Waterontharder magneet: Is het onzin & wat zijn de beste?

Last updated by Franziska on

waterontharder_magneet

Heb je bij bijvoorbeeld de douche of keukenkraan last van veel kalk? En merk je dat deze kalk ook in bijvoorbeeld je vaatwasser en koffiemachine aanwezig is?

Dan ben je niet de enige die dit opmerkt. Meer en meer mensen hebben tegenwoordig last van de kalkaanslag.

Hoe dit komt? Dit komt door de hardheid van het water. Des te harder water is, des te meer kalk het water bevat. Als dit water vervolgens door de huishoudelijke apparaten heen stroomt, laat het water de kalk in de apparaten achter.

Dit merk je aan de smaak van het water, maar ook aan de levensduur van de apparaten.

Voldoende reden dus om hier iets aan te doen. Dit kun je doen met een waterontharder die op basis van een magneet werkt. Een dergelijke magnetische waterontharder is vrij populair, maar is niet geheel onomstreden.

In dit artikel bespreken we wat of zo’n waterontharder onzin is. En voor welke magnetische waterontharder je het beste kunt kiezen.

Elektrische, mechanische of magnetische waterontharder?

Wil je graag iets tegen de kalkaanslag doen? Dan heb je daar drie mogelijkheden voor:

 • Elektrische waterontharder: de werking van een elektrische waterontharder is wetenschappelijk bewezen. Dit apparaat filtert namelijk kalk en magnesium uit het water. Het water zelf stroom door de ontharder verder, maar de kalkdeeltjes blijven in het filter achter. Voor deze waterontharder heb je altijd stroom nodig.
 • Mechanisme waterontharder: een mechanisme waterontharder beschikt ook over een filter. Dit filter wordt aangestuurd door de waterdruk. Deze filtratie vindt echter niet op vaste tijdstippen plaats, terwijl je die mogelijkheid bij een elektrische variant wel hebt.
 • Magnetische waterontharder: een waterontharder magneet is een speciaal apparaat dat je op de waterleiding plaatst. Het magneet trekt hierbij carbonaat aan; dat is één van de bestanddelen van kalksteen. Door dit bestanddeel aan te trekken, wordt het water perfect gefilterd. Een magnetische waterontharder is verreweg de goedkoopste optie.

Voor welke waterontharder je het beste kunt kiezen? Dat is vooral van je eigen voorkeuren afhankelijk. Ons advies is in ieder geval om echt goed onderzoek te doen.

Als je voor de juiste waterontharder kiest, kun je hier namelijk jarenlang gebruik van gaan maken. En kun je dus jarenlang van kalkvrij water genieten.

Werkt een waterontharder magneet echt of is het onzin?

magnetische waterontharder

Heeft een waterontharder magneet zin? Of is de werking van een dergelijke waterontharder klinkklare onzin? Deze twee vragen zien wij met enige regelmaat voorbijkomen.

Volledig terecht, aangezien de werking van een magnetische waterontharder op papier vrij dubieus klinkt.

Op dit moment kunnen we over een dergelijke waterontharder enkele zaken concluderen:

 • Er is geen wetenschappelijk bewijs. We vinden het belangrijk om te benoemen dat er geen wetenschappelijk bewijs voor een waterontharder magneet bestaat. Er is in ieder geval nog géén instantie die heeft bewezen dat de magnetische waterontharder echt werkt.
 • De werking is niet vergelijkbaar met een elektrische waterontharder. Veel mensen veronderstellen dat een waterontharder magneet zorgt voor een verwijdering van de kalkdeeltjes. Dat is juist niet het geval; de ontharder zorgt er alleen voor dat twee bestanddelen niet bij elkaar kunnen komen. Alleen als die bestanddelen bij elkaar kunnen komen, ontstaat er kalk.
  • Magnetische waterontharder: met een waterontharder magneet wordt voorkomen dat er (veel) kalk ontstaat.
  • Elektrische waterontharder: met een elektrische waterontharder wordt het kalk uit het water gefilterd. Dit is dus een hele andere werking dan bij een waterontharder magneet.

Bovenstaande conclusies zorgen voor een gemengde situatie. Aan de ene kant is er geen wetenschappelijk bewijs, maar aan de andere kant kiezen toch veel mensen voor een magnetische waterontharder.

Een keuze die in veel gevallen vooral aan de prijs te danken is. Ten opzichte van de andere soorten waterontharders is een waterontharder magneet namelijk een stuk voordeliger.

Testen van Kassa, Radar en Consumentenbond

De Consumentenbond, Kassa en Radar hebben allemaal onderzoek naar de magnetische waterontharder gedaan. Zij komen eigenlijk op dezelfde conclusies als hierboven uit.

Tegelijkertijd vermelden zij dat wel veel huishoudens goede ervaringen met een magnetische waterontharder hebben.

Overigens heeft bijvoorbeeld Radar fel uitgehaald naar RTL 4. Radar gaf aan dat de reclames op onder meer die zender behoorlijk misleidend zijn.

De reclames geven aan dat je nooit meer last van kalk hebt, maar dat is juist niet het doel van een magnetische waterontharder. Het doel is immers om de vorming van kalk zoveel mogelijk te voorkomen.

Al met al zitten Radar, Kassa en Consumentenbond op één lijn. Uit elke test van deze instanties is gebleken dat de magnetische waterontharders geen wetenschappelijke werking hebben.

Toch geven zij aan dat de aanschaf hiervan interessant kan zijn, zéker met het oog op het prijskaartje.

Wat voor effect heeft de magnetische waterontharder?

