Bora inductie kookplaat met afzuiging – Review & Prijs

Last updated by Kaz on

bora inductie kookplaat met afzuiging

De ontwikkelingen in de keukenwereld staan zeker niet stil. Dit bewijst het merk Bora als één van de beste.

Dit merk is bijvoorbeeld met een inductie kookplaat met afzuiging gekomen. Je hebt hierdoor geen losse afzuigkap meer in je keuken nodig.

In dit artikel vertellen wij je graag alles over deze technologie. We bespreken wat hier de voordelen van zijn, maar ook wat je hiervoor moet betalen.

Verder laten wij je kennismaken met eventuele alternatieven.

Wat is een Bora inductie kookplaat met afzuiging precies?

Een Bora inductie kookplaat met afzuiging bestaat in principe uit twee onderdelen:

 • De inductie kookplaat zelf. Dit betreft een vrij grote inductie kookplaat, waardoor je meerdere pannen tegelijkertijd op de kookplaat neer kunt zetten. Bora geeft zelf aan dat je 4 grote pannen met een diameter van 24 centimeter op de kookplaat kwijt kunt.
 • Het afzuigsysteem. In het midden van de kookplaat is een uniek afzuigsysteem aangebracht. Dit systeem zuigt alle kookdampen op en voert deze af.

Hoe werkt dit systeem?

De werking van het systeem is afhankelijk van de variant waar je voor kiest. Je kunt namelijk voor een variant met luchtafvoersysteem kiezen, maar ook voor een variant met een recirculatiesysteem.

Bij het laatstgenoemde systeem wordt de lucht gereinigd en weer in je woning uitgeblazen. Bij het eerstgenoemde systeem wordt de lucht middels een afvoerbuis afgevoerd.

Wat zijn de voordelen van een Bora inductie kookplaat met afzuiging?

Een Bora inductie plaat met afzuiging is uniek. Het is dusdanig uniek dat nog weinig andere merken deze technologie hebben kunnen ‘kopiëren’.

Mede daardoor geniet je met Bora inductie met afzuiging van enkele specifieke voordelen:

 • Perfecte benutting van de ruimte. Net zoals bij een inductie kookplaat met oven inbouw benut met je zo’n kookplaat met afzuiging optimaal de aanwezige ruimte. Op een relatief klein oppervlakte verwerk je zowel de kookplaat als het afzuigsysteem.
 • Geen afzuigkap meer in je keuken. Door deze samenstelling hoef je ook geen afzuigkap meer in je keuken te plaatsen. Voordeel hiervan is dat je de nodige ruimte in je keuken bespaard. Een ander voordeel is dat je boven de kookplaat gewoon keukenkastjes kunt monteren. Je creëert hiermee dus nog meer opbergruimte in je keuken.
 • Veel handige extra’s. Bij een Bora inductie kookplaat ben je van veel handige extra’s verzekerd. Zo beschikt dit systeem standaard over een kinderbeveiliging en automatische aankookfunctie.
 • Werkt uiterst stil. Heb je een relatief oude afzuigkap in je keuken hangen? Dan weet je als geen ander dat zo’n afzuigkap het nodige lawaai produceert. Bij het afzuigsysteem van Bora is daar geen sprake van. Zelfs als je dit afzuigsysteem op de hoogste stand zijn werk laat doen, geniet je van een uiterst laag geluidsniveau. Tijdens het koken kun je hierdoor probleemloos gezellig kletsen of van je lievelingsmuziek genieten.
 • Makkelijk te reinigen. In het afzuigsysteem zijn door Bora meerdere vaatwasserbestendige onderdelen aangebracht. Deze onderdelen haal je makkelijk uit het afzuigsysteem, waarna je ze dus in de vaatwasser kunt laten reinigen.
 • Compact doch groot. De Bora inductie kookplaat is relatief compact uitgevoerd. Het merk zelf geeft aan dat de kookplaat in principe voor in elke keuken geschikt is. Wat hierbij dan des te meer opvalt, is dat de kookplaat wel ruimte biedt aan 4 grote pannen. Dat je sowieso 4 kookzones tot je beschikking hebt, is een groot voordeel.

Wat zijn de nadelen van een Bora inductie kookplaat met afzuiging?

Is het dan voor iedereen aan te raden om voor zo’n kookplaat te kiezen? Nee, dat is niet zozeer het geval.

Je moet namelijk met een paar nadelen rekening houden:

 • De kookplaat met afzuiging is niet al te makkelijk in te bouwen. Dit is zeker niet iets dat je zomaar even zelf kunt doen. Je laat dit het beste aan een specialist over, maar daarvoor moet je uiteraard wel diep in de buidel tasten.
 • Het systeem heeft aan de onderzijde veel ruimte nodig. Voor het unieke systeem van Bora is veel ruimte benodigd. De kookdampen die opgezogen worden, moeten immers ook afgevoerd c.q. verwerkt worden. Het is daarom belangrijk dat er onder de kookplaat voldoende ruimte in de keuken aanwezig is.
 • Het is niet de goedkoopste optie. Van de Bora inductie met afzuiging prijs ga je waarschijnlijk schrikken. Verderop in deze review vertellen we je hier graag meer over.

Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers?

Dat de ontwikkelingen in de keukenwereld niet stil staan, laat Bora duidelijk merken. Dit merk komt keer op keer met innovaties op de proppen, waarvan deze kookplaat met afzuigsysteem het beste voorbeeld is.

Feit is dat de meeste gebruikers weglopen met dit systeem. Zij benadrukken dat het systeem prima werkt én dat het de uitstraling van de keuken ten goede komt. Dit heeft uiteraard te maken met het ontbreken van de afzuigkap.

Daarnaast spreken veel mensen vol lof over de bediening. De kookplaat is namelijk makkelijk te bedienen en biedt de nodige handige functies.

Door deze bijkomende functies is het een feestje om te koken op de Bora inductie kookplaat. Dit wordt nog verder versterkt door het minieme geluid dat het afzuigsysteem produceert.

Wat is de prijs van een Bora inductie met afzuiging?

Zoals je eerder in deze review hebt kunnen lezen, is het systeem van Bora niet goedkoop. Je moet rekening houden met een investering van ongeveer 1999 of 2999 euro.

Dit is het geval als je voor de Bora Basic of Bora Pure kookplaat kiest. Je kunt ook nog voor de Bora Classic kookplaat kiezen, waarvan de prijzen uiteenlopen van ongeveer 3500 tot 6400 euro.

Met nadere woorden: zo’n Bora kookplaat met afzuiging is alles behalve goedkoop. Dit komt ook omdat je nog met bijkomende kosten rekening moet houden.

Zo moet je nog de juiste pannen voor op de kookplaat aanschaffen, maar de kookplaat moet ook nog geïnstalleerd worden.

Alternatieven voor de Bora inductie met afzuiging

Vind je het prijskaartje iets teveel van het goede? Dan zijn er gelukkig meerdere alternatieven.

Zo kun je kiezen voor een keramische kookplaat met afzuiging. Een keramische kookplaat werkt in de basis minder dan een inductie kookplaat, waardoor het prijskaartje ook iets lager ligt.

Een andere optie is een andere downdraft afzuigkap. Dit is een afzuigkap die zich naast of achter de kookplaat bevindt, waarna je deze met één druk op de knop naar boven kunt laten komen.

Nadat je gekookt hebt, laat je de afzuigkap weer in het keukenblad verdwijnen.

Overigens kun je ook voor een Bora downdraft afzuigkap kiezen. Voordeel daarvan is de afzuigkap automatisch omhoog komt, zodra je de kookplaat aanzet. Ook het uitschakelen van de afzuigkap gebeurt volledig automatisch.

Uiteraard kun je ook voor een losse inductie kookplaat 90 cm in combinatie met een afzuigkap kiezen. Je geniet dan echter niet van de unieke voordelen van het systeem van Bora.

Onze conclusie over de Bora kookplaat met afzuiging

De Bora kookplaat met afzuiging is een revolutionair en geweldig systeem. Het systeem is niet alleen prachtig, maar brengt ook veel gemak met zich mee. Tevens bespaar je met dit handige systeem veel ruimte in je keuken.

Wel moet je rekening met de forse investering houden. Ook is het goed om te beseffen dat niet alle kookluchtjes perfect door het afzuigsysteem afgezogen worden. Mogelijk ruik je na het koken alsnog het een en ander in je keuken.

Al met al zijn wij enthousiast, maar je moet wel goed rekening met de nadelen houden. Indien je de voordelen het zwaarste vindt wegen, is de keuze in ieder geval makkelijk gemaakt.

De Bora kookplaat met afzuiging is voor in veel keukens een geweldige aanwinst.


Meer inductie kookplaten:


Categorieën: Keuken