Kan een elektrische step tegen regen?

Last updated by Kaz on

kan een elektrische step tegen regen

Over een heel jaar genomen valt er gemiddeld 2 millimeter regen per dag. Op de meeste dagen is het droog, maar op de nodige dagen is het jammer genoeg (klets)nat in ons land.

De vraag of een elektrische step tegen regen kan, is dan ook een logische vraag. Het antwoord op deze vraag is gelukkig simpel te geven: ja, een elektrische step kan prima tegen regen.

Alle elektronische onderdelen van een e-step zijn namelijk goed beschermd tegen opspattend water.

Kan een elektrische step altijd tegen water/regen?

Nee, dat is niet altijd het geval. Als de hele straat blank staat, is het bijvoorbeeld niet verstandig om met je e-step rond te rijden. Een e-step is over het algemeen waterproof, maar tegen zóveel water is geen enkele e-step bestand.

Mocht het heel hard regenen, is het verstandiger om je e-step even binnen te laten staan. Tijdens een harde regenbui is het sowieso niet fijn om op een e-step te rijden, onder meer doordat je niet alles meer even goed ziet.

Met je elektrische step in de regen rijden: tips

Wil je elke dag van je e-step gebruik maken? Dan moet je op de nodige dagen rekening houden met regen. Om je tegen deze regen goed te wapenen, kun je op je e-step bijvoorbeeld een regenpak dragen. Hiermee blijven je kleren in ieder geval droog.

Daarnaast is het aan te raden om je rijgedrag aan te passen op de regen. Hiervoor hebben wij enkele tips voor je verzameld.

Rijd niet op de topsnelheid

Met een elektrische step kun je probleemloos 25 kilometer per uur of harder rijden. Er bestaan zelfs e-steps met een snelheid van 50 km/uur. Op het moment dat het regent, is het advies om vooral niet op de topsnelheid te rijden.

Dit heeft te maken met het gebrek aan grip. Doordat de wielen niet meer in direct contact met het wegdek komen, ervaar je een gebrek aan grip.

Je remweg is hierdoor een stuk langer, terwijl je ook lelijk ten val kunt komen. Pas daarom je snelheid goed aan op de regen.

Houd rekening met de langere remweg

Als je voor een goede e-step kiest, ben je van een prima remsysteem verzekerd. De remsystemen werken echter voornamelijk bij droog weer goed.

Als het (hard) regent, heb je altijd met een langere remweg te maken. Dit heeft met de combinatie van het remsysteem en het gladdere wegdek te maken.

Je doet er daarom verstandig aan om rekening te houden met je langere remweg. Rijd niet te hard, rem op tijd voor de bocht en rem niet in één keer te hard.

Probeer het remmen rustig op te bouwen, zodat de wielen rustig blijven draaien. Dit komt de grip en daarmee de lengte van de remweg ten goede.

Pas op voor diepe plassen

Het is hoe dan ook aan te raden om op te passen voor diepe plassen.

Als je met je e-step door een diepe plas rijdt, loop je op twee gebieden risico:

  • Het is goed mogelijk dat de e-step uitvalt. Een elektrische step valt uit tijdens het rijden als er bijvoorbeeld water op elektronische onderdelen terechtkomt. Normaal gesproken is dit niet het geval, maar bij het rijden door een diepe plas water kan dit wél het geval zijn.
  • Het is goed mogelijk dat je ten val komt. Dit komt puur door het aquaplanen. Je wielen zijn niet meer in contact met het wegdek, maar met het water. Aangezien dit water geen weerstand biedt, hebben je wielen geen enkele grip meer. Het gevolg hiervan is dat je lelijk ten val kunt komen.

Let goed op de soort banden

Bij het aanschaffen van een e-step moet je goed naar de banden kijken. Naar de inchmaat, maar ook naar het soort banden. Over het algemeen kan gesteld worden dat e-steps met luchtbanden tijdens een regenbui voor veel meer grip zorgen.

Kies je voor een e-step met massieve banden? Houd dan tijdens een regenbui goed rekening met het gebrek aan grip. Deze banden zijn minder goed in staat om water af te voeren, waardoor het niet de ideale banden voor in een regenbui zijn.

Is elke elektrische step waterdicht?

Zoals we eerder in dit artikel al stelden, is elke elektrische step waterproof. Dit betekent echter niet dat elke elektrische step 100% waterdicht is.

Enkele onderdelen van een e-step zijn gevoelig voor (veel) water. Dit geldt bijvoorbeeld voor de oplaadpoort van de step, het display en de accu zelf.

Je doet er daarom verstandig aan om deze onderdelen goed te beschermen, mocht je in een hevige regenbui terechtkomen.

Zoals je mogelijk weet, kan regen de oorzaak van roestvorming en vuilophoping zijn. Nadat je met je step in de regen hebt gereden, is het advies om je e-step even goed droog en schoon te maken. Doe dit bij voorkeur na elke regenbui.

Wanneer zou je een e-step bij voorkeur niet moeten gebruiken?

Met een elektrische step valt een regenbui goed te trotseren. Staat de hele straat blank of liggen er veel (diepe) plassen? Dan is het verstandiger om je e-step even binnen te laten staan.

Dit is ook het geval als het gevroren heeft of als er sneeuw ligt. Het wegdek is hierbij listig glad, waardoor de kans heel groot is dat je lelijk ten val komt. Ook omdat een e-step over slechts twee smalle wieltjes beschikt.

Verder moet je oppassen op dagen dat het erg mistig is. Op deze dagen heb je slecht zicht, waardoor je mogelijk gevaar niet op tijd op kan merken.

Het advies is om tijdens een mistige dag sowieso al je snelheid aan te passen. Is het nou echt heel mistig? Laat dan je e-step ook binnen staan.

Tot slot moet je uitkijken bij een temperatuur lager dan 5 graden Celsius. Als het dusdanig koud is, kan het wegdek ook koud en glad worden. Ook hierbij geldt weer dat de smalle bandjes in deze omstandigheden niet de gewenste grip leveren.

Meer over e-steps:

Categorieën: Outdoor