Beste elektrische step voor kind kopen? (6 tot 12 jaar)

Last updated by Simon on

Elektrische kinderstep

Zelf ben je ook vast groot geworden met een step. In de tijd waarin jij op een step rondreed kon je alleen nog maar dromen van een elektrische step voor een kind. Die bestond toen nog niet.

Jij moest je steeds met één been afzetten. Eigenlijk droomde jij er net als veel anderen van om je step te laten voortbewegen door een motor.

Was je een handige klusser en een jaar of 15 oud, dan lukte het je soms om een bromfietsmotor op een step te monteren.

Daar reed je dan mee door de straat. Reken maar dat je in zo’n geval op veel aandacht kon rekenen.

Beste elektrische steps voor jouw kind

Wij hebben de beste e-steps voor kinderen van de Nederlandse markt getest en met elkaar vergeleken.

Met al deze kennis, is het een goed moment om eens een toplijst op te stellen. Hieronder ontdek je direct de Top 3 kinder e-steps.

1. Denver SCK-5300 MK2 (6-12 jaar)

denver_sck-5300

We zetten de beste elektrische kinderstep voor een kind van 5 of 6 jaar op nummer 1. Daarbij is het niet moeilijk om te zien welke step er op nummer 1 komt te staan..

De Denver SCK-5300 MK2 met 5 inch wielen, inklapbaar en met een maximum snelheid van 6 km per uur.

Deze elektrische kinderstep is licht, want hij weegt maar 5,6 kilo. Je kind kan hem dus makkelijk zelf optillen.

Ook de maximum snelheid is veilig. Die ligt namelijk rond de 6 km per uur. De actieradius is niet zo groot, in totaal namelijk zo’n 6 kilometer.

Opladen van de batterij gaat snel. Hij is in 2 uur vol. Kiest jouw kind voor de kleur zwart, dan heb je deze step in huis voor nog net geen 100 euro!
2. Ninebot by Segway eKickScooter (10-12 jaar)

ninebot_by_segway

Welke elektrische step voor een kind van 8 jaar of 10 jaar zetten we op nummer 2? Ook op deze vraag is het antwoord niet moeilijk. We komen al heel snel uit bij deze step uit.

Deze elektrische kinderstep ziet er erg hip uit en is bij het voorwiel geveerd. Hij haalt een snelheid van 14 km per uur, wat voor een kind van 10 of 12 jaar hard genoeg is.

Op deze elektrische step voor een kind zitten 3 verschillende remmen. Op tijd stilstaan hoeft dus nooit een probleem te zijn.

De e-step is ook niet zwaar. Hij weegt 7,9 kilo, dus een kind in de leeftijd van 10 tot 12 jaar kan zo’n step redelijk makkelijk even optillen.

De actieradius is niet zo groot. Met een volle accu kom je uit op 10 kilometer. Toch is dat best wel een eind. Je hoopt immers niet dat een kind van die leeftijd op de step zoveel kilometer van je wegrijdt.

Belangrijk is ook de hoogte van het stuur. Die is bij deze Segway 85 centimeter. Natuurlijk is geen enkel kind even lang, maar de hoogte van het stuur moet gemiddeld uitkomen tussen de heupen en de navel.

Voor de meeste kinderen tussen de 10 jaar en 12 zit je met deze e-step dan goed.
3. RAZOR-e300 Electric Scooter (vanaf 12 jaar)

razor-e300_electric_scooter

Tot slot een elektrische step voor je kind die ook vanaf de leeftijd van 12 jaar een flinke tijd meegaat. Ook hier hebben we een uitstekende keuze voor.

Dit is een zware scooter die op 9 inch luchtbanden staat. Hij kan een gewicht dragen tot 100 kilo. Zo is hij voor jong tot oud geschikt.

De plaat waarop je de voeten zet is breed uitgevoerd. Bovendien is de stuurhoogte 108 centimeter. Je haalt met deze e-step een topsnelheid van 16 km per uur.

Die volle snelheid houdt de accu zo’n 3 kwartier vol. De actieradius is daarmee dus 12 kilometer.

Deze e-step is niet goedkoop. Online betaal je er zo’n 295 euro voor. Daar staat tegenover dat je een e-step voor je kind of voor jezelf aanschaft die je de beste rijervaring geeft.

Een minpunt is misschien nog het gewicht. Dat ligt hoger dan bij de gemiddelde elektrische kinderstep. De RAZOR weegt namelijk 19,5 kilo.

Is je kind 12 jaar, dan is dit net te doen. Voor iedereen die al wat ouder is, hoeft 19,5 kilo geen punt te zijn.
Buitenspelen met een elektrische kinderstep

Maar nu is een vorm van aandrijving op de step normaal. De techniek heeft zich snel ontwikkeld en is daarbij ook goed betaalbaar gebleven.

Natuurlijk is het gezond voor je kind als hij of zij zelf stept. Maar de verleiding van een elektrisch model is natuurlijk niet te weerstaan.

Daarbij kun je erop rekenen dat er genoeg beweging overblijft als je kind met een elektrische step lekker buiten gaat spelen.

Voorzichtig beginnen vanaf 6 jaar

De leeftijd waarop je voor het eerst op een elektrische step wegrijdt is nog wel een punt. Is je kind nog erg jong dan kan dit immers gevaarlijk zijn.

Bekijk je het op zo’n manier, dan zit er tussen kinderen van 5, 7 en 9 jaar best veel verschil.

Een elektrische kinderstep is eigenlijk pas voldoende veilig voor kinderen vanaf 8 jaar. Wil jouw kind heel erg graag zo’n coole step, dan zou je vanaf 6 jaar er voorzichtig mee kunnen beginnen.

Start dan niet met een topmodel, maar kies juist voor eenvoud.

Aandachtspunten bij een elektrische step voor kind

Zoals je begrijpt is niet elke elektrische kinderstep hetzelfde. De verschillen zijn best groot en daar besteden we hieronder aandacht aan.

Belastbaarheid van de elektrische kinderstep

meisje_op_step_elektrisch

Om te beginnen is er het gewicht dat zo’n e-step kan dragen. We noemen dat ook wel de maximale belastbaarheid van de elektrische step.

Gemiddeld genomen kom je variaties tegen tussen de 50 en 100 kilo.

Is jouw kind nog geen 10 jaar, dan lijkt 50 kilo misschien al veel. Maar heb je er weleens over nagedacht dat er niets leuker is dan met z’n tweeën op de elektrische step te gaan staan?

Bij een elektrische step voor een kind van 6 jaar tot 8 jaar is 50 kilo draagvermogen meestal wel voldoende. Ook als ze er even met z’n tweeën op gaan staan.

Dit moet natuurlijk geen gewoonte worden, want dan begeeft de elektrische step van jouw kind het onder dit te zware gewicht.

De maximale belastbaarheid gaat dus vooral een rol spelen als je kind wat groter wordt. Dit geldt zeker wanneer je kind de leeftijd van 12 jaar passeert.

Je kunt dan nog denken aan een e-step die 55 of 60 kilo aankan. Maar dan moet je zeker weten dat jouw kind er echt steeds alleen op gaat staan.

Weet je dit niet zeker of houd je er rekening mee dat jouw kind nog zwaarder wordt, kies dan liever een elektrische step voor je kind die tot 100 kilo belastbaar is.

Het aardige is dat jij dan ook zelf weleens een ritje kunt maken op die elektrische kinderstep!

Letten op de maximum snelheid

Maar de maximale belastbaarheid is niet het enige detail waarop elektrische kindersteps zich van elkaar onderscheiden.

Is jouw kind nog klein, denk aan een jaar of 6, kies dan een leuk model dat niet harder kan rijden dan ongeveer 8 kilometer per uur.

Jij denkt misschien dat dit langzaam is, maar voor een kind van 5 of 6 jaar is dit een reuzestap vooruit.

Bovendien is zo’n elektrische kinderstep tamelijk goedkoop, zodat het ook niet erg is als je kind hem onverhoopt na 3 keer gebruiken in de hoek laat liggen.

Beter evenwicht en de verkeerssituatie

Kinderen tussen de 5, 7 en 9 jaar ontwikkelen zich snel. Dit geldt zeker ook voor de motoriek van je kind.

Het evenwicht wordt beter en het verkeersinzicht groter.

Toch hoop je dat ze de elektrische kinderstep alleen gebruiken op de stoep. Is jouw kind inmiddels 8 jaar of 9 jaar oud, dan kan de topsnelheid van de elektrische step van je kind wel wat omhoog.

Toch blijft de beste e-step er één die nog niet al te snel gaat. Denk aan een maximum van een kilometer of 14 als topsnelheid. Je kunt zelf het beste inschatten of jouw kind hier al echt aan toe is.

Het ene kind is nu eenmaal veel oplettender dan het andere kind. Ook hangt het af van de verkeerssituatie rondom jouw woning.

Er zijn voor de elektrische step voor een kind trouwens nog geen regels. Eigenlijk is ermee rijden op straat illegaal. Je moet echt zelf je verantwoordelijkheid nemen als je een e-step voor jouw kind koopt.

Hoe ouder je kind, hoe sneller de e-step

kinderen_op_e-step

Zit jouw kind in de leeftijd van 10 jaar tot 12 jaar, dan wordt de overgang naar een wat zwaardere elektrische kinderstep mogelijk.

Probeer dit het liefst zo lang mogelijk uit te stellen. Het beste is om te wachten tot jouw kind 12 jaar is.

De alertheid van je kind is dan beter ontwikkeld en vaak rijden kinderen van die leeftijd al zelfstandig op de fiets. Hierdoor is ook hun ervaring in het verkeer een stuk beter ontwikkeld.

Ook nu geldt nog steeds dat er voor de elektrische step voor een kind nog geen regels zijn. Jouw kind mag dus met de elektrische kinderstep niet op het fietspad of op de weg rijden.

Kies je voor een upgrade van de elektrische step voor jouw kind, dan kom je al gauw bij een e-step uit die 16 tot 20 kilometer snel kan gaan.

Vergis je niet, dit is behoorlijk snel.

Jouw kind moet echt wel over ervaring en inzicht beschikken om op veilige manier met zo’n elektrische kinderstep naar buiten te gaan.

Bij het groter worden van je kind speelt ook de maximale belastbaarheid een grotere rol. We zeiden dat hierboven al. Bij veel elektrische steps die je voor een kind in die leeftijd aanschaft loopt die belastbaarheid al gauw tot 100 kilo.

Maar let op: er zijn ook heel snelle modellen die maar tot 54 kilo belastbaar zijn.

Het gewicht van de elektrische step

Waarschijnlijk is jouw kind geen bodybuilder, hoewel we dat natuurlijk ook uitstekend zouden vinden. Maar het is in ieder geval wel handig als de elektrische step van jouw kind niet al te zwaar is.

Zo’n e-step moet je immers weleens optillen. Bijvoorbeeld als je bij een vriend of vriendin naar binnen gaat of als de elektrische kinderstep bij familiebezoek in de auto mee gaat.

Ga je selecteren op het gewicht die de e-step van jouw kind mag hebben, dan stuit je op flinke verschillen. Zo kan de elektrische step van je kind ruim 5,5 kilo licht zijn, maar hij kan evengoed 28 kilo wegen.

Het zal je niet verbazen dat gewicht en snelheid hand in hand gaan. Dit houdt dus ook in dat de elektrische step voor een kind van 12 jaar een stuk zwaarder zal zijn dan voor een kind van 6 jaar.

Dat is natuurlijk niet onlogisch. Om een kind van 10 jaar of 12 jaar te verplaatsen is een e-step nodig die een hoger gewicht kan dragen.

Bovendien gaat een elektrische step voor zo’n kind sneller, zodat voor een stabiele wegligging een hoger gewicht nodig is.

Actieradius en laadtijd

Zo hebben we bijna alle punten behandeld waarop je moet letten bij de aanschaf van een elektrische kinderstep. Maar er zijn nog 2 punten die bij een e-step ook van belang zijn.

Heel belangrijk voor je kind is namelijk: hoe ver kun je met de elektrische kinderstep rijden? Dus wat is zijn actieradius?

Om die volledige actieradius te benutten moet de accu voor 100 procent opgeladen zijn. De andere vraag is dan ook: hoe lang duurt het voordat een lege accu weer opgeladen is?

Met kennis van zaken de beste e-step voor kids aanschaffen

Zo hebben we de belangrijkste punten besproken waarop je moet letten bij de aanschaf van een elektrische step voor je kind.

Belangrijk om nog eens te zeggen is dat er in Nederland geen regels zijn die het gebruik van de elektrische kinderstep op de openbare weg toestaan.

Zulke regels zijn wel in de maak, maar tot ze er zijn is rijden op de openbare weg eigenlijk illegaal.

Kijk je om je heen, dan zie je dat het rijden op de elektrische step door een kind meestal wordt gedoogd.

Het is alleen niet zeker wat er gebeurt als jouw kind met de e-step schade veroorzaakt.

Zoals je hebt gelezen maakt de leeftijd van je kind een groot verschil bij de vraag welke elektrische step je voor je kind kiest.

Topsnelheid, gewicht en actieradius vormen hierbij een belangrijke overweging.

Let er ook altijd op dat het stuur niet te hoog of te laag staat afgesteld.

Over het algemeen raden we af om een kind dat jonger is dan 6 jaar op een e-step te laten rijden.

Is je kind 12 jaar of ouder, dan kom je al gauw uit bij een e-step die ook geschikt is voor volwassenen.


Meer steps:


Categorieën: Outdoor

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *