Elektrische step met zadel kopen? Bekijk de beste van 2024

Last updated by Kaz on

Elektrische step

Jezelf met een elektrisch aangedreven step verplaatsen is hot. De elektrische step met zadel zit in een marktsegment dat heel snel groeit.

Zo’n elektrische step is uitgerust met een zitje. Maar sommige modellen hellen langzaam over naar soort een elektrische fiets. Er is dan een stevig stoeltje op het aangepaste frame gemonteerd.

Waar moet je op letten als je er een wilt kopen? Lees deze koopgids zodat je goed geïnformeerd aan je zoektocht begint en een miskoop voorkomt.

Ook bespreken we de TOP 3 beste elektrische steps met zadel!

Beste elektrische steps met zadel

Zo komen we aan bij het lijstje waarin we de beste elektrische steps met zitje hebben opgenomen.

Bij de elektrische step met zadel voor volwassenen hebben we daarbij steeds gekozen voor een elektrische step met zadel die opvouwbaar is.

De volgende 3 steps met zitje zijn door ons uitverkoren. De eerste twee modellen zijn bestemd voor jou.

De derde elektrische zitstep is bedoeld voor je kind. We vertellen er steeds bij waarom de e-step met zadel zo goed is:

1. Veeley V5

veeley_v5_e-step_met_zitje

Deze elektrische step met zadel is heel makkelijk op te vouwen. Je kunt bij deze e-step zelf kiezen of je het zadel tijdens het rijden gebruikt.

De Veeley V5 heeft een actieradius tot 35 kilometer. Hij haalt een snelheid van 25 kilometer per uur en de accu laad je op in 4 uur.

Deze e-step is voor en achter voorzien van LED-verlichting. Remmen doe je met behulp van hydraulische schijfremmen.

Het gewicht bedraagt 29 kilo en de belastbaarheid is 120 kilo. De prijs ligt rond de 1.850 euro.

De step heeft een kenteken, dus rijbewijs AM en een verzekering zijn verplicht.
2. Trendiamo country

trendiamo_elektrische_step

Een elektrische step met een aantrekkelijke prijs van rond de 950 euro.

Een minpunt is zijn gewicht. Hij weegt namelijk 46 kilo. Dat is natuurlijk wel een belemmering als je hem lopend de trap mee op wilt nemen.

Je kunt bij deze e-step rekenen op een actieradius van 24 tot 30 kilometer. De accu laad je op in 6 tot 8 uur.

De maximale belastbaarheid van deze elektrische step met zitje is 120 kilo.

De step beschikt voor en achter over schijfremmen en bij het achterwiel bovendien over schokbrekers.

De step heeft een kenteken, dus rijbewijs AM en een verzekering zijn verplicht.
3. BluMill Elektrische Step

blumill_elektrische_step

Een leuke elektrische step met stoeltje voor je kind.

Deze e-step is niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Hij is dus bedoeld voor gebruik op eigen terrein.

Deze e-step met zitje weegt maar 10 kilo en haalt een maximum snelheid van 12 kilometer per uur. De actieradius is beperkt tot 15 kilometer. De accu laad je op in 5 tot 8 uur.

De maximale belastbaarheid van deze elektrische step scooter voor je kind bedraagt 70 kilo. Ook deze e-step met zadel kun je makkelijk opvouwen.
4. Razor Step E300s Electric

De Razor Step E300s Electric is een prima e-step met zadel. Dit zadel is in hoogte te verstellen, waardoor je altijd een fijne zithouding aan kunt nemen.

Verder is deze elektrische step vrij fors uitgevoerd, getuige onder meer het forse frame en de grotere wielen. Dankzij deze vormgeving is de Razor Step E300s Electric geschikt voor volwassenen.

De maximale snelheid is 24 km/u en de maximale actieradius is 40 minuten. Met dank aan de achterrem, brede luchtbanden en fijne zit geniet je tijdens het rijden van het nodige comfort. Wil je liever niet zittend rijden? Dan is het ook nog mogelijk om het zadel te verwijderen.
5. Kugoo M4 Pro Power Edition

Het is jammer dat de Kugoo M4 Pro Power Edition vrij duur is, anders was deze e-step met zadel veel hoger in deze top 7 terechtgekomen.

Voor deze e-step betaal je 900 euro, maar dit forse prijskaartje is wel duidelijk aan de step terug te zien. Deze Kugoo elektrische step kan bijvoorbeeld 45 kilometer per uur rijden en heeft een maximale actieradius van 65 kilometer!

Op deze e-step met zadel rijden is op en top genieten. Het zadel zit aangenaam, de remmen functioneren top, de verlichting is fijn en de banden zijn van veel grip voorzien. Dankzij deze banden kun je in principe op elke ondergrond rijden met de Kugoo M4 Pro Power Edition.
6. Windgoo B3

De Windgoo B3 is één van de populairste e-steps met trappers. Dankzij de trappers hoef je in principe niks zelf te doen, behalve gas te geven en te sturen. Tijdens je rit op de Windgoo B3 geniet je ook nog van veel comfort, mede dankzij het comfortabele zadel.

Wat zo goed aan deze e-step is, is de opvouwbaarheid. Je klapt deze vouwstep makkelijk in, waarna je ‘m moeiteloos mee het openbaar vervoer in neemt.

Ook de specificaties zijn prima: een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en een maximale actieradius van 25 kilometer. Ten opzichte van meerdere andere varianten is deze elektrische step ook nog betaalbaar.
7. Onemile Halo S

Vind je het niet erg om veel geld aan je nieuwe e-step met zadel uit te geven? Dan is de Onemile Halo S een interessante optie voor je. Deze e-step kost ruim 1100 euro, maar je krijgt veel waar voor je geld.

Deze e-step heeft een maximale snelheid van 25 km/u, heeft een actieradius van maximaal 20 kilometer en is erg makkelijk in- en uit te klappen.

Dat laatste is opvallend, aangezien deze step vrij stevig vormgegeven is. Desalniettemin klap je ‘m snel in, waarna je ‘m overal mee naar toe kunt nemen. Een kind kan de was doen!
De weg op met de elektrische step met zadel

De ontwikkelingen gaan zo snel, dat de Europese wetgever de komst van al die nieuwe elektrische voertuigen niet kan bijhouden.

Een elektrische step is dus een voertuig waarvoor de regels nog moeten worden opgesteld. Daardoor komt het erop neer dat bijna elke elektrische step met zadel op de openbare weg verboden is.

Sommige landen hebben wel eigen wetgeving voor innovatieve voertuigen. In Nederland kan de elektrische step met zadel daardoor heel soms als ‘bijzondere bromfiets’ worden beschouwd.

De regels voor de bijzondere bromfiets worden op dit moment aangepast. Daardoor is de kans groot dat er aankomende jaren veel meer elektrische steps met zadel worden toegestaan op de openbare weg.

Maar welke dit zullen zijn en aan welke eisen die moeten voldoen valt nu nog niet te zeggen.

Voorzichtig beginnen vanaf 7 jaar

Ook voor je kind kan een elektrische step met zadel prachtig zijn. Let er dan wel op dat jouw kind daarmee niet de openbare weg op gaat.

Kies bij voorkeur een model met een lage maximum snelheid. Bijvoorbeeld een e-step met zitje die niet harder dan 12 kilometer per uur gaat.

Meestal is bij zo’n elektrische step scooter ook de actieradius klein.

Aandachtspunten – Verschillen tussen de elektrische steps met zitje

Aangezien de markt zich nog vrijuit aan het ontwikkelen is, worden elektrische steps met een zadel in allerlei varianten gebouwd. Dat betekent dat de verschillen dus groot zijn.

Zoals je begrijpt is bijvoorbeeld niet elke elektrische kinderstep hetzelfde. Hetzelfde geldt voor e-step met zadel voor volwassenen.

Het enige dat vast staat is dat we het niet hebben over een elektrische fiets met zadel en grote wielen. Daar zijn immers al regels voor en die zijn ook gewoon toegestaan op de openbare weg.

De beste omschrijving die je eigenlijk aan een elektrische step met zadel kunt geven is hem te beschrijven als een soort ”elektrische step fiets” of ”e-bike step”.

