Elektrische fatbike kopen? Beste fiets met dikke/brede banden

Last updated by Joni on

Elektrische fatbike kopen

Ben je op zoek naar een fiets waarmee je op elk terrein kunt rijden? Dan is de aanschaf van een fatbike aan te rijden.

Wil je bij zo’n soort fiets ook nog eens van al het gemak van de wereld verzekerd zijn? Dan kies je het beste voor een elektrische fatbike.

In dit artikel vertellen wij je alles over een fat bike. We bespreken wat een e- fat bike is, wat je aan een elektrische fat bike hebt en wat de beste fiets met brede banden is.

Want ja; dat is in een notendop een fatbike. Een fatbike is een fiets met dikke banden, waardoor je met deze fiets elk terrein aan kunt. 

De beste elektrische fatbike met dikke banden

Ben je op zoek naar de beste fatbike? Of gaat je voorkeur uit naar de beste fatbike die niet elektrisch is?

Ongeacht wat op dit moment je voorkeuren zijn, is het aan te raden om onderstaande reviews door te nemen. In déze reviews vind je namelijk informatie over de vijf beste fatbikes van dit moment.

Hoe wij uitgerekend bij deze vijf e-fatbikes uitgekomen zijn? Dat is te danken aan de test die wij uitgevoerd hebben én aan de ervaringen van andere kopers. De fatbikes die wij hieronder bespreken, zijn stuk voor stuk goed beoordeeld door kopers!

1. Beste fatbike (elektrisch) – Fatbike Beach Cruiser

Fatbike bad bike Beach Cruiser

Deze fiets van het merk Bad Bike is naar onze mening de beste elektrische fiets.

Deze elektrische fiets met brede banden ziet er dik uit én stelt je in staat om overal en altijd te fietsen. Dit is aan de banden en het profiel daarvan te danken.

Verder is het uniek dat je uit meerdere kleuren en accupakketten kunt kiezen. Wil je bijvoorbeeld de 250W of de 500W versie? Aan jou de keuze.

Handige is dat je makkelijk de maximale snelheid zelf in kunt stellen; deze bedraagt 25 km/u of 40 km/u.

Ongeacht voor welke snelheid je kiest, kom je snel en comfortabel op de eindbestemming aan. 
2. Beste fatbike elektrisch 26 inch – Mach 3 Jenny

Mach 3 Jenny Elektrische Fatbike

De Mach 3 Jenny is naar onze mening een geweldige elektrische fatbike.

Dit is te danken aan het design van deze fiets, maar ook aan de banden. Deze banden zijn breed én zijn 26 inch groot. Met dank aan deze grote banden overwin je elke ondergrond.

Belangrijk voordeel is dat deze fiets over 9 versnellingen beschikt, een actieradius van 130 km heeft en een maximale snelheid van 25 km/u.

Met dank aan deze maximale snelheid kun je legaal gebruik maken van het openbare wegennet. De accu zit bovendien op een fraaie manier in het frame weggewerkt. 
3. De beste e-fatbike vouwfiets – Bad Bike BIG BAD

Elektrische fat bike BIG BAD

Gaat je voorkeur uit naar een fatbike vouwfiets? Kijk dan niet verder. De Bad Bike BIG BAD 250w is volgens onze test een geweldige vouwfiets.

Deze fat bike vouwfiets vouw je makkelijk in en uit, waardoor je van veel gemak verzekerd bent. Je kunt deze fat bike bijvoorbeeld moeiteloos in de trein meenemen.

Klap je de fatbike vervolgens weer uit? Dan geniet je direct van tal van voordelen.

Je bepaalt zelf de maximale snelheid (25 of 40 km/u), je zit uiterst comfortabel op het zadel en de brede banden voeren hun taak perfect uit.

Op één acculading kun je bovendien tot wel 80 kilometer rijden. Doordat deze fiets 24 inch banden heeft, is de fiets ook iets handzamer dan bovenstaande varianten.
4. Beste fatbike (niet elektrisch) – KS Cycling SNW2458

KS Cycling MTB Fatbike SNW2458

Ben je op zoek naar een fatbike met een wielmaat van 26 inch? Dan kun je prima voor één van bovenstaande varianten kiezen, óf voor deze KS Cycling SNW2458.

Zeker met het oog op het prijskaartje is de aanschaf van deze elektrische fatbike met dikke banden aan te raden.

Bovendien is het een voordeel dat dit géén elektrische fatbike is. Je moet dus zelf alle kracht leveren bij deze goedkope fatbike.

Voor deze fatbike betaal je niet de hoofdprijs, maar levert wel veel gemak op. Dankzij de brede banden kun je op elke ondergrond rijden, waarbij de verende voorvork voor het gewenste comfort zorgt.

Met dank aan de 6-versnellingsbak van Shimano klim je ook moeiteloos bergen en heveltjes op. 
5. Goede goedkope fatbike – KS Cycling MTB Fatbike

KS Cycling MTB Fatbike

Wil je het liefste zo min mogelijk geld aan je nieuwe fat bike uitgeven? Dan heb je twee opties: je kiest voor bovenstaande variant van KS Cycling of je kiest voor déze variant van KS Cycling.

Deze stoere fiets beschikt over 26 inch banden. Met dank aan deze banden – van fraaie groene details voorzien – kun je op elke mogelijke ondergrond rijden.

Daarbij geniet je van de 7 versnellingen, het fijne stuur en de robuustheid van de fiets.

Doordat deze goedkope fatbike van aluminium vervaardigd is, is de fiets relatief licht. Dit komt de wendbaarheid van de fatbike absoluut ten goede.
Waarom een elektrische fiets met dikke banden kopen?

Onderzoek wijst uit dat er in ons land op dit moment ruim 5 miljoen elektrische fietsen rondrijden.

Dit zijn veelal normale elektrische stadsfietsen, maar ook de e-fatbikes hebben flink aan populariteit gewonnen.

Dat veel mensen voor een fatbike als elektrische fiets kiezen, is een logische keuze. Om dit toe te kunnen lichten, moeten we ons op twee aparte punten richten.

Ten eerste op de voordelen van een elektrische fiets in z’n algemeenheid.

Voordelen van een elektrische fiets

Wat is nou de reden dat veel mensen voor een elektrische fiets kiezen? Daar zijn talloze redenen voor te verzinnen.

Sneller fietsen

Snelle elektrische fiets rood

Op een elektrische fiets ben je in staat om sneller te fietsen. Daar waar je op een normale fiets al snel tegen een snelheidsbeperking aanloopt, is hier bij een e-bike geen sprake van.

Zeker als je langere afstanden op je fiets af wilt/moet leggen, is dit een onwijs belangrijk voordeel.

Milieuvriendelijk

Een ander voordeel is dat een elektrische fiets milieuvriendelijk is. Voor deze fiets heb je alleen maar energie nodig; middels zonnepanelen kun je deze energie prima zelf opwekken.

Vervolgens is het ook een groot voordeel dat de fiets onderhoudsvrij is. Dit is voordelig met het oog op de onderhoudskosten, maar ook op het milieu.

Perfect dagelijks te gebruiken

Een goede elektrische fiets gebruik je probleemloos dagelijks. Je hoeft alleen maar af en toe de accu op te laden, waarna je met veel plezier weer op de fiets stapt.

De afstanden die je hierbij moet overbruggen, doen er eigenlijk niet toe. Zowel de kortere als langere afstanden overbrug je op een hele fijne manier.

Comfortabel

Fietstocht op elektrische fiets

Het is een algemeen gegeven dat het fietsen op een e-bike comfortabel is. Dit komt door de trapondersteuning, maar ook door de samenstelling van de fietsen.

Fabrikanten besparen niet op comfort tijdens het ontwikkelen van een e-bike, waardoor de meeste elektrische fietsen onwijs comfortabel zijn.

Je komt lekker in beweging

Twijfel je tussen een elektrische fiets of bijvoorbeeld een elektrische scooter?

Met een elektrische fatbike scooter kom je niet in beweging, terwijl je dit op een elektrische fiets wél doet. Een elektrische fiets is dan ook goed voor je gezondheid, brein en lichaam!

Je hebt heel veel keuze

Een ander voordeel van een elektrische fiets is dat je heel veel keuze hebt. Je kunt uit allerlei elektrische fiets merken kiezen, maar ook uit veel soorten fietsen.

Zo kun je voor een speed pedelec, een e-chopper én een fatbike kiezen. Dat een fatbike elektrisch een goede keuze is, blijkt uit onderstaande voordelen.

Voordelen van een elektrische fatbike

Heb je interesse om een fatbike aan te schaffen? Als je voor een elektrische variant kiest, geniet je sowieso al van bovenstaande voordelen.

Door specifiek voor een fatbike te kiezen, geniet je ook nog van onderstaande voordelen.

Onwijs comfortabel

De ervaring leert dat het fietsen op een fatbike onwijs comfortabel is. Dit komt onder meer door de brede banden, de vering en de gehele samenstelling van de fiets.

De klappen die de fiets op moet vangen, worden volledig opgevangen en verwerkt door de verschillende onderdelen. Je zit hierdoor als een soort van koning op de fatbike.

Voor elk terrein geschikt

Offroad met e-fatbike

Een belangrijk voordeel van een fatbike is dat deze fiets voor elk terrein geschikt is. Dit komt door de gehele samenstelling van de fiets, maar hoofdzakelijk door de banden.

De banden zijn in staat om op elke ondergrond perfect rond te draaien. Dit is te danken aan de breedte van de banden, maar ook aan het profiel.

In alle omstandigheden geschikt

Staat een weiland compleet onder het water? Zelfs door dit natte weiland fiets je probleemloos op je fatbike.

En dit is ook het geval als er centimeters sneeuw gevallen is. Met een fatbike kun je simpelweg in alle omstandigheden en op alle terreinen perfect uit de voeten.

Makkelijk en veilig fietsen

De ervaring leert ook dat het fietsen op een fatbike makkelijk en veilig is. We vallen enigszins in herhaling, maar ook dit komt door de breedte van de banden.

Doordat de banden zo breed zijn, is er sprake van een groot contactoppervlakte met het wegdek. Dit betekent dat je de optimale controle houdt en dat je gemakkelijk over obstakels heenrijdt.

Stoer en cool

Elektrische fatbike tour

Tot slot kan gesteld worden dat een fatbike er stoer en cool uitziet. Dit blijkt overduidelijk uit bovenstaande fatbikes, maar ook uit het overige aanbod van fat bikes.

Wat zijn mogelijk nadelen van fatbikes?

Door bovenstaande voordelen ben je wellicht geneigd om direct een fatbike te bestellen. Dat juichen wij toe, maar wij willen je ook op enkele mogelijke nadelen wijzen.

De belangrijkste nadelen van de fatbike bespreken we graag hieronder in het kort.

Een fatbike kan niet overal onderhouden worden

Het is niet zo dat je met een fatbike even bij de plaatselijke fietsenmaker aan kunt kloppen.

Ook is het niet zo dat je de banden van een fatbike makkelijk kunt plakken of kunt vervangen. Nee, voor het onderhouden van een fatbike moet je echt bij een specialist zijn.

Nadeel: er zijn op dit moment nog weinig van deze specialisten in ons land. Dit gaat in de loop der jaren ongetwijfeld veranderen, aangezien de fatbikes alsmaar populairder worden.

Een fatbike is gemiddeld genomen vrij duur

Wil je één van de beste elektrische fatbikes aanschaffen? Dan moet je diep in de buidel tasten; zo’n fiets kost al snel 2.000 euro.

Als je helemaal uit wilt pakken, kun je zelfs een veelvoud hiervan uitgeven. Met andere woorden: de aanschaf van een fatbike is een prijzige aangelegenheid.

Zeker als je dit met bijvoorbeeld een simpele mountainbike vergelijkt. Gelukkig zijn er ook wel wat goedkope fatbikes te vinden.

Je kunt last van je gewrichten krijgen

Houding fatbike trappers

Eerder in dit artikel gaven we aan dat de samenstelling van een fatbike uniek is. Dit komt door de banden, maar ook door de stand van de trappers.

De trappers staan vrij ver uit elkaar, waardoor de ketting in elke situatie zo recht mogelijk blijft hangen.

Dat de trappers ver uit elkaar staan, brengt echter wel een nadeel met zich mee; Je kunt last van je knieën en/of heupen krijgen.

Dit heeft puur te maken met de ietwat onwennige/bijzondere houding die je op een fatbike aan moet nemen.

Lagere maximale snelheid

Wil je graag op je nieuwe elektrische fiets zo hard mogelijk kunnen fietsen? Dan valt een fatbike in de basis al af.

De fatbikes behalen namelijk een lagere maximale snelheid, puur door de breedte van de banden. De bandden hebben door de breedte meer wrijving, waardoor de maximale snelheid ietwat tegenvalt.

Voor wie is een fatbike de juiste keus?

MTB Fatbike elektrisch offroad

Een fatbike is de juiste keus voor de durfallen. Met zo’n fiets maak je geen gebruik van het asfalt-fietspad, maar juist van lastig begaanbare fietspaden.

Deze paden zorgen voor veel weerstand en vragen om het nodige atletische vermogen.

Met andere woorden:

  • Durf je een uitdaging aan te gaan? Dan is een fatbike zeker voor je geschikt.
  • Wil je graag op oneffenheden en lastig begaanbare paden fietsen? Dan is een fatbike zeker voor je geschikt.

Wil je tijdens het fietsen van veel gemak verzekerd zijn? Dan kies je het beste voor een elektrische fat bike.

Met een elektrische fat bike geniet je van nog meer gemak, puur dankzij de trapondersteuning. Je kunt hierdoor dus nóg makkelijker de lastigste begaanbare paden ‘overwinnen’.

Hoe hard kan en mag een elektrische fatbike?

Sommige elektrische fatbikes behalen een maximale snelheid van 40 kilometer per uur. Met een dergelijke snelheid mag je echter geen gebruik van het openbare wegennet in ons land maken.

De wet schrijft namelijk voor dat een elektrische fiets maximaal 25 km/u mag gaan. Als je met je fatbike op het fietspad rijdt, mag je daarom maximaal 25 kilometer per uur rijden.

Wat we vaak zien, is dat de fatbikes daarom op een snelheid van 25 km/u begrensd zijn. Er zijn dus ook fatbikes die harder kunnen, maar hier moet je vaak een instelling voor aanpassen.

Indien je met 40 kilometer per uur over de weg scheurt, kun je verantwoordelijk gesteld worden bij bijvoorbeeld een ongeluk of aanrijding.

Fatbike vs. andere vervoermiddelen

Elektrische step en scooter

Weet je nog niet zeker of een fatbike voor jou de juiste keuze is?

Om dit te bepalen, is het verstandig om een goede vergelijking tussen een fatbike en andere (elektrische) vervoermiddelen te maken. Hier helpen wij je graag een handje bij.

Fatbike vs. mountainbike

Een fatbike en mountainbike dienen hetzelfde doel: over lastige ondergronden en oneffen terreinen heen rijden.

Opvallend hierbij is dat de banden van een fatbike nóg breder zijn dan de banden van een mountainbike. Voor de lastigste ondergronden is de keuze voor een fatbike daarom de meest logische keuze.

Fatbike vs. e-bike

Wil je vooral langere afstanden afleggen? Dan is een elektrische fiets absoluut de betere keuze.

Op een elektrische fiets zit je een stuk comfortabeler en kun je een hogere maximale snelheid behalen. Bovendien hebben de meeste elektrische fietsen een betere actieradius dan een elektrische fatbike.

Maar, er zijn ook redenen om toch een fatbike te kopen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je voornamelijk op oneffen terreinen wilt rijden.

Een elektrische fiets voldoet in dat geval niet aan je wensen, terwijl een fatbike dit juist wél doet.

Fatbike vs. elektrische scooter

Als je langere afstanden af wilt leggen, kun je ook voor een elektrische scooter kiezen. Nadeel hiervan is echter dat je zelf niet in beweging komt.

Je zit, je zit en je zit nog eens. Op een fatbike kom je zelf nog in beweging, waardoor het fietsen op een fatbike een stuk gezonder is.

Daarnaast ben je met een scooter toch minder flexibel. Met een scooter kun je bijvoorbeeld niet op oneffen ondergronden rijden.

Daarnaast kun je een scooter niet overal parkeren, terwijl dit met een fatbike een stuk makkelijker gaat.

Fatbike vs. elektrische step (met zadel)

Voor de kortere afstanden kan een elektrische step een prima optie zijn. Nadeel van zo’n step is echter dat de motor/accu al het werk doet.

Je hoeft alleen maar stil te staan, terwijl je bij een fatbike zelf in beweging moet komen.

Wil je vooral van veel gemak en comfort genieten? Dan kan een elektrische step met zadel een prima optie zijn.

Je zit op het zadel aangenaam, terwijl de motor/accu alles voor je doet. Uiteraard is dit op geen enkele manier te vergelijken met een fatbike.

Fatbike vs. e-chopper

Heb je interesse in een e-fatbike? Dan kijk je wellicht ook nog met een schuin oog naar een e-chopper.

Op zich logisch, aangezien een chopper ook brede banden heeft. Verder is een e-chopper echter níet te vergelijken met een fatbike.

Een e-chopper is bijvoorbeeld langgerekt, beschikt over een hogerstaand stuur en beschikt over een comfortabel zadel.

Op een e-chopper hoef je bovendien alleen maar gas te geven en te sturen. Op een fatbike moet je daarentegen lekker zelf in beweging komen.

Bovendien ben je met een e-chopper een stuk minder flexibel. Dit komt vooral doordat dit vervoermiddel lastig te manoeuvreren is.

E-fatbike kopen, huren of leasen?

e-fatbike leasen of kopen

Heb je interesse in een elektrische fatbike? Dan heb je drie opties:

  • E-fatbike kopen: dit is volgens ons de beste keuze. Je moet hier het nodige geld aan uitgeven, maar dan heb je wel wat. Je hebt elke dag de beschikking over je eigen elektrische fatbike. Je eigen elektrische fatbike waarmee je prachtige avonturen kunt beleven en veel aangename kilometers af kunt leggen.
  • E-fatbike huren: dit is de beste optie als je nog niet zeker weet of een e-fatbike iets voor je is. Door er eentje te huren, ervaar je hoe het is om op zo’n vervoermiddel te fietsen. Voor de langere termijn is dit uiteraard geen optie.
  • Efatbike leasen: wil of kun je geen groot bedrag in één keer neerleggen voor een e-fatbike? Dan is het interessant(er) om de fatbike te leasen. Je moet hierbij wel met meerkosten rekening houden; leasen kost nu eenmaal geld. 

Waar koop je een goede fatbike in Nederland?

Een goede fatbike in Nederland kopen doe je bij onderstaande winkels/aanbieders: 


Misschien ook interessant:


Categorieën: Outdoor