Elektrische step verzekeren? De beste E-step verzekeringen

Last updated by Kaz on

elektrische step verzekeren

Een verzekering voor je e-step afsluiten is in ons land verplicht. Dit geldt voor alle elektrische steps met een goedkeuring en met een VIN.

Daarnaast is het ook aan te raden om je elektrische step goed te verzekeren, aangezien je hiermee mogelijke risico’s indekt.

De kans bestaat altijd dat je elektrische step gestolen wordt. En als je op je e-step rondrijdt, zit een ongeluk in een klein hoekje. Kies daarom altijd voor een elektrische step verzekering.

Waar kan ik mijn e-step verzekeren?

Heb je de wens om je nieuwe e-step te verzekeren? Of rijd je mogelijk al langere tijd rond op je elektrische step zonder verzekering? Dan doe je er verstandig aan om je elektrische step zo snel mogelijk te verzekeren.

Houd er rekening mee dat je dit niet bij elke verzekeraar kunt doen. Lang niet alle verzekeringsmaatschappijen bieden al een verzekering voor een elektrische step aan.

Gelukkig zijn er wel meerdere verzekeraars die dat nu wel al doen. Deze verzekeraars hebben wij voor je verzameld en bespreken we hieronder in het kort.

1. Diks verzekeringen (Alpina)

De e-step verzekering van Diks (Alpina) is verreweg de beste optie. Deze maatschappij biedt een speciale elektrische stepverzekering aan, waarmee je step perfect verzekerd is.

Mocht er onverhoopt iets met je e-step gebeuren, hoef je alleen maar aan de bel te trekken bij deze maatschappij. De maatschappij keert vervolgens het schadebedrag uit.

Belangrijk voordeel van Diks is dat je de verzekering volledig online af kunt sluiten. Nadat je dit hebt gedaan, heb je ook nog eens 14 dagen bedenktijd.

En bij deze verzekeringsmaatschappij kun je uit meerdere soorten verzekeringen kiezen. Dat stelt je in staat om voor jezelf de juiste keuze te maken.

2. Bokhorst Verzekeringen

Bij Bokhorst ben je ook in staat om een e-step te verzekeren. Het gaat hierbij om alle e-steps die aan de geldende regels voldoen. Daarnaast benoemt Bokhorst duidelijk dat de bestuurder van de e-step ook aan eisen moet voldoen.

Voor het afsluiten van een verzekering bij Bokhorst moet je eerst een offerte aanvragen. Dit doe je gemakkelijk via de website, waarna er contact met je op wordt genomen door het team van Bokhorst.

Heb je een verzekering nodig voor een elektrische step?

Het is lastig om op deze vraag antwoord te geven. Het antwoord op deze vraag kan namelijk zowel ja als nee luiden.

Je hebt een verzekering voor een e-step nodig als deze goedgekeurd is. Dit betekent dat de step een kentekenplaat heeft, aan de eisen voldoet en een chassisnummer heeft.

Alléén met zo’n soort step mag je legaal van het openbare wegennet gebruik maken. En voor zo’n step ben je dus verplicht om een verzekering af te sluiten.

Wij merken op dat lang niet iedereen voor dergelijke e-steps kiest. Als je naar het aanbod van onze partners kijkt, worden namelijk veel andere soorten e-steps aangeboden. E-steps zonder goedkeuring en daarmee ook zonder kentekenplaat.

Heb je zelf zo’n e-step? Dan ben je niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Maar, met zo’n e-step mag je officieel ook geen gebruik van het openbare wegennet maken. Dit is dus min of meer een grijs gebied qua wetgeving.

Kan ik iedere e-step verzekeren?

Wil je dolgraag je elektrische step verzekeren? Dan is het goed om te weten dat je dit niet kunt doen.

Om een e-step te verzekeren, moet de e-step namelijk aan meerdere eisen voldoen:

  • De e-step moet goedgekeurd zijn door de RDW. Als de elektrische step door de RDW goedgekeurd is, krijgt de step een VIN. Daarnaast krijgt de elektrische step een kenteken. En dit kenteken heb je nodig om een verzekering af te kunnen sluiten.
  • De bestuurder van de e-step moet minimaal 16 jaar oud zijn. Zet je je kind op je e-step en ontstaat er een ongeluk? Dan kan de verzekeringsmaatschappij besluiten om de schade niet uit te keren. In dat geval heb je namelijk niet voldaan aan de verplichtingen.

Als we naar de eisen van Bokhorst verzekeringen kijken, zien we nog aanvullende eisen naar voren komen. Zo is de eis dat de step over een stuur, verlichting en reflectoren beschikt. Verder mag de gashendel of gas knop van de e-step absoluut niet werken.

Hoeveel kost een verzekering voor een elektrische step?

Wat je voor de verzekering moet betalen, hangt van meerdere factoren af. Eén van de factoren die een rol speelt, is het soort step.

Koop je een hele nieuwe e-step? Dan heeft die step een hogere waarde dan een tweedehands elektrische step. En dat uit zich ook in een hoger tarief.

Verder spelen de ‘normale’ zaken een rol. Denk hierbij aan je postcode, aan je leeftijd en aan de exacte situatie.

Zo is het bij Bokhorst mogelijk om als particulier je e-step te verzekeren, maar ook als zakelijke klant. Dat is mogelijk ook van invloed op het verzekeringstarief.

Een e-step verzekering is niet al te duur. Je kunt uitgaan van een bedrag van bijvoorbeeld 50 tot 200 euro per jaar. Een en ander hangt af van de exacte step, exacte omstandigheden en bovengenoemde factoren.

Belangrijke aandachtspunten

Bij het afsluiten van een e-step verzekering moet je op meerdere punten letten:

  • Je moet je houden aan de geldende verkeersregels. Als je op je e-step rijdt, val je onder de wetgeving voor bijzondere bromfietsen. Gaat je e-step harder dan 25 kilometer per uur? Dan valt de e-step onder de wetgeving van brom- en snorfietsen. Ongeacht onder welke wet je valt, moet je je rijgedrag afstemmen op de geldende regels. Doe hier dus goed onderzoek naar.
  • Je kunt een illegale e-step (nog) niet verzekeren. De overheid heeft aangekondigd dat vanaf 2023 de wetgeving voor e-steps gaat veranderen. Vanaf dat moment gelden dan ook nieuwe regels voor de elektrische steps die nu nog illegaal zijn. Het ligt in de lijn der verwachting dat de meeste steps vanaf 2023 legaal zijn, waardoor je ook voor die steps een verzekering af kunt sluiten.
  • Een e-step verzekering is te vergelijken met een autoverzekering. Zet je je auto niet op slot en wordt er ingebroken? Als de verzekeringsmaatschappij dit kan bewijzen, kan er besloten worden om de inbraakschade niet te vergoeden. Zet je je elektrische step op slot? Dan is je e-step in ieder geval beschermd en gedekt tegen diefstal. Zet je je e-step niet op slot? Dan kan de verzekeringsmaatschappij je verwijten dat je slecht op je e-step hebt gelet.
  • Kijk heel goed naar de voorwaarden. Bij een e-step verzekering moet je heel goed naar de voorwaarden kijken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een e-step reparatie? Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij diefstal? En in welke situaties is mogelijke schade of diefstal niet gedekt? Dit zijn belangrijke zaken die in de polis van je verzekering vermeld staan. Check deze polis dus heel goed.

In de toekomst meer verzekeringen

Het ligt in de lijn der verwachting dat in de toekomst meer verzekeringen voor e-steps aangeboden worden. Dat er nu nog weinig verzekeringsmaatschappijen zich hiermee bezig houden, heeft puur met de wetgeving te maken.

Wij verwachten dat je binnenkort bij veel meer partijen een verzekering af kunt sluiten. Dit kun je dan bij verzekeringsmaatschappijen doen, maar mogelijk ook bij elektrische step winkels.

Als je bij zo’n winkel een nieuwe e-step aanschaft, kun je die mogelijk direct via die winkel verzekeren.

Dat wij dit verwachten, heeft met twee redenen te maken. Ten eerste de toenemende populariteit van de e-steps. Dit zien bedrijven en verzekeringsmaatschappijen ook, waarbij zij uiteraard hier een slaatje uit willen slaan.

Ten tweede met de wetgeving die gaat wijzigen. Op het moment dat de e-steps legaal zijn, is het een stuk eenvoudiger om verzekeringen aan te bieden. Vanaf dat moment zullen e-step winkels en verzekeringsmaatschappijen hier absoluut bovenop springen.

Ben je nu op zoek naar een geschikte e-step verzekering? Kijk dan naar Diks en Bokhorst. Dat zijn op dit moment de partijen die de beste e-step verzekeringen aanbieden.

Categorieën: Outdoor