Schaakcomputer kopen? Vergelijk hier de beste! (2024)

Last updated by Joni on

Schaakcomputer kopen

Vind je het heerlijk om een potje te schaken? Heb je alleen niemand in je directe omgeving die regelmatig een potje wilt/kunt schaken?

Kijk dan eens naar een schaakcomputer.

Met een elektrische schaakcomputer geniet je van tal van voordelen:

 • Je kunt spelen waar en wanneer je maar wilt. In de elektrische schaakcomputer zit immers een ‘digitale tegenstander’ ingebouwd. Je hebt hierdoor geen ander persoon meer nodig om een potje te kunnen schaken.
 • Veel instelmogelijkheden. Bij het schaken tegen de computer kun je uit meerdere instellingen kiezen. Zo kun je de moeilijkheidsgraad naar eigen wens instellen. Ideaal als je eens een potje wilt winnen of gericht aan je schaakkwaliteiten wilt werken.
 • Ook interessant voor kinderen. Zit je kind de hele tijd achter een game TV of op zijn/haar game tablet? Voldoende reden om een schaakcomputer te kopen. Met een schaakcomputer is je kind namelijk op een leuke manier leerzaam bezig. Dat is een stuk beter dan eindeloos naar een ander soort scherm kijken.

Spreken deze voordelen je ook wel aan? Dan is het aan te raden om dit artikel door te nemen. In dit artikel lichten wij namelijk de beste (elektrische) schaakcomputers van dit moment uit.

Welke schaakcomputer kopen? Bekijk hier de beste!

Dat de schaakcomputers populair zijn geworden, blijk uit het huidige aanbod.

Je kunt uit tientallen soorten schaakcomputers kiezen, waardoor het maken van een goede vergelijking cruciaal is.

Om deze vergelijking zo makkelijk mogelijk voor je te maken, hebben wij alvast een uitgebreid onderzoek uitgevoerd.

Bij dit onderzoek hebben wij ons gericht op allerlei soorten schaakcomputers.

Deze computers hebben we aan een strenge keuring onderworpen, waardoor wij van elke variant een goed beeld hebben gekregen.

Op basis dáárvan hebben we de vier beste schaakcomputers aan kunnen wijzen. Over die varianten vertellen we je hieronder graag meer.

1. Beste schaakcomputer voor volwassenen – Millennium Chess Genius

Schaakcomputer Millennium Chess Genius

Wil je graag je schaakkwaliteiten naar een hoger niveau tillen? Of wil je vooral plezier maken door veel potjes te spelen?

In beide gevallen is de Millennium Chess Genius een prima schaakcomputer voor je.

Deze computer kun je op allerlei niveaus instellen. Op deze manier train je gericht naar een doel toe en werk je dus gericht aan je kwaliteiten.

Doordat het bord 20 bij 20 centimeter groot is, geniet je van het nodige gemak. De verschillende knoppen aan de bovenzijde maken de bediening ook tot een feestje.

Wat ons ook aanspreekt, is dat deze schaakcomputer over de nodige extra’s beschikt. Zo is deze computer verlicht, waardoor je ‘m ook ’s avonds laat nog kunt gebruiken.

De energiebesparende modus is eveneens ideaal. Overigens heb je voor deze schaakcomputer drie AA-batterijen nodig.

Doordat het bord slim vormgegeven is, kun je het bord ook op reis meenemen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, zijn voldoende batterijen.

Wel moet je even rekening houden met een forse investering; deze schaakcomputer kost ongeveer 130 euro.

👍 Voordelen:

 • 20 bij 20 centimeter groot
 • Overal te gebruiken
 • Razendsnelle processor
 • Keuze uit tal van niveaus
 • Beschikt over veel handige extra’s
 • Geheel naar wens in te stellen

👎 Nadelen:

 • Relatief duur
2. Beste schaakcomputer voor kinderen – Sharp Games schaakcomputer

Sharp Games Schaakcomputer

Heeft je kind het voortdurend over schaken? Als dit één van de hobby’s van je kind is, zou een schaakcomputer een erg leuk cadeau kunnen zijn.

Dat is zéker het geval als je voor deze Sharp Games schaakcomputer kiest. Dit is de beste digitale schaakcomputer voor kinderen.

Een belangrijk voordeel is de compactheid van dit apparaat. Zoals je op de foto kunt zien, is de schaakcomputer erg klein uitgevoerd.

Je kind kan de schaakcomputer hierdoor overal mee naar toe nemen. Met dank aan de meegeleverde pen is deze schaakcomputer ook nog makkelijk te bedienen.

Met deze schaakcomputer leert je kind op een leuke manier schaken. Dit is onder meer te danken aan de vele instelmogelijkheden.

Daarnaast is het óók mogelijk om andere spellen op deze schaakcomputer te spelen. Zo kan je kind ook een potje dammen, reversi of 4 op een rij op deze schaakcomputer spelen.

👍 Voordelen:

 • Ideaal voor kinderen
 • Keuze uit 8 spellen
 • Interessant geprijsd
 • Overal mee naar toe te nemen
 • Met handige pen geleverd

👎 Nadelen:

 • Beperkt niveau
3. Beste veelzijdige schaakcomputer – Lexibook Chessman Elite

Lexibook Chessman Elite

Ben je op zoek naar een schaakcomputer waar je veel kanten mee op kunt? Dan sluit de Lexibook Chessman Elite computer perfect op je wensen aan.

Om meerdere redenen is dit volgens ons de beste veelzijdige schaakcomputer.

Dit is allereerst te danken aan de vele niveaus. Je kunt in totaal uit maar liefst 64 speelniveaus kiezen. Niet alleen de hoeveelheid niveaus spreekt ons aan, maar ook de diversiteit.

Zo is het mogelijk om voor 5 beginnersniveaus te kiezen. Met déze schaakcomputer kun je het schaakspelletje dus volledig onder de knie krijgen.

Daarnaast is het met deze schaakcomputer mogelijk om op meerdere manieren te spelen.

Je kunt tegen de computer spelen, maar je kunt ook tegen een medespeler spelen. Alleen al daarom is dit een schaakcomputer die je elke dag kunt gebruiken.

De schaakcomputer zelf biedt tal van instelmogelijkheden aan. Dat je voor deze schaakcomputer niet de hoofdprijs hoeft te betalen, spreekt ons tot slot ook aan.

Al met al een prima elektronische schaakcomputer.

👍 Voordelen:

 • Tegen computer óf tegen medespeler spelen
 • Keuze uit 64 speelniveaus
 • Inclusief audio-elementen
 • Voor alle spelniveaus geschikt
 • Ook geschikt voor kinderen

👎 Nadelen:

 • Relatief groot (35 bij 24 centimeter)
4. Beste goedkope schaakcomputer – Sharp Games Elektronisch Schaakbord

Schaakcomputer Sharp Games Reversi

Heb je interesse om een schaakcomputer te kopen? Zie je het alleen niet zitten om hier veel geld aan uit te geven? Dan raden wij je dit Sharp Games Elektronisch Schaakbord aan.

Voor dit schaakbord betaal je slechts 74 euro. Mocht je meerdere van deze schaakborden in één keer bestellen, krijg je bij onze partner Bol.com ook nog extra korting.

Met deze schaakcomputer kun je echt alle kanten op. Zo beschikt deze computer over 8 verschillende spellen.

Je kunt uiteraard een potje schaken spelen, maar je kunt ook voor een potje dammen of 4 op een rij kiezen.

Op deze schaakcomputer heb je de keus uit allerlei instelmogelijkheden. Zo bepaal je zelf het niveau.

Doordat deze computer ook nog over stukken beschikt, kun je dit schaakbord ook gebruiken voor een potje tegen een ander persoon.

👍 Voordelen:

 • Tegen computer óf tegen medespeler spelen
 • Voordelig geprijsd
 • Veel instelmogelijkheden
 • Voor alle spelniveaus geschikt
 • Biedt 8 verschillende spellen aan

👎 Nadelen:

 • Relatief groot (35 bij 24 centimeter)
Schaakcomputer kopen: Waar op letten?

Met een schaakcomputer geniet je van tal van mogelijkheden. Dat is zéker het geval als je voor één van bovenstaande schaakcomputers kiest.

Maar, welke van deze computers sluit nou het beste op je wensen aan? Om het antwoord op die vraag te vinden, zou je op tal van punten moeten letten.

De belangrijkste aandachtspunten bespreken we graag hieronder.

Soort schaakcomputer

Ten eerste zou je goed naar het soort schaakcomputer moeten kijken.

Wil je bijvoorbeeld een volledig digitale schaakcomputer hebben? Of geef je de voorkeur aan een elektrische schaakcomputer inclusief schaakstukken?

Deze keuze is al bepalend voor de manier waarop je van de computer gebruik kunt maken. Denk hier daarom even goed over na.

Voor wie is de schaakcomputer bestemd?

Schaken met schaakcomputer

Ten tweede moet je rekening houden met de gebruiker van de schaakcomputer.

Wil je de schaakcomputer voor jezelf aanschaffen? Dan is het zaak om goed naar je huidige spelniveau te kijken. Sluit dit spelniveau op de schaakcomputer aan? Dan doe je een prima aankoop.

Wil je de schaakcomputer voor je kind aanschaffen? Dan zou je op zoek moeten gaan naar een geschikte schaakcomputer. Uiteraard moet je hierbij ook goed rekening houden met het niveau van je kind.

Instelmogelijkheden

Ten derde zou je goed naar de instelmogelijkheden van de computer moeten kijken.

We maken hierbij onderscheid tussen verschillende instellingen:

 • Spelniveaus: je zou ten eerste goed naar de spelniveaus moeten kijken. Tussen welke niveaus kun je kiezen? En sluiten deze niveaus op je huidige level aan?
 • Snelheid van zetten: bij de beste schaakcomputers kun je de snelheid van zetten bepalen. Je hoeft hierdoor niet lang te wachten voordat de computer zijn slag zet.
 • Totale tijd per partij: bij de beste schaakcomputers kun je ook de totale tijd per partij instellen.

Speelmogelijkheden

Ten vierde willen wij je wijzen op de vele speelmogelijkheden. Als je voor de computers van Sharp Games kiest, kun je de computer bijvoorbeeld voor meerdere spelletjes inzetten.

Daarnaast bestaan er spelcomputers met aanvullende speelmogelijkheden. Zo voorzien deze computers je bijvoorbeeld van handige tips.

Op het moment dat je een slechte zet lijkt te doen, krijg je een waarschuwing van de computer. Hierbij voorziet de beste spelcomputer je ook nog van handige tips.

Hiermee beleef je niet alleen veel plezier aan de potjes schaken, maar je leert ook nog veel.

Afmetingen

Ten vijfde willen wij je wijzen op de afmetingen van de schaakcomputer.

Wil je de schaakcomputer alleen thuis gebruiken? Dan kun je prima voor een grotere variant kiezen.

Wil je het elektronische schaakbord echter ook mee op reis kunnen nemen? Dan kies je beter voor een kleiner exemplaar.

Merk & budget

Tot slot willen wij je zowel op het merk als op het budget wijzen. Zo raden wij je aan om altijd voor een goed aangeschreven schaakcomputer te gaan.

Dit zijn computers van de betere merken én computers met positieve beoordelingen.

Daarbij raden wij je ook aan om te investeren in de beste schaakcomputer. Als je bereid bent om net iets meer geld uit te geven, geniet je van een schaakcomputer die volledig naar je wens is.

Een schaakcomputer bij bijvoorbeeld Lidl kopen is daarom niet altijd een verstandig idee.

Online schaken tegen de computer

Online schaken

Zie je de aanschaf van een schaakcomputer niet zo zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om je pc of laptop als schaakcomputer te gebruiken.

Je kunt online allerlei websites vinden waarop je tegen een computer kunt schaken.

Op zich brengt dit de nodige voordelen met zich mee. Maar, je moet ook met een belangrijk nadeel rekening houden: het online schaken tegen een computer is vaak beperkt qua mogelijkheden.

Online schaakcomputer vs. fysieke schaakcomputer: wat is de beste keus?

Wat de beste keuze is, hangt vooral van je eigen voorkeuren af:

 • Online schaakcomputer: met een online schaakcomputer geniet je op een laagdrempelige manier van een leuk potje schaken. De mogelijkheden zijn hierbij vaak wel beperkt, aangezien je volledig afhankelijk bent van de aanbieder van dit online spel.
 • Fysieke spelcomputer: voor een fysieke spelcomputer betaal je een bepaald bedrag, maar daar krijg je een hoop voor terug. Zo kun je de spelcomputer altijd en overal gebruiken, geniet je van veel speelmogelijkheden én geniet je van veel instelmogelijkheden.

Als je plezier wilt maken én het schaken beter onder de knie wilt krijgen, is een fysieke schaakcomputer de beste keuze!


Misschien ook interessant:


Categorieën: Gaming

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *