Elektrische kookplaat met normale stekker kopen?

Last updated by Kaz on

elektrische kookplaat met normale stekker

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische kookplaat? Ga dan goed na waar en hoe je deze kookplaat wilt gebruiken.

Grote kans dat je dan al snel achterhaalt dat je een elektrische kookplaat met normale stekker nodig hebt.

Wat is een elektrische kookplaat met normale stekker?

Als je voor een normaal inductie fornuis of inductie kookplaat 5 pits kiest, is deze kookplaat van een speciale stekker voorzien.

Dit kan een 2 fasen of 3 fasen stekker zijn:

  • 2 fasen stekker: in dit geval zit er een fornuisgroep in de meterkast met een vermogen van 3680 tot 7680 Watt. Ook is er een stopcontact met 5 openingen in de keuken aanwezig. Het gaat hierbij om een zogeheten Perilex stopcontact.
  • 3 fasen stekker: in dit geval zit er een krachtgroep in de meterkast met een vermogen van meer dan 7680 Watt. Ook is er in dit geval een Perilex stopcontact in de keuken aanwezig met 5 openingen.

Wil je echter voor een elektrische kookplaat met normale stekker gaan? Dan heb je een 1 fase kookplaat nodig. Dit is een aansluiting voor een normaal stopcontact met een maximaal vermogen van 3680 Watt.

Je kunt dit vergelijken met een normale stekker die je in het stopcontact moet pluggen.

Waarom voor een elektrische kookplaat met normale stekker kiezen?

Een elektrische kookplaat met normale stekker is op elke 220 of 230 volt stopcontact aan te sluiten. Daarmee hebben we direct het belangrijkste voordeel te pakken.

Doordat deze kookplaat over zo’n gangbare stekker beschikt, kun je ‘m op elke gewenste locatie gebruiken.

Wel zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden:

  • De kookplaat is minder krachtig. Een 1 fase kookplaat is hoe dan ook minder krachtig dan een kookplaat met een Perilex stopcontact. Dit is een zichzelf staand feit waar je niks aan kunt doen.
  • De stoppen kunnen doorslaan. Als je meerdere apparaten op dezelfde kookgroep aansluit, kunnen mogelijk de stoppen doorslaan.

Tussen welke elektrische kookplaten met normale stekker kun je kiezen?

Wil je per sé een elektrische kookplaat met normale stekker hebben? Dan heb je gelukkig meer dan voldoende mogelijkheden.

Zo kun je een keuze maken tussen een inbouw- en vrijstaande kookplaat. Ongeacht hoe of waar je je nieuwe elektrische kookplaat wilt gebruiken, kun je voor een variant met normale stekker kiezen.

Ook heb je de mogelijkheden uit meerdere types verwarming. Je kunt voor een traditioneel elektrische kookplaat kiezen, maar ook voor een inductie kookplaat.

Een 2 fasen inductie kookplaat is in dat geval dus geen optie voor je. Je hebt echt een 1 fase kookplaat nodig.

Verder heb je de keuze uit kookplaten met verschillende kookzones. Wil je bijvoorbeeld een elektrische kookplaat 4 pits met normale stekker hebben? Dat is mogelijk.

Je kunt zelf voor een 5 pits elektrische kookplaat met normale stekker kiezen. Het is ook nog mogelijk om te kiezen voor een kookplaat met flexibele kookzone.

Met andere woorden: je kunt uit heel veel kookplaten met normale stekker kiezen.


Categorieën: Keuken