Keramische kookplaat met afzuiging kopen? Alles wat je moet weten!

Last updated by Kaz on

keramische kookplaat met afzuiging

Bij het kopen van een kookplaat moet je uit drie types een keuze maken. Het gaat hierbij om een inductie-, gas- en keramische kookplaat.

Gaat je voorkeur uit naar een keramische kookplaat? Dan zijn er meer dan voldoende modellen waar je uit kunt kiezen.

Gaat je voorkeur hierbij uit naar een keramische kookplaat met afzuiging? Dan is het goed om te weten dat je op dit moment geen keramische kookplaten met afzuigingen kunt kopen.

De alternatieven waar je voor kunt kiezen, zetten we graag in dit artikel uiteen.

Wat is een keramische kookplaat met afzuiging precies?

Bij het koken komen vanzelf kookdampen vrij. Deze kookdampen gaan gepaard met rook, maar ook met een bepaalde geur. Het is in je keuken wenselijk dat de kookdampen zo snel mogelijk opgezogen worden.

Waarom? Omdat je keuken dan niet onder de rook komt te staan en niet ruikt naar het eten dat je kookt.

Om dit voor elkaar te krijgen, kun je een afzuigkap in je keuken ophangen. Tijdens het koken zet je de afzuigkap aan, waardoor alle kookdampen perfect opgezogen worden.

Het nadeel hiervan is alleen dat je dan zo’n opvallende afzuigkap in je keuken hebt hangen.

Een alternatief hiervoor is dan een keramische kookplaat met afzuiging.

Zo’n kookplaat bestaat in principe uit twee onderdelen:

  • De kookplaat zelf. Op een keramische kookplaat kun je naar wens de meest lekkere gerechten bereiden. Belangrijk voordeel van een keramische kookplaat is de voordelige aanschaf. Ook heb je voor zo’n kookplaat geen speciale pannen nodig. Dat is bij bijvoorbeeld een inductie kookplaat een ander verhaal.
  • Afzuiging. In de kookplaat zit een afzuigsysteem, waardoor de kookdampen direct opgezogen worden. Dit werkt bij bijvoorbeeld een inductie kookplaat perfect, maar bij een keramische kookplaat minder goed. Vandaar dat er op dit moment geen keramische kookplaten met afzuiging aangeboden worden.

Voordelen van een kookplaat met afzuiging

Kies je voor een ander soort kookplaat met afzuiging? Dan ben je van meerdere voordelen verzekerd. Eén van de voordelen is de ultieme ruimtebenutting in je keuken.

De kookplaat en het afzuigsysteem bevinden zich op dezelfde plek, waardoor je veel meer ruimte in je keuken overhoudt.

Bovendien hoef je niet meer zo’n (opvallende) afzuigkap op te hangen. Dit stelt je in staat om boven de kookplaat keukenkastjes op te hangen. Je creëert hiermee meer opbergruimte in je keuken.

Veel kookplaten met afzuigsysteem werken ook nog slim. Zodra je de kookplaat aanzet, schakelt het afzuigsysteem zich ook automatisch in.

Je hebt hierdoor nagenoeg geen omkijken naar de bediening van het afzuigsysteem. Ook is het afzuigsysteem in staat om de zuigkracht aan te passen aan het kookgedrag.

Tot slot is het optisch gezien ook een geweldig product. Dit komt door het ontbreken van de opvallende afzuigkap, maar ook door de verwerking van het afzuigsysteem in de kookplaat.

Je geniet hierdoor van een fraai geheel, waarmee je je keuken absoluut op een fraaie manier aankleedt.

Alternatieven voor een keramische kookplaat met afzuiging

Zoals eerder in dit artikel al besproken: er worden op dit moment geen kookplaten met afzuiging aangeboden. Mogelijk gaat dit in de toekomst nog veranderen, maar dat lijkt niet aan de orde te zijn.

Waarom niet? Omdat een keramische kookplaat enigszins op zijn retour is. Deze kookplaat is door andere types kookplaten ingehaald, waardoor veel huishoudens momenteel voor één van de andere types kookplaten kiezen.

Inductie kookplaat met afzuiging

Die vlieger gaat absoluut op voor de inductie kookplaat. Op een inductie kookplaat is het mogelijk om makkelijk, veilig en snel maaltijden te bereiden.

Je hebt hier wel speciale pannen voor nodig, maar juist die pannen werken perfect samen met de inductie kookplaat.

Als je voor het beste van het beste wilt gaan, kies je voor een inductie kookplaat met afzuiging. Je kunt hiervoor onder meer bij Bora terecht.

Dit merk biedt meerdere inductie kookplaten aan met in het midden een afzuigsysteem. Dit afzuigsysteem zuigt alle kookdampen op, waardoor je op een ideale manier kookt.

Daarbij geniet je ook nog van de ‘normale’ voordelen van een inductie kookplaat. Zo’n kookplaat warmt zichzelf snel op en is hierdoor in staat om het eten snel te bereiden.

Je geniet ook van de gewenste veiligheid; de kookplaat zelf wordt niet warm, maar alleen de pan. Je hoeft hierdoor niet bang te zijn dat je je hand aan de kookplaat verbrandt. Een ander voordeel is terug te vinden in het energiezuinige aspect.

Met andere woorden: wil je in je keuken een perfecte kookplaat met afzuigsysteem hebben? Kies dan voor een inductie kookplaat met afzuiging. Hierbij raden wij je met name de Bora inductie kookplaat met afzuiging aan.

Losse kookplaat en afzuigkap

Wil je per sé een keramische kookplaat in je keuken hebben? Dan kun je voor een losse kookplaat en losse afzuigkap kiezen. Voordeel hierbij is dat je op dit moment uit meerdere soorten afzuigkappen kunt kiezen.

Je hoeft niet per sé voor zo’n opvallende variant te kiezen. Nee, er zijn ook meerdere afzuigkappen die netjes weggewerkt kunnen worden achter of in een keukenkastje.

Wil je voor zo’n losse keramische kookplaat gaan? Kijk dan wel goed naar het gewenste kookgedrag en de hoeveelheid mensen voor wie je kookt.

Als je graag meerdere pannen op het vuur hebt staan, kun je het beste voor een keramische kookplaat 90 cm kiezen. Daarvoor heb je uiteraard wel enige ruimte in je keuken nodig.

Belangrijk voordeel: een losse afzuigkap werkt vaak het beste. Dit komt voornamelijk doordat een losse afzuigkap meer zuigkracht biedt dan een afzuigsysteem verwerkt in de kookplaat.

Let hierbij dan ook op het formaat van de afzuigkap. Zo kun je bijvoorbeeld een afzuigkap van 60 cm breed kopen, maar zijn er ook voldoende andere maten te verkrijgen.

Nadeel is dus wel dat je twee losse producten moet kopen en dat je mogelijk een opvallende afzuigkap in je keuken krijgt.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Is voor jou de tijd aangebroken om een nieuwe kookplaat aan te schaffen? Dan lijkt een keramische kookplaat een goede optie te zijn.

De ervaring leert echter dat je tegenwoordig beter voor een inductie kookplaat kunt kiezen. Een inductie kookplaat is simpelweg meer van deze tijd.

Wil je meerdere vliegen in één klap slaan? Dan raden wij je een inductie kookplaat met afzuiging aan. Zoals hierboven omschreven, geniet je met zo’n systeem van ongekend veel voordelen.

Je beleeft hierdoor ongetwijfeld nog meer plezier aan het koken in je keuken!


Categorieën: Keuken