Elektrische boiler in combinatie met CV ketel: Is dit mogelijk?

Last updated by Kaz on

elektrische boiler in combinatie met cv ketel

Werkt een elektrische boiler in combinatie met een CV ketel? Ja, dit kán inderdaad werken. Het hangt echter wel heel erg van het type CV ketel af.

In dit artikel vertellen wij je hier graag alles over. We bespreken hierbij ook alle mogelijkheden die je hebt.

Hoe werkt een elektrische boiler samen met een CV ketel?

combinatie elektrische boiler en gas

Een elektrische boiler heeft in principe één doel: het verwarmen van water voor in de badkamer, keuken en andere tappunten.

Een CV ketel heeft echter een ander doel: water opwarmen, waardoor de centrale verwarming zijn werk kan doen.

Je kunt een elektrische boiler hierdoor niet als een alternatief voor een CV ketel zien. Je kunt wel de boiler naast de CV ketel gebruiken. Of je kunt de boiler voor de CV ketel gebruiken.

Boiler voor de CV ketel

Bij een boiler voor de CV ketel geniet je van een vrij eenvoudig ‘stappenplan’:

  • Stap 1: de boiler warmt het water op, net zoals een boiler dit altijd doet. Bij een elektrische boiler gebeurt dit met elektriciteit.
  • Stap 2: dit warme water wordt als voeding voor de CV ketel gebruikt. De CV ketel kan hierdoor als centrale verwarming fungeren in je woning.

Boiler naast de CV ketel

Een elektrische boiler kan ook naast een CV ketel werken. Dit houdt eigenlijk in dat de boiler en CV ketel afzonderlijk van elkaar werken. Je hebt hierdoor altijd de beschikking over warm water. 

Uiteraard is dit geen ideale oplossing. De CV ketel en boiler werken dan afzonderlijk van elkaar, terwijl deze twee apparaten juist zo goed met elkaar samen kunnen werken.

Boiler in serie met CV ketel: Hoe werkt dit?

cv ketel in combinatie met elektrische boiler

Een boiler kun je prima in serie met een CV ketel gebruiken. Dat is aan bovenstaand stappenplan terug te zien.

De boiler warmt elektrisch het water op, waardoor je bijvoorbeeld kunt douchen. Dit warme water kan echter ook voor de CV ketel gebruikt worden.

In dat geval is er géén gas voor de CV ketel meer nodig. Het water wordt immers middels elektriciteit opgewarmd. Dit is dan ook een milieuvriendelijke optie.

Kun je ook voor een combinatie van een elektrische boiler en een gas ketel gaan? Ja, dat kan dus zeker. Dat is precies de situatie die we hierboven al besproken hebben.

De ketel verbruikt echter minder gas, aangezien het water middels elektriciteit opgewarmd wordt.

Wat voor CV ketel heb je nodig?

Het is niet mogelijk om alle CV ketels op een elektrische boiler aan te sluiten. Indien je een oude ketel hebt, is dit bijvoorbeeld niet altijd mogelijk.

Heb je recent een nieuwe CV ketel gekocht? Dan is de kans wel heel groot dat je deze CV ketel op je elektrische boiler aan kunt sluiten.

Heb je een warmtepompboiler of elektrische boiler? Dan heb je wel een kleine uitdaging op het gebied van de installatie. Daar komen we verderop in dit artikel graag even op terug.

Ideale combinatie: boiler, CV ketel en zonnepanelen

elektrische boiler in combinatie met combiketel

Ben je op zoek naar mogelijkheden om je woning te verduurzamen? Kies dan voor een CV ketel met externe boiler en zonnepanelen. Of beter gezegd: een CV ketel met elektrische boiler en zonnepanelen.

Met zo’n installatie geniet je van een ongekend aantal voordelen. Dit is puur te danken aan de energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid van deze installatie.

Voor een elektrische boiler is elektriciteit benodigd. Je kunt deze elektriciteit uiteraard op de normale manier verkrijgen, maar je kunt de elektriciteit ook zelf opwekken. Daarvoor heb je zonnepanelen op het dak van je woning nodig.

Een boiler op zonnepanelen werkt eigenlijk gratis; het zonlicht is immers gratis.

Je huis elektrisch verwarmen is hierdoor ook mogelijk. De panelen wekken de elektriciteit op en verwarmen hiermee het water in de boiler.

Dat verwarmde water wordt vervolgens ook door gezet naar de CV ketel. De CV ketel is hierdoor in staat om de woning vele malen zuiniger te verwarmen.

Hoe kun je een elektrische boiler aansluiten op een combiketel?

elektrische boiler in combinatie met gasketel

Spreekt het bovenstaande principe je aan? Dan is het belangrijk om te weten dat je een speciale ketel nodig hebt.

Idealiter kies je hierbij voor een combiketel. Dit is een ketel die warm water levert voor de verwarming, maar óók warm water levert voor in de keuken en badkamer. Zo’n combiketel werkt dus geweldig samen met een elektrische boiler.

Het aansluiten hiervan is geen gesneden koek. Als je een beetje handig bent, kun je dit op zich wel zelf doen. De kans op een foutieve installatie is echter vrij groot. Dit brengt bovendien grote gevaren en gevolgen met zich mee.

Wij raden je daarom het volgende aan: laat je elektrische boiler op een combiketel door een specialist aansluiten. Een specialist weet exact hoe dit moet gebeuren.

Ook weet een specialist exact hoe je de installatie kunt optimaliseren. Laat je daarom door zo’n specialist goed adviseren.

Kun je ook een warmtepompboiler aansluiten op een CV?

Ja, een warmtepompboiler kun je zeker aansluiten op een CV. Je bent met deze installatie in staat om veel energie én gas te besparen.

Dat gaat als volgt:

  • De warmtepompboiler zorgt voor het verwarmen van de woning. Dit doet de boiler met behulp van elektriciteit, waardoor je sowieso al van een lager gasverbruik geniet.
  • De CV ketel springt bij op het moment dat het buiten erg koud is. In dat geval is de warmtepompboiler niet in staat om de temperatuur in je woning op het gewenste niveau te krijgen.
  • De CV ketel springt op dit moment bij en verbruikt daarbij dus gas. De hoeveelheid gas is echter niet te vergelijken met de situatie waarin de CV ketel altijd in werking is.

Elektrische boiler in combinatie met CV ketel: Aanrader of niet?

elektrische boiler met cv ketel combineren

Ja, een elektrische boiler in combinatie met een CV ketel is zeker een aanrader.

Deze twee apparaten werken perfect samen en vullen elkaar feilloos aan. Je geniet hierdoor van de gewenste warmte in je woning én van een veel lagere gas- en energierekening.

Wel moet je dus goed naar je situatie kijken. Zo is niet elke CV ketel geschikt voor gebruik in combinatie met een elektrische boiler.

Mocht je er niet helemaal uitkomen, neem je het beste contact op met een specialist. Een specialist adviseert en helpt je graag, zodat óók jij van een optimale boilerinstallatie kunt genieten!Ook interessant:


Categorieën: Huishouden