Straalkachel voor de badkamer: Alles wat je moet weten

Last updated by Kaz on

straalkachel badkamer

Hoe verwarm jij graag je badkamer? Je hebt hier momenteel talloze mogelijkheden voor. Mogelijkheid X is energiezuinig, terwijl mogelijkheid Y juist veel comfort biedt.

Wil je voor de gulden middenweg gaan? Dan lijkt een straalkachel voor in de badkamer de juiste optie. In dit artikel vind je alle mogelijke informatie over een badkamer straalschakel.

Wat is een straalkachel voor in de badkamer?

badkamer straalkachel

Een straalkachel is een kachel met daarin infraroodpanelen. Deze panelen geven een aangename warmte af. Deze warmte komt bovendien rechtstreeks op de oppervlakten in de badkamer terecht.

Je geniet hierdoor spoedig van een warme vloer in de douche. Ook komt de warmte van de straalkachel rechtstreeks op je lichaam terecht. Je hebt hierdoor al snel erg aangenaam in je badkamer.

Is een straalkachel hetzelfde als een infrarood warmtestraler in de badkamer? Ja, zeker. Zo’n warmtestraler in de badkamer beschikt ook over infraroodpanelen. Door die panelen geniet je onder meer van de fijne- en snelle warmteafgifte.

Hoe werkt een straalkachel precies?

Een straalkachel werkt eigenlijk vrij simpel. Dit is te danken aan de infraroodpanelen die in de kachel verwerkt zijn. Deze panelen warmen op en stralen vervolgens een aangename warmte uit.

Deze warmte komt niet in de lucht terecht, zoals bij andere kachels wel het geval is. In plaats daarvan komt de warmte rechtstreeks op oppervlakten terecht. Dit is bijvoorbeeld de vloer, maar ook het menselijk lichaam.

👍 Wat zijn de voordelen?

elektrische straalkachel badkamer
 • Heerlijke warmte in de badkamer. Het kenmerk van een straalkachel is dat mensen, objecten en oppervlakten verwarmd worden. Dit betekent dat je van een aangenamer warmte in de badkamer geniet. Een groot verschil met normale verwarmingsbronnen, aangezien die juist de lucht in de badkamer opwarmen.
 • Je geniet snel van de gewenste warmte. Een ander voordeel van een straalkachel in de badkamer is de snelheid van opwarming. Voordat je het doorhebt, is de badkamer al op de gewenste temperatuur. Althans; dat voelt zo. Dat heeft puur met de directe opwarming van mensen, oppervlakten en ondergronden te maken.
 • Een straalkachel is op meerdere manieren te gebruiken. Een straalkachel kun je in je badkamer op meerdere manieren gebruiken. Je kunt ‘m als een zelfstandige kachel gebruiken, maar hij werkt ook in samenwerking met de centrale verwarming. In dat geval dient de straalkachel als bijverwarming in de badkamer.
 • Je geniet van een laag energieverbruik. Een groot voordeel van een straalkachel in de badkamer is de energie-efficiëntie. Zo’n kachel verbruikt weinig energie, mede doordat er weinig warmte verloren gaat. Je geniet hierdoor van een lagere energierekening.
 • Een straalkachel is ideaal voor in een vochtige badkamer. In een badkamer ontstaat vanzelf vocht. Dat is nu eenmaal iets waar je niets tegen kunt doen. Tegelijkertijd is het zo dat een straalkachel juist ideaal is voor in een vochtige badkamer. Doordat de kachel geen warmte verliest via de luchtcirculatie, is er zelfs in een vochtige badkamer weinig tot geen sprake van warmteverlies. Dit voordeel gaat dan ook hand in hand met het hierboven benoemde voordeel.
 • Een straalkachel voor in de badkamer is compact. Wil je de beste straalkachel voor in je badkamer aanschaffen? Dan hoef je hier geen meters ruimte voor vrij te houden. Nee, een kenmerk van een straalkachel is de compactheid. Je geeft ‘m hierdoor makkelijk een plekje in je badkamer.
 • Op meerdere manieren te monteren. Het is ook nog een feit dat je een straalkachel op meerdere manieren kunt monteren. Ook kun je ‘m op meerdere plekken monteren. Denk hierbij aan het plafond en de muren in je badkamer.
 • Ontzettend veilig in gebruik. Wist je dat een straalkachel in de badkamer ook onwijs veilig in gebruik is? Dit is onder meer aan de goede bestendigheid tegen het vocht te danken. Tevens hoeft er geen vlam of elektrische stroom gebruikt worden om de kachel te activeren. Dit draagt ook bij aan de algehele veiligheid.
 • Beter voor de gezondheid. Tot slot is het een feit dat een straalkachel beter voor de algehele gezondheid is. Zo hoef je met een straalkachel in je badkamer niet bang te zijn voor een allergische reactie. Of voor een aandoening aan de luchtwegen.

👎 Wat zijn de nadelen?

 • De plaatsing moet perfect zijn. Het is niet mogelijk om een straalkachel zomaar ergens in de badkamer op te hangen. Als je optimaal van de warmte wilt genieten, moet de plaatsing simpelweg perfect zijn. Op dit gebied kun je je mogelijk het beste even door een expert laten adviseren.
 • Minder voor andere ruimtes geschikt. Een straalkachel is in de basis vooral voor in de badkamer geschikt. Voor in andere ruimtes kun je beter voor een ander soort kachel kiezen, zoals een keramische kachel.

Verschillende soorten straalkachels voor in de badkamer

straalkachel voor badkamer

Spreken de vele voordelen van een straalkachel voor in de badkamer je aan? Logisch. De bovenstaande voordelen zijn toch wel uniek en zwaarwegend te noemen.

Tegelijkertijd is het fijn dat je uit meerdere soorten straalkachels kunt kiezen. Denk hierbij aan een paneel dat je aan de muur op kunt hangen of aan een paneel dat je aan het plafond op kunt hangen. Dit kun je eigenlijk zien als een infraroodpaneel aan het plafond.

Spreekt dat je aan? Dan kun je ook voor een infraroodpaneel aan het plafond met verlichting kiezen. Dan sla je al helemaal meerdere vliegen in één klap.

Ook heb je de keuze uit meerdere vermogens. Des te hoger het vermogen, des te sneller de badkamer opgewarmd is. Een straalkachel voor in de badkamer met een hoger vermogen is ideaal voor grotere badkamers.

Nieuwe straalkachel voor in de badkamer uitkiezen: Hoe doe je dit?

Als een straalkachel voor in de badkamer je aanspreekt, is het verstandig om direct op zoek te gaan naar de beste koop. Daarbij zijn er talloze punten waar je goed op moet letten.

Wij beschrijven een aantal belangrijke punten hieronder:

De plaatsing

Ten eerste heb je met de plaatsing van de straalkachel te maken. Ons advies: hang ‘m in de buurt van de douche.

Als je ’s ochtends in een koude badkamer stapt, stap je waarschijnlijk direct de douche in. Daarom is het van belang dat je juist daar snel van de gewenste warmte geniet.

Kracht van de straalkachel

Ten tweede heb je met de kracht van straalkachel te maken. Hoe groot is je badkamer precies? Die afmetingen moet je goed afstemmen op het maximale verwarmingsbereik van de straalkachel. Dit verwarmingsbereik wordt bepaald door het vermogen.

Soort straalkachel

Ten derde heb je dus met het soort straalkachel te maken. Wil je voor een paneel in het plafond gaan? Of wil je de straalkachel aan een muur in je badkamer ophangen? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van plekken waar je de straalkachel kunt gebruiken.

De gewenste plaatsing is daarmee van grote invloed op het soort straalkachel.

Eigenschappen

Ten vierde heb je met de eigenschappen te maken. Hierbij kun je denken aan de opwarmtijd, het energieverbruik en het geluidsniveau. Dit zijn stuk voor stuk zaken die je goed op je eigen wensen af moet stemmen.

Het design en de afmetingen

Ten vijfde heb je met het design te maken. Je wilt uiteraard dat de straalkachel fraai in je badkamer staat. Kies daarom voor een straalkachel in de gewenste designstijl.

Ook raden wij je aan om even goed naar de afmetingen te kijken. De straalkachel moet immers wel op de gewenste plek in je badkamer passen.

Montage

Ten zesde moet je naar de montage kijken. Is het mogelijk om de straalkachel zelf in je badkamer te monteren? Of heb je hier toch echt een specialist voor nodig?

Dit hangt enigszins van het soort straalkachel af. Uiteraard hangt het ook nog van je eigen handigheid af.

Prijs-kwaliteitverhouding

Tot slot heb je nog met de prijs-kwaliteitverhouding te maken. Daarover adviseren wij je het volgende:

 • Ga altijd voor een straalkachel badkamer van een A-merk. De beste merken weten de gewenste kwaliteit te leveren en dragen zorg voor een ideale samenstelling. Daar heb je op termijn dan ook het meeste aan.
 • Durf te investeren in de beste straalkachel badkamer. Wij adviseren je ook om te investeren in de beste straalkachel voor in je badkamer. Van zo’n straalkachel geniet je jarenlang. Bovendien bespaar je hier geld mee, waardoor de investering over meerdere jaren gezien reuze mee valt.
 • Kijk goed naar de beoordelingen van andere gebruikers. Het is ook belangrijk om goed naar de beoordelingen van andere gebruikers te kijken. Spreken veel mensen vol lof over de straalkachel voor in de badkamer? Dan is dat veelzeggend voor de kwaliteit en de werking.

Een aanrader?

straalkacheltje badkamer

Ja, een straalkachel is in elke badkamer een absolute aanrader.

Je geniet simpelweg van ontzettend veel voordelen, terwijl de nadelen relatief gezien mee vallen. In veel gevallen is een straalkachel voor in de badkamer daarom de juiste keuze.

Daarbij raden wij je wel aan om goed naar de verschillende soorten straalkachels te kijken. Let ook goed op je eigen voorkeuren én je badkamer. Daarmee schaf je in ieder geval uiteindelijk de beste straalkachel voor in je badkamer aan.

Veel plezier, gemak en aangename warmte gewenst!Meer verwarming voor in huis:


Categorieën: Huishouden