Dit zijn de grootste nadelen van een fatbike

Last updated by Kaz on

nadelen fatbike

Een fatbike ziet er stoer uit, is voor veel terreinen geschikt en biedt fijne rijeigenschappen. Het lijkt er dan ook op dat een fatbike alleen maar voordelen heeft, maar dat is niet het geval.

Bij een fatbike zijn er ook enkele nadelen waar je goed rekening mee moet houden. De belangrijkste nadelen van een fatbike sommen we graag in dit artikel voor je op.

De belangrijkste nadelen van een fatbike

Een fatbike is, om meerdere redenen, een interessante fiets. Tegelijkertijd is het ook een fiets met een paar haken en ogen. De belangrijkste haken en ogen bespreken we graag hieronder.

Niet de beste kwaliteit

De ANWB heeft onderzoek naar de kwaliteit van de huidige fatbikes gedaan. Daaruit bleek dat veel fatbikes niet van de gewenste kwaliteit zijn. Dit geldt dan met name voor de onderdelen waarmee de fatbike opgebouwd is.

Onder meer de accu, motor en schakelmateriaal zijn goedkoop en hierdoor van een mindere kwaliteit.

Kies je voor een fatbike van een Chinees merk? Dan is het goed om te beseffen dat deze fiets geen Europese typegoedkeuring heeft.

Officieel is dit strafbaar, maar het is niet iets waar de politie op handhaaft. Toch geeft dit aan dat de kwaliteit van fatbikes helaas niet geweldig is.

Ons advies: ga alleen voor de beste elektrische fatbike of beste normale fatbike. De fatbikes die als beste uit onze test naar voren komen, zijn wél van de gewenste kwaliteit. Dit merk je aan de samenstelling van de fiets, maar ook aan de levensduur.

Je kunt last van je lichaam krijgen

Op een fatbike neem je een net iets andere houding aan dan op andere fietsen. Door deze houding kun je last van je lichaam krijgen.

Zo is het goed mogelijk dat je last van bijvoorbeeld je knieën en heupen krijgt. Daarentegen voel je bij je nek en schouders juist meer ontspanning.

Hoe het komt dat de druk op je knieën en heupen komt te liggen? Dit komt vooral doordat de trappers relatief ver uit elkaar staan. Je moet je benen hierdoor breder uit elkaar zetten, waardoor je last van je knieën en/of heupen kunt krijgen.

Waar je mogelijk ook aan moet wennen, zijn de brede banden. Zeker als je voor het eerst een (scherpe) bocht neemt, voelt dit ietwat onwennig aan. Het is daarom zaak om eerst voorzichtig op de fatbike te fietsen.

De meeste fatbikes zijn prijzig

Wil je een goedkope fatbike aanschaffen? Dan moet je goed zoeken. De meeste fatbikes zijn namelijk behoorlijk prijzig te noemen. Dit geldt met name voor de elektrische varianten, waarvoor je echt diep in de buidel moet tasten.

Overigens zie je dit ook bij andere elektrische fietsen. Ook voor een elektrische vouwfiets en een lichtgewicht elektrische fiets betaal je relatief veel.

Beperkt aanbod

Heb je interesse om een nieuwe fatbike aan te schaffen? Dan moet je er goed rekening mee houden dat het aanbod ietwat beperkt is. Dit komt onder meer doordat de beste elektrische fiets merken zich in mindere mate op fatbikes richten.

Op dit moment heb je uit niet al te veel modellen de keuze. Dit betekent dat je ook een minder uitgebreide vergelijking kunt maken, zoals bij bijvoorbeeld een MTB of racefiets wel mogelijk is.

Het aanbod van speciale fatbikes valt ook ietwat tegen. Je kunt bijvoorbeeld niet kiezen voor een fatbike met kinderzitje, om maar wat te noemen.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld normale elektrische fietsen. Als je het aanbod daarvan bekijkt, zie je allerlei speciale varianten naar voren komen.

Fatbikes zijn relatief zwaar

Een ander nadeel van fatbikes is in het gewicht te vinden. Doordat een fatbike een robuuste fiets met grote banden is, weegt zo’n fiets behoorlijk veel. Is een fatbike zwaarder dan een MTB? Ja, dat is in de meeste gevallen zeker zo.

Als je voor een elektrische fatbike kiest, is dit al helemaal het geval. Deze fatbikes beschikken over een accu en motor, waardoor het totaalgewicht alsmaar verder toeneemt. Doordat deze fatbikes zo zwaar zijn, zijn ze ook minder goed wendbaar.

Wil je op een wendbaar mountainbike parcours fietsen met je fatbike? Besef dan goed dat dit om een andere aanpak vraagt.

Zo kun je op zo’n parcours alleen met een lagere snelheid rijden, aangezien je anders de bocht simpelweg niet haalt. Dit komt door de combinatie van de brede banden en het forse gewicht.

Minder geschikt voor lange afstanden

Met een fatbike is het niet ideaal om lange afstanden af te leggen. Dit heeft vooral met de breedte van de banden te maken. Doordat de banden zo breed zijn, heb je met de nodige rolweerstand te maken.

Elke trap die je zet, is hierdoor een arbeidsintensieve trap. Je moet veel energie en kracht leveren, waardoor je mogelijk al sneller uitgeput bent. Dat past uiteraard niet bij een lange afstand.

Let wel op: dit nadeel heeft vooral betrekking op lange afstanden op verhard terrein. Op onverharde terreinen komt de breedte van de banden juist goed van pas. Doordat de banden zo lekker breed zijn, geniet je van de gewenste grip.

Lastig en duur om te repareren

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit is het geval bij elke fiets, maar is al helemaal het geval bij een fatbike. Zeker de eerste paar keren dat je op de fatbike rijdt, loop je een aanzienlijk risico op een ongeluk.

Het nadeel is dat je een fatbike vrij lastig kunt laten repareren. Dit komt onder meer door een gebrek aan reserve onderdelen. Dit heeft overigens ook te maken met één van de eerder benoemde nadelen: de meeste fatbikes komen tegenwoordig uit China.

Verder is het ook vrij duur om een fatbike te laten repareren. Dit komt onder meer doordat nog weinig specialisten zich in een fatbike hebben verdiept. Je komt hierdoor al snel bij één van de weinige specialisten uit; die specialisten rekenen uiteraard aardige tarieven.

Bovendien is het niet een fiets waar je zomaar zelf aan kunt sleutelen. Zeker als je voor een e-fatbike bent gegaan, is het vrij lastig om zelf aan deze fiets te sleutelen.

Je kunt een fatbike lastig vervoeren

Het is ook goed om te weten dat je een fatbike lastig kunt vervoeren. Heb je een busje? Dan kun je de fatbike hier in zetten. Dat is ook het geval als je een fietsendrager met brede wielgoten hebt.

Heb je echter een standaard fietsendrager? Dan is het niet mogelijk om de fatbike op/met deze fietsendrager te vervoeren.

Doordat de banden van de fatbike zo breed zijn, passen deze simpelweg niet in de wielgoten. Dit zorgt ervoor dat je met enige uitdagingen te maken hebt bij het vervoeren van de fatbike.

Dit wordt nog verder versterkt door het gewicht van de fiets. Doordat de fiets vrij zwaar is, til je ‘m ook niet zo makkelijk op de fietsendrager.

Of wil je graag 2 fatbikes vervoeren? Dan moet je er rekening mee houden dat het totaalgewicht boven het laadvermogen van de fietsendrager uit kan komen.

Beperkte hoeveelheid versnellingen

De vormgeving en samenstelling van een fatbike is uniek te noemen. Dit brengt voordelen met zich mee, maar ook zeker nadelen. Zo is het veelal niet mogelijk om meerdere tandwielen vooraan op de ketting te plaatsen.

Het nadeel daarvan is dat je met een beperkte hoeveelheid versnellingen te maken hebt. Hier bestaan tegenwoordig gelukkig wel wat mogelijkheden voor, maar het blijft enigszins behelpen.

Fatbike aanschaffen: Aanrader of niet?

Twijfel je op dit moment over de aanschaf van een fatbike? Om de knoop door te hakken, moet je sowieso goed over bovenstaande nadelen nadenken. Daarbij moet je je uiteraard ook op de (vele) voordelen van een fatbike richten.

Want ja, een fatbike heeft zeker nadelen, maar een fatbike heeft zeker ook unieke voordelen. Zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje, weeg ze af en maak de juiste keuze.


Categorieën: Outdoor