Dit zijn de Top 5 beste beengeleiding koptelefoons

Last updated by Simon on

beste_beengeleiding_koptelefoons

Als je graag een muziekje op zet tijdens je dagelijkse activiteiten, maar niet afgesloten wilt zijn van de buitenwereld, is een beengeleiding koptelefoon zeker iets voor jou.

Hiermee kun je namelijk naar muziek of een podcast luisteren, en nog steeds de buitenwereld horen.

In dit artikel zetten wij de beste beengeleiding koptelefoons voor je op een rijtje, zodat je geïnformeerd een aankoop kunt doen.

Wat is bone conduction/beengeleiding?

wat_is_bone_conduction

Naar muziek luisteren tijdens het joggen, onderweg naar werk, of bij het wandelen, maakt de activiteit een stuk rustgevender en plezieriger. Toch kan het riskant zijn om je met muziek te isoleren van de buitenwereld – het wordt lastiger om verkeer aan te horen komen.

Gelukkig is er technologie ontwikkeld die je van muziek laat genieten zonder onnodige risico’s te lopen. Beengeleiding koptelefoons, of bone conducting koptelefoons, gebruiken een andere manier van akoestiek dan normale koptelefoons of oordopjes, waardoor je bewust blijft van je omgeving.

Bij een beengeleiding koptelefoon wordt geluid overgebracht door vibraties in de beenderen in je hoofd en kaak. Geluiden worden dus niet via je trommelvliezen opgepakt, maar gaan via je gebeente direct naar je binnenoor.

Deze technologie wordt al jaren gebruikt voor slechthorenden, waarbij geluiden versterkt worden zonder andere geluiden uit te sluiten.

In tegenstelling tot traditionele koptelefoons, rusten beengeleiding koptelefoons op de buitenranden van het oor. Hierdoor blijft je hoorkanaal open om geluiden op te vangen van je omgeving terwijl je naar muziek luistert.

Beengeleiding koptelefoons zijn hierdoor een populaire keuze voor wielrenners, hardlopers en hikers, die tijdens hun activiteiten graag naar een deuntje willen luisteren, maar nog steeds alert willen zijn op de buitenwereld.

Kunnen beengeleiding koptelefoons gehoorschade voorkomen?

vrouw_die_hoort

Helaas kan elke soort koptelefoon tot gehoorschade leiden als het volume te hoog staat. Beengeleiding koptelefoons kunnen met een te hoog volume bijvoorbeeld de cochlea, oftewel het slakkenhuis in je oor, beschadigen door middel van vibratie.

Toch zijn beengeleiding koptelefoons een verstandige keuze voor mensen die bang zijn voor gehoorschade. Als je het volume niet te hoog zet, zijn ze een gezonder alternatief dan de traditionele hoofdtelefoon. Ze zijn comfortabel, en nog steeds in staat om goede geluidskwaliteit te leveren.

Doordat de trommelvliezen ontweken worden, is dit een uitstekende keuze voor mensen met gehoorverlies en tinnitus.

Hebben beengeleiding koptelefoons goede kwaliteit geluid?

Beengeleiding koptelefoons hebben niet dezelfde geluidskwaliteit als traditionele koptelefoons of oordopjes. Als je op zoek bent naar de helderste audio, kunnen beengeleiding koptelefoons daardoor tegenvallen.

Dit betekent echter niet dat beengeleiding koptelefoons slechte kwaliteit hebben. Het is enkel een ander soort sensatie, die je van muziek kunnen laten genieten terwijl je bewust blijft van je omgeving. Een perfecte keuze voor tijdens het sporten of op kantoor dus.

De beste beengeleiding koptelefoons

Hier zetten wij onze favoriete beengeleiding koptelefoons voor je op een rijtje.

1. Aftershokz Aeropex – Beste beengeleiding koptelefoon

aftershokz_aeropex_beste_beengeleiding_koptelefoons

Onze favoriete beengeleiding koptelefoon is de Aftershokz Aeropex.

Dit verbeterde model heeft een betere geluidskwaliteit dan de meeste beengeleiding koptelefoons, en maakt gebruik van innovatieve buigingen in het frame, waardoor de vibratie gemakkelijker en comfortabeler opgevangen kan worden door je slakkenhuis.

De Aeropex weegt maar 26 gram, en heeft een indrukwekkende 8 uur batterijduur. Ze zijn waterbestendig, waardoor je je bij het zweten geen zorgen hoeft te maken over je apparatuur. Dit model is echter niet geschikt om mee te zwemmen.

👍 Voordelen Aeropex:

  • Licht gewicht
  • Lange batterijduur
  • Waterbestendig

👎 Nadelen Aeropex:

  • Vrij prijzig
  • Niet geschikt om mee te zwemmen



2. Shokz OpenComm Office Headset – Beste koptelefoon voor kantoor

shokz_opencomm_office_headphone

Als je vaak aan de telefoon hangt voor werk, is de Shokz OpenComm Office Headset iets voor jou. Hiermee kun je volledig draadloos een telefoongesprek voeren, en nog steeds bewust zijn van je omgeving. Ideaal voor een kantoor of voor thuiswerken dus.

Je kunt je koptelefoon aansluiten aan je computer of smartphone, waardoor je gerust een kopje koffie kan halen tijdens het bellen.

👍 Voordelen OpenComm:

  • Zakelijk bellen zonder dat je aan je bureau hoeft te zitten
  • Licht gewicht (33 gram)
  • Handsfree microfoon

👎 Nadelen OpenComm:

  • Niet geschikt voor sportieve activiteiten



3. Swissten Bone Conduction – Beste budget beengeleiding koptelefoon

swissten_bone_conduction

Ook met een budget kun je een koptelefoon van redelijke kwaliteit vinden. De Swissten Bone Conduction koptelefoon is ideaal voor in de sportschool of tijdens het hardlopen.

De Swissten heeft alle mogelijkheden die duurdere modellen ook hebben: handsfree bellen, Bluetoothverbinding en knopjes om je muziek mee te bedienen.

👍 Voordelen Swissten:

  • Voordelige keuze
  • Waterbestendig
  • Lange batterijduur

👎 Nadelen Swissten:

  • Redelijk zwaar (160 gram)
  • Lagere geluidskwaliteit



4. Aftershokz Xtrainerz – Beste beengeleiding koptelefoon voor zwemmen

aftershokz_xtrainerz_koptelefoon

Als je graag baantjes zwemt, is de Aftershokz Xtrainerz een ontzettend goede keuze. Deze kan namelijk twee uur onder water blijven zonder beschadigd te raken. Daarnaast heb je geen Bluetoothverbinding nodig, maar kun je direct bestanden naar je hoofdtelefoon uploaden.

Deze koptelefoon kan gecombineerd worden met oordopjes, waardoor je geen water in je oren krijgt, en nog steeds kan genieten van je muziek.

👍 Voordelen Xtrainerz:

  • Geheugen van 4 GB
  • Lange batterijduur
  • Goede fit, zodat deze niet naar de bodem zinkt
  • Compleet waterbestendig

👎 Nadelen Xtrainerz:

  • Geen Bluetooth-verbinding
  • Iets zwaarder dan andere modellen van AfterShokz.



5. Philips TAA6606 – Beste beengeleiding koptelefoon voor hardlopen

Philips_TAA6606

Als je graag je eigen records wilt verbreken bij het hardlopen, kan de Philips TAA6606 handig uitkomen. Hiermee kun je namelijk via een app je afstanden en route bijhouden. Daarnaast is er een lampje verbonden aan de koptelefoon, waardoor je zichtbaar bent voor verkeer in het donker.

Deze sport koptelefoon is waterbestendig, en kan dus gebruikt worden in de regen of als je flink aan het zweten bent.

👍 Voordelen Philips TAA6606:

  • Lange batterijduur
  • Houdt via app data bij
  • Actieve jogginglamp

👎 Nadelen Philips TAA6606:

  • Met 222 gram aan de zware kant



Beengeleiding koptelefoon kopen: Waar let je op?

Omdat beengeleiding koptelefoons niet zo gebruikelijk zijn als de traditionele koptelefoon, kan het lastiger zijn om er informatie over te vinden.

Maak je geen zorgen, wij geven je hier de belangrijkste tips over waar je op moet letten als je een beengeleiding koptelefoon wilt aanschaffen.

Geluidskwaliteit

Over het algemeen zul je een DJ of een muzikant tijdens het werk niet met een beengeleiding koptelefoon zien. Omdat deze koptelefoons niet direct geluid naar je trommelvlies overbrengen, zal je muziek iets minder helder klinken.

Dat gezegd hebbende, is dit precies de reden waarom mensen voor beengeleiding kiezen: ze zijn beter in staat om hun omgeving in de gaten te blijven houden. Een beengeleiding koptelefoon kan nog steeds een goede bas en zuivere audio leveren.

Het is simpelweg een ander soort ‘horen’, waardoor de geluidskwaliteit verschilt met andere koptelefoons.

Let bij het aanschaffen van je beengeleiding koptelefoon dus goed op de audiokwaliteit, en of je hieraan kunt wennen. Houd in gedachten dat het niet de bedoeling is dat je je omgeving blijft horen, dus draai de volumeknop niet te hoog om dit te voorkomen. Dit kan gehoorschade veroorzaken.

Draadloos

Als je je koptelefoon wilt gebruiken voor je actieve levensstijl, is het belangrijk om een draadloos model te kiezen. Hierdoor kun je met Bluetooth je muziek aanzetten, en zitten er geen draadjes in de weg tijdens het sporten.

Een nadeel van draadloze koptelefoons, is dat je ze regelmatig zal moeten opladen. Bij de meeste koptelefoons kan dit via een micro- of een type C USB-kabel. De batterijduur van een koptelefoon verschilt ongeveer tussen de vier en tien uur.

Wil je liever niet afhankelijk zijn van een batterij? Dan is een koptelefoon met draad iets voor jou. Hierbij hoef je je ook geen zorgen te maken over de verbinding met Bluetooth.

Ontwerp

Beengeleiding koptelefoons van goede kwaliteit hebben één belangrijke overeenkomst: een gebogen frame dat comfortabel rond de achterkant van de nek zit. Omdat deze koptelefoons niet direct op je oren rusten, is het ontwerp van het frame erg belangrijk.

Andere belangrijke aspecten waar je een persoonlijke voorkeur bij kunt hebben, zijn de lay-out en de locatie van de knopjes, en het gewicht van de koptelefoon.

Comfort

kind_koptelefoon

Tijdens het sporten is een comfortabele koptelefoon erg belangrijk. Omdat er geen druk op je oren zit bij beengeleiding, krijg je geen last van pijn of irritatie in je oor.

Dit is bovendien een reden dat beengeleiding een goede optie is voor een kinderkoptelefoon. Kinderen zullen niet geïrriteerd raken door druk op hun oren, en tegelijkertijd bewust blijven van hun omgeving bij het gebruik van een beengeleiding koptelefoon. Een verantwoorde keuze dus.

Prijs

Hoewel sommige koptelefoons vrij betaalbaar zijn, is het van belang om de prijs-kwaliteitverhouding in de gaten te houden. Als je op zoek bent naar een goede beengeleiding koptelefoon die tegen een stootje kan en langer meegaat, is het beter om te investeren in een model van hogere kwaliteit.

Conclusie

Een beengeleiding koptelefoon heeft ontzettend veel voordelen, en zorgt dat jij veilig en alert van muziek kunt genieten. In dit artikel hebben wij onze 5 favoriete beengeleiding koptelefoons voor je op een rijtje gezet, elk met andere voordelen.

Ben je er nog niet helemaal uit? Let dan voor het aanschaffen van een koptelefoon op de belangrijke aspecten waar deze aan moet voldoen.


Categorieën: Audio

2 reacties

Gerard Lettinck · op

Waar ik belangstellend naar ben, is of je via de microfoon ook spraak kan versterken. Als zwemmer en slechthorende zou ik graag de mensen kunnen verstaan waar ik mee zwem. Hoortoestellen zijn niet waterdicht. Deze koptelefoons vaak wel. Mijn vraag is: kun je de microfoon gebruiken voor spraakversterking in de koptelefoon? Zou ideaal voor mij zijn tijdens zwemmen.

    Simon · op

    Hey Gerard, dit is met sommige modellen inderdaad mogelijk, echter niet met alle beengeleiding koptelefoons. Dit zou je dus nog even moeten nachecken voordat je hem aanschaft.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *