Elektrische step voor ouderen / senioren

Last updated by Joni on

Beste E-steps voor ouderen

Voor ouderen is het niet altijd even makkelijk om zich voort te bewegen. Zeker als er sprake van lichamelijke klachten is, is het lastig om grote stukken te wandelen.

Gelukkig bestaan er meerdere elektrische vervoermiddelen die door senioren gebruikt kunnen worden. In dit artikel focussen wij ons daarbij op de elektrische step.

We bespreken of een e-step geschikt is voor ouderen én wat eventueel de beste elektrische step voor senioren is.

Is de e-step geschikt voor ouderen?

Senior elektrische step

Een e-step kán geschikt zijn voor ouderen. De nadruk ligt hierbij op het woordje ‘kan’, aangezien niet elke e-step voor elk ouder persoon geschikt is.

Eén en ander hangt van meerdere factoren af:

  • Lichamelijke gesteldheid: niet elk ouder persoon is nog in staat om langdurig overeind te staan. Mocht dit het geval zijn, is het niet logisch om voor een e-step als vervoermiddel te kiezen.
  • Oplettend vermogen: op een e-step kunnen behoorlijke snelheden behaald worden. Alleen al daarom moet goed naar het oplettend vermogen van een ouder persoon gekeken worden. Op een elektrische step moet namelijk snel uitgeweken kunnen worden.
  • Maximale snelheid: een e-step met een maximale snelheid van 45 km/u is iets teveel van het goede. Zo’n step gaat té hard en levert hierdoor teveel risico’s op voor ouderen. Stem daarom altijd de maximale snelheid af op het oplettende vermogen van een ouder persoon.
  • Evenwicht/balans: of een e-step voor een senior geschikt is, hangt ook van de balans van de senior af. Is de senior nog in staat om zijn/haar balans goed te houden? Of is het zo dat de senior wiebelend op een e-step zou staan? In dat laatste geval is het absoluut niet aan te raden om voor een elektrische step voor volwassenen te kiezen. 

De elektrische step vs. andere vervoermiddelen

Ben je voor jezelf of een ander oude persoon op zoek naar een geschikt vervoermiddelen? Dan doe je er sowieso verstandig aan om je pijlen op elektrische vervoermiddelen te richten.

Deze vervoermiddelen bieden veel gemak, zijn voordelig in gebruik en sluiten veelal op de wensen van een senior aan.

E-bikes vs. steps voor senioren

E-bike senioren

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, brengt een e-step voor ouderen enkele aandachtspunten met zich mee.

Veel van deze aandachtspunten zijn óók van toepassing op een e-bike:

  • Evenwicht: een e-bike beschikt niet over zijwieltjes, waardoor het onwijs belangrijk is om goed het evenwicht te behouden. Als een ouder hiertoe niet meer in staat is, is een e-bike geen verstandige keuze.
  • Hoge snelheid: op een e-bike kunnen hoge snelheden behaald worden. In combinatie met het wellicht beperkte oplettende vermogen van een ouder persoon kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren.
  • Kwetsbaar: de ervaring leert dat men op een e-bike vrij kwetsbaar is. Je kunt op zo’n fiets vrij hard rijden, terwijl andere weggebruikers hier nog niet aan gewend zijn. Indien je met bijvoorbeeld 30 of 35 door een woonwijk heen scheurt, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Een elektrische fiets brengt volgens ons ook absoluut voordelen met zich mee. Zo hebben de beste elektrische fietsen een krachtige accu, waardoor je van een lange actieradius geniet.

Bovendien kun je flinke afstanden op een aangename manier afleggen. Om als senior in een goede conditie te blijven, is een elektrische fiets absoluut een prima aankoop.

Belangrijk is dat je je eigen veiligheid altijd in de gaten houdt. En een ouder persoon moet ook de keuze durven te maken dat het niet meer veilig is om op een e-bike te fietsen.’

E-step vs. scootmobiel

Senioren scootmobiel

Ben je als ouder niet meer zo goed ter been? Dan is het verstandiger om voor een scootmobiel te kiezen.

Ten opzichte van een e-step is een elektrische scootmobiel namelijk een compleet ander vervoermiddel.

Belangrijk kenmerk van een scootmobiel is het comfort. Op een scootmobiel zit je aangenaam, geniet je van veel comfort en kun je rustig om je heen kijken tijdens het rijden.

Een scootmobiel haalt bovendien geen al te hoge snelheden. Dit heeft een voordeel (veiliger), maar ook een nadeel (minder geschikt voor langere afstanden).

Kies je als ouder voor een scootmobiel? Dan ben je ook van het gewenste evenwicht verzekerd. Er zijn meerdere modellen op de markt, waaronder kleine en opvouwbare scootmobielen.

Een scootmobiel met 4 (of 3) wielen ligt als een blok op de weg en is daardoor erg veilig te noemen.

E-step vs. e-scooter

Senior elektrische scooter

Wil je als ouder flinke afstanden af kunnen leggen? Dan kan een elektrische scooter een prima optie zijn.

Op een elektrische scooter rijd je vrij hard én kun je flinke afstanden afleggen. Doordat je op zo’n scooter zit, verloopt de reis ook nog eens behoorlijk comfortabel.

Maar, op een e-scooter moet je ook met belangrijke punten rekening houden. Zo is het op zo’n scooter zaak dat je je evenwicht perfect weet te behouden.

Tevens is het zaak dat je beseft dat je behoorlijk kwetsbaar bent op een e-scooter. Je behaalt een aardige snelheid en andere weggebruikers zien je snel over het hoofd. 

Stap je als ouder op een elektrische scooter? Rijd dan altijd met de nodige voorzichtigheid. En hou het voor jezelf ook zo veilig mogelijk.

Waar moet je op letten bij elektrische steps voor senioren?

Ben je overtuigd van de voordelen van een elektrische step? Als je een elektrische step voor senioren wilt kopen, zijn er specifieke zaken waar je op moet letten.

De belangrijkste punten bespreken we graag hieronder.

Grootte van de wielen

Veilige e-step grote wielen

Aan elke senior raden wij aan om voor een elektrische step met grote wielen te gaan.

Door de grote wielen geniet je van een betere grip, fijner stuurgevoel en meer comfort. De grotere wielen zorgen al met al voor meer gemak en meer veiligheid.

Maximale snelheid

Kies niet voor een elektrische step met een maximale snelheid van 35 km/u. Nee, voor een senior is een maximale snelheid van 20 kilometer per uur meer dan voldoende.

Neem met de maximale snelheid van een elektrische step in ieder geval nóóit risico’s.

Wel of geen zadel

Elektrische step zadel ouderen

Wil je het zo aangenaam mogelijk voor jezelf of voor een ouder persoon maken? Dan kun je eens kijken naar een elektrische step met zadel.

Door het zadel is het mogelijk om aangenaam plaats te nemen, waarmee je van veel meer comfort verzekerd bent. Dit zou voor veel senioren een prima oplossing zijn.

Veiligheid

Het is van groot belang om goed naar de veiligheid van de e-step te kijken. Zoals we eerder al stelden, is het advies om voor grote wielen te kiezen.

Een ander advies is om voor een e-step met een hoogwaardig/dubbel remsysteem te kiezen.

Ook is het wenselijk dat de e-step over een bel en duidelijke verlichting beschikt.

Wat is de beste elektrische step voor ouderen?

De beste elektrische step voor ouderen hebben wij alvast voor je verzameld. Check deze modellen direct hieronder!


Meer voor ouderen/senioren:


Categorieën: Outdoor