Het is namelijk een voertuig dat op de step is gebaseerd. Wél is bij sommige stepmodellen het frame zodanig aangepast, dat het meer op een elektrische ”scooter step” of ”fiets step” lijkt.

Vaak heeft zo’n hip model ook lekker dikke banden. Hoewel ze vooral bedoeld zijn voor gebruik in de stad, krijg je er dan haast zin in om met je elektrische step met zadel eens flink offroad te gaan.

Geen van deze modellen is tot nu toe voor gebruik op de openbare weg goedgekeurd.

Belastbaarheid van de elektrische step met zitje

e-step_met_zadel

Elke elektrische step met stoeltje heeft een bepaalde maximum belastbaarheid. Modellen die voor je kind geschikt zijn kunnen meestal maar zo’n 70 kilo aan.

Dat is goed om te bedenken voordat je samen met je kind op die elektrische step gaat zitten of staan. Je zakt er dan waarschijnlijk snel doorheen.

Maar er zijn ook elektrische steps met een zadel die een veel hoger gewicht kunnen dragen. Denk aan 100 of 150 kilo. Voldoende dus om jou als volwassene van A naar B te vervoeren.

Let er bij aankoop dus op dat je nadrukkelijk kiest voor een elektrische step met zadel voor volwassenen.

De belasting van de elektrische zitstep zal dan geen probleem zijn en ook de hoogte van het stuur past het beste bij jou. Net als bij een elektrische step met grote wielen moet de stuurhoogte ongeveer tussen je heupen en je navel zijn.

Letten op de maximum snelheid

Is je keuze voor de elektrische step met zadel serieus, denk er dan vooraf over na wat het verstandigst is.

Kies je de goedkoopste bij Bol.com of let je er op welke misschien al is goedgekeurd.

Want misschien dat je het niet verwacht, maar de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) keurde enkele modellen inmiddels goed. Aan het einde van deze review besteden we daar meer aandacht aan.

Wel kunnen we hier al zeggen dat zo’n goedgekeurde elektrische step met zitje niet goedkoop is. Je komt al gauw uit op bedragen van 950 tot 1.850 euro. Maar dan heb je ook wel wat.

Het praktische gebruik van de elektrische step met stoeltje

Het voordeel van de goedgekeurde modellen is, dat het steeds gaat om een elektrische step met zadel die opvouwbaar is. Dat is natuurlijk reuze handig met het oog op het openbaar vervoer.

Je klapt je voertuig in en stapt er mee in de bus, trein, tram of metro. Stap je weer uit dan is je elektrische step met zadel in een handomdraai gebruiksklaar.

Zo kun je dus heel gemakkelijk stad en land doorreizen terwijl je doorlopend beschikt over gemotoriseerd vervoer.

De goedgekeurde elektrische step met stoeltje is ook veilig in het verkeer. Zo zit er bijvoorbeeld een achteruitkijkspiegel op het stuur.

Ook gaat het meestal om een elektrische step voor volwassenen op stevige kleine luchtbanden.

Op het fietspad of de weg weet je dus steeds precies welk verkeer er achter je zit. Bovendien zorgen de luchtbanden ervoor dat oneffenheden in de weg en stoepranden jou niet ten val kunnen brengen.

De actieradius

Een ander belangrijk punt bij elke elektrische step met of zonder zadel is natuurlijk de actieradius. Die varieert afhankelijk van het goedgekeurde model.

Je moet dan denken aan een maximale actieradius die ligt tussen de 25 en 35 kilometer. Dat lijkt niet veel als je de elektrische step met zitje vergelijkt met een elektrische fiets met zadel en grote wielen.

Maar je moet je bedenken dat je een elektrische scooter met zadel op een heel andere manier gebruikt. Een elektrische fiets gebruik je immers voor lange ritten. De e-step met zadel daarentegen is vooral bedoeld voor korte ritten in de stad.

Meestal tussen het gebruik van het openbaar vervoer door. Daardoor verbruik je op een dag veel minder kilometers.

Heb je energie voor een afstand van 25 tot 35 kilometer aan boord, dan zal je in zo’n stedelijke situatie niet gauw stil komen te staan. En mocht je dit toch eens overkomen dan step je gewoon op eigen kracht verder.

Voor een keer is dat ook geen probleem. Het is eigenlijk net als bij een elektrische fiets met zadel en grote wielen waarvan de accu voortijdig is leeg gegaan.

Je hoeft je elektrische step met zadel fiets nooit ergens achter te laten en kunt verder op eigen spierkracht.

Hoe duurder de elektrische step met zadel, hoe sneller hij rijdt

Naast praktisch gebruik en grote actieradius zegt ook de e-step snelheid iets over prijs en kwaliteit. Bij de elektrische step met stoeltje zie je dat ze steeds harder kunnen rijden naarmate ze duurder zijn.

Het eerder genoemde model voor je kind zal slechts 12 kilometer als topsnelheid halen. Voor een kind is dat prima, maar voor jou als volwassene gaat het iets te sloom.

Daarom moet je bij de goedgekeurde elektrische step met zadel voor volwassenen denken aan snelheden die liggen rond de 20 tot 25 kilometer.

Je kunt je wel voorstellen dat dit hard genoeg is op een step. Daarbij moet je bedenken dat je jouw elektrische ”step scooter” vooral zult gebruiken binnen de bebouwde kom.

Harder rijden dan 20 tot 25 kilometer is dus zeker niet gewenst. Je moet immers op tijd kunnen remmen als er iemand oversteekt of als een auto je geen voorrang geeft.

Het gewicht van de elektrische step met zadel

Het gewicht van voertuigen met een flinke elektromotor is vaak nog wel een puntje. Dat geldt ook bij de elektrische step met zitje.

Kies je voor een beetje goed model, het liefst een model dat is goedgekeurd, dan moet je al gauw op een gewicht van 28 tot 46 kilo rekenen.

Dat maakt het natuurlijk wel wat minder eenvoudig om hem in en uit de bus te tillen. Wel kun je de elektrische step ook in opgevouwen toestand met een wiel op de straat laten steunen. Dat scheelt een boel gewicht.

Maar het blijft een punt om op te letten. Een elektrische step met zadel voor volwassenen blijft een behoorlijk zwaar ding.

Schaf je een model aan voor je kind dan is die vaak een stuk lichter. In zo’n geval kun je denken aan circa 10 kilo.

De laadtijd

Wie weg wil rijden op z’n elektrische step wil natuurlijk zo kort mogelijk moeten laden.

Aan de andere kant weet je ook wel dat bij een elektrische step met zitje of een elektrische fiets de laadtijd altijd een aantal uren in beslag neemt.

Ook nu is dat het geval. Je ziet daarbij verschil tussen goedkoper en duur. Zo heeft de eenvoudige elektrische step met zadel voor je kind al gauw een uur of 8 laadtijd nodig.

Sprint je door naar de top van het assortiment voor volwassenen, dan zit de accu vaak al in 4 uur vol.

In alle gevallen is het natuurlijk het beste om de avond voor de dag van gebruik de accu alvast helemaal op te laden.

Goed geïnformeerd een elektrische step met zadel aanschaffen

Er heeft zich al een flink aanbod gevormd van elektrische steps met zadel. Sommige modellen zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg.

Waarschijnlijk zullen er in de aankomende jaren meer e-scooters met zadel legaal de weg op mogen. Maar het is nog niet bekend aan welke eisen die precies moeten voldoen.

Kies je voor een goedgekeurd model, dan is vaak een rijbewijs AM verplicht. Je kunt rekenen op een actieradius die tussen de 25 en 35 kilometer ligt. Het opladen van de accu neemt zo’n 4 tot 8 uur in beslag.

Een minpunt is het gewicht. Een elektrische step met zadel is best zwaar. Het gewicht kan oplopen tot 46 kilo.

Alleen de e-step met zadel voor je kind is een stuk lichter. Maar die is ook niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg.

Een elektrische step met stoeltje biedt veel voordelen. Opgevouwen neem je hem zelfs mee in het openbaar vervoer.

Afstanden binnen de stad kun je met zo’n e-step met zadel een stuk makkelijker overbruggen.


Meer e-steps:


Categorieën: Outdoor

1 reactie

Shereno · op

Windgoo b3 word jij legaal en als jij legaal word hoe oud moet je er voor zijn

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *