Wat is de beste vlog camera voor beginners?
Op weg om de nieuwe Enzo Knol te worden? Dan heb je natuurlijk een goede vlogcamera nodig.
Hieronder hebben we de beste vlogcamera’s voor beginners voor je geselecteerd.
Beste vlog camera’s voor beginners
1. Beste vlog camera met klapscherm – Sony ZV-1
De Sony ZV-1 is ontworpen met vloggers in gedachten. Dat verklaart waarom het de meeste handige functies bevat die elke YouTuber nodig heeft voor een naadloze vlog-ervaring.
Een van deze functies is het uitklapbare touchscreen, dat een van de meest essentiële dingen is die elke vlogger in een camera zou willen hebben!
De ZV-1 wordt ook geleverd met een geweldige ingebouwde microfoon. En met de 3,5 mm microfoonaansluiting kun je een externe microfoon aansluiten voor een nog betere geluidskwaliteit.
👍 Voordelen:
- Een uitklapbaar scherm waarop je jezelf kunt zien tijdens het vloggen
- Ingebouwde beeldstabilisatie voor opnamen uit de hand bij weinig licht
- Bluetooth en wifi
2. Beste lichtgewicht vlogcamera voor beginners – Canon Powershot G7X Mark II
De G7X Mark II is een lichtgewicht en compacte camera. Je kunt hem bijna overal mee naartoe nemen, omdat hij klein genoeg is om in je zak of een kleine tas te passen.
Het scherm dat omhooggeschoven kan worden is een van de functies die deze camera uiterst geschikt voor vloggen maakt.
De Canon kan 1080p beelden opnemen met maximaal 120 fps. Met 20,1 megapixels kun je er ook prachtige foto’s mee maken.
👍 Voordelen:
- Compact, lichtgewicht en zakformaat
- Comfortabele grip, gepast voor kinderen en kleine handen
- Het opschuifbare scherm maakt het een perfecte camera voor vloggers
3. Beste systeemcamera voor beginnende vloggers – Sony Alpha A6000
De meeste beginnende vloggers willen een compacte camera die in elke situatie goede kwaliteit levert. Een systeemcamera zoals de Sony Alpha A6000 is dan een perfecte keuze!
De Sony A6000 is een draagbare systeemcamera op instapniveau; de betaalbare prijs, het gebruiksgemak en het opklapbare touchscreen maken het apparaat ideaal.
Dit model kan 1080p videobeelden opnemen met maximaal 60 fps. Deze autofocus is vooral handig voor vloggen terwijl je beweegt.
Voordelen:
- Compact en lichtgewicht
- Legt zeer goede nachtopnames vast voor een systeemcamera van dit budget
- Filmt in zowel JPEG als RAW
Waar moet een goede vlog camera aan voldoen?
De eerste stap bij het kopen van een vlogcamera is het begrijpen van de essentiële functies die beschikbaar zijn en welke je echt nodig hebt.
Dit zijn de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van je ideale camera voor vloggen.
Prestaties bij weinig licht
Als je net begint als vlogger, heb je waarschijnlijk niet genoeg geld om aan verlichtingsapparatuur te besteden. Overweeg daarom om een camera te kopen die goed presteert bij weinig licht.
Houd er rekening mee dat “weinig licht” niet alleen nachttijd betekent, maar ook omstandigheden waarin er niet genoeg natuurlijke verlichting is.
Dat kan binnenshuis zijn, een bewolkte of mistige scène, of in schaduwgebieden zoals achter gebouwen of onder een brug.
Een camera met slechte prestaties bij weinig licht zal de framesnelheid per seconde (fps) verlagen.
Dit komt doordat de lens meer licht probeert binnen te laten bij het vastleggen van de frames. De opgenomen beelden kunnen daardoor wazig zijn door beeldruis.
Lensopening
Een lens van goede kwaliteit heeft een groot diafragma, waardoor hij meer licht kan opvangen.
Met een groot diafragma bereik je ook het wazige achtergrondeffect. Dit geeft je vlogs een mooie esthetiek, vooral als je lifestyle video’s maakt terwijl je voor je camera zit.
Lensopeningen worden aangeduid met f-stops. Een goed f-stopbereik is van f/1.8 tot f/22. Hoe lager het getal, hoe groter de opening en dus hoe meer licht er wordt opgevangen.
Simpel gezegd, een f/1.8 diafragma laat meer licht binnen en zorgt voor een meer onscherpe achtergrond dan een f/22 diafragma.
Optische beeldstabilisatie
Optical Image Stabilization (OIS) helpt bij het stabiliseren van het beeldmateriaal door de trilling te minimaliseren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je loopt tijdens het vloggen.
Zonder OIS is de video wankel en moeilijk om naar te kijken. Let bij het kopen van een vlogcamera altijd op optische of 5-assige beeldstabilisatie.
Sommige camera’s hebben digitale beeldstabilisatie (IS). Digitale IS kan het werk doen, maar op budgetniveau is het niet zo effectief als OIS.
Houd er rekening mee dat de meeste goedkope spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s geen interne beeldstabilisatie hebben – simpelweg omdat er veel betaalbare lenzen met OIS zijn.
Als je van plan bent om je video’s op te nemen terwijl je rondloopt met de camera in de hand, heb je een camera met optische beeldstabilisatie (OIS) nodig.
Video- en beeldresolutie
Een goede vlogcamera moet 1080p-beelden opnemen met 30 fps. Als je van plan bent om wat foto’s te maken voor je fotografieblog, moet je rekening houden met de megapixels.
Een 12MP-camera is zeer goed voor sociale media en blogfoto’s. Alles daarboven is overdreven, tenzij je van plan bent de foto’s af te drukken.
Audiokwaliteit
Niets schrikt je publiek zo af als goede vlog content met een slechte geluidskwaliteit. Zorg daarom altijd voor een camera met een degelijke ingebouwde stereomicrofoon.
Het hebben van een microfooningang voor een externe microfoon is een enorm pluspunt voor een vlogcamera.
Internetverbinding
Wifi zou een basisfunctie moeten zijn van de meeste, zo niet alle, vlogcamera’s.
Met wifi kun je eenvoudig bestanden delen en overbrengen naar een mobiel/computerapparaat om ze direct te uploaden naar YouTube en andere platforms.
Het hebben van NFC (Near Field Communication) en Bluetooth kan bovendien ook handig zijn. Verschillende uitgangsaansluitingen zoals HDMI en USB zijn een pluspunt.
Levensduur batterij
Met een camera met een goede batterijduur kun je enorm veel beelden en foto’s maken voordat je batterij leeg is.
Je kunt altijd extra camerabatterijen kopen als de batterij van je favoriete camera niet voldoende is.
Gewicht en grootte
Een compacte en lichtgewicht camera is makkelijk om overal mee naartoe te nemen. Je kunt hem in je rugzak, handtas of broekzak stoppen.
Een van de beste dingen van de meeste budget camera’s is hun draagbare ontwerp, waardoor ze ideaal zijn voor vloggers en reisbloggers die onderweg zijn.
Hoe vind je de beste vlog camera voor beginners?
Tegenwoordig lijkt het alsof iedereen zijn of haar leven vastlegt op camera.
Als jij ook wilt beginnen met vloggen, zijn er aspecten die je in gedachten kunt houden. Zo vind je de camera die het beste bij jou past.
Budget
Je hoeft geen honderden euro’s uit te geven aan een hoogwaardige spiegelreflexcamera als je gemakkelijk de gewenste videokwaliteit kunt krijgen met een goedkoper model.
Een goed startpunt is om te beslissen wat voor soort vlogs je wilt maken. Als je vanuit je woonkamer filmt, is je verhaal waarschijnlijk belangrijker dan de beeldkwaliteit.
Bij een reisvlog wil je misschien meer van de omgeving laten zien. In dat geval kun je eventueel profiteren van een camera die meer opties heeft. Deze zal uiteraard aan de duurdere kant zijn.
Kwaliteit
Als beginnende vlogger hoef je geen 4K video’s te maken. Op social media en YouTube zullen deze beelden hoogstwaarschijnlijk op een klein scherm worden gekeken, zoals een smartphone.
Ontzettend heldere beeldkwaliteit is daarom overbodig, omdat de kleine details niet gezien zullen worden.
De meeste vlogcamera’s voor beginners hebben functies zoals optische beeldstabilisatie, slow motion, autofocus, lcd-touchscreens, gevoeligheid bij weinig licht, een externe microfooningang en meer.
Een instapmodel zal het dus makkelijk voor je maken om vlogs van goede kwaliteit te maken.
Bij duurdere cameramodellen zal je zelf meer verstand moeten hebben van instellingen.
Accessoires
Of je nu simpele livestreams met je vlogcamera wilt filmen of meer gepolijste producties, je hoeft geen fortuin uit te geven als beginnende vlogger.
Houd er rekening mee dat als livestreaming een prioriteit is, je mogelijk extra accessoires nodig hebt naast een camera. Denk bijvoorbeeld aan een ringlamp of een microfoon.
Meer producten:
0 reacties