Beste mobiele provider? Top 10 telefoon providers in Nederland

Last updated by Kaz on

beste mobiele provider

Wil je een nieuw mobiel abonnement met telefoon afsluiten? Of wil je graag een nieuw sim only abonnement afsluiten?

In beide gevallen moet je goed naar de provider kijken. In ons land zijn we gezegend met meerdere goede providers, waardoor je in ieder geval voldoende keuze hebt.

Maar, wat is nou de beste mobiele provider in Nederland? Je leest het allemaal in dit artikel!

Voor dit artikel hebben wij de mobiele providers aan een keuring onderworpen. Op basis daarvan hebben we een complete top 10 samengesteld.

Neem onze top 10 door, volg de tips op en maak snel een keuze tussen de beste telefonie providers!

De 10 beste mobiele providers op een rijtje

Wat is de beste provider voor een mobiel abonnement? En wat is het beste mobiele netwerk in ons land? Naar deze twee vragen hebben we gekeken, voordat we dit artikel konden schrijven.

Over het beste netwerk in Nederland kunnen we het volgende aangeven: dat is het netwerk van KPN. Verderop in dit artikel komen we daar graag nader op terug.

Eerst laten we je kennismaken met de 10 beste providers. Als je voor één van deze providers kiest, geniet je optimaal van je nieuwe mobiele abonnement.

1. KPN

KPN is volgens ons de beste telefoon provider van dit moment. Dit is te danken aan de provider zelf, maar ook aan het mobiele netwerk. Het mobiele netwerk van KPN is al meerdere keren op rij uitgeroepen tot het beste mobiele netwerk van Nederland.

Kies je voor een mobiel abonnement van KPN? Dan ben je van een stabiele en snelle verbinding verzekerd. Dit is door het gehele land het geval, aangezien het netwerk van KPN een prima dekking heeft.

Het aanbod van mobiele abonnementen bij KPN is ook ideaal. Ongeacht waar je naar op zoek bent, vind je bij KPN een geschikt mobiel abonnement.
2. Simyo

Een verrassende nummer 2 in deze test is Simyo. Dit is zeker niet de bekendste of grootste mobiele providers, maar deze provider heeft opvallend veel te bieden.

Zo geniet je bij Simyo van behoorlijk voordelige telefoonabonnement. Daar kunnen we aan toevoegen dat dit de beste provider voor een sim only abonnement is.

Bij Simyo heb je ook voldoende mogelijkheden om het abonnement naar eigen wens samen te stellen. Overigens maakt Simyo gebruik van het stabiele en betrouwbare KPN-netwerk.

Om het nog mooier te maken: Simyo is volgens ons de Consumentenbond ook de beste mobiele provider van ons land. Al met al kun je met een gerust hart een abonnement afsluiten bij deze budget provider.
3. Tele2

Een andere mobiele provider waar wij erg over te spreken zijn, is Tele2. Dit komt onder meer doordat deze provider gebruik maakt van het netwerk van T-Mobile.

Dit netwerk is bijna net zo goed als het netwerk van KPN. Wat het verschil dan tussen Tele2 en T-Mobile is? Dat is de prijsstelling.

Wij zijn van mening dat de prijs-kwaliteitsverhouding bij Tele2 subliem is. Ook is het mogelijk om bij Tele2 een abonnement met onbeperkt internet af te sluiten.

Zeker als je vaak van je smartphone gebruik maakt, is dit zodoende de beste mobiele provider. Bijkomend voordeel: je kunt bij Tele2 uit veel soorten abonnementen kiezen.
4. T-Mobile

T-Mobile is niet de beste provider van ons land, maar is wel één van de betere providers. Deze provider kun je qua omvang, aanbod en mogelijkheden vergelijken met KPN.

Dit geldt ook voor het netwerk van T-Mobile. Dit netwerk is betrouwbaar, stabiel en snel gebleken.

Wat bij T-Mobile interessant is, is het combivoordeel. Heb je op dit moment al een abonnement bij T-Mobile lopen, bijvoorbeeld voor internet thuis? Dan geniet je bij je telefoon abonnement van extra korting.

Bovendien heb je bij T-Mobile voldoende keuze wat betreft abonnementen. Ook bij deze grote provider is het overigens prima mogelijk om je eigen abonnement samen te stellen.
5. Simpel

Ben je op zoek naar het beste mobiele abonnement voor een lage prijs? Dan kun je bij zowel Simyo als bij Simpel terecht. Net zoals Simyo is Simpel een zogeheten budget provider.

Deze provider hanteert scherpe tarieven en probeert daarmee de concurrentie de baas te zijn. Dat gaat Simpel in ieder geval behoorlijk goed af.

Net zoals Tele2 maakt ook Simpel gebruik van het T-Mobile netwerk. Je bent hiermee van een betrouwbaar en snel netwerk verzekerd. Ook geniet je dus van zeer scherpe tarieven.

Jammer genoeg kun je bij Simpel alleen terecht voor een Sim Only abonnement.
6. Vodafone

Op plek 6 in deze lijst met beste mobiele providers vinden we Vodafone. Net zoals KPN en T-Mobile heeft deze reusachtige provider haar eigen netwerk.

Dit netwerk doet het op zich prima, maar kan niet tippen aan de netwerken van T-Mobile en KPN. Behalve in het buitenland; daar heb je met Vodafone vaak het beste bereik.

Als je een goedkoop mobiel abonnement af wilt sluiten, valt Vodafone eigenlijk direct af. Dit is één van de duurdere providers, maar het aanbod is wel interessant.

Zo is Vodafone de beste provider voor de beste telefoon abonnementen voor zakelijk gebruik. Verder kun je bij Vodafone een telefoon abonnement met onbeperkt internet afsluiten.
7. Ben

Wil je een goedkoop mobiel abonnement afsluiten? Of wil je een goedkope Sim Only afsluiten? In beide gevallen kun je prima terecht bij Ben.

Deze provider stunt met scherpe tarieven en geeft ook regelmatig extra korting. Bijkomend voordeel is dat Ben van het T-Mobile netwerk gebruik maakt. Je bent hierdoor van een prima netwerk verzekerd.

Bij Ben kun je ook nog eens veel kanten op. Zo kun je zelf je abonnement samenstellen, waarbij je dus ook voor een Sim Only abonnement kunt kiezen. Tijdens de looptijd kun je bij deze provider ook nog je eigen bundel/abonnement aanpassen.
8. Youfone

Gaat je voorkeur uit naar een zo’n goedkoop mogelijk mobiel abonnement? Klop dan eens aan bij Youfone. Bij deze provider kun je behoorlijk goedkoop een goed mobiel abonnement afsluiten.

Hierbij heb je op dit moment zelfs de keuze tussen 4G+ en 5G internet.

Bij deze provider geniet je ook van zeer scherpe tarieven. Dit is aan de basisprijzen te danken, maar ook aan de aanvullende kortingen. Verder geniet je bij Youfone van het betrouwbare KPN netwerk.

Zoals eerder al aangegeven, is dit het beste mobiele netwerk van Nederland. Dit merk je overduidelijk als je voor een mobiel abonnement van Youfone kiest.
9. Lebara

Eén van de meest unieke providers is toch wel Lebara. Bij deze provider kun je namelijk een sim only abonnement afsluiten, maar je kunt hier ook een prepaidkaart bij bestellen.

Je kent Lebara mogelijk ook wel van de straatverkoop. Dit is één van de weinige mobiele providers die haar diensten in ons land aanbiedt.

Met een mobiel abonnement van Lebara geniet je van meerdere voordelen. Het belangrijkste voordeel is in het maandelijkse tarief terug te vinden. Dit is gewoonweg één van de goedkoopste sim only providers.

Kies je voor een mobiel abonnement van Lebara? Dan krijg je toegang tot het beste netwerk; dat van KPN.
10. Hollandsnieuwe

Deze top 10 van beste mobiele providers sluiten we af met Hollandsnieuwe. Dit is een zogeheten virtuele provider van Vodafone/Ziggo.

Doordat dit een virtuele provider is, is deze provider in staat om de kosten laag te houden. Dat merk je overduidelijk aan de tarieven van de Hollandsnieuwe abonnementen.

Het aanbod van Hollandsnieuwe is in ieder geval vrij divers. Zo kun je een Sim Only abonnement afsluiten, maar ook een mobiel abonnement met telefoon.

Ben je op dit moment al klant bij Ziggo? Dan is Hollandsnieuwe al helemaal interessant. Als Ziggo klant krijg je namelijk extra korting op je mobiele abonnement van Hollandsnieuwe.
Wat is voor jou de beste mobiele provider?

Is het de hoogste tijd om een nieuw mobiel abonnement af te sluiten? Ongeacht wat je wensen precies zijn, kun je in ons land uit de nodige providers kiezen.

Dit is overigens ook in onze buurlanden, zoals België, het geval. Sommige van bovenstaande providers zijn ook in bijvoorbeeld België actief, maar dat is niet altijd het geval.

Feit is dus dat je in ons land uit meerdere mobiele providers kunt kiezen. Dit maakt het niet makkelijker om de juiste keuze te maken. Om je hier een extra handje bij te helpen, hebben wij deze koopgids opgesteld.

In deze koopgids geven wij aan wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij het uitkiezen van een nieuwe mobiele provider.

Soort abonnement

Ten eerste moet je bepalen wat voor abonnement je af wilt sluiten.

Op dit gebied heb je twee mogelijkheden:

 • Mobiel abonnement met telefoon. Bij meerdere van bovenstaande providers kun je een mobiel abonnement met telefoon afsluiten. Je slaat hiermee meerdere vliegen in één klap, maar je kunt mogelijk wel een BKR registratie krijgen.
 • Sim Only abonnement. Een Sim Only abonnement sluit je bij alle bovenstaande mobiele providers af. Bij zo’n abonnement betaal je alleen voor gebruik en niet voor bezit. Bij een Sim Only abonnement krijg je dan ook geen telefoon meegeleverd. Het maandelijkse tarief ligt hierdoor een heel stuk lager.

Bepaal eerst waar je voorkeur naar uitgaat. Dit stelt je in staat om alvast tussen bovenstaande providers een schifting te maken.

Soort provider

Ten tweede moet je goed naar het soort provider kijken.

Wij onderscheiden hierbij eigenlijk twee ‘groepen’ providers:

 • De grote providers. Tot deze groep behoren KPN, T-Mobile en Vodafone. Deze drie providers zijn reusachtig, heggen een gigantisch marktaandeel en genieten hierdoor ook van schaalvoordelen. Ook hebben deze drie providers dus hun eigen netwerk.
 • De budget providers. Geef je liever minder geld uit aan je nieuwe telefoon abonnement? Dan kun je het beste wegblijven van de grote providers. In plaats daarvan kies je voor één van de budget providers, zoals Simyo en Simpel. Deze providers richten zich vooral op goedkope mobiele abonnementen.

Netwerk

Ten derde moet je goed naar het netwerk kijken. Hierbij moet je eigenlijk op twee vragen een antwoord zien te vinden.

Ten eerste op de vraag ‘welke provider heeft het beste bereik op mijn adres?. Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van je woonplaats.

In sommige delen van het land heeft het netwerk van KPN de beste dekking, terwijl in andere delen van het land het netwerk van T-Mobile de beste dekking heeft.

Ten tweede op de vraag ‘naar wat voor soort provider’ gaat mijn voorkeur uit? De verschillende budget providers, zie hierboven, maken namelijk gebruik van het netwerk van één van de grote providers.

Dit is per budget provider verschillend, dus check per budget provider van welk netwerk de provider gebruik maakt.

Als we puur naar het mobiele netwerk van de drie grote providers kijken, zien we meerdere zaken naar voren komen:

 • Het mobiele netwerk van KPN is als beste getest. Dit is vanaf 2020 al voor de vijfde keer het geval geweest. Vanaf het jaar 2020 is het netwerk van KPN onafgebroken als beste uit de test naar voren gekomen.
 • Deze 3 mobiele netwerken hebben een hoge dekkingsgraad. Uit onderzoek van Open Signal is gebleken dat deze drie netwerken allemaal een dekkingsgraad van minimaal 95% hebben. Dit betekent dat je in nagenoeg heel Nederland van de gewenste dekking verzekerd bent.

Wat wij je aanraden, is om even de dekkingskaarten te bekijken. De dekkingskaart van KPN vind je hier, van T-Mobile hier en van Vodafone hier. Door naar deze dekkingskaarten te kijken, kun je achterhalen wat in jouw woonplaats het beste netwerk is.

Internetsnelheid & soort internet

Als je een mobiel abonnement afsluit, speelt het internet uiteraard een belangrijke rol. Op dit gebied onderscheiden de verschillende internetproviders zich absoluut.

Dit komt onder meer door deze punten:

 • Internetsnelheid. Elke provider biedt internet met een andere internetsnelheid aan. Je moet hier goed onderzoek naar doen en voor jezelf bepalen wat de gewenste internetsnelheid is.
 • Soort internet. Wil je voor 4G internet gaan? Of wil je inspelen op de toekomst door voor 5G internet te kiezen? Bij nog niet alle providers is het mogelijk om voor 5G internet te kiezen. Ga dit daarom goed na en denk ook goed over je wensen na.
 • Databundel. Het is ook belangrijk om goed naar de databundel te kijken. Heb je voldoende aan bijvoorbeeld 2G data per maand? Of wil je een mobiel abonnement met onbeperkt internet afsluiten? Dat laatste is in ieder geval niet bij alle providers mogelijk.

Tarief

Een ander belangrijk punt waar je even goed naar moet kijken, is naar het tarief. Ten eerste moet je even goed kijken naar de aansluitkosten. Meerdere providers rekenen aansluitkosten; deze kosten kunnen oplopen tot wel 20 euro.

Ten tweede moet je goed naar het tarief per maand kijken.

Daarbij wijzen wij je graag op het volgende:

 • Richt je niet alleen op de prijs per maand. Het is bijvoorbeeld veel belangrijker dat je bij jou in de buurt van een snel en betrouwbaar netwerk verzekerd bent.
 • Richt je pijlen op een eventueel combivoordeel. Bij meerdere providers ben je in staat om van combivoordeel te profiteren. Dit houdt in dat je een extra korting krijgt, omdat je bijvoorbeeld al een abonnement voor vast bellen of internet thuis hebt. Dankzij dit combivoordeel valt het tarief voor je mobiele abonnement (nog) goedkoper uit.

Check ook goed of je een tijdelijke korting krijgt. Enkele mobiele providers bieden de eerste 6 maanden bijvoorbeeld 50% korting op je maandbedrag aan. Dankzij zo’n korting is het uiteraard nóg interessanter om het mobiele abonnement af te sluiten.

Flexibiliteit/looptijd

Het is ook aan te raden om goed naar de mogelijke looptijd te kijken.

In een ideale wereld kun je bij een mobiele provider uit drie looptijden kiezen:

 • Een contract voor 1 jaar
 • Een contract voor 2 jaar
 • Een maandelijks opzegbaar contract

Deze looptijd gaat hand in hand met het tarief. Als je een contract voor 2 jaar afsluit, heeft de provider veel zekerheid. Dit uit zich dan ook in een laag tarief.

Wil je zo flexibel mogelijk zijn? Dan kies je voor een maandelijks opzegbaar contract. Zo’n contract is wel duurder.

Klantenservice/ondersteuning

Een ander punt dat een belangrijke rol speelt, is de klantenservice. Indien je een probleem hebt, wil je uiteraard wel goed geholpen worden. Over het algemeen gebeurt dit bij de meeste mobiele providers wel, maar er bestaan uiteraard wel grote verschillen.

Kijk bijvoorbeeld naar de contactmogelijkheden. Op welke manieren kun je precies contact opnemen met de mobiele provider?

Ga ook goed na wat andere klanten van de bereikbaarheid/ondersteuning/klantenservice van de mobiele provider zeggen. Dat is vaak reële en waardevolle informatie.

Je wensen

Onder aan de streep is het vooral van belang om goed naar je wensen te kijken.

Geef voor jezelf antwoord op onderstaande vragen:

 • Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn? Of ben je bereid om voor het beste mobiele abonnement te betalen? Dit stelt je in staat om een keuze te maken tussen de grote providers en de budget providers.
 • Wat voor mobiel abonnement wil je afsluiten? Zoals hierboven aangegeven, kun je kiezen tussen een mobiel abonnement met telefoon en sim only.
 • Wat verwacht je van de data- en belbundel? Wil je onbeperkt kunnen bellen en/of internetten? Of wil je een juist zo’n compact mogelijke data- en belbundel hebben? Deze keuze is bepalend voor het tarief dat je moet gaan betalen.
 • Wat voor looptijd moet het contract hebben? Je doet er ook verstandig aan om goed naar de looptijd van het contract te kijken. Je kunt kiezen voor een 1-jarig, 2-jarig of maandelijks opzegbaar contract.

Wat is de beste mobiele provider volgens de Consumentenbond?

Wij zijn niet als enige op zoek gegaan naar de beste mobiele provider. Ook de Consumentenbond heeft dit in het afgelopen jaar gedaan. Daaruit is gebleken dat Simyo de beste mobiele provider is, aldus het onderzoek van de Consumentenbond.

Wat bij dit onderzoek verder opvalt, is de gehele top 5. In de top 5 staan Simyo, Simpel, Ben, Hollandsnieuwe en Lebara. Waar de grote providers dan precies blijven?

Nou, deze staan op plek 8, 9 en 10 in de lijst van de Consumentenbond. Hier gaan wij niet volledig in mee, maar we zijn zeker van mening dat de budget providers veel te bieden hebben.

Beste mobiele providers van Nederland; Conclusie

In Nederland zijn we gezegend met een aantrekkelijk aanbod van mobiele abonnementen. Alle lof moet hiervoor uitgaan naar de 10 beste mobiele providers die we in dit artikel besproken hebben.

Wil jij een nieuw mobiel abonnement afsluiten? Bekijk dan vooral het aanbod van de hierboven besproken mobiele providers. Zoals je kunt zien, gaat onze voorkeur uit naar KPN, Simyo en Tele2.

Wat voor jou de beste telefoon provider is, hangt van talloze factoren af. Zo moet je heel goed naar de dekking op jouw adres kijken. Verder heb je ook nog met je wensen en je budget te maken. Je hebt in ieder geval voldoende om uit te kiezen.


Ook interessant:


Categorieën: Computer