Kooimaaier op benzine kopen? Koopgids & beste merken

Last updated by Joni on

Beste kooimaaiers benzine

Het onderhouden van een gazon is een ware uitdaging. Je moet dit met volledige aandacht doen, terwijl je ook nog over het juiste gereedschap moet beschikken.

De echte fijnproevers geven veelal de voorkeur aan een kooimaaier. Aan een kooimaaier op benzine om precies te zijn.

Wat een kooimaaier op benzine precies is? Hoe een kooimaaier werkt? En wat je precies aan een kooimaaier hebt?

Dat zijn de vragen waar je in dit artikel een antwoord op gaat vinden. Daarnaast vind je in dit artikel meer informatie over eventuele alternatieven.

Hoe werkt een benzine kooimaaier precies?

Werking kooimaaier

Om de werking van een kooimaaier uit te leggen, moeten we naar de constructie van het apparaat kijken.

Als je naar dit apparaat kijkt, valt direct de cilindervormige constructie met gebogen messen op. Op het moment dat je de kooimaaier vooruit duwt, begint de cilindervormige constructie te draaien.

Over het gras draait nu een mes, waardoor er een soort van schaarbeweging gecreëerd wordt. Hiermee wordt het gazon nauwkeurig op de gewenste hoogte gemaaid.

Kies je specifiek voor een benzine kooimaaier? Dan wordt de maaier dus door benzine aangedreven.

Dit betekent dat de maaier nog krachtiger is én dat de maaier meer/beter geschikt is voor grotere gazons.

Waarom een benzine kooimaaier kopen?

Ben je op zoek naar de beste gereedschappen om je gazon netjes te maaien? Dan kun je niet om een kooimaaier heen.

Of beter gezegd: dan kun je niet om een kooimaaier op benzine heen. Met zo’n maaier geniet je namelijk van meerdere, zwaarwegende voordelen.

Prachtig resultaat

Kooimaaier groot gazon maaien

Als je voor een kooimaaier kiest, geniet je van een prachtig maairesultaat. Dit is volledig te danken aan de manier van maaien, zoals hierboven al in het kort uitgelegd. 

Doordat een kooimaaier van een speciaal ondermes gebruikt wordt, is er sprake van een minimale wond aan het grasplantje.

Het plantje kan hierdoor weer snel aangroeien, behoudt zijn groene kleur en blijft gezond. Dit komt de conditie én uitstraling van de grasmat op de korte- en lange termijn ten goede.

Veelzijdig in te zetten

Benzine kooimaaier gazon

De kooimaaiers op benzine zijn ook nog eens veelzijdig in te zetten.

Heb je een grote tuin met een groot gazon? En ben je uiterst zuinig op je gazon? Dan is het zéker aan te raden om voor een kooimaaier op benzine te kiezen.

Maar, dit is ook het geval als je bijvoorbeeld voor professionele doeleinden een goede grasmaaier hebt.

Een kooimaaier op benzine wordt namelijk ook veelvuldig gebruikt voor siergazons, op golfterreinen en aanverwante plekken.

Fijn te bedienen

Een kenmerk van een kooimaaier is dat je ‘m vooruit moet duwen. Mogelijk denk je dat dit zwaar of lastig is, maar dat is allerminst het geval.

Een kooimaaier zweeft als het zware over het gras, waardoor zo’n maaier fijn te bedienen is.

Voor veel soorten tuinen geschikt

Grote tuin benzine kooimaaier

Een bijkomend voordeel is dat een kooimaaier op benzine voor veel soorten tuinen geschikt is.

Heb je bijvoorbeeld een grote tuin met een prachtig gazon? Dan is een kooimaaier op benzine absoluut de aangewezen variant voor je.

Heb je een kleinere tuin, maar ben je wel onwijs fier op je gazon? Ook dan kun je prima voor een benzine kooimaaier kiezen.

Dit is onder meer te danken aan het feit dat je ook voor kleinere kooimaaiers kunt kiezen. Dit zijn kooimaaiers met een ‘normale’ werking, maar dan wel met een kleinere maaibreedte.

Wat zijn de alternatieven?

Een kooimaaier op benzine of op diesel is niet per definitie de beste keuze.

Je moet namelijk ook goed met deze nadelen rekening houden:

  • Maakt mogelijk een hoop lawaai. Sommige kooimaaiers op benzine maken een hoop herrie. Dit verschilt wel van variant tot variant.
  • Je moet de benzine regelmatig bijvullen. Logischerwijs is het noodzakelijk om regelmatig benzine bij te vullen. Dit is op zich niet al te lastig, maar je moet wel met de minder aangename geur van de brandstof rekening houden.
  • Een kooimaaier op benzine is prijzig. Ten opzichte van een accu kooimaaier is een benzine kooimaaier vrij prijzig te noemen.

Staan deze nadelen je niet helemaal aan? Dan is het wellicht interessant om op zoek naar een alternatief te gaan.

Dít hebben wij alvast voor je gedaan. Hieronder zetten we de mogelijke alternatieven voor je op een rijtje.

  • Accu kooimaaier. Een accu kooimaaier is qua werking hetzelfde, maar wordt dus door een accu aangedreven. Dit is een stuk duurzamer, maar zorgt er wel voor dat de kooimaaier minder krachtig is. Met een accu kooimaaier hoef je in ieder geval maar naar één ding om te kijken: naar het regelmatig opladen van de maaier.
  • Zitmaaier met opvangbak. Heb je nou een echt grote tuin en wil je vooral van veel gemak verzekerd zijn? Dan kun je ook eens naar een zitmaaier met opvangbak kijken. Belangrijk voordeel van zo’n maaier is dat je alleen maar hoeft te zitten, hoeft te sturen en gas hoeft te geven. 

Heeft een kooimaaier op benzine ook nadelen?

Benzine kooimaaier bijvullen

Zoals we hierboven al in het kort beschreven hebben, moet je bij een kooimaaier op benzine zeker met nadelen rekening houden.

Het belangrijkste nadeel is wellicht de benzine zelf. Je moet de benzine regelmatig bijvullen, waarvoor je eerst naar het benzinestation toe moet gaan.

Daar moet je een jerrycan vullen, waarna je deze jerrycan over moet gieten in de kooimaaier.

Tijdens dit proces is de kans op knoeien vrij groot. Als er echter iets is dat je absoluut niet wilt, is het knoeien van benzine.

Verder moet je rekening houden met een minder aangename geur en met een flinke kostenpost.

Deze kostenpost is aan twee elementen te wijten:

  • De aanschafprijs. Voor een goede benzine kooimaaier moet je simpelweg diep in de buidel tasten. Wat je precies moet betalen, is vooral van het model en merk afhankelijk. Daar lees je hieronder meer over.
  • De benzinekosten. Als je regelmatig van een kooimaaier gebruik maakt, verbruikt deze maaier uiteraard de nodige brandstof. Met het oog op de huidige – en mogelijk toekomstige – brandstofprijzen is dit geen goedkope aangelegenheid. Je moet bij het maken van een vergelijking dan ook goed met dit nadeel rekening houden.

Daarnaast moet je met de lichamelijke belasting rekening houden. Het klopt dat een kooimaaier vrij te bedienen is, maar je moet wel voortdurend achter de maaier aanlopen.

Ben je slecht ter been of heb je een slechte conditie? Dan kan het vrij lastig zijn om een groot gazon met een kooimaaier te maaien.

In dat geval kun je wellicht beter voor de zitmaaier met opvangbak kiezen.

Belangrijke tips voor het kopen

Ben je op zoek naar een goede kooimaaier op benzine?

Dan hebben wij twee belangrijke tips voor je:

  • Durf te investeren. Voor een goede benzine kooimaaier moet je nu eenmaal diep in de buidel tasten. Doe dit, aangezien je alleen met een goede benzine kooimaaier van het perfecte maairesultaat kunt genieten.
  • Ga voor een variant van een A-merk. Wat de beste merken op dit moment zijn, zetten we hieronder graag uiteen. Door voor een kooimaaier van één van deze merken te kiezen, doe je in ieder geval een verstandige aankoop.

Wat zijn de beste merken?

1. Masport

Masport kooimaaier

Eén van de beste merken is Masport. Dit merk komt van origine uit Nieuw-Zeeland en biedt meerdere interessante soorten grasmaaiers aan.

Doordat dit merk zich hoofdzakelijk met gras- en kooimaaiers bezig houdt, zijn de machines van dit merk innovatief en absoluut van de gewenste kwaliteit.

2. Allett

Allett kooimaaier

In de wereld van kooimaaiers is Allett al geruime tijd een bekende naam. Voorheen heette dit merk Atco, maar nu worden de benzine kooimaaiers onder de naam Allett uitgebracht.

Alle kooimaaiers van dit merk zijn van een prima kwaliteit, zorgen voor een perfect maairesultaat en zijn enigszins betaalbaar.

Wat is voor jou de beste kooimaaier op benzine? Kijk hiervoor goed naar je wensen, naar je gazon en naar je budget.

De kooimaaiers van deze twee merken raden wij je in ieder geval aan. 

Benieuwd naar het beste aanbod benzine kooimaaiers? Klik dan direct op de knoppen hieronder:




Misschien ook interessant:


Categorieën: Outdoor