Keramische kookplaat 90 cm kopen? Alle informatie op een rij!

Last updated by Kaz on

keramische kookplaat 90 cm

Kook je op dit moment op een keramische kookplaat? En bevalt je dat eigenlijk wel? Of wil je voor het eerst thuis de beschikking over een keramische kookplaat hebben?

In beide gevallen moet je goed naar de breedte van de kookplaat kijken. Mogelijk sluit een keramische kookplaat 90 cm perfect op jouw wensen én je keuken aan.

Maar, bestaat een keramische kookplaat van 90 cm wel? En wat zijn redenen om voor een elektrische kookplaat 90 cm te kiezen? Of zijn er eventuele betere alternatieven?

Alle informatie over een keramische kookplaat van 90 cm zetten we in dit artikel voor je op een rijtje.

Wat is een keramische kookplaat 90 cm?

Een keramische kookplaat is een kookplaat die op elektriciteit werkt. Met elektriciteit wordt het gladde oppervlak verwarmd, waardoor ook een pan op de kookplaat verwarmd wordt. Op die manier ben je in staat om snel een lekkere maaltijd op tafel te zetten.

Als het om een keramische kookplaat van 90 cm gaat, betekent dit dat de kookplaat 90 centimeter breed is. Dit betekent dat het om een bovengemiddeld grote kookplaat gaat. De ‘normale’ maat voor een kookplaat is eigenlijk 60 centimeter breed.

In meerdere situaties is een 90 centimeter brede variant een prima optie. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een grote keuken hebt.

Een kookplaat van 90 centimeter vult zo’n keuken een stuk beter op dan een kleinere kookplaat. Ook als je voor grotere groepen moet koken, biedt een 90 centimeter brede kookplaat uitkomst.

Bestaan er keramische kookplaten van 90 cm breed?

Op het moment van schrijven bestaan er geen keramische kookplaten van 90 cm breed. Dit betekent dat dit geen optie voor je is, indien je een grote kookplaat wilt kopen.

Maar, niet getreurd. Er bestaan voldoende alternatieven als je per sé een keramische kookplaat wilt hebben.

Ook als je per sé een 90 centimeter brede kookplaat wilt, heb je uit meerdere alternatieven de keuze. De beste alternatieven zetten we in dit artikel graag voor je op een rijtje.

Alternatief 1: Een inductie kookplaat van 90 cm

Door de jaren heen zijn meerdere kookproducten ontwikkeld. De keramische kookplaat is hier een vrij oud voorbeeld van, terwijl een inductie kookplaat hier een nieuwer voorbeeld van is.

Indien je een kookplaat van 90 cm wilt hebben, is de keuze voor een inductie kookplaat een meer dan prima keuze.

De inductie kookplaten worden veelal in twee maten aangeboden: 60 centimeter of 90 centimeter. Als je voldoende ruimte in je keuken hebt, kies je het beste voor de variant van 90 centimeter. Dit staat niet alleen fraai(er), maar biedt ook nog veel kookmogelijkheden.

Bij een inductie kookplaat van 90 centimeter breed geniet je van nog meer voordelen. Eén van de grootste voordelen is de veiligheid. De kookplaat zelf wordt namelijk niet warm. Nee, alleen de pan die op de kookplaat staat, wordt opgewarmd.

Dit gebeurt ook nog op een hoge snelheid. Binnen mum van tijd warm je je eten op of zet je een lekkere maaltijd op tafel.

Hierbij heb je ook alle touwtjes in eigen handen, aangezien je een inductie kookplaat nauwkeurig in kunt stellen. Bij de beste inductie kookplaten van 90 centimeter kun je uit wel 20 kookstanden kiezen.

Bijkomend voordeel: doordat zo’n kookplaat 90 cm breed is, kun je ook nog de nodige pannen op de kookplaat kwijt. De meeste inductie kookplaten die aangeboden worden, hebben 4 kookzones.

Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een variant van 5 of zelfs 6 kookzones. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Indien je een kookplaat van 90 centimeter breed wilt hebben, is een inductie kookplaat de beste optie. De kookplaat is lekker breed, de kookplaat doet zijn werk prima en je hebt voldoende keuze.

Het ligt bovendien in de lijn der verwachtingen dat inductie dé manier van koken van de toekomst is. Met een inductie kookplaat zit je de komende jaren gebakken.

Alternatief 2: Een kleinere keramische kookplaat

Spreekt het principe van een keramische kookplaat je wel aan? Vind je het bijvoorbeeld super handig dat je zo’n kookplaat snel en makkelijk schoon kunt maken? Dan lijkt de keuze voor een keramische kookplaat voor jou de beste keuze te zijn.

Het is echter niet mogelijk om zo’n kookplaat met een breedte van 90 cm te kopen. Gelukkig kun je wel voor een kleinere breedte kiezen. In dat geval is de keramische kookplaat bijvoorbeeld 60 centimeter breed. Een afzuigkap van 60 cm is hier passend bij.

Met zo’n kookplaat geniet je van de normale voordelen van een keramische kookplaat. Dit betekent onder meer dat je van een snelle opwarming verzekerd bent. Ook is zo’n kookplaat makkelijk te reinigen.

Wel moet je even goed nagaan of een breedte van bijvoorbeeld 60 centimeter iets voor jou is. Als je een grote keuken hebt, is dit wellicht niet de beste optie voor je.

Wil je voor het beste van het beste gaan? Dan lijkt een keramische kookplaat met afzuiging ideaal te zijn. Dit is een kookplaat met daarin een afzuigsysteem.

Je hebt hierdoor geen afzuigkap meer in je keuken nodig. Jammer genoeg bestaat er niet zo’n keramische variant. Je kunt wel voor meerdere inductie kookplaten met afzuigsysteem kiezen.

Keramische- of inductie kookplaat 90 cm: Wat zijn de kosten?

Wil je per sé een grote kookplaat in je keuken hebben? Dan lijkt een breedte van 90 centimeter ideaal voor je te zijn. Een breedte van 80 centimeter kan ook ideaal zijn, indien je een net iets kleinere keuken hebt.

Feit is dat je bij zo’n grote kookplaat bij een inductie kookplaat uitkomt. De keramische kookplaten worden simpelweg niet in deze maat uitgebracht. Gelukkig geniet je met een inductie kookplaat ook van veel voordelen, zoals hierboven besproken.

Houd wel goed rekening met het volgende: een inductie kookplaat is in principe altijd duurder dan een keramische kookplaat.

Dit heeft met de volgende kosten te maken:

  • Aanschafprijs: voor een inductie kookplaat betaal je relatief veel geld. Dit komt onder meer doordat het een relatief nieuwe technologie is. Ook zijn veel inductie kookplaten van handige extra’s voorzien, waardoor het om vrij luxe exemplaren gaat. Dit zie je duidelijk aan de prijskaartjes terug.
  • Pannen: kies je voor een inductie kookplaat van 90 cm? Op zo’n kookplaat kun je vaak wel 4 á 5 pannen kwijt, maar dan heb je wel de juiste pannen nodig. Op een inductie kookplaat heb je de speciale inductie pannen nodig. Op een keramische kookplaat kun je gelukkig wel je ‘normale’ pannen gebruiken. 

Wat wel in het voordeel van de inductie kookplaat spreekt, is het energieverbruik. Een inductie kookplaat werkt veel zuiniger, waardoor de kookplaat een stuk minder energie verbruikt.

Zeker als er sprake van hoge energieprijzen is, is dit een belangrijk voordeel van de inductie kookplaten.

90 cm brede kookplaat kopen: Onze conclusie

Heb je interesse in de aanschaf van een 90 cm brede kookplaat? Dan kom je vanzelf bij een inductie kookplaat uit. Alleen bij de inductie technologie kan een kookplaat 90 centimeter breed uitgevoerd worden.

Bij een keramische kookplaat is dit niet mogelijk; er bestaan geen keramische kookplaten met een breedte van 90 centimeter. Een inductie kookplaat 90 cm is gelukkig een meer dan prima alternatief.


Meer keramische kookplaten:


Categorieën: Keuken