Plafond Airco – Bekijk de Voordelen & Nadelen (Kosten & Tips)

Last updated by Kaz on

plafondairco

Ben je voor in je woning op zoek naar een geschikte airco? Dan kun je je borst natmaken. Je kunt op dit moment namelijk uit veel soorten airco’s kiezen.

De plafond airco is één van de varianten die steeds populairder aan het worden is. Waarom? Dat vertellen we je graag in dit artikel.

Verder vertellen we je meer over de verschillende soorten, de kosten en voorzien we je van handige tips.

Wat is een plafond airco precies?

Een plafond airco is een airco die je aan het plafond moet bevestigen. De koude lucht verplaatst zich vervolgens via het plafond, waardoor een ruimte snel afgekoeld wordt.

Je kunt een plafond airco vergelijken met een wandmodel. Het enige verschil is dat je een wandmodel aan de muur moet bevestigen.

Wat zijn de voordelen van een plafond airco?

 • De airco neemt weinig ruimte in beslag. De ruimte die de airco wel in beslag neemt, is normaal gesproken loze ruimte. Want, wat zou je anders doen met de ruimte bij het plafond?
 • Een plafond airco werkt veelal stil. Ben je op zoek naar een stille plafondventilator? Waarom kijk je dan niet naar een plafondairco? Zo’n airco maakt ook weinig lawaai en heeft een hoger koelvermogen.
 • Een plafond airco is vrij opvallend. Sommige plafonds airco’s zie je niet eens aan het plafond hangen. De airco valt hierdoor minder op.
 • Voor grotere ruimtes geschikt. Een plafond airco is een prima optie voor in grotere ruimtes. De meeste varianten bieden namelijk een hoog koelvermogen en zijn daardoor in staat om grotere ruimtes te koelen.
 • Perfecte stuwing van de luchtstroom. Kies je voor een wandmodel airco? Dan blaast deze airco de lucht waarschijnlijk alleen naar beneden. Een goede plafond airco stuwt de lucht echter alle kanten op. Ook dit zorgt ervoor dat een plafond airco geschikt is voor in grotere ruimtes.

Wat zijn de nadelen van een plafond airco?

 • Niet altijd de mooiste designs. Een plafond airco valt in veel gevallen niet goed op. Dat is maar al te wenselijk, aangezien de airco’s voor aan het plafond niet altijd de mooiste designs hebben. Bij het uitkiezen van een nieuwe airco voor aan het plafond is dit één van de belangrijkste aandachtspunten.
 • Vaak een grote buitenunit. Bij een plafond airco met buitenunit is de unit vaak vrij groot uitgevoerd. Dit komt puur door het koelvermogen van de airco. En voor de kracht die daarvoor benodigd is. Je moet daarom op zoek gaan naar een geschikt plekje voor deze grote buitenunit.

Verschillende soorten plafond airco’s

Spreken de voordelen van een plafond airco je aan? En wil je daarom voor zo’n airco gaan? Dan is het belangrijk om een vergelijking tussen de verschillende soorten plafond airco’s te maken.

In het aanbod wordt onderscheid gemaakt tussen drie varianten. Die bespreken we hieronder.

1. Onderbouw plafond airco

Bij deze soort airco’s wordt de binnenunit binnen gemonteerd en de buitenunit buitenshuis. Voor deze soort airco’s moeten er dus wel slangen door het plafond getrokken worden.

Dit is de enige manier om de airco werkend te krijgen.

Belangrijk voordeel is dat deze airco’s niet al te veel wegen. Met een gemiddeld gewicht van 25 kilogram valt het totale gewicht reuze mee.

Wel moet je er rekening mee houden dat een onderbouw plafond airco behoorlijk goed opvalt.

2. Cassettemodel airco

Heb je een verlaagd plafond in je woning? Dan kies je het beste voor een cassettemodel airco. Bij deze airco’s is alleen het rooster zichtbaar, waardoor dit eigenlijk een onzichtbare airco is.

Met name voor verlaagde plafonds is dit de beste oplossing. Maar, dit geldt ook voor ruimtes met een vals plafond of een systeemplafond.

3. Plafond kanaal airco

Dit is een compleet luchtkanaal met roosters. Deze airco wordt met name gebruikt voor bij een vals plafond. Achter dit valse plafond kan het complete luchtkanaal namelijk netjes weggewerkt worden.

En het enige dat je vervolgens ziet, is het rooster van dit luchtkanaal.

Een plafond kanaal airco gebruik je niet zomaar in huis. Deze airco is meer geschikt voor in een gebouw met een grote airco installatie.

Voor in een huis is het logischer om voor een onderbouw plafond airco of cassettemodel airco te kiezen.

Voor wie is een plafond airco geschikt?

Een plafond airco komt in veel huizen maar al te goed van pas. Wil je bijvoorbeeld dat in je woning de airco niet al teveel opvalt? Dan is een plafond airco een prima optie.

Of heb je een relatief grote ruimte die je wilt koelen? Ook dan is een plafond airco een prima optie. Deze airco’s hebben een flink koelvermogen en zijn daardoor voor grotere ruimtes ideaal.

De plafond airco’s worden echter niet alleen in huizen gebruikt. Ook in zakelijke gebouwen, zoals een kantoor, is een plafond airco een prima optie. De toepassingsmogelijkheden zijn al met al behoorlijk divers.

Hoe kun je een plafond airco installeren?

De installatie van een plafond airco inbouw heeft de nodige voeten in de aarde. Dit is dan ook iets wat je niet zelf kunt doen. Sterker nog: officieel mag je niet eens zelf een plafond airco inbouwen. Dit mag je alleen laten doen door een STEK erkend airco monteur.

Wat de reden hiervoor is? Een dergelijke airco werkt met zogeheten koudemiddelen. Dit zorgt ervoor dat alleen een vakkundige monteur de installatie op zich mag nemen.

Hoe de airco vervolgens gemonteerd wordt, hangt van het soort airco af. Ook wordt hierbij gekeken naar het soort plafond. Dat is op zich logisch; het soort plafondairco stem je immers af op het soort plafond. Een erkende monteur kan je hier alles over vertellen.

Wat kost een plafondairco?

Bij een plafondairco moet je met twee soorten kosten rekening houden:

 • Kosten voor de aanschaf. Voor een plafond onderbouw binnenunit betaal je ongeveer 800 euro. Voor een cassettemodel airco betaal je al snel 1250 tot 2500 euro. En voor een luchtkanaal airco betaal je daar een veelvoud van.
 • Kosten voor de installatie. Zoals hierboven al gesteld, moet je een plafond airco door een specialist laten installeren. Deze specialist doet dit voor een bedrag van gemiddeld 400 euro. Uiteraard zijn er uitschieters omhoog en omlaag, aangezien elke specialist zijn eigen tarieven mag bepalen.

Plafond airco kopen: Waar moet je op letten?

Bij een plafond airco moet je sowieso op het soort airco letten. Daarnaast moet je goed naar het koelvermogen kijken. Stem dit koelvermogen af op de oppervlakte van de airco.

Verder moet je goed kijken naar de uitblaasrichting. Wij adviseren je om altijd te kiezen voor een plafond airco met verstelbare uitblaasrichting. Je kunt daarmee voor een nóg fijner woonklimaat zorgen.

Uiteraard moet je ook goed naar de kosten kijken. Vraag bijvoorbeeld meerdere offertes op en verdiep je goed in de verschillende modellen. Het is wel aan te raden om in de beste plafond airco te investeren.

De werking van de beste modellen is simpelweg subliem te noemen. En dat geldt ook nog voor de levensduur van deze modellen. Tot slot moet je goed kijken naar de bediening.

Op dit gebied bestaan twee mogelijkheden:

 • Bedienen via een knop op de muur. Deze knop staat in verbinding met de airco, waardoor je middels deze knop de airco bijvoorbeeld aan en uit kunt zetten. Ook is het hiermee mogelijk om de temperatuur te bepalen.
 • Bedienen met een afstandsbediening. Geniet je graag van het nodige gemak? Kies dan voor een plafond airco met afstandsbediening. Met dank aan deze afstandsbediening stel je de airco op afstand geheel naar wens in.

Alternatieven voor een plafondairco

Ben je niet volledig overtuigd van een plafond airco? Dan kun je ook eens naar een wandmodel kijken.

Deze modellen lijken in de basis op elkaar, maar moeten dus op een andere plek gemonteerd worden. Ook zijn wandmodellen anders vormgegeven en in veel gevallen iets betaalbaarder.

Een ander alternatief is een plafondventilator. Zo’n ventilator is makkelijk op te hangen en zorgt vervolgens voor een verplaatsing van de lucht in de ruimte.

Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een plafondventilator met lamp of een plafondventilator met modern design.

Dit gaat op zich prima, maar het koelvermogen ligt echt een heel stuk lager. Wel is dit een (veel) voordeligere koop.

Gratis airco offerte aanvragen

Vul je gegevens hieronder in voor een gratis en vrijblijvende offerte:Meer verkoeling:

Categorieën: Huishouden