Dashcam voor en achter kopen? De top 5 beste voor in je auto

Last updated by Joni on

Dual dashcams

In het leven zit een ongeluk in een klein hoekje. Hier sta je wellicht niet al te veel/vaak bij stil, maar een ongeluk kan altijd gebeuren.

Zéker als je in je auto stapt, loop je bovengemiddeld veel risico op een ongeluk.

Een ongeluk voorkomen? Dat doe je nooit volledig, aangezien je op de weg afhankelijk van andere weggebruikers bent.

Je kunt je echter wel met bepaalde producten ‘wapenen’ tegen een mogelijk ongeluk. Dit doe je bijvoorbeeld door een dashcam voor en achter in je auto te kiezen.

Met zo’n dual dashcam film je alles wat zich voor én achter je auto afspeelt. Mocht je onverhoopt een ongeluk krijgen, heb je direct de gewenste bewijslast in handen.

Beste dashcams voor en achter (dual dashcams)

Spreekt het principe van een dual dashcam voor in de auto je aan? Dan raden wij je graag aan om onderstaande vijf reviews op je gemakje door te nemen.

In deze reviews laten wij je namelijk kennismaken met de vijf beste dashcams voor en achter voor in je auto.

Met deze dashcams heb je wat ons betreft niks te klagen of te vrezen.

1. AyeCam Dashcam Pro

AyeCam Dashcam Pro Dual

De AyeCam Dashcam Pro vinden wij een geweldige dashcam voor in de auto.

Indien je nú voor deze dashcam kiest, krijg je namelijk een extra camera geleverd. Met dank aan deze auto camera’s voor en achter hou je alles rondom je auto goed in de gaten.

Deze dashcam met 2 camera’s beschikt over veel handige extra’s.

Zo is de opnamehoek van 170 graden geweldig te noemen. Ook beschikt deze dashcam over een nachtfunctie, automatisch opnamesysteem en parkeerbescherming.

Op het moment dat je auto geparkeerd staat, meet deze dashcam trillingen op. Mochten hevige trillingen gedetecteerd worden, schakelt de dashcam zich automatisch in.
2. Carcare Dashcam

CAR care Dashcam auto

Ga je graag voor een voordelige koop? Dan kom je al snel bij de Carcare Dashcam uit.

Deze camera monteer je bij de binnenspiegel van je auto, waarna je het gebied vóór en achter je auto in de gaten kunt houden. De opnamehoek van 170 graden komt hierbij maar al te goed van pas.

Dit geldt ook voor de Full HD beeldkwaliteit, bewegingsdetectie en parkeerstand. Met dank aan de nachtfunctie geniet je ook in het donker van haarscherp beeld.

En voor al dit moois hoef je slechts 5 tientjes te betalen. Een prima én voordelige koop dus!
3. Qumax Dashcam voor auto

Qumax Dashcam Full HD vandalisme

Wil je de gebieden rondom je auto allemaal in de gaten kunnen houden? Kijk dan ook eens naar de Qumax dashcam.

Met deze veelzijdige dashcam hou je de gebieden vóór en achter je auto perfect in de gaten. Dit is het geval als je rijdt, maar ook als je stilstaat.

Met dank aan de parkeerstand geniet je met de Qumax dashcam van ongekend veel mogelijkheden.

Wat ons ook aanspreekt, is dat deze dashcam een kijkhoek van 170 graden heeft. Doordat deze dashcam Full HD beeldkwaliteit levert, zijn de beelden ook nog eens haarscherp.

Oók voor deze dashcam betaal je niet al te veel geld; slechts 6 tientjes.
4. Guardo Full HD Dashcam

Guardo Full HD dashcam

Gaat je voorkeur uit naar een dual dashcam met 2 losse camera’s? Dan is deze set van Guardo aan te raden.

Deze set bestaat uit twee camera’s: een Full HD camera voor aan de voorzijde met een kijkhoek van 140 graden en een VGA camera voor aan de achterzijde met een kijkhoek van 90 graden.

De beeldkwaliteit is prima, de parkeermodus is ideaal en het systeem past zich automatisch aan het licht aan.

Ook biedt deze dashcam automatisch opnemen aan én is deze dashcam voordelig geprijsd. Een ware aanrader dus.
5. BlackVue DR590X-2CH

BlackVue DR590x-2ch Dual wifi cam

Wil je voor het beste van het beste gaan? Kijk dan eens naar deze dual dashcam van BlackVue.

Deze set bestaat uit twee camera’s. Een camera aan de voorzijde van de auto en een camera aan de achterzijde van de auto.

Beide camera’s zijn haarscherp, beschikken over handige functies en zijn gemakkelijk te bedienen.

Ultiem voordeel is de wifi verbinding van deze dual dashcam. Met dank aan deze verbinding koppel je moeiteloos je smartphone of tablet aan de dashcams.

De dashcams zelf beschikken ook nog over een parkeermodus en looprecording.
Waarom een dashcam voor én achter?

De keuze voor een dashcam aan de voorzijde van de auto is een logische keuze. Met zo’n dashcam bouw je bewijslast op, mocht een andere weggebruiker vóór je gevaarlijke capriolen uithalen.

De aanschaf van een dashcam met achteruitrijcamera is echter ook aan te raden.

Een kop-staart botsing is een botsing die onwijs vaak voorkomt. En waar je als voorste auto in de meeste gevallen niks aan kunt doen.

De schuldige van zo’n aanrijding is in 99% van de gevallen de achterste auto. Toch is het zo dat dergelijke botsingen een vervelend welles-nietes spelletje op kunnen leveren. 

Door voor een dual dashcam te kiezen, weet je dit te voorkomen. Je bouwt hiermee bewijslast bij alle soorten botsingen op, inclusief een kop-staartbotsing.

De achteruitrijcamera kun je ook nog voor andere doeleinden gebruiken. Mocht je in moeten parkeren, kun je via deze camera kijken hoever je nog met je auto naar achteren kunt.

Dit is overigens ook het geval als je een draadloze achteruitrijcamera in je auto monteert.

Op het praktische vlak is de aanschaf van een dual dashcam een hele logische keuze. Je geniet niet alleen van bovenstaande voordelen, maar ook van allerlei aanvullende functies.

Over deze functies vertellen we je graag meer in het restant van dit artikel.

Al met al is de aanschaf van een auto camera voor én achter aan te raden. Je houdt alles rondom je auto in de gaten, je bouwt bewijslast op en niemand kan je meer iets maken.

Op het moment dat je onverhoopt schade aan je auto hebt, ben je hier mogelijk goed ziek van. Met een goede dashcam voor en achter bewijs je in ieder geval dat jóu niks aangerekend kan worden.

Belangrijke tips bij het kopen van een dual dashcam

Dual dashcam zicht

Het uitkiezen van een dual dashcam, motor camera of camera in auto tegen vandalisme is niet makkelijk. Het is geen alledaagse aankoop en het aanbod is nogal divers.

Een terechte vraag is dan ook wat voor jóu de beste dual dashcam is. Om het antwoord op die vraag te vinden, raden wij je aan om onderstaande tips op te volgen.

Met deze tips vind je relatief snel de beste dual dashcam.

Bedenk voor welk soort dual dashcam je wilt gaan

In het huidige aanbod van dual dashcams vind je meerdere varianten:

  • Een enkele variant. Zo’n dashcam is in staat om de voor- én achterzijde van je auto in de gaten te houden. In de spiegel van je auto zie je bijvoorbeeld precies wat zich achter je auto bevindt en afspeelt.
  • Twee losse camera’s. Je kunt ook kiezen voor een dashcam met 2 losse camera’s. Deze camera’s werken veelal draadloos, zijn makkelijk te installeren en leveren haarscherp beeld op. 

Het is aan jou om te bepalen naar welk soort dual dashcam je voorkeur uit gaat. Maak hiervoor alvast een goede vergelijking tussen bovenstaande varianten.

Bij deze varianten blijkt direct dat het om twee significant verschillende producten gaat.

Bedenk waar je de camera(‘s) op wilt hangen

Dashcam voor en achter

Ook moet je goed nadenken over de plaatsing van de camera’s. Wij vertellen je aan het einde van dit artikel meer over de plaatsing van de dashcam.

Kijk goed naar de beeldkwaliteit

Bij het vergelijken van meerdere dashcams moet je goed naar de beeldkwaliteit kijken. Idealiter levert een dashcam beeld in 4K kwaliteit aan, maar dit is bij nagenoeg geen enkele dashcam het geval. 

Wel kun je kiezen voor een Full HD dashcam. Met zo’n dashcam geniet je alsnog van scherp beeld én lees je makkelijk kentekens af.

Wel zo prettig als je bijvoorbeeld op de snelweg afgesneden bent of een botsing hebt gehad, waarbij de andere bestuurder doorgereden is.

Kijk goed naar handige functies

Dashcam nachtzicht

Bij een dashcam voor en achter moet je heel goed naar verschillende functies kijken:

  • Parkeermodus. Volgens ons is het verstandig om voor een dashcam met parkeermodus te kiezen. De parkeermodus detecteert trillingen, zolang je auto geparkeerd staat. Meet de sensor opeens veel trillingen op? Dan begint de dashcam direct met filmen. Grote kans dat op dat moment een andere auto tegen je auto aangereden/gebotst is. De dashcam filmt vervolgens direct wat er gebeurt en wat het kenteken van de auto is.
  • Nachtfunctie. De aanwezigheid van een nachtfunctie is ook erg wenselijk. Deze functie zorgt ervoor dat de beelden in het donker óók perfect gefilmd worden. Dit betekent dat je ook voor een nachtelijke aanrijding de gewenste bewijslast verzamelt.
  • Wifi. Het is mogelijk om voor een dashcam voor en achter met wifi te kiezen. Dankzij de wifi kun je de dashcam aan je smartphone of tablet koppelen. De opgenomen beelden kun je vervolgens direct naar je device doorsturen. Op die manier heb je altijd de gewenste beelden bij de hand.
  • Gsensor. Op het moment dat je een aanrijding hebt gehad, komt de G-sensor bijzonder goed van pas. Deze sensor legt automatisch de momenten vast die voorafgaand aan een ongeluk plaatsvonden. Zelfs als je een ernstig auto-ongeluk hebt, is het dankzij deze sensor mogelijk om de beelden veilig op te slaan.

Kijk goed wat de kijkhoek is

Kijkhoek auto dashcam

Bij een dashcam is het wenselijk dat de kijkhoek zo groot mogelijk is. Wij adviseren je daarom om altijd voor een dashcam met een kijkhoek van 170 graden te kiezen.

Zo’n dashcam filmt nagenoeg alle ruimte rondom je auto, waardoor je elke aanrijding perfect in beeld krijgt.

Kijk goed naar ervaringen andere gebruikers

Tot slot is het advies om goed naar de ervaringen van andere gebruikers te kijken. Ook kun je naar het advies van de Consumentenbond doen of een test aankoop doen.

Je weet in ieder geval welke dashcams wij van harte aanraden.

Waar kan je het beste een dashcam plaatsen?

Plaatsing dashcam auto

Het beste is om de dashcam achter de achteruitkijkspiegel te plaatsen. Het advies hierbij is om dit precies in het midden van de ruit te doen.

Door de dashcam op deze plek te monteren, geniet je van twee voordelen:

  • De camera belemmert het zich zo min mogelijk
  • Het beeld wordt zo min mogelijk vervormd. Als je de dashcam aan de zijkant van je ruit ophangt, zorgt de bolling in/van de ruit voor een vervorming van het beeld.


Meer voor in de auto:


Categorieën: Foto & Video