Grote tablet kopen? Beste tablets met groot scherm (12-15 inch & groter)

Last updated by Kaz on

grote tablet

In de wereld van elektronische apparaten zijn meerdere trends zichtbaar. Eén van deze trends is dat elektronische apparaten steeds groter worden.

Dit is ook het geval in de wereld van tablets; je hebt nu de keuze uit grote- tot hele grote tablets. Met dit artikel helpen we je graag met je zoektocht naar het beste tablet met groot scherm.

Een grote tablet is niet het enige voorbeeld van bovengenoemde trends. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar een grote telefoon, een grote TV of de welbekende phablet.

Ook de game tablets zijn steeds groter geworden in de loop der jaren.

Vanaf welk formaat is een tablet groot?

Heb je interesse om een grote tablet aan te schaffen? Dan raden wij je aan om naar een schermdiagonaal van minimaal 10,9 inch te kijken. Dit is ook een grens die door bijvoorbeeld onze partner Coolblue gehanteerd wordt.

Met een tablet van 11 inch geniet je van een lekker groot beeldscherm. Maar, het kan nog veel groter. Vandaar ook dat er experts zijn die de grens bij 12, 13 of zelfs 14 inch leggen. Wij houden in dit artikel in ieder geval een grens van 11 inch aan.

De 5 beste grote tablets

Bij het uitkiezen van een nieuwe tablet moet je op veel punten letten. Eén van de punten is uiteraard het exacte beeldschermdiagonaal, maar ook bijvoorbeeld de functies en kwaliteit zijn van groot belang.

Wij raden je daarom aan om vooral voor één van onderstaande tablets te kiezen. Dit zijn volgens ons de 5 beste grote tablets.

1. Beste 11 inch tablet – Apple iPad Air (2022) 10.9 inch 256 GB

De Apple iPad Air is volgens ons de beste 11 inch tablet. Dit tablet is 10,9 inch groot, beschikt over een razendsnelle processor en een krachtige M1 chip. Met deze chip kun je tal van zaken tegelijkertijd op de tablet uitvoeren, waardoor dit één van de meest veelzijdige tablets is.

Het beeldscherm is niet alleen groot, maar is ook haarscherp. Dit komt onder meer doordat dit een retina scherm is. Apple heeft verder voor een 12 megapixel camera gekozen, voor een opslagcapaciteit van 256 GB en voor een fraai design.
2. Beste 12 inch tablet – Samsung Galaxy Tab S8 Plus 12.4 inch

De Samsung Galaxy Tab S8 Plus 12.4 inch is de beste tablet met een beeldschermdiagonaal van 12 inch. Om precies te zijn: een beeldschermdiagonaal van 12,4 inch.

Dit tablet leent zich hierdoor voor allerlei zaken, zoals het spelen van een spelletje, het kijken van een film of zakelijke doeleinden.

Bij dit Samsung tablet geniet je niet alleen van een groot scherm, maar ook van een ongekende scherpte. De kleurweergave is ook indrukwekkend, terwijl de overige specificaties dik in orde zijn.

En bij aanschaf krijg je ook nog een toetsenbordhoes meegeleverd, waardoor je dit tablet nog veelzijdiger kunt gebruiken.
3. Beste 14 inch tablet – Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 14.6 inch 512GB Wifi Grijs

Je hebt altijd baas boven baas. Dat bewijst dit tablet van Samsung. Dit tablet heeft een beeldschermdiagonaal van maar liefst 14,6 inch. Je geniet hierdoor van een resolutie van maar liefst 2960 x 1848 pixels. Een indrukwekkende resolutie voor een tablet.

Sowieso is dit een indrukwekkende tablet. Deze tablet beschikt namelijk over meerdere camera’s, een opslagcapaciteit van 512 GB en is onwijs snel. Ook krijg je een handige pen meegeleverd, waarmee je nog nauwkeuriger en handiger van dit tablet gebruik maakt.
4. Beste grootste Apple tablet – Apple iPad Pro (2021) 12.9 inch 256GB Wifi + 5G Space Gray

Wil je een Apple tablet met het grootste scherm aanschaffen? Dan kom je al snel uit bij de Apple iPad Pro. Dit tablet heeft een beeldschermdiagonaal van 12,9 inch, waardoor ‘ie nog een slag groter is dan bovenstaande tablet.

Met dit grootste tablet geniet je van veel gemak én van veel mogelijkheden. Het grote scherm leent zich immers voor allerlei activiteiten, zaken en doeleinden.

De rest van deze iPad is ook volledig naar onze wens. Dit grote tablet is razendsnel, van een top kwaliteit en beschikt zelfs over een 5G ontvanger.

In combinatie met een 5G abonnement gebruik je dit grote tablet dan ook overal.
5. Beste tablet 12 inch of groter Android – Lenovo Yoga Tab 13 128GB Wifi Zwart

Wil je per sé een Android tablet hebben? En wil je bij voorkeur een beeldschermdiagonaal van 12 inch of groter hebben? Dan kun je niet om de Lenovo Yoga Tab 13 heen. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit tablet een beeldschermdiagonaal van 13 inch.

Niet alleen de afmetingen zijn indrukwekkend, maar ook de scherpte. Dit tablet heeft namelijk een Full HD scherm; de beelden, kleuren en contrasten zijn hierdoor onwijs fraai.

Het werkgeheugen is ook dik in orde, evenals de krachtige processor. Al met al een fijne Android tablet.
Wanneer kiezen voor een grote tablet?

De keuze voor een groot tablet is in de volgende situaties een logische keuze:

  • Als je graag op een groot beeldscherm naar een film kijkt. Je smartphone valt dan al snel af, terwijl je uiteraard ook niet overal je televisie mee naar toe kunt nemen. Een tablet met groot beeldscherm biedt in dat geval uitkomst. Met dank aan het grote scherm geniet je in ieder geval nóg meer van films, series en programma’s.
  • Als je een tablet voor zakelijke doeleinden wilt gebruiken. Meer en meer mensen kiezen ervoor om een tablet voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Geldt dit ook voor jou? Dan is een tablet met een groot scherm de beste keuze; des te groter het scherm, des te fijner je kunt werken.
  • Als je wilt kunnen multitasken. Een belangrijk voordeel van een laptop of pc is dat je meerdere venters kunt openen. Dit is ook het geval als je een tablet met groot beeldscherm hebt. Dankzij dit grote beeldscherm ben je prima in staat om te multitasken.
  • Als je de tablet veelzijdig wilt gebruiken. Wil je vooral een tablet vanwege de veelzijdigheid kopen? Ook dan is een groot beeldscherm een aanrader. Dankzij het grote beeldscherm zet je de tablet simpelweg voor veel zaken in.

Heeft een tablet met groot scherm nadelen?

Wil je een tablet van bijvoorbeeld 13 of 15 inch aanschaffen? Besef dan goed dat zo’n tablet in lang niet alle situaties uitkomst biedt. Bij een tablet met groot beeldscherm moet je namelijk met enkele nadelen rekening houden.

Kijkafstand wordt mogelijk te groot

Bij een film kijken moet je niet te dicht op het beeldscherm zitten. Je wilt echter ook niet te ver van het beeldscherm vandaan zitten, aangezien je dan mogelijke details kunt missen. De ervaring leert echter dat bij een grote tablet de kijkafstand al snel te groot wordt.

Dit brengt ook een praktische uitdaging met zich mee; je hebt wel ruimte nodig om op een afstandje naar je tablet te kunnen kijken. In bijvoorbeeld een vliegtuig heb je deze mogelijkheid al niet.

Lastig vast te houden

Heb je een tablet van bijvoorbeeld 12 inch? Of heb je gekozen voor een Android tablet van 9 inch? Als je deze beide tablets achter elkaar in je handen houdt, valt één ding direct op: de tablet van 9 inch is een stuk makkelijker vast te houden.

Des te groter het beeldscherm van de tablet wordt, des te lastiger het is om de tablet vast te houden. Het lastig vasthouden is één van de belangrijkste nadelen van een tablet met groot scherm.

Moeilijk op te bergen

Wil je een tablet van bijvoorbeeld 12 inch opbergen? Dan merk je al snel dat je hier de nodige ruimte voor nodig hebt. Dit is nog extremer als je bijvoorbeeld een tablet van 14 inch op wilt bergen.

Je moet dan ook je tablet op een slimme/handige plek op kunnen bergen. Heb je die mogelijkheid niet? Dan is een grote tablet wellicht niet de beste optie voor je.

Een grote tablet is zwaar

Houd eens een 15 inch en 18 inch laptop in je handen? Je merkt dan dat de 18 inch variant een stuk zwaarder is. Deze vlieger gaat niet alleen voor laptops op, maar ook voor tablets.

Als je een grote tablet gebruikt, heb je met een fors gewicht te maken. Ook dit is in lang niet alle situaties even handig.

Hoeveel inch heb ik nodig?

Als je een grote tablet aan wilt schaffen, moet je een keuze maken tussen de verschillende formaten.

Wat ons betreft doe je dit het beste door op onderstaande vragen een antwoord te geven:

  • Op welke momenten wil je de tablet gebruiken? Op basis van het gewenste gebruik kun je alvast enkele schermformaten afstrepen.
  • Waar wil je de tablet gebruiken? Als je weet waar je de tablet wilt gebruiken, kun je een nog betere schifting in de schermformaten maken.
  • Waar wil je de tablet voor gebruiken? Met het antwoord op deze vraag maak je een nog betere schifting in het aanbod.

Door over deze drie vragen na te denken, kom je al snel bij één of twee inches uit. Het is vervolgens zaak om deze twee inches met elkaar te vergelijken. Let hierbij goed op de afmetingen in centimeters, aangezien dit veelal veelzeggender is dan een maat in inch.

Ook zou je goed naar je handen moeten kijken. Ben je relatief klein en heb je daardoor ook kleine handen? Dan is het praktischer om voor een kleinere tablet te kiezen.

Andersom geldt echter ook zo; met grotere handen kun je prima voor een grotere tablet kiezen. Zolang de tablet maar aansluit op de gewenste manier van gebruik.

Welke merken hebben tablets met een groot scherm?

Kies altijd voor een grote tablet van een A-merk. Meerdere merken bieden tablets met een groot scherm aan, maar lang niet alle merken weten de gewenste kwaliteit te leveren.

Merken als Lenovo, Samsung en Apple krijgen dit wel voor elkaar. Deze merken leveren wel kwaliteit en zijn continu aan het innoveren. Die innovatie is terug te zien in bijvoorbeeld de specificaties van de tablets van deze merken.

Belangrijk is dat je een keuze maakt tussen het besturingssysteem. Ben je groot fan van het iOS systeem van Apple? Dan is de keuze voor een iPad voor de hand liggend.

Ben je echter meer fan van het Android besturingssysteem? Dan kun je uit tablets van meerdere merken kiezen, zoals Samsung en Lenovo.

Hoe groot is de grootste tablet?

De grootste tablet die ooit uitgebracht is, was ruim 20 inch groot. Die tablet wordt echter niet door onze partners verkocht en is volgens ons ook niet van de gewenste kwaliteit.

Verder zijn er wel eens 18 inch tablets uitgebracht. De ervaring leert echter dat dergelijke tablets nooit echt populair zijn geworden. Dit heeft vooral met bovengenoemde nadelen te maken.

Zo’n tablet is simpelweg te groot en te lastig beet te houden, waardoor de voordelen van een tablet in de basis teniet gedaan worden.

Grote tablet kopen: waar moet je verder op letten?

Bij het uitkiezen van een grote tablet kijk je direct naar de beeldschermdiagonaal. Je zou echter ook goed naar het soort scherm moeten kijken. Wat is de resolutie van het scherm?

Wat is de beeldkwaliteit van het scherm? En heeft de fabrikant mogelijk voor een handige technologie gezorgd, zoals Apple doet met haar retina schermen?

Ook zou je goed naar overige specificaties van de grote tablet moeten kijken. Deze specificaties moet je afstemmen op het gewenste gebruik.

Dit geldt ook voor de connectiviteit. Wil je bijvoorbeeld de tablet alleen op wifi kunnen gebruiken? Of zou je graag een mobiel abonnement voor de tablet af willen sluiten?

Tot slot heb je met je budget te maken. Hoeveel geld kun en wil je uitgeven aan een grote tablet? Met name als je naar het aanbod van Samsung en Apple kijkt, zie je toch wel forse prijzen naar voren komen.

Voor kwaliteit moet je nu eenmaal betalen, maar je moet wel goed bepalen waar voor jou de grens ligt.

Misschien ook interessant:

Categorieën: Computer