Elektrische step met ondersteuning kopen

Last updated by Simon on

Elektrische_step_kopen

Wil je graag een nieuwe elektrische step kopen? Leuk! Voordat je deze e-step kunt kopen, zou je je wensen goed op een rijtje moeten zetten.

Wil je bijvoorbeeld op offroad paden kunnen rijden? Wil je vooral hele hoge snelheden behalen? Of wil je een zo’n goedkoop mogelijke e-step hebben? Op basis van je eigen voorkeuren kun je gericht op zoek gaan naar de beste e-step.

Er is sowieso iets waar je rekening mee moet houden: een elektrische step is in Nederland niet legaal. Dit betekent dat je officieel géén gebruik van het openbare wegennet mag maken met een e-step.

Er is echter een unieke uitzondering; een elektrische step met ondersteuning. In dit artikel vertellen wij je alles over deze specifieke soort step.

Wat is een elektrische step met ondersteuning?

Een e-step met ondersteuning is een step die niet uit zichzelf vooruit gaat. Deze step gaat alleen vooruit als je zelf actief aan het steppen bent. Zodra je actief aan het steppen bent, slaat de motor van deze elektrische step als het ware aan.

Door zelf te steppen, kun je zodoende een flinke snelheid behalen. Je hoeft hierbij niet alle kracht zelf te zetten, aangezien de e-step de gewenste ondersteuning biedt.

Een step met trapondersteuning kun je eigenlijk vergelijken met een e-bike. Bij een e-bike met trapondersteuning hoef je ook niet alle kracht zelf te zetten.

Voordelen van een e-step met ondersteuning

Is het aan te raden om voor een e-step met ondersteuning te gaan? Dit hangt nogal van je eigen voorkeuren af. Feit is dat een dergelijke step veel voordelen met zich mee brengt, waarover hieronder meer.

Valt onder wetgeving voor fietsen

Als je van een step met ondersteuning gebruik maakt, valt deze onder de wetgeving voor fietsen. Dat is althans het geval als de betreffende step aan enkele eisen voldoet.

Wat deze eisen precies zijn, bespreken we uitgebreid verderop in dit artikel.

Je komt in beweging

Als je voor een elektrische step met ondersteuning kiest, kom je zelf in beweging. Om gebruik van deze step te kunnen maken, moet je immers zelf steppen.

Dit is goed voor het verbranden van calorieën, voor je spieren en voor je gezondheid. Dankzij zo’n step kom én blijf je lekker in beweging.

Je geniet van het gemak van een elektrische step

Bovengenoemd voordeel wordt gecombineerd met het gemak van een elektrische step. Je kunt immers snel van A naar B toe rijden, je hoeft niet zelf alles te doen en je geniet van de frisse buitenlucht.

Alleen al vanwege het gemak is de aanschaf van een elektrische step met trapondersteuning aan te raden.

Je kunt flinke snelheden behalen

Step je nogal behoorlijk hard op je e-step? Dan is dit duidelijk te merken aan de snelheden die je op een elektrische step met ondersteuning kunt behalen.

Dit betekent dat je nog sneller van A naar B kunt reizen, maar dit betekent ook dat de e-step niet altijd voor kinderen geschikt is.

Je wilt immers niet dat je kinderen té hard op een e-step over de weg scheuren.

Voor wie zijn deze steps geschikt?

Voor_wie

Een elektrische step met trapondersteuning is vooral voor volwassenen geschikt. In onze ogen is een dergelijke step iets minder voor de volgende doelgroepen gericht:

 • Kinderen: zoals we hierboven al gesteld hebben, gaat een e-step met ondersteuning al snel té hard voor een kind.
 • Senioren: als je ouder bent, is een e-step met ondersteuning ook niet ideaal. Je moet in dat geval immers zelf steppen, waartoe je mogelijk niet meer in staat bent. Voor een senior raden wij daarom een comfortabele elektrische step met zadel aan.

Is steppen met ondersteuning legaal in Nederland?

Als je met een normale elektrische step van het openbare wegennet gebruik maakt, ben je strafbaar bezig.

Volgens de Nederlandse wet is het namelijk niet toegestaan om gebruik te maken van een elektrische step. Deze vlieger gaat echter niet voor een elektrische step met ondersteuning op.

In sommige gevallen is een e-step met ondersteuning in ons land wél legaal. Dat is het geval als jij en je e-step aan deze eisen voldoen:

 • Je moet zelf op de step steppen. Dat is precies hetgeen waar het bij een elektrische step met trapondersteuning om draait.
 • De hulpmotor heeft een maximaal vermogen van 250 Watt. Als de motor van de e-step krachtiger is, is de step niet meer legaal.
 • Maximale snelheid van 25 km/u. Op een elektrische step met trapondersteuning mag je niet harder dan 25 kilometer per uur rijden. Of je hier daadwerkelijk voor bekeurd kan worden, is (nog) niet bekend.
 • Je mag geen elektronische apparaten vasthouden. Tijdens het steppen op een e-step met ondersteuning mag je geen elektronische apparaten vasthouden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld geen smartphone of tablet in je hand mag houden. Handsfree bellen of naar muziek luisteren mag wel.
 • Je mag niet onder invloed rijden. Als je een e-step met ondersteuning hebt, mag je hier niet onder invloed op rijden. Deze regel geldt uiteraard ook voor het besturen van andere voertuigen.
 • De step moet aan enkele uiterlijke eisen voldoen:
  • De step moet de beschikking over een stuur hebben
  • De step moet over verlichting beschikken
  • De gashendel van de step mag niet werken
  • De step moet over rode en witte/gele reflectoren beschikken

Step met ondersteuning vs. e-vouwfiets vs. scooter

Elektrisch voertuig_vergelijking

Ben je op zoek naar een elektrisch voertuig? Dan kun je op dit moment uit meerdere voertuigen kiezen.

Je kunt bijvoorbeeld voor een elektrische step met ondersteuning kiezen, voor een elektrische vouwfiets of voor een elektrische scooter.

Wil je vooral van veel gemak voorzien zijn? En wil je geen al te lange afstanden afleggen? Dan is een elektrische step met ondersteuning de beste optie.

Wil je wel langere afstanden af kunnen leggen? Dan kun je beter voor een vouwfiets of scooter kiezen. Dat is ook het geval als je van het nodige comfort wilt genieten.

Op een vouwfiets of scooter zit je immers lekker, terwijl je op een step moet staan. En actieve bewegingen met je been moet maken.

Waar moet je op letten bij het kopen?

Spreken de voordelen van een e-step met trapondersteuning je aan? En wil je graag een dergelijke e-step aanschaffen? Dan raden wij je aan om op onderstaande aandachtspunten te letten.

 • Wettelijke eisen: zoals we hierboven uitgebreid beschreven hebben, moet zo’n step aan de nodige wettelijke eisen voldoen. Ga goed na of hier daadwerkelijke sprake van is.
 • Snelheid & actieradius: een elektrische step met ondersteuning mag maximaal 25 kilometer per uur gaan. Gaat de betreffende step dat ook? Of is de maximale snelheid iets minder snel? Ga ook goed na wat de actieradius is; dit is de maximale afstand op één acculading.
 • Oplaadduur: als de accu leeg is, wil je deze uiteraard zo snel mogelijk opladen. Ga daarvoor goed na wat de oplaadduur van de e-step met trapondersteuning is.
 • Design: uiteraard moet je ook goed naar het design van de elektrische step met ondersteuning kijken. Vind je het design fraai? En spreken de kleuren je bijvoorbeeld aan?
 • Kwaliteit: ga ook goed na of de kwaliteit van de e-step naar wens is. In onze ogen doe je er verstandig aan om altijd voor een elektrische step van een A-merk te kiezen.
 • Prijskaartje: hoeveel geld wil je aan een elektrische step met ondersteuning geven? Bepaal dit voor jezelf, waarna je binnen je budget op zoek naar de beste variant kunt gaan.

Waar koop je een step met trapondersteuning?

Het kopen van een step met trapondersteuning doe je het beste bij één van de online aanbieders.

Bij de online aanbieders geniet je van een divers aanbod, van scherpe prijzen en van interessante leveringsvoorwaarden.

De beste online aanbieders hebben wij alvast voor je op een rijtje gezet.Ook interessant:


Categorieën: Outdoor

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *