TV met goed geluid kopen? Alles dat je moet weten

Last updated by Simon on

Bioscoopervaring thuis? Dan heb je een TV met goed geluid nodig

Als jij gek bent op het kijken van films en series, dan wil je natuurlijk een zo goed mogelijke beleving. Je wilt dan ook dat je een beeldkwaliteit hebt die haarscherp is. Maar om ervoor te zorgen dat je een nog betere beleving krijgt, is het geluid natuurlijk ook van cruciaal belang.

Als je op zoek bent naar een tv voor de beste beleving, dan zul je misschien ook al zijn opgevallen dat het geluid sinds de platte tv soms behoorlijk tegen kan vallen.

Is er nog wel een tv met goed geluid? En zo ja, waar moet je dan op letten bij de aanschaf?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze tv’s met het beste geluid. Zo kun jij uiteindelijk jouw droom tv aanschaffen!

Hoe komt het slechte geluid?

Je bent op zoek naar een goede tv met goed geluid. Hoewel het vinden van een tv met goed beeld vaak geen enkel probleem is, lijkt het soms behoorlijk moeilijk om een toestel te vinden met goed geluid.

Maar hoe komt het eigenlijk dat veel tv’s zo een slecht geluid hebben?

Dit heeft allemaal te maken met de trillingen die geluidsgolven zijn. Gezien onze tv’s over de jaren een stuk platter zijn geworden en vooral richten op enkel het beste plaatje, is er weinig ruimte voor de speakers overgelaten.

Deze beperkte ruimte zorgt ervoor dat er niet alleen minder plek is om speakers te plaatsen, maar ook minder ruimte voor de speakers om zich in te bewegen.

Een goed werkende en vooral ook goed klinkende speaker heeft namelijk ruimte nodig om te kunnen resoneren. Deze resonantie zorgt namelijk voor het geluid. Doordat de tv’s van tegenwoordig vaak erg plat zijn is er dus weinig plaats voor deze trillingen. Hierdoor klinkt het geluid al snel kaal en blikkerig.

Waar op letten bij het kopen van een TV met goed geluid?

In jouw jacht naar de perfecte tv met goed geluid krijg je veel verschillende soorten tv’s op je pad. Dit gigantische aanbod aan verschillende tv’s kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Maar als je je selectie een beetje wilt beperken, dan moet je natuurlijk wel weten waar je moet beginnen. Want met duizenden verschillende tv’s kan dat nog wel een lastig begin zijn.

Speakers

tv goed geluid speakers

Het eerste, en waarschijnlijk ook een van de belangrijkste dingen, waar je op moet gaan letten zijn de speakers.

Een goede set speakers kan namelijk ieder toestel maken of breken. Hoewel de meeste tv’s voorzien zijn van 2 stereo speakers geven deze vaak een matig en soms blikkerig geluid.

De reden hiervoor is dat het frequentiebereik van deze stereo speakers vaak behoorlijk beperkt is. Zo zitten zij vaak in het frequentiegebied tussen de 100 en 10.000 Hertz.

Dit frequentiegebied zorgt ervoor dat de speakers eigenlijk bijna alleen maar in staat zijn om middel-hoge tonen te produceren. Hierdoor ontbreekt vaak een prettige vorm van bastonen waardoor het geluid al snel blikkerig kan gaan klinken.

Het beste is dan ook om te kijken voor een tv die beschikt over meerdere speakers. Denk hierbij aan een model met tweeters (voor hoge frequenties) en een eventuele subwoofer (voor lage frequenties).

Als je het helemaal goed wilt doen, dan kun je zelfs kijken voor een tv waarvan deze speakers verschillende kanten op richten. Door de verschillende posities van de speakers wordt er een ruimtelijker geluid gecreëerd.

Het vermogen

Als je tv voorzien is van veel verschillende speakers, dan moet er natuurlijk ook wel wat vermogen achter zitten. Want hoe lager het vermogen van je speakers is, hoe minder krachtig het geluid geproduceerd kan worden.

Een gemiddelde speaker van je tv beschikt over een vermogen tussen de 6 en 20 Watt. Hierdoor kan het een beetje aan de lage kant zijn, maar zou het voldoende voor matig gebruik moeten zijn. Je tv kan met dit vermogen namelijk een prima gemiddeld geluid leveren.

Maar je wilt natuurlijk een zo goed mogelijk geluid. Als je echt op zoek bent naar vermogen dan kun je altijd kijken voor een soundbar. Hiervan ligt het vermogen een stuk hoger dan dat van een normale tv-speaker, namelijk rond de 70 Watt.

Soundbar

soundbar_subwoofer_geintrigeerd

Je hebt er vast wel eens een keertje een gezien; een soundbar. Hoewel de meest bekende soundbars als externe toevoegingen worden verkocht zijn er ook tv’s die beschikken over een ingebouwde soundbar.

Het grote voordeel aan het kopen van een tv met een ingebouwde soundbar is de toename in geluidskwaliteit. Dit komt doordat een ingebouwde soundbar bijna twee keer zo veel vermogen heeft als een normale tv-speaker.

Maar er is niet alleen een verschil in vermogen bij een soundbar. Deze is namelijk ook voorzien van verschillende speakers, allemaal in een aparte behuizing. Hierdoor heb je een component dat gebruikmaakt van verschillende speakers die de ruimte krijgen om optimaal jouw geluid weer te geven.

Het gebruik van een ingebouwde soundbar is dan ook een optie waar fabrikanten steeds vaker voor kiezen. Doordat dit steeds vaker gedaan wordt neemt de kwaliteit van de soundbars ook steeds meer toe en doen ze haast niet onder voor een professionele geluidsopstelling.

Als je op zoek bent naar een tv die echt goed geluid levert, dan is een tv met ingebouwde soundbar ook absoluut aan te bevelen!

Hoe weet ik dat ik goed geluid krijg?

Een perfect scherp plaatje is op je tv natuurlijk erg belangrijk. Maar daarnaast wil je natuurlijk ook wel dat je tv beschikt over kraakhelder geluid.

Hierboven hebben we je al het een en ander uitgelegd over waar je op zou moeten letten als je goed geluid wilt uit je tv. Maar hoe weet je nu zeker dat je goed geluid krijgt?

Een van de meest behulpzame adviezen die we kunnen geven is: wees niet bang te investeren. Het aanschaffen van een tv kan al aardig duur zijn. Maar door te kiezen voor een goedkoper model via bijvoorbeeld een discount winkel is de kans erg klein dat het geluid goed zal zijn.

Wees daarom absoluut niet bang om te kiezen voor een bekend merk. Denk hierbij aan Sony, LG of Samsung.

Deze merken zijn namelijk niet alleen marktleiders op het gebied van een perfect plaatje, maar hebben ook verschillende modellen met ingebouwde soundbars, die we absoluut aanbevelen.

Conclusie

Als jij een echte film of serie-fanaat bent, dan is het hebben van de perfecte tv een absolute must. Maar naast dat je naar haarscherp beeld wilt kijken moet het geluid ook goed zijn uiteraard.

Hoewel een compleet externe geluidsinstallatie waarschijnlijk een enorm mooi geluid zou kunnen leveren, is de aanschaf hiervan vaak immens duur. Plus, vandaag de dag zijn er genoeg tv’s op de markt die een aardig goed geluid hebben.

Dit komt onder andere door de verschillende speakers die gebruikt worden in tv’s. Deze speakers kunnen voor een enorm goede geluidsbeleving zorgen.

Maar om gegarandeerd te zijn van een combinatie van goed beeld en super geluid, is het aan te raden om te kiezen voor een tv met ingebouwde soundbar.

De ingebouwde soundbar heeft namelijk genoeg ruimte om een goede resonantie te hebben. Deze resonanties zijn nodig om het beste geluid te kunnen krijgen. Ook hebben ingebouwde soundbars een stuk meer vermogen dan dat normale tv-speakers hebben.

Hierdoor krijg je niet alleen een helderder geluid, maar ook een krachtiger én dynamischer geluid.

Houd er wel rekening mee dat het aanschaffen van een tv met ingebouwde soundbar een behoorlijk prijzige investering kan zijn.

Maar als je gegarandeerd wilt zijn van het beste geluid, dan is het ook wel verstandig om te investeren. Het gaat namelijk de nodige jaren mee!

Meer artikelen:


Categorieën: TV

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *