Smart mirror: Alles over deze unieke spiegel

Last updated by Simon on

Alle-info-over-de-smart-mirror

Jarenlang is een spiegel niks meer geweest dan een stuk glas. Een stuk glas waarin je jezelf of voorwerpen ziet.

Door de jaren heen, is een spiegel echter steeds slimmer geworden. Door allerlei ontwikkelingen is uiteindelijk de smart mirror op de markt gebracht.

Wat is een smart mirror precies? Hoe werkt een dergelijke spiegel? Wat zijn de voordelen van een slimme spiegel?

En hoe kun je zelf de beste smart mirror uitzoeken? Dit zijn allerlei vragen waar je in dít artikel een passend antwoord op gaat vinden.

Wat is een smart mirror precies?

Een smart mirror kunnen we omschrijven als een slimme spiegel. Een slimme spiegel waarop je bijvoorbeeld de weersverwachtingen ziet staan.

Of een spiegel waarop je je agenda weer kunt laten geven of een spiegel waarop je de laatste nieuwsupdates kunt bekijken.

Eigenlijk kun je een smart mirror zien als een groot display. Een groot display waarop allerlei dingen weergegeven kunnen worden.

Doordat zo’n spiegel uiteraard wel van glas gemaakt is, kun je een smart mirror ook als een normale spiegel inzetten.

Hoe werkt een slimme spiegel?

Een smart mirror bestaat uit een elektronisch beeldscherm. Dit beeldscherm moet aangedreven worden voor een computer; in nagenoeg alle gevallen wordt hierbij gekozen voor een Raspberry Pi.

Dit is een minicomputer die slechts een paar tientjes kost.

Via deze computer kun je vervolgens allerlei widgets selecteren. Zo selecteer je bijvoorbeeld een widget voor het weer, waarna op de smart mirror de weersvoorspellingen geprojecteerd worden.

Dit is te danken aan de Raspberry Pi, maar ook aan het ingebouwde elektronische beeldscherm.

Waar kun je een smart mirror gebruiken?

Waar-kun-je-een-smart-mirror-gebruiken

Smart mirrors worden op dit moment op meerdere manieren gebruikt. Sommige mensen gebruiken een smart mirror in huis, maar een dergelijke spiegel wordt ook veelvuldig professioneel gebruikt.

Wil je bijvoorbeeld in je kapsalon relevante informatie aan je klanten voorschotelen?

Dat is mogelijk met een slimme spiegel. Dit is ook het geval in andere soorten winkels of in een kantoorpand.

Een andere plek waar een smart mirror regelmatig gebruik wordt, is in de badkamer. Een slimme badkamer spiegel biedt – bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen – allerlei relevante informatie.

Dit is een echt luxe product waarmee je je badkamer op een unieke manier aan kunt kleden.

Wat zijn de voordelen van een smart mirror?

Voordelen van een smart mirror

Is het nou aan te raden om direct een smart mirror te kopen? Dit hangt enigszins af van de wensen die je hebt. Feit is in ieder geval dat een smart mirror veel voordelen met zich mee brengt.

Veelzijdig te gebruiken

Een belangrijk voordeel is dat je een smart mirror veelzijdig kunt gebruiken. Je kunt namelijk zelf bepalen welke informatie op de spiegel naar voren moet komen.

Verder is het mogelijk om de mirror naar eigen wens aan te passen.

Hoe dat precies zit? Nou, een smart mirror werkt op basis van open-source software.

Concreet betekent dit dat je zelf software kunt ontwikkelen en deze vervolgens op de spiegel kunt gebruiken. Hierdoor ben je óók in staat om de softwaresystemen van andere mensen te gebruiken. Ideaal!

Hoe je met deze software aan de slag kunt gaan? Je kunt er voor kiezen om met deze software extra functies aan de spiegel toe te voegen.

Zo is het mogelijk om touchscreen aan de spiegel toe te voegen, om led verlichting te creëren of om middels spraakbesturing de spiegel te bedienen. De mogelijkheden zijn op dit gebied eindeloos.

Je hebt je smartphone niet nodig

Wil je graag de gehele dag door van bepaalde informatie op de hoogte blijven? Met een goede slimme spiegel is dit een fluitje van een cent.

Je kunt dit geheel naar wens instellen, zonder dat je hier je smartphone voor nodig hebt.

Zelf te maken

Een belangrijk voordeel van een smart mirror is dat je ‘m ook zelf kunt maken. Hoe je dit kunt doen, bespreken we graag verderop in dit artikel.

Door zelf een dergelijke spiegel te maken, weet je in ieder geval veel geld te besparen. Bovendien kun je de smart mirror volledig naar eigen wens maken.

Op veel plekken te gebruiken

Zoals we eerder al aangegeven hebben, kun je een smart mirror veelzijdig gebruiken. Dit is niet alleen aan alle functionaliteiten te danken, maar ook aan de vele mogelijke plekken.

Een smart mirror werkt in principe op alle mogelijke plekken in een woning. Daarbovenop komt ook nog eens dat je zo’n spiegel voor professionele doeleinden in kunt zetten.

Wat zijn de nadelen van een smart mirror?

Nadelen smart mirror

Op dit moment is een smart mirror nog niet onomstreden. Je ziet de slimme spiegels bijvoorbeeld nog niet overal en altijd in het dagelijkse leven terug.

Dit heeft onder meer met onderstaande nadelen te maken.

Beperkt aanbod

Op dit moment kun je uit nog niet al te veel smart mirrors kiezen. De smart mirrors die wél al worden aangeboden, zijn behoorlijk prijzig te noemen.

Doordat het aanbod nog niet zo divers is, kun je bovendien nog geen hele uitgebreide vergelijking maken.

Voor het maken van een smart mirror heb je kennis nodig

Doordat het aanbod beperkt is, is het interessant om zelf een smart mirror te maken. Voor het maken hiervan heb je echter veel kennis nodig.

Zo moet je kunnen programmeren en moet je uit de voeten kunnen met een Raspberry Pi. Ook is het een feit dat het maken van een smart mirror veel tijd kost.

Niet alle spiegels zijn voor in de badkamer geschikt

Wil je een slimme spiegel in je badkamer hebben? Dat is goed voor te stellen. Zo’n spiegel biedt vaak handige verlichting, beslaat een stuk minder en zijn op afstand te bedienen.

Het lastige is alleen dat niet alle spiegels voor in de badkamer geschikt zijn.

Mocht je specifiek een slimme spiegel in de badkamer willen hebben, moet de spiegel 100% waterdicht zijn. Doe daarom goed onderzoek naar de beste slimme badkamerspiegel.

Waar moet je op letten bij het kopen van een smart mirror?

Wat-is-een-smart-mirror-precies-1

Spreken de voordelen van een slimme spiegel je aan? En wil je daarom graag zo snel mogelijk een smart mirror aanschaffen? Dan raden wij je aan om op onderstaande aandachtspunten te letten:

 • Je wensen: het belangrijkste is om goed over je wensen na te denken. Waarom wil je precies een smart mirror hebben? Aan welke eisen moet de smart mirror voldoen? En waar wil je de spiegel ophangen? Dit zijn stuk voor stuk vragen waar je goed over na moet denken.
 • De technologie: voor een slimme spiegel heb je dus een pc nodig, waarbij veel mensen voor een Raspberry Pi kiezen. Van deze pc bestaan echter veel varianten, dus doe goed onderzoek naar de beste pc voor je slimme spiegel.
 • Afmetingen: uiteraard moet je ook goed naar de afmetingen van de slimme spiegel kijken. Hoe groot moet de spiegel zijn? En op welke plek wil je de spiegel ophangen? Twee belangrijke vragen die hand in hand met elkaar gaan.
 • Prijskaartje: wij raden je aan om goed naar het prijskaartje van de slimme spiegel te kijken. Mochten de hoogte van de prijskaartjes iets teveel van het goede zijn, kun je beter kiezen voor het maken van een smart mirror. Daarover vertellen we je hieronder graag meer.
 • Bediening: tot slot zou je goed naar de bediening van de smart mirror moeten kijken. Kun je de spiegel op afstand bedienen? En kun je de spiegel mogelijk ook met spraakbesturing bedienen? Dat laatste is toch wel erg prettig, aangezien meer en meer mensen van spraakbesturing gebruik maken.


Zelf een smart mirror maken

Zelf-een-smart-mirror-maken

Zie je het niet zitten om een smart mirror te kopen? Dan is het vele malen verstandiger om een smart mirror zelf te maken.

Voor het maken van een smart mirror heb je kennis, tijd en benodigdheden nodig. De belangrijkste benodigdheden zetten we graag voor je op een rijtje:

 • Omlijsting
 • Een beeldscherm (inclusief HDMI aansluiting)
 • Raspberry Pi
 • Doorkijkspiegel
 • HDMI kabel
 • Beugels
 • Bewegingssensor
 • Touch screen
 • LED strips
 • Schroeven
 • Bewegingssensor

Met onderstaand stappenplan maak je de smart mirror vervolgens:

 1. Installeer de Magic Mirror software op de Raspberry Pi
 2. Ondertussen kun je starten met het maken van de omlijsting. Zorg voor een buitenomlijsting, maar ook voor een binnen omlijsting.
 3. Ben er 100% zeker van de omlijstingen de juiste afmetingen hebben. Je kunt vervolgens de omlijstingen in de gewenste kleur schilderen.
 4. Plak nu de mirror folie of de spiegelde plaat op de binnen omlijsting
 5. Plaats nu het scherm in het frame. Je kunt dit scherm vervolgens direct koppelen aan de Raspberry Pi, waarvoor je de HDMI kabel gebruikt
 6. Maak het frame nu vast aan de omlijsting
 7. Plak nu de LED-strips en eventueel een microfoon aan de achterzijde van de spiegel
 8. Stel de spiegel geheel naar wens in, loop alles nogmaals na en hang de spiegel op de gewenste plek op

Klinkt dit stappenplan iets te complex? Dan raden wij je aan om onderstaande video te bekijken. In deze video zie je hoe je een specialist een smart mirror maakt:


Ook interessant:


Categorieën: Computer

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *