Elektrische driewieler kopen? Ontdek de verschillende soorten

Last updated by Joni on

elektrische driewieler soorten

Wil je graag een elektrisch voertuig aanschaffen? Maak dan je borst maar nat.

Je kunt namelijk uit meerdere e-voertuigen kiezen, waaronder een e-step, een elektrische eenwieler, een ‘normale’ elektrische fiets en een elektrische driewieler.

In dit artikel richten wij onze pijlen volledig op een elektrische driewieler. Van dit elektrische vervoermiddel bestaan namelijk ook meerdere soorten.

Tussen welke soorten elektrische driewielers kun je kiezen? En voor wie zijn elektrische driewielers geschikt?

De antwoorden op al deze vragen vind je in dit artikel!

Wat is een elektrische driewieler?

Elektrische driewieler kopen

Een elektrische driewieler is een voertuig met een accuaandrijving en met drie wielen. Door de hoeveelheid wielen onderscheidt dit vervoermiddel zich direct van een elektrische fiets.

Feit is dat je uit meerdere elektrische driewielers kunt kiezen. Zo kun je voor een elektrische driewieler fiets kiezen, maar ook voor een e-driewieler scooter.

Juist doordat je uit meerdere elektrische driewielers kunt kiezen, zijn deze voertuigen voor veel mensen geschikt. Daar komen we verderop in dit artikel graag nog iets uitgebreider op terug.

De vormgeving van een e-driewieler verschilt van variant tot variant. De meeste varianten hebben twee wielen aan de achterzijde, maar er bestaan ook varianten met twee wielen aan de voorzijde.

Het is in ieder geval het meest gangbaar om voor een variant met twee achterwielen te kiezen.

Welke soorten e-driewielers zijn er?

Zoals hierboven al aangegeven, heb je tegenwoordig de keus uit meerdere e-driewielers.

We laten je hieronder kennis maken met de vier belangrijkste soorten.

Elektrische driewieler fietsen

Elektrische driewieler fiets

Ben je op zoek naar een elektrische fiets? En vind je het lastig om je evenwicht te behouden of lukt dit door medische redenen niet meer?

In deze twee gevallen is de aanschaf van een elektrische driewieler fiets aan te raden.

De werking van zo’n fiets is vergelijkbaar met een normale elektrische fiets. Je moet wel zelf trappen, maar vervolgens komt de trapondersteuning in actie.

Bij de meeste elektrische driewieler fietsen bepaal je zelf wat de intensiteit is.

Deze elektrische driewieler brengt veel voordelen met zich mee. Zo heb je op een dergelijke fiets altijd de gewenste stabiliteit.

Verder is het ideaal dat je met zo’n fiets comfortabel langere afstanden af kunt leggen.

Wel is de mogelijkheid om te manoeuvreren ietwat beperkt; met zo’n driewieler rijd je bijvoorbeeld niet al te makkelijk door een drukke stad heen.
Elektrische driewieler scooters

Elektrische driewieler scooter wit

Wil je echt grote afstanden afleggen? En ben je bijvoorbeeld door lichamelijke klachten niet in staat om zelf te trappen?

Dan zou een elektrische driewieler scooter een prima optie zijn. Op zo’n scooter zit je aangenaam en hoef je alleen maar gas te geven en te sturen.

Het fijne bij zo’n scooter is dat je een flinke snelheid kunt behalen. Zeker als je forse afstanden af moet leggen, is dit een uiterst geschikt elektrisch vervoermiddel.

Daarboven op komt dat je op een elektrische driewieler scooter ook moeiteloos je evenwicht houdt. 

Wil je in een elektrische driewieler scooter investeren? Houd dan rekening met een vrij forse investering.

Daarnaast moet je rekening houden met de actieradius. De accupakketten voor dergelijke scooters zijn nog volop in ontwikkeling, waardoor de actieradius nog niet perfect is.

Mogelijk is dit over een paar jaar anders.
E-steps met 3 wielen

e-step driewieler

Wil je in een drukke stad snel van plek A naar plek B kunnen rijden? Dan is een elektrische fiets of scooter met drie wielen niet de beste optie.

Nee, je kunt veel beter voor een e-step met 3 wielen kiezen. Met een e-step ben je flexibel en kun je gemakkelijk manoeuvreren.

Indien je langere afstanden af wilt leggen, is dat eventueel ook nog mogelijk. Wel moet je goed op de actieradius letten; de meeste e-steps rijden maximaal 30 kilometer op één acculading. 

Overigens moet je bij zo’n e-step goed naar de vormgeving kijken. Er bestaan namelijk e-steps met 2 wielen aan de voorzijde, maar je kunt ook voor een e-step met 2 wielen aan de achterzijde kiezen. 

Wil je het op een zo’n e-step zo aangenaam mogelijk hebben? Kijk dan eens naar een e-step met 3 wielen met zadel.

Op dit zadel neem je aangenaam plaats, waarna je alleen maar gas hoeft te geven en te sturen. 
Elektrische scootmobiel met 3 wielen

Scootmobiel driewieler

Ben je medisch gezien niet meer in staat om te trappen of om te staan? Dan kom je al snel bij een elektrische scootmobiel met 3 wielen uit.

Ten opzichte van een elektrische scootmobiel met 4 wielen is zo’n variant een stuk compacter. Bovendien is het met een dergelijke scootmobiel makkelijker rijden in een drukkere stad.

Belangrijk voordeel is de kortere draaicirkel. Doordat zo’n scootmobiel aan de voorzijde maar één wiel heeft, is de draaicirkel significant korter.

Tevens is het ideaal dat je meer beenruimte hebt; ook dit heeft te maken met het ene wiel aan de voorzijde.

Wil je graag twee wielen aan de voorzijde hebben? Dat is niet mogelijk. Alle elektrische scootmobielen met 3 wielen beschikken over twee wielen aan de achterzijde.

Tussen deze wielen – en onder het zadel – zit het accupakket overigens verwerkt.
Welk elektrisch voertuig met 3 wielen past bij jou?

Welk van deze elektrische vervoermiddelen spreekt jou het meeste aan?

Om het antwoord op deze vraag te vinden, zou je goed op de volgende punten moeten letten:

  • Welke afstanden wil je afleggen? Voor kortere afstanden is een e-step prima, maar voor de langere afstanden allerminst.
  • In welke gebieden wil je rijden? Wil je lange stukken door de polder rijden? Of wil je met je e-voertuig met drie wielen door een drukke stad kunnen rijden?
  • Waartoe ben je medisch gezien nog in staat? Als je niet meer kunt trappen of kunt staan, is het logisch om voor een elektrische scootmobiel te kiezen. In andere gevallen kun je bijvoorbeeld voor de step, fiets of scooter kiezen.
  • Hoeveel geld wil je uitgeven? Over het algemeen zijn de elektrische voertuigen met drie wielen vrij prijzig. Feit is wel dat er tussen deze soorten voertuigen de nodige verschillen bestaan. Ga daarom voor jezelf goed na hoeveel geld je wilt en kunt uitgeven.

Voor wie is een elektrische driewieler een goede keus?

Elektrische driewieler kopen voordelen

Heb je last van medische klachten? Dan is een elektrische driewieler uiterst geschikt voor je.

Heb je moeite om je evenwicht te behouden? Ook dan is een elektrische driewieler geschikt voor je.

En wil je zo comfortabel mogelijk van plek A naar plek B reizen? Ook dan is de keuze voor een elektrische driewieler een goede keus.

Een terechte vraag is wel welke elektrische driewieler voor jou de beste keus is. Het advies is om de bovenstaande varianten in ieder geval goed met elkaar te vergelijken.

Zet ook je wensen op een rijtje, zodat je snel kunt bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Algemene aandachtspunten bij een elektrische driewieler

Heb je je keuze tussen de verschillende elektrische driewielers gemaakt?

Dan is het zaak om op algemene punten te letten:

  • Maximale snelheid: wat is de maximale snelheid die je op de e-driewieler kunt rijden?
  • Actieradius: hoeveel kilometer kun je op één acculading rijden? In een ideale wereld is dit uiteraard zoveel mogelijk.
  • Comfort: ga goed na in hoeverre het elektrische vervoermiddel comfortabel is. Als je echt van veel comfort wilt genieten, is een variant met zadel de betere optie.
  • Laadduur: ga goed na hoelang het opladen van de accu precies duurt. Tussen bijvoorbeeld een e-step en e-scooter bestaan op dit gebied grote verschillen.
  • Prijskaartje. Wil je een e-driewieler aanschaffen? Let hoe dan ook goed op de prijskaartjes. Ons advies is om niet onnodig te besparen, aangezien je jarenlang van een goede elektrische driewieler kunt genieten!


Meer elektrische voertuigen:


Categorieën: Outdoor