E-step kapot? Tips voor elektrische step reparatie

Last updated by Kaz on

elektrische step reparatie

Trillen de wielen van je e-step plotseling hevig? Merk je een bepaalde onbalans in het stuur op? Maakt een bepaald onderdeel van je e-step een stuk meer lawaai dan normaal?

Of merk je een ander gebrek op? Met een elektrische step reparatie herstel je je e-step weer in oude glorie. Maar, waar kun je nou een e-step laten repareren?

Welke mogelijkheden heb je op het gebied van een reparatie? Wat is het belang van je e-step goed onderhouden?

En welke reparaties kun je eventueel zelf uitvoeren? In dit artikel lees je alles over het laten maken c.q. repareren van je elektrische step.

Welke onderdelen kunnen gerepareerd worden?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit geldt voor het rijden op je e-step en geldt ook voor een mogelijk defect aan je elektrische step. Zonder dat er een directe aanleiding voor hoeft te zijn, kan je e-step kapot gaan.

Gelukkig kunnen specialisten tegenwoordig tal van reparaties uitvoeren.

De verschillende mogelijkheden zetten we graag voor je op een rijtje:

  • Remproblemen oplossen. Als je een probleem met je remmen ervaart, is dit in 99% van de gevallen goed te herstellen. Dit kan een specialist doen door de remmen te verstellen of door nieuwe remmen op de e-step te monteren.
  • Lekke band elektrische step herstellen. Als je step geen antilekbanden heeft, loop je het risico op een lekke band. Gelukkig is het mogelijk om de band zelf te herstellen of om de elektrische step band te vervangen. Het vervangen van een band zou je wel bij voorkeur aan een specialist over moeten laten.
  • Het repareren van het stuur. Het is goed mogelijk dat er na verloop van tijd speling ontstaat op het stuur. Dit komt puur doordat het stuur met veel trillingen te maken krijgt, waardoor bijvoorbeeld schroeven los kunnen komen. Dit is gelukkig heel makkelijk te herstellen!
  • Het vervangen van de batterij. Heb je je e-step al langere tijd? Dan bestaat de kans dat de accucapaciteit flink achteruit holt. Met name als je een goedkope e-step hebt, is de accu waarschijnlijk niet het beste van het beste. Gelukkig is het mogelijk om de batterij te vervangen, maar dit is wel een vrij prijzige reparatie.

Waar kun je een e-step laten repareren?

Je kunt je e-step bij meerdere partijen laten repareren. Ten eerste is het mogelijk om dit bij een e-step specialist bij je in de buurt te laten doen. Mogelijk zit er bij jou in de buurt een winkel die zich hierin specialiseert.

Of een partij die zich in andere elektrische vervoermiddelen heeft gespecialiseerd. Mogelijk dat zij ook jouw elektrische step kunnen repareren.

Ten tweede kun je dit mogelijk laten doen bij de partij waar je ‘m gekocht hebt. Zeker als je step nog in de garantieperiode zit, zou je het beste eerst met de verkopende partij contact op kunnen nemen.

Doe dit wel alleen als er echt een reparatie benodigd is. Voor het vervangen van een lekke band hoef je geen contact op te nemen met de verkoper.

Ten derde kun je dit misschien laten doen bij een fietsenmaker bij je in de buurt. Fietsenmakers hebben veel van doen met elektrische fietsen, waardoor zij mogelijk ook reparaties aan je e-step uit kunnen voeren.

Wat kost het laten repareren van je elektrische step?

De kosten voor het laten repareren van je e-step hangt van twee factoren af:

  • De exacte reparatie. Het herstellen van een band is bijvoorbeeld vele malen goedkoper dan het vervangen van een complete batterij.
  • Het tarief van de specialist. Als je je accu laat vervangen, worden de totale kosten ook bepaald door het tarief van de specialist. Mogelijk is het daarom verstandig om bij meerdere specialisten een offerte voor het herstel op te vragen.

Kun je een e-step zelf repareren?

Het is tot op zekere hoogte zeker mogelijk om je e-step zelf te repareren. Zo is het niet al te lastig om een lekke band te vervangen of om je stuur weer stevig vast te zetten.

Zijn er echter problemen met je remmen? Of functioneert het display van je e-step niet meer goed? Of is je accu defect? Dan is het toch verstandig om dit aan een specialist uit te besteden. Het is niet aan te raden om zelf aan je elektrische step te sleutelen.

Wat heb je nodig om zelf je e-step te repareren?

Als je toch zelf je e-step wilt repareren, heb je hier meerdere benodigdheden voor nodig. Ten eerste heb je technische kennis nodig, met name als je bijvoorbeeld iets aan de accu gaat doen.

Ten tweede heb je tijd en geduld nodig. En ten derde heb je het juiste gereedschap nodig. Om welk gereedschap dit precies gaat, hangt uiteraard van het soort reparatie af.

Tot slot heb je mogelijk ook nog onderdelen nodig. Ons advies is om alleen de beste onderdelen op je elektrische step te gebruiken. Ga dus niet voor imitatieonderdelen, maar bestel nieuwe onderdelen bij de fabrikant van de e-step.

Hoe kun je je e-step goed onderhouden?

Om reparaties aan je e-step zoveel mogelijk te voorkomen, is het advies om je e-step goed te onderhouden.

Je kunt hierbij een onderhoudsinterval van een jaar of 1.000 kilometer aanhouden. Een en ander hangt wel af van het soort e-step en de manier waarop je van de step gebruik maakt.

Daarnaast is het aan te raden om je e-step niet op te voeren. Je elektrische step opvoeren klinkt mogelijk interessant, maar is dat allerminst.

Zodra je je e-step opvoert, krijgen bepaalde onderdelen het zwaar te verduren. Zo zijn de remmen bijvoorbeeld niet ontwikkeld/bestand tegen de hogere snelheid waar je mee rondrijdt.

Verder is het belangrijk om je e-step goed schoon te maken. Heb je met je e-step door de regen heen gereden? Spuit je e-step dan even af of haal hier een doekje over. Daarmee voorkom je vuilophopingen en ook de vorming van bijvoorbeeld roest.

Tot slot is het aan te raden om met beleid met je e-step om te gaan. Rijd niet zomaar van stoepen af, rem enigszins af voor hoge drempels en pomp de banden van je e-step op tijd af.

Door op een dergelijke manier met je e-step om te gaan, geniet je jarenlang van je step zonder verdere reparaties!


Meer over e-steps:

Categorieën: Outdoor