Alles over elektrische longboards – Lees het hier!

Last updated by on

longboard elektrisch

De vervoersmogelijkheden zijn in de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Je kunt bijvoorbeeld voor een elektrische step kiezen, maar ook voor een elektrisch longboard.

In dit artikel staan de elektrische longboards volledig centraal.

We bespreken onder meer wat de regels rondom een elektrisch longboard zijn.

Tevens geven we aan hoe je het beste elektrische longboard voor jezelf uit kunt kiezen.

Tot slot geven we je nog tips waar je het beste een elektrisch longboard kunt kopen.

Is een elektrisch longboard legaal?

Nee, een elektrisch longboard is niet legaal in Nederland. Dit geldt niet alleen voor een dergelijk longboard, maar ook voor bijvoorbeeld een elektrisch skateboard.

Hoe het komt dat deze voertuigen niet legaal zijn?

Omdat het volgens de Nederlandse wet geen officiële voertuigen zijn. Dit komt onder meer doordat een elektrisch longboard geen zadel en stuur heeft.

Logisch ook als je naar de vormgeving van een dergelijk longboard kijkt. Voor de wet is dit echter een stuk minder logisch.

De verwachting is wel dat hier in de toekomst iets aan gaat veranderen. Net zoals de elektrische steps worden de elektrische longboards ook steeds populairder. Grote kans dus dat de wet- en regelgeving aangepast gaat worden.

Kun je off road rijden?

Met sommige elektrische longboards is het mogelijk om off road te rijden.

Mocht je deze wens hebben, kies je voor een variant die aan de volgende eisen voldoet:

  • Het longboard moet robuust zijn: zodra je op een onverhard pad rijdt, krijgt het longboard immers met de nodige klappen te maken. het longboard moet dus tegen een stootje bestand zijn.
  • Het longboard moet dikkere banden hebben: des te dikker/breder de banden zijn, des te beter het longboard over off road paden heen kan scheuren.

Beschikt je longboard op dit moment nog niet over brede banden? Via het internet kun je de bredere banden bestellen. Je moet hierbij alleen na gaan of deze banden wel onder je longboard passen. Doe hier goed onderzoek naar en bestel eventueel vervolgens de gewenste bredere banden.

Hoe snel kun je met een elektrisch longboard?

longboard elektrisch

Met een elektrisch longboard kun je behoorlijke snelheden behalen. De maximale snelheid ligt bij de meeste varianten tussen de 30 en 35 kilometer per uur.

Er bestaan ook varianten die een stuk trager zijn, maar die varianten brengen minder plezier met zich mee.

Bestaan er ook longboards die nóg harder dan 35 kilometer per uur gaan? Ja, er zijn enkele longboards die 40 kilometer per uur kunnen.

Ben je van plan om behoorlijk hard te gaan op je nieuwe longboard?

Zorg er dan voor dat je altijd je eigen en andermans veiligheid waarborgt. Dit doe je bijvoorbeeld door kniebeschermers en een helm te dragen.

Mocht je onverhoopt ten val komen, biedt de helm de gewenste bescherming.

Waar moet je op letten bij een elektrisch longboard?

elektrisch longboard kopen

Wil je graag een elektrisch longboard aanschaffen?

Ondanks dat zo’n longboard niet legaal is, kan een longboard heel veel plezier opleveren. Mocht je van dit plezier willen genieten, zou je een goede vergelijking moeten maken.

Let daarbij onder meer op onderstaande aandachtspunten:

Actieradius

Ga goed na wat de maximale actieradius van het elektrische longboard is. In veel gevallen zal dit rond de 15 á 20 kilometer zijn.

Ga je behoorlijk hard op het longboard?

Dan gaat dit ten koste van de actieradius. Als je alleen maar op topsnelheid rijdt, gaat de actieradius (flink) omlaag.

Oplaadduur

Je moet niet alleen op de actieradius letten, maar ook op andere aspecten van de accu.

Ga bijvoorbeeld goed na hoe lang het opladen van de accu duurt. In een ideale situatie duurt dit uiteraard zo kort mogelijk.

Snelheid

snelheid-e-longboard

Verder moet je goed na gaan wat de maximale snelheid van het elektrische longboard is. Deze snelheid moet je vervolgens afstemmen op je eigen wensen.

Ga je een elektrisch longboard voor je kind aanschaffen?

Kies dan voor een longboard die iets minder hard gaat. Het is alles behalve veilig als je kind met een snelheid van 40 kilometer per uur over straat scheurt op een longboard.

Uitstraling

Wat ons betreft is het ook belangrijk om naar de uitstraling van het elektrische longboard te kijken. Ga goed voor jezelf na welke kleurstelling je mooi vindt.

Sommige longboards zijn in de traditionele houten kleur uitgevoerd, terwijl veel andere longboards in het zwart uitgevoerd zijn. Her en der vind je ook longboards die in een opvallende kleur uitgevoerd zijn.

Kwaliteit

Bij het uitkiezen van een nieuw elektrisch longboard moet je ook goed naar de kwaliteit kijken.

Op dit gebied hebben wij twee belangrijke tips voor je:

  • Kies altijd voor een longboard van een A-merk: de beste merken zijn simpelweg in staat om de gewenste kwaliteit te leveren. Dit merk je onder meer aan de levensduur van het longboard.
  • Check de online beoordelingen goed: bij veel elektrische longboards zijn door andere kopers een beoordeling achtergelaten. Aan de hand van die beoordeling krijg je een duidelijke indruk van het longboard.

Prijskaartje

Voor een goed elektrisch longboard moet je relatief diep in de buidel tasten. Feit is echter dat er ook forse prijsverschillen tussen de longboards bestaan.

Wij adviseren je daarom om een maximum budget voor jezelf vast te stellen. Binnen dát budget kun je vervolgens op zoek gaan naar het beste elektrische longboard.

Waar koop je een goed elektrisch longboard?

Een goed elektrisch longboard kun je bij meerdere winkels kopen.

In een fysieke winkel kun je het longboard met eigen ogen aanschouwen, maar in een online webshop is het aanbod vele malen uitgebreider. 

Wij raden je graag aan om een elektrisch longboard bij een goede online aanbieder te kopen.

Deze aanbieder moet een groot aanbod aanbieden, moet goed aangeschreven staan en moet betrouwbaar zijn. 

Ga zeker niet over één nacht ijs. Zet je wensen goed op een rijtje, maak een goede vergelijking en hak vervolgens de knoop door. 

Krijg je het longboard al snel thuis geleverd? Houd er dan goed rekening mee dat een elektrisch longboard (nog) niet legaal is. 

Bij onder meer onderstaande betrouwbare aanbieders bestel je met een goed gevoel een goed elektrisch longboard.


Ook interessant:


Categorieën: Outdoor

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *