De beste helmen voor op je elektrische step

Last updated by Kaz on

elektrische step helm

Maak je gebruik van een e-step of wil je een elektrische step kopen? Elke keer als je van je elektrische step gebruik maakt, zou je een goede helm moeten dragen.

Het dragen van een elektrische step helm is (nog) niet verplicht, maar toch is het aan te raden om zo’n helm te dragen:

  • Op een e-step ben je erg kwetsbaar. Dit komt onder meer doordat je op slechts twee smalle bandjes rijdt. Er hoeft maar iets op de weg te liggen en je bent al snel gezien.
  • Nog niet alle weggebruikers zijn op elektrische steps ingesteld. Het is verboden om met een e-step van het openbare wegennet gebruik te maken. Wij zien echter dat veel mensen dit alsnog doen, maar wij zien ook dat heel veel andere weggebruikers hier (nog) geen rekening mee houden. Ook dit zorgt ervoor dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

De beste e-step helmen

Ga je op je elektrische step een rit maken? Neem dan je elektrische step slot mee, doe een goede helm op en pas je rijgedrag op de omstandigheden aan.

Wat een goede helm is? Speciaal voor jou zijn we alvast op zoek gegaan naar de beste elektrische step helm. Kies voor één van onderstaande helmen en je legt elke tocht op je e-step veilig af.

1. ABUS Urban-I 3.0

Wat ons betreft is de ABUS Urban-I 3.0 de beste helm voor op een e-step. Deze helm is voor volwassenen geschikt, is in meerdere maten te verkrijgen en zit uiterst aangenaam. Dat laatste is aan het gebruikte materiaal te danken, evenals aan de verstelmogelijkheden.

De helm is ook nog van de nodige extra’s voorzien. Zo beschikt deze helm over reflectoren en over een geïntegreerd LED achterlicht. Erg fijn, aangezien je op een e-step dus vrij kwetsbaar bent.

Deze helm beschikt ook nog over gaas aan de achterzijde; dit gaas voorkomt dat er insecten in de helm naar binnen kunnen vliegen.
2. Polisport Sport Ride

Geef je liever iets minder geld aan de beste e-step helm uit? Kijk dan eens naar  de Polisport Sport Ride. Deze helm is een stuk voordeliger, is simpeler qua vormgeving en doet minstens net zo goed zijn werk.

Ook dit is weer een helm die voor mannen en vrouwen geschikt is. Wel is het zo dat je deze helm niet geheel naar wens kunt verstellen. De kinband waar bij bovenstaande helm sprake van is, ontbreekt bij deze helm.

Wat ons daarentegen wel erg aanspreekt, is het minieme gewicht. Je voelt deze helm amper op je hoofd zitten, maar de helm biedt wél de gewenste veiligheid.
3. BBB Cycling Wave Kinderhelm

Maakt je kind met veel plezier gebruik van een e-step? Ook dan is het onwijs belangrijk dat je kind altijd een goede helm draagt. Wij adviseren hierbij de BBB Cycling Wave Kinderhelm.

Deze helm ziet er tof uit, biedt de perfecte bescherming en is geheel naar wens te verstellen. Dankzij de kinband zit de helm erg aangenaam voor/bij je kind. De perfecte bescherming komt door de ABS schaal waar BBB Cycling gebruik van heeft gemaakt.

Deze fietshelm is van ventilatiegaten voorzien; tijdens het steppen krijgt je kind het hierdoor nooit té warm. De helm is bovendien voorzien van reflecterende decals.
Waaraan voldoet een goede elektrische step helm?

Het belangrijkste is dat een elektrische step helm de gewenste bescherming aan de gebruiker biedt. De helm moet tegen een stootje bestand zijn en mag niet zomaar van het hoofd afschuiven.

In het verlengde daarvan moet een elektrische step helm ook naar wens te verstellen zijn. Dit doe je in een ideale wereld met een kinband; de kinband kun je geheel naar je hoofd/wens instellen.

Verder is het wenselijk dat de elektrische step helm van een opvallende kleur voorzien is. Aangezien je op een e-step niet al te goed opvalt, levert de opvallende kleur een belangrijke meerwaarde op.

Daarbij is het ook wenselijk dat de helm van reflecterende details of geïntegreerde verlichting voorzien is.

Ook stellen wij persoonlijk hoge eisen aan het materiaal. Het materiaal moet tegen een stootje bestand zijn, maar moet ook voor het gewenste comfort zorgen.

Zo is het wenselijk dat de helm aan de binnenzijde van comfortabel materiaal voorzien is. Ook is het wenselijk dat de helm bijvoorbeeld over ventilatiegaten beschikt.

Uiteraard is het zaak dat je de helm volledig afstemt op de eindgebruiker:

  • Leeftijd: voor een kind moet je nóóit een normale helm kopen. Nee, een kind heeft echt een kinderhelm nodig.
  • Maat: kijk goed naar de afmetingen van het hoofd van de gebruiker. Je moet daar de maat van de helm namelijk op afstemmen.
  • Kleurstelling: voor een man is het niet zo voor de hand liggend om een roze helm te dragen. Het is uiteraard wel mogelijk, maar stem ook de kleur op de eindgebruiker af.

Tot slot adviseren wij je om altijd voor een helm van een A-merk te gaan. De merken die in dit artikel de revue gepasseerd hebben, zijn stuk voor stuk als ‘A-merken’ te omschrijven. Deze merken leveren kwaliteit en zorgen voor de gewenste bescherming.

Is een elektrische step helm verplicht om te dragen?

Op het moment van schrijven, anno 2022, is het dragen van een helm niet verplicht. Dit gaat mogelijk per 2023 veranderen. Vanaf dat moment treedt namelijk een compleet nieuwe wetgeving voor e-steps in werking.

Wat hier de gevolgen van zijn, is nog niet volledig bekend. Verhalen doe in ieder geval de rondte dat het niet verplicht gesteld gaat worden. Dit heeft te maken met het feit dat de e-steps onder dezelfde wetgeving als elektrische fietsen gaan vallen.

Zoals je mogelijk weet, is het voor de meeste elektrische fietsen ook niet geschikt om een helm te dragen. Alleen als de fiets harder dan 25 km/u kan, ben je verplicht om een helm te dragen.

De nieuwe wet schrijft echter voor dat je op een e-step in de toekomst niet harder dan 25 km/u mag rijden. Het klinkt daarom niet logisch dat in de toekomst een elektrische step helm verplicht wordt.


Meer elektrische steps:


Categorieën: Outdoor