de keuze:

 • Je kunt je airco laten wegwerken. Bij een airco wegwerken wordt de koeler dusdanig weggewerkt dat je ‘m niet meer ziet zitten. Dit is bijvoorbeeld bij een monoblock airco mogelijk, aangezien dit een airco zonder buitenunit is. Als de binnenunit netjes weggewerkt is, zie je de airco (nagenoeg) niet meer zitten.
 • Je kunt voor een plafondairco kiezen. Vind je het niet mooi om de airco opvallend in één van de muren te plaatsen? Dan kies je het beste voor een plafond airco. Zo’n airco plaats je in het plafond, waarbij je ook nog voor een verlaagd plafond kunt kiezen. Dankzij het verlaagde plafond zie je de airco niet meer, maar alleen een designrooster.
 • Je kunt voor een kanaal airco kiezen. Ben je bereid om te betalen voor één van de beste mooie airco oplossingen? Dan kun je voor een kanaal airco kiezen. Dit is een airco die geheel uit het zich gemonteerd wordt en waarbij alleen nog luchtroosters te zien zijn. Het grootste gedeelte van de airco, de binnenunit, wordt boven het plafond gemonteerd. Dit gedeelte zie je dus nooit zitten.
 • Airco binnenunit wegwerken. Er zijn al met al meerdere mogelijkheden om de airco binnenunit weg te werken. Kijk eens goed naar de inrichting van je woning en vraag eventueel een specialist om met je mee te kijken. De kans is dan erg groot dat ook in jouw woning de airco netjes weggewerkt kan worden.

Een airco die weggewerkt is, doet zijn werk uiteraard prima. Ondertussen heb je nooit last van het minder fraaie design van een gemiddelde airco.

Alternatief: kies voor een design airco

Heb je geen mogelijkheden in je woning om de airco weg te werken? Of vind je het zonde om hier veel geld aan uitgeven? Dan kun je ook voor een design airco kiezen.

Op het gebied van designs airco’s heb je ook voldoende keuze:

 • Een airco in een afwijkende kleur. De meeste airco’s zijn in het wit uitgevoerd, maar je kunt ook kiezen voor een variant in een andere kleur. Heb je bijvoorbeeld een interieur waarin de kleur rood de hoofdrol speelt? Dan kun je eens naar een gave rode airco kijken.
 • Een airco met LED verlichting. Er bestaan tegenwoordig ook airco’s met ingebouwde LED verlichting. Deze airco’s koelen een ruimte, maar verlichten de ruimte ondertussen ook nog eens. Je geniet hiermee dus van een win-win situatie.
 • Een airco met een strakke vormgeving. Er zijn meerdere airco merken die bewust bezig zijn met het ontwikkelen van mooie airco’s. Deze airco’s hebben bijvoorbeeld afgeronde hoeken of zijn op een andere manier strak vormgegeven.

Wat kost een onzichtbare airco?

Een onzichtbare airco is hoe dan ook duurder dan een ‘normale’ airco. Dit heeft puur te maken met de extra handelingen die verricht moeten worden.

Wil je bijvoorbeeld de airco binnenunit weg laten werken? Dan zou je hier bijvoorbeeld een verlaagd plafond voor aan moeten laten brengen. De kosten hiervoor lopen al snel in de duizenden euro’s, terwijl je de airco zelf dan ook nog aan moet schaffen.

De uiteindelijke kosten hangen van meerdere factoren af. Het soort airco waar je voor gaat, is één van deze factoren. Kies je bijvoorbeeld voor een kanaal airco? Dan betaal je meer dan voor een monoblock airco waarbij je alleen de binnenunit weg hoeft te werken.

Een andere factor is je woning zelf. Welke mogelijkheden heb je in je woning om de airco weg te werken? En wat zou in jouw geval de beste keuze zijn? Dit hangt niet alleen samen met de situatie in je woning, maar ook met je persoonlijke voorkeuren.

Voor het overzicht zetten we de gemiddelde kosten even op een rijtje:

 • Monoblock airco: tussen de 1300 en 2100 euro
 • Kanaal airco: tussen de 3200 en 4850 euro
 • Plafondairco weggewerkt: 1100 tot 2500 euro

Wat zijn de voordelen van een onzichtbare airco?

Er zijn meerdere redenen om voor een onzichtbare airco te kiezen:

 • De airco valt niet meer zo erg op. Als je voor een ‘normale’ airco kiest, weet je simpelweg zeker dat deze airco goed opvalt. Dit komt door het ietwat afzichtelijke design, maar ook door de afmetingen.
 • Veiliger en mooier. Wij zijn van mening dat een ingebouwde airco ook een stuk veiliger is. Dit komt onder meer doordat er geen sprake meer is van uitstekende onderdelen.
 • Past bij een strak interieur. Meer en meer huishoudens kiezen voor een strak interieur. Geldt dit ook voor jou? Dan is een onzichtbare airco verreweg de best keuze voor in je interieur.
 • Lager geluidsniveau. In veel gevallen brengt een ingebouwde airco een lager geluidsniveau met zich mee. Indien de airco in bijvoorbeeld het plafond ingebouwd zit, houdt het verlaagde plafond het meeste geluid tegen.

Wat zijn de nadelen van een onzichtbare airco?

Een onzichtbare airco is geweldig, maar is niet perfect.

Je moet namelijk goed met onderstaande nadelen rekening houden:

 • Niet al te veel mogelijkheden. Bij een onzichtbare airco heb je niet al te veel mogelijkheden. Zo kun je eigenlijk alleen voor een monoblock airco kiezen en niet voor een split airco.
 • Duurder. Een onzichtbare airco is duurder dan een ‘normale’ airco. Dit hebben we eerder in dit artikel al uitgelegd en leggen we hieronder nog iets uitgebreider uit.

Waar moet je rekening mee houden?

Een airco die weggewerkt is, is uiteraard een stuk fraaier dan een normale airco. Maar, er moet wel voor gezorgd worden dat de airco echt netjes weggewerkt wordt. Als er ‘prutswerk’ geleverd wordt, heb je alsnog niks aan het feit dat de airco weggewerkt is.

Ook moet goed rekening worden gehouden met de werking van de airco. Nadat de airco weggewerkt is, moet de airco uiteraard wel nog geheel naar wens functioneren. Het advies is daarom om je airco alleen weg te laten werken door een ware specialist.

Tevens moet je dus met de investering rekening houden. Je hebt niet alleen met bovenstaande gemiddelde kosten te maken, maar mogelijk ook nog met bijkomende kosten. Nadat de airco netjes weggewerkt is, wil je mogelijk het gebied rondom de airco opnieuw schilderen.

Uiteraard moet je ook nog met de kosten van de airco zelf rekening houden. Voor een gemiddelde airco betaal je al snel een paar duizend euro tegenwoordig; de totale investering loopt hiermee hoog op.

Je moet ook nog goed bepalen of een weggewerkte airco voor jou wel de beste keuze is. Kun je niet beter voor bijvoorbeeld een mobiele airco zonder slang kiezen?

Of voor een stille mobiele airco? De mogelijkheden zijn tegenwoordig divers, dus maak vooral een uitgebreide vergelijking voor jezelf.

Wat zijn de alternatieven?

Je kunt eventueel kijken naar een kleinere airco. Een kleinere airco valt sowieso al minder op, waardoor dat mogelijk een goed alternatief is.

Of je kunt kijken naar een mobiele airco. Een mobiele airco kun je altijd nog ‘verstoppen’ in je woning op de momenten dat je ‘m niet nodig hebt.

Een ander alternatief is om nog heel even te wachten. Grote kans dat de airco’s in de toekomst alleen maar kleiner en minder opvallend worden. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar immers in rap tempo op!

Gratis airco offerte aanvragen

Vul je gegevens hieronder in voor een gratis en vrijblijvende offerte:
Meer verkoeling:

Categorieën: Huishouden