Als je voor een magnetische waterontharder kiest, ontstaat er een stuk minder kalk in de leiding. Doordat er minder kalk ontstaat, loopt er ook minder kalk door de huishoudelijke apparaten heen.

Als je water uit de kraan drinkt, proef je het ook nog eens. Des te minder kalk in het water zit, des te lekkerder het water wordt.

Kan een waterontharder magneet ervoor zorgen dat er helemaal géén kalk meer aanwezig is? Nee, dat is niet mogelijk. Desalniettemin kan de werking voor jou wel het gewenste effect sorteren.

Waterontharder magneet ervaringen en reviews

Zit je te twijfelen over de aanschaf van een magnetische waterontharder? Dat is goed voor te stellen. De reviews zijn immers behoorlijk wisselend, terwijl er ook geen wetenschappelijk bewijs voor is.

Hetgeen wat het juist erg lastig maakt, zijn de positieve ervaringen met de waterontharder. Vrij veel mensen ervaren namelijk positieve gevolgen aan de plaatsing van een waterontharder.

Dit blijkt onder andere op Trustpilot. Als je op Trustpilot naar de reviews over Waterontharder.com kijk, zie je de volgende resultaten naar voren komen:

waterontharder reviews

Op een schaal van 1 tot 5 scoort deze webshop een 4,2. Dat zou uiteraard niet mogelijk zijn als alle klanten heel erg ontevreden zouden zijn.

Nee, het heeft er juist alle schijn van dat de klanten tevreden zijn. Met deze webshop en met de magnetische waterontharders die aangeboden worden.

Wat is de beste waterontharder magneet uit de test?

Uiteraard zijn wij zelf ook op zoek gegaan naar de beste waterontharder magneet. Op basis van onze test hebben wij uiteindelijk een top 4 samen kunnen stellen.

Amfa4000 Pro

amfa4000-pro

De beste magnetische waterontharder is volgens ons met afstand de Amfa4000 Pro. Dit wordt volgens vrijwel alle tests gezien als hét beste alternatief voor de grotere en duurdere waterontharders.

Er is geen complexe installatie nodig. Nadat je hem ontvangen hebt kun je er vrijwel direct gebruik van maken.

Dit handige hulpje zorgt ervoor dat je onbezorgd koffie en/of thee kunt drinken, dat je was zachter gewassen wordt én dat je een minder hoge energierekening krijgt.

Vooral dat laatste punt is een groot voordeel in deze tijden!

👍 Voordelen:

 • Installatie in minder dan 4 minuten
 • Zorgt voor een grote besparing op je energierekening
 • Wordt door vrijwel alle instanties gezien als de beste magnetische waterontharder
 • Erg veel tevreden gebruikers

👎 Nadelen:

 • Er zijn goedkopere magnetische waterontharders
2. Safio MSF-5000 Magnetische Waterontharder

magnetische_waterontharder

In onze test is deze Safio MSF-5000 variant als de beste naar voren gekomen. Deze ontharder is betaalbaar, doet wat het moet doen en is zeer geliefd onder kopers.

Om je hier een indruk van te geven; bij onze partner Bol.com is de gemiddelde beoordeling over deze waterontharder een 4,7. Dat is een prima score, uitgaande van de schaal van 1 tot 5.

Deze magnetische waterontharder dien je op een waterleiding te monteren. Nadat je dit gedaan hebt, zorgt de waterontharder voor een magnetisch veld.

Dit magnetische veld zorgt ervoor dat calcium en magnesium zich niet met elkaar kunnen mengen. Op díe manier wordt de vorming van kalk voorkomen.

👍 Voordelen:

 • Erg voordelig
 • Veel positieve beoordelingen
 • Kan op elk type waterleiding gemonteerd worden
 • Is bijzonder krachtig
 • Brengt veel positieve gevolgen met zich mee

👎 Nadelen:

 • Geen wetenschappelijk bewijs voor de werking
3. Huima Magnetische Waterontharder

waterontharder_waterleiding_magneet

Vind je het geen probleem om iets meer geld aan de beste magnetische waterontharder uit te geven? Dan is deze variant van Huima een prima optie voor je. Deze waterontharder werkt perfect, maar is wel dubbel zo duur als de hierboven besproken variant.

Deze waterontharder installeer je zeer makkelijk. Dit doe je op kunststof-, aluminium en koperen waterleidingen. Nadat je deze waterontharder geïnstalleerd hebt, wordt er een magnetisch veld gecreëerd.

Dit magnetisch veld zorgt ervoor dat er minder kalk in de leidingen ontstaat. Dát betekent dat je onder andere van lekkerder drinkwater gaat profiteren.

Het compacte design, de gebruiksvriendelijkheid en de hoge kwaliteit. Het zijn stuk voor stuk belangrijke voordelen van deze magneet waterontharder van Huima.

👍 Voordelen:

 • Compact design
 • Op alle mogelijke leidingen te monteren
 • Makkelijke montage
 • Veel positieve beoordelingen
 • Zorgt voor veel positieve gevolgen

👎 Nadelen:

 • Geen wetenschappelijk bewijs voor de werking
 • Relatief duur
4. Sonnon Waterontharder

waterontharder_tegen_kalk

Een krachtige waterontharder die op veel positieve beoordelingen kan rekenen. Dat is de manier waarop we deze Sonnon waterontharder kunnen omschrijven.

Deze waterontharder magneet hoef je slechts één keer op de waterleiding te monteren, waarna je jarenlang van de gevolgen geniet.

Nadat de ontharder op de waterleiding gemonteerd is, gaat de ontharder aan de slag. De ontharder creëert een magnetisch veld, waardoor de beide bestanddelen niet met elkaar kunnen mengen.

Op die manier wordt de vorming van (extra) