Crypto voor dummies: Hoe leer je snel crypto?

Last updated by Joni on

Beginnen met crypto

De cryptomarkt is een nieuwe markt en daardoor voor veel mensen een soort abracadabra. Deze nieuwe markt maakt gebruik van nieuwe technieken en daarbij komen een hoop nieuwe woorden kijken.

Daarom is een crypto voor dummies uiterst handig, wanneer je graag je eerste stappen in de cryptowereld wil zetten.

In dit artikel ontdek je wat crypto precies is, en welke termen belangrijk zijn op de cryptomarkt.

Hierdoor zal deze markt minder aanvoelen als een doolhof. Zo kun je zelf de markt verder ontdekken, of kun je gebruik maken van andermans kennis, door een crypto cursus te raadplegen.

Wat jouw vervolgstappen ook zullen zijn, in dit artikel nemen we je mee naar verschillende cryptotermen!

Wat is crypto? (Korte uitleg voor dummies)

Op de blockchain kun je ook je eigen valuta ontwikkelen, die cryptocurrency’s worden genoemd.

Een cryptocurrency is een digitale token, die op een blockchain staat geregistreerd en tevens werkt op de blockchain. Cryptocurrency’s worden ook wel crypto coins of tokens genoemd.

In totaal zijn er duizenden verschillende cryptocurrency’s, waarvan de meeste geen intrinsieke waarde hebben. Het is namelijk vrij eenvoudig om een cryptomunt te maken.

Dit doen veel mensen voor de grap, waardoor er zeer veel meme coins de markt op komen.

Echter, alleen de cryptocurrency’s van grote projecten en bedrijven hebben een daadwerkelijke waarde, in tegenstelling tot de vele speculatieve luchtkastelen op de cryptomarkt.

8 belangrijke termen in de cryptowereld

Nu je weet wat crypto is, heb je al een mooie eerste stap in de cryptowereld gezet.

Echter, deze nieuwe wereld bestaat uit veel meer mogelijkheden, die allemaal hun eigen termen hebben.

Dit kan in eerste instantie lastig zijn om te begrijpen, maar gelukkig kun je in dit artikel ontdekken wat het crypto vakjargon precies inhoudt.

Voor jou hebben we 8 belangrijke termen in de cryptowereld uitgelegd, zodat deze wereld geen geheimen meer voor jou hoeft te hebben!

Blockchain technologie

Blockchain technologie

De blockchain technologie is een nieuwe technologie, die samen met het internet als de grootste ontwikkelingen van de afgelopen jaren wordt gezien.

Bij deze technologie wordt er gebruik gemaakt van een ketting van blokken, waardoor de naam blockchain is ontstaan. Doordat de informatie geschakeld is, is de techniek zeer veilig.

Indien er een fout wordt geconstateerd, kan dit door andere blokken in de ketting direct gezien worden en voorkomen worden dat er fraude wordt gepleegd.

De blockchain zorgt ervoor dat transacties transparant worden, zodat fraude steeds minder mogelijk is.

Bij transacties wordt er vaak aan geld gedacht, maar in dit geval kunnen het ook transacties van informatie zijn.

Wanneer er bijvoorbeeld gestemd wordt voor een verkiezing, zou dit via de blockchain kunnen.

Dankzij de blockchain technologie kun je ook meer vertrouwen op andere mensen, waardoor je activiteiten kunt uitvoeren zonder tussenpersoon.

Het is bijvoorbeeld niet meer nodig om een makelaar of bank in te schakelen, maar kun je juist zaken met iemand doen.

Je hoeft niet bang te zijn dat je wordt opgelicht, omdat de blockchain dit niet toelaat. De blockchain technologie is daarom transparanter en kan zorgen dat activiteiten sneller en goedkoper worden.

Bitcoin

Bitcoin munt

Bitcoin is veruit de meest bekende cryptocurrency, die tevens geldt als de oudste digitale munt.

In 2009 is de eerste Bitcoin gemined, wat inmiddels ruim 10 jaar geleden is. In die tijd was een Bitcoin enkele centen waard en was de beloning voor het minen 50 Bitcoin!

Een ongekend aantal, wanneer de dit vergelijkt met de waarde van nu.

Vandaag de dag zijn de beloningen voor het minen van Bitcoin een stuk lager. Dit komt doordat er om de vier jaar een Bitcoin halving is.

Hierbij wordt de beloning voor het minen van Bitcoin gehalveerd. De snelheid van het minen zal gelijk blijven, maar voor dezelfde moeite ontvang je de helft minder beloningen.

In totaal zullen er maximaal 21 miljoen Bitcoin zijn. Al deze Bitcoin moeten gecreëerd worden door mining, wat door computers gedaan moet worden.

Op dit moment zijn er meer dan 18 miljoen Bitcoin gemined, dus het einde lijkt in zicht.

Echter, er wordt verwacht dat de laatste Bitcoin pas in het jaar 2140 wordt gemined!

Altcoins

Crypto Altcoins

Altcoins is een afkorting voor alternatieve coins. Je kunt eigenlijk stellen dat de cryptomarkt bestaat uit twee groepen: Bitcoin en de rest.

Bitcoin is de kapstok, waar talloze altcoins als figuurlijke jas aan hangen. Wanneer de koers van Bitcoin hard daalt, dalen altcoins bijvoorbeeld mee.

Deze regel gaat natuurlijk niet voor de volle honderd procent op, zoals bijvoorbeeld tijdens altseason.

Altseason is de benaming voor een periode waarin Bitcoin het rustig aandoet, terwijl de prijzen van altcoins door het dak gaan.

Voor investeerders kan dit een zeer winstgevende periode zijn, wanneer je voor een lage prijs deze crypto tokens hebt kunnen kopen.

Altcoins worden vaak als crypto met potentie gezien, vanwege de altseasons en daarbij dus de mogelijkheid om enorm veel geld te verdienen.

Stablecoins

Crypto stablecoins

De meest stabiele coins op de cryptomarkt zijn stablecoins. Deze coins volgen de waarde van een bepaalde valuta.

Zo zijn er stablecoins die de waarde van de Canadese of Amerikaanse dollar volgen, maar ook varianten die de euro of Britse pond nabootsen.

Op de enorm volatiele cryptomarkt zijn stablecoins de oase van rust, die niet zo fluctueren als de als Bitcoin of altcoins.

Maar waarom zijn er coins nodig die de waarde van een valuta nabootsen, terwijl de betreffende valuta’s er al zijn?

Op de cryptomarkt is het niet altijd mogelijk om in een valuta te handelen, omdat deze niet op de blockchain gevestigd zijn.

Wel kun je jouw euro’s op een exchange zoals Bitvavo of Binance zetten, om vervolgens dit bedrag om te zetten naar cryptomunten.

NFT’s

Crypto NFT

De term NFT’s is een afkorting voor non-fungible tokens. Dit zijn tokens die op de blockchain zijn vastgelegd en een bepaald product vertegenwoordigen.

NFT’s zijn uniek en worden daarom vaak vergeleken met schilderijen. De meest populaire NFT’s zijn dan ook kunstcollecties, die bestaan uit duizenden digitale afbeeldingen.

Maar een NFT kan meer dan een afbeelding zijn. NFT’s geven de echtheid en het eigenaarschap van iets aan.

Daarom werken bijvoorbeeld horlogeverkopers ook met de blockchain technologie, door de echtheid van een echte horloge als NFT vast te leggen op de blockchain.

Daarnaast kunnen ook domeinnamen, muziek, video’s, enzovoort, als NFT verhandeld worden.

Decentralisatie

Crypto decentralisatie

Veel mensen die de wereld van crypto en blockchain ontdekken, zien al snel het voordeel van decentralisatie.

Door deze technieken is het niet meer nodig om een centrale macht te hebben, maar samen juist te zorgen voor een betrouwbaar en decentraal platform.

Op elk niveau en in elke niche is het via de blockchaintechnologie mogelijk om een decentraal alternatief op te richten.

De bank is bijvoorbeeld een centrale partij, waar je bjivoorbeeld heen moet om een lening af te sluiten.

Dankzij decentrale platformen waar je kunt lenen, is het mogelijk om de lange wachttijd en vele regels van de bank te omzeilen en met een decentrale partij te gaan samenwerken.

Crypto wallet

Crypto wallet

Veel beginnende crypto-investeerders laten hun cryptomunten op de exchange staan. Echter, in dit geval zijn de munten niet daadwerkelijk eigendom van jou.

Wanneer de exchange failliet gaat kun je waarschijnlijk fluiten naar je crypto. Daarom is het belangrijk dat je zelf de controle hebt en jouw cryptocurrency’s opslaat in een crypto wallet.

Er zijn enorm veel verschillende soorten crypto wallets, die je kunt onderverdelen in twee categorieën: hardware en software wallets.

Een software wallet is een wallet die je eenvoudig op je mobiel of desktop kunt gebruiken, wat handig is indien je actief jouw crypto gebruikt.

De meest veilige manier is een hardware wallet. Door een hardware wallet te gebruiken kun je jouw coins offline bewaren.

Hierdoor kunnen hackers en andere oplichters niet bij jouw crypto investering komen en liggen ze dus veilig.

Deel echter nooit je wachtwoord of private keys met andere mensen, want anders kan het voorkomen dat al je crypto gestolen wordt.

Bewaar je code altijd op een veilige plek, waar niemand vanaf weet.

Crypto staking

Crypto staking

Het is in enkele software wallets mogelijk om bepaalde cryptocurrency’s te staken. Wanneer je jouw cryptomunten gaat staken, kun je extra rendement over je investering maken.

Maar wat is staken? Je kunt staken vergelijken met het sparen op de spaarrekening bij een bank. Alleen ontvang je bij een bank zo’n 0,1% rente, terwijl dit op de cryptomarkt al snel richting de 10% kan gaan.

Door je cryptocurrency’s te staken, zet je ze in om de veiligheid en betrouwbaarheid van een netwerk te garanderen.

Het netwerk van een cryptoproject wordt gevalideerd door validators, die elke transactie langslopen. Deze validators hebben bepaalde cryptocurrency’s nodig, die onder andere door staking verkregen worden.

Naast het staken via je crypto wallet is het ook mogelijk om crypto staking uit te voeren via een exchange.

Effectief en winstgevend handelen in crypto?

Wil jij meer winst maken met crypto? Dan is het zaak om te leren van de beste. Ons advies is dan ook om een training te volgen van een expert.

Je ontdekt dan namelijk een bewezen blueprint voor succes, zodat jij slimmer kunt traden met meer winst.

Ben je benieuwd wat de beste crypto cursussen zijn? Klik dan op de knop hieronder en ontdek welke het beste bij jou past:






Misschien ook interessant:


Categorieën: Computer