Elektrische fiets voor kinderen kopen? Let dan hier op!

Last updated by Joni on

e-bikes voor kinderen

Voor meer en meer volwassenen is een elektrische fiets een logische aanschaf.

Met een e-bike is het mogelijk om snel flinke afstanden af te leggen, zonder dat je je hierbij in het zweet hoeft te werken.

Wil je je kind ook van deze voordelen laten genieten? Dan is het van belang om met meerdere punten rekening te houden.

Waarom een e-bike voor je kind kopen?

Elektrische fiets kind rood

Heb je interesse om een elektrische kinderfiets te kopen? Op zich logisch.

Een elektrische fiets brengt voor kinderen veel voordelen met zich mee:

Ideaal om lange afstanden te overbruggen

Met name als je kind dagelijks veel kilometers van en naar school moet fietsen, komt een e-bike maar al te goed van pas.

Ideaal om sneller op school te zijn

Met een elektrische schoolfiets is je kind uiteraard sneller op school. Dit betekent dat je kind meer tijd heeft om te slapen (’s ochtends) en meer tijd heeft om huiswerk te maken (’s middags).

Minder vermoeiend

E-bike kinderen naar school

Kinderen van bijvoorbeeld 11 jaar of 13 jaar oud zijn veelal moe. Dit heeft te maken met alle indrukken die ze op doen, maar ook met het feit dat hun lichaam volop in ontwikkeling is.

Om deze vermoeidheid enigszins af te remmen, biedt een e-bike uitkomst. Op een e-bike hoeft een kind immers niet al te veel te doen.

Nadelen van een kinder e-bike

Om deze redenen klinkt het interessant om een elektrische fiets voor je kind aan te schaffen. Feit is echter dat je ook met enkele (zwaarwegende) nadelen rekening moet houden.

Wij willen je van harte aanraden om met zowel de voors als de tegens goed rekening te houden. 

De belangrijkste nadelen zetten we voor je op een rijtje.

Vrij prijzig

Het lastige is dat je voor een goede elektrische fiets vrij diep in de buidel moet tasten. Alleen als je financieel hiertoe in staat bent, kan de aanschaf van een nieuwe e-bike interessant zijn.

Een andere optie die je hebt, is om een tweedehands e-bike voor je kind aan te schaffen. Lastige daarvan is dat je niet weet wat je precies in huis haalt.

Kwetsbaar

Parkeert je kind zijn/haar fiets elke dag bij de middelbare school? De kans is groot dat de fiets op het schoolplein valt.

Zeker als je veel geld in een dure e-bike hebt geïnvesteerd, is dit alles behalve wenselijk. Er zijn daarom ouders die bewust voor een goedkope fiets kiezen.

Je kind kan er lui van worden

Dit nadeel klinkt wellicht ietwat bot, maar dat is niet het geval. Voor een kind is het namelijk erg goed om in beweging te komen.

Dit zorgt ervoor dat de spieren zich ontwikkelen, dat je kind fit blijft en dat je kind geen last van overgewicht krijgt.

Als je een e-bike voor je kind koopt, bestaat de kans echter dat je kind zelf niks meer doet. De trapondersteuning wordt op de hoogste stand ingesteld, waarna je kind snel op de eindbestemming is.

Hiervoor hoeft je kind echter niks zelf te doen én niet zelf in beweging te komen.

Vanaf welke leeftijd is een elektrische fiets verstandig?

Elektrische fiets kinderen school

Een voordeel van een e-bike is de hoge maximale snelheid. Met zo’n fiets is het op het fietspad toegestaan om 25 kilometer per uur te fietsen.

Als je op zo’n 12 kilometer van de middelbare school vandaan woont, betekent dit dat je kind hier nog geen halfuurtje over doet.

Maar, het is niet voor elk kind verstandig om een dergelijke snelheid te rijden.

Is je kind bijvoorbeeld nog onder de 10 jaar oud? Dan is het uiterst onverstandig om je kind zo’n snelle e-bike te geven.

Je kind heeft nog niet onvoldoende verkeersinzicht en heeft ook nog niet de totale controle.

Ons advies is daarom het volgende: geef je kind zijn/haar eerste e-bike als hij/zij 12 jaar oud is.

Een elektrische fiets voor een kind van 12 jaar gaat ook hard, maar vanaf een leeftijd van 12 jaar heeft een kind al meer verkeersinzicht.

Bovendien is je kind in staat om op die leeftijd de totale controle over de fiets te houden.

Deze leeftijd is uiteraard wel van kind tot kind verschillend. Merk je op dat je kind op een leeftijd van 10 jaar al veel fietsvaardigheden heeft? En weet je dat je kind altijd met beleid handelt?

Dan kun je mogelijk al eerder een e-bike voor je kind aanschaffen.

Waar op letten bij een elektrische schoolfiets voor kinderen?

Heb je het idee dat een elektrische schoolfiets de juiste aankoop voor je kinderen is? Dan doe je er verstandig aan om heel goed op enkele aandachtspunten te letten.

De belangrijkste punten zetten we hieronder graag uiteen.

Kwaliteit

Leeftijd e-bike kind

Een schoolfiets krijgt het nodige te verduren. Dit geldt voor een ‘normale’ fiets, maar geldt ook zeker voor een elektrische fiets.

Als je een e-bike voor je kind aan gaat schaffen, moet je daarom heel goed naar de kwaliteit kijken.

Koop een e-bike die tegen een stootje kan. En koop een e-bike die over duurzame onderdelen beschikt. Des te hoger de kwaliteit van de e-bike is, des te fijner wat ons betreft.

Maat

Uiteraard moet je goed kijken naar de maat van de e-bike. Je kind moet comfortabel op de fiets zitten, maar moet ook nog met zijn/haar voet op de grond komen bij het afstappen.

Wat de juiste maat is, is bijzonder lastig te bepalen. Je kunt hiervoor het beste langsgaan bij een specialist/aanbieder van e-bikes.

Bij zo’n specialist kan je kind meerdere e-bikes uitproberen. Hierbij kan ook direct gemeten worden wat de juiste maat voor je kind is.

Bediening

Ga goed na op welke manier de elektrische fiets bediend moet worden. In een ideale wereld is zo’n e-bike makkelijk te bedienen, maar óók makkelijk op te laden.

Dit moet bij voorkeur ook nog snel gaan, aangezien elke puber altijd haast lijkt te hebben.

Actieradius & snelheid

Kinderen fietsen naar school

Verder moet je goed naar de actieradius van de fiets kijken. Het is van belang om deze actieradius af te stemmen op de route die je kind elke dag moet fietsen.

Zeker als je verder weg van school woont, moet de e-bike een flinke actieradius hebben.

Verder kun je naar de maximale snelheid van de e-bike kijken. De meeste e-bikes hebben een maximale snelheid van 25 km/u, maar sommige fietsen beschikken over een speciale modus.

Met die modus gaat de fiets iets trager; wel zo wenselijk als je kind nog niet al te oud is.

Comfort

Moet je kind dagelijks de nodige kilometers afleggen? Dan is het wel zo prettig dat de e-bike (erg) comfortabel is. Ga daarom goed na in hoeverre de e-bike comfortabel is.

Hoeft je kind alleen maar korte stukken te rijden? Dan is een e-bike wellicht niet de beste keuze. Kijk in dit geval zeker ook naar een elektrische step voor een kind

Motor

De plaatsing van de motor is van groot belang bij elke e-bike. Een middenmotor is bijvoorbeeld erg krachtig, maar wel duur.

Een voorwielmotor zorgt er helaas voor dat de kinderfiets een zware stuurslag heeft. En een achterwielmotor zorgt ervoor dat het optillen van de fiets wat lastiger is.

Maak daarom voor jezelf en voor je kind een goede vergelijking tussen de soorten motoren.

Design

Design schoolfiets

Het kan geen kwaad om ook goed naar het design van de e-bike te kijken.

Wil je kind bijvoorbeeld een handig mandje of kratje bij het stuur hebben? Of wil je kind de elektrische fiets in een speciale kleurstelling hebben? De keuze is op dit moment in ieder geval reuze.

Merk

Het advies is om altijd voor een e-bike van een gekend merk te kiezen. De betere merken leveren kwaliteit en bieden de gewenste after sales service.

Voor de fietsen van betere merken betaal je wel iets meer, maar dat is de moeite absoluut waard.

Elektrische fiets voor kleine mensen

Ben je op zoek naar een elektrische fiets voor kleine mensen? Dan is het bij veel merken goed zoeken naar geschikte fietsen.

Veel van de merken die e-bikes leveren, hanteren hier namelijk gangbare framematen bij. De ervaring leert dat weinig van deze framematen geschikt zijn voor kleinere mensen.

Uiteindelijk heb je twee opties:

  • Langere tijd zoeken totdat je een geschikte e-bike voor kleine mensen hebt gevonden. Je kunt hierbij ook eens kijken naar het aanbod van elektrische kinderfietsen. Mogelijk sluit zo’n kinderfiets qua maat perfect op je lichaamslengte aan.
  • Een fiets op maat laten maken. Bij sommige aanbieders/merken is het mogelijk om een fiets op maat te laten maken. Als je hiervoor opteert, moet je wel de knip trekken. Een dergelijke custom made fiets is uiteraard behoorlijk prijzig.

Waar koop ik een goede e-bike voor mijn kind?

Wil je een elektrische fiets voor je kind kopen? Zorg er dan voor dat je heel kritisch bent. Kijk kritisch naar de fiets, maar kijk ook kritisch naar de aanbieder van de fiets.

Ons advies is om een elektrische kinderfiets alléén bij een gerenommeerde specialist te bestellen/kopen. De beste specialisten c.q. aanbieders hebben we voor je op een rijtje gezet:


Misschien ook interessant:


Categorieën: Outdoor