Welke legale elektrische step mag op de openbare weg? (RDW goedgekeurd)

Last updated by Simon on

E-steps voor openbare weg

Over de vraag of je met een elektrische step de openbare weg op mag bestaat veel verwarring. De ene e-step is namelijk wel toegestaan, en de ander niet. Wat zijn de regels?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de meeste elektrische steps – ook wel motor steps genoemd – mogen in Nederland helemaal niet de weg op! 

Je mag alleen met de e-step de openbare weg op wanneer de elektrische step door het ministerie van infrastructuur en Waterstaat en de RDW is aangewezen als bijzondere bromfiets.

Dus ga je een elektrische step kopen, en wil je voorkomen dat je illegaal de openbare weg op rijdt? Lees dan dit artikel goed door. 

Wij vertellen je alles wat je moet weten over goedgekeurde elektrische steps!

Goedgekeurde e-steps door de RDW

Welke elektrische step mag op de weg?

Sterke elektrische hondenstep – Yedoo Mezeq

Deze sportieve step is geschikt voor iedereen van 14+ jaar, die zonder risico met de elektrische step de openbare weg op wil. 

Het is een grote, stevige elektrische step die veel ruimte heeft. Je kunt er makkelijk je hond mee vervoeren. Daar is deze elektrische step speciaal voor bedoeld.

De elektrische step voor op de openbare weg weegt 11 kg en kan personen tot 150 kg dragen. Of een hond en een persoon die samen 150 kg wegen. 

De wielen zijn groot: de voorste is 20 inch en de achterste 16 inch. Dankzij de grote wielen raak je niet snel uit balans en kun je iedere ondergrond aan. 

Het frame is in hoogte verstelbaar en het stuur is van aluminium.

Wie op zoek is naar een sportieve, sterke en grote goedgekeurde elektrische step, zit met de Yedoo Mezeq dus goed!

Welke step mag op de weg op de openbare weg in Nederland?

legale elektrische steps

Mag je met een elektrische step op de weg? Het antwoord is bijna altijd nee.

In tegenstelling tot de meeste Europese landen, heeft Nederland nog geen aangepaste wetgeving voor de elektrische step. In Nederland vallen innovatieve voertuigen binnen de categorie ‘bijzondere bromfiets’. 

Je mag met een elektrische step alleen op de openbare weg rijden wanneer die is goedgekeurd door de RDW. Dit wil zeggen, de e-step moet voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. 

In de regel is het gebruik van een elektrische step op de openbare weg in Nederland dus niet toegestaan. Dit betekent dat je alleen op privéterrein, zoals in de tuin of op de oprit, gebruik mag maken van een elektrische step. 

Nagenoeg alle e-steps die je op straat ziet rijden zijn officieel verboden!

Wat zijn de regels in Nederland?

In Nederland zijn de volgende regels opgesteld voor het besturen van een e-step op de openbare weg:

  • Je bent 16 jaar of ouder
  • Je hebt geen rijbewijs nodig
  • Je hoeft geen kenteken aan te vragen
  • Je moet de e-step verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA)
  • Je hoeft geen helm op
  • Je moet op het (brom)fietspad rijden. Als er geen (brom)fietspad is moet je op de weg rijden
  • Je mag niet op de stoep rijden
  • Je mag geen elektronisch apparaat als smartphone vasthouden. Handsfree mag wel
  • Je mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of sommige medicijnen

Eisen aan de e-step zelf:

  • De e-step heeft een stuur
  • De e-step moet een verzekeringsplaatje (of sticker) en een voertuigidentificatienummer (VIN) hebben
  • De maximumsnelheid is 25 km/uur
  • Verlichting is ’s nachts en bij slecht zich verlicht. Dit mag met losse lampjes
  • De e-step moet altijd rode en witte/gele reflectoren hebben

Hoe wordt een e-step goedgekeurd?

Een fabrikant kan bij het ministerie een aanvraag voor toelating indienen. Als de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet, vraagt het ministerie vervolgens de RDW om de elektrische step te beoordelen. 

De RDW geeft vervolgens advies aan de minister waarna de minister besluit of de elektrische step de openbare weg op mag. 

In de praktijk zijn er misschien nog niet eens 5% legale elektrische steps.

Hoe zit het met goedgekeurde elektrische steps in België?

Als je met een elektrische step op de openbare weg in België wilt rijden, moet je minstens 16 jaar zijn. Zo’n legale elektrische step voor volwassenen kan een maximale snelheid van 25 km/uur hebben of 45 km/uur. 

Voor een snelle e-step van 45 km/uur moet je een speciaal rijbewijs hebben. 

Met een kind e-step mag je alleen rijden op eigen terrein. 

Ook moet je over de juiste documenten beschikken. Je elektrische step met kenteken moet in België verzekerd en ingeschreven zijn. Dit moet je zelf regelen. Als je dit allemaal in orde hebt, mag je met de motor ste de weg op. 

Kortom, in België mag je dus gewoon met de elektrische step de openbare weg op, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Waarom zijn sommige e-steps illegaal?

e-step rdw goedgekeurd

Er zijn speciale regels in het leven geroepen voor ‘bijzondere bromfietsen’ waar de elektrische step onder valt. 

Veel elektrische steps voldoen in Nederland niet aan die regels. 

Fabrikanten wachten liever tot er nieuwe regelgeving komt, dan dat ze al hun elektrische steps aanpassen. Het keuringsproces voor elektrische steps is namelijk prijzig en tijdsintensief. 

Bovendien willen fabrikanten niet het risico lopen steeds afgekeurd te worden, of speciaal voor één land een specifieke e-step moeten ontwikkelen. 

Waarom rijden zoveel mensen illegaal op de weg?

Er zijn een paar motor steps waarmee het is toegestaan om op de openbare weg te rijden. 

Maar door de onduidelijkheid in regelgeving zie je veel niet legale elektrische steps op de openbare weg die niet goedgekeurd zijn. Men ziet een niet door RDW goedgekeurde elektrische step namelijk als een apparaat dat je voor je plezier gebruikt, en niet als een voertuig. 

Dit brengt veel verwarring met zich mee.

Het kan zo zijn dat in de toekomst andere elektrische steps zonder of met ondersteuning de openbare weg op mogen dan nu. De overheid is namelijk bezig met het wijzigen van de regelgeving. In de laatste paragraaf lees je daar meer over.  

Wat gebeurt er als je toch de openbare weg op gaat met een illegale e-step?

Besluit je toch de openbare weg op te gaan met een niet door RDW goedgekeurde e-step? Of om met de niet goedgekeurde RDW elektrische step off road te gaan?

Risico op boete

Dan loop je het risico op een boete van €280. Daarnaast kan de niet goedgekeurde e-step in beslag worden genomen. Dat wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. 

Maar dit zijn niet de enige consequenties waar je rekening mee moet houden. 

Niet verzekerd

Raak je betrokken bij een ongeluk? Misschien met een andere scooter, en loopt de ander ook nog eens letsel op? 

Dan komt daar veel schade bij kijken. En helaas ben je in dat geval niet verzekerd… Je kunt je voorstellen dat de financiële consequenties dus groot zullen zijn. 

Ga dus nooit de openbare weg op als je niet zeker weet of je een door de RDW goedgekeurde elektrische step hebt. Laat staan dat je de motor step gaat opvoeren. Er zitten teveel risico’s aan verbonden die je liever wilt vermijden. 

Kan ik zelf om goedkeuring bij de RDW aanvragen?

Ja, dat kan. 

Ga je persoonlijk naar de RDW om goedkeuring te vragen voor jouw step? Dan moet je bijvoorbeeld zelf de technische specificaties en een coc-document meenemen. Die vraag je op bij de verkoper of fabrikant van de elektrische step.

Een individuele toelating kost enkele honderden euro’s. 

Waar kijkt de RDW naar?

De RDW kijkt naar een aantal punten:

  • Voldoet de e-step aan de technische en constructie-eisen voor scooters en brommers? Er wordt vooral gekeken of de zadelconstructie stevig is, de e-step een voor- en achterrem heeft, achteruitkijkspiegel, voor- en achterlicht en gele zijreflectoren. Spiegel, licht, bel en reflectoren mag je ook zelf monteren.
  • Heeft de e-step (ECE-) gecertificeerde luchtbanden en reflectoren? Daarvoor moet je bij aankoop de technische specificaties opvragen. Goedkope e-steps hebben vaak geen ECE-certificering.
  • Heeft de e-step een ‘certificate of conformity (coc of cvo)? Dit is een bewijs dat de e-step in een gecertificeerde productielijn is gemaakt die je bij aanschaf kunt opvragen. Niet alle e-steps hebben dit document. 

Aanvragen verplichte WA-verzekering

Na de individuele toelating door de RDW, kun je met bijbehorende VIN-nummer een kenteken en WA-verzekering aanvragen. Met de WA-verzekering kun je vervolgens met jouw legale elektrische step de openbare weg op. 

Een kenteken is overigens niet verplicht!

Nieuwe wetgeving voor elektrische steps in de maak

Sinds juli 2021 liggen er plannen om de e-step in Nederland legaal te maken. 

Met nieuwe wetgeving voor elektrische steps wil de minister van Infrastructuur halverwege 2022 deelplatforms voor elektrische steps op proef gaan toestaan. Als dat goed verloopt, volgen motor steps voor consumenten een jaar later, in 2023. 

Maar let op: dat er waarschijnlijk nieuwe wetgeving aan komt betekent niet dat alle elektrische steps straks de weg op mogen. De nieuwe wetgeving stelt namelijk strenge eisen aan de elektrische steps, zoals remlichten en knipperlichten. 

De RDW moet elk model nog steeds afzonderlijk goedkeuren voordat de elektrische step met een kenteken de weg op mag.


Categorieën: Outdoor

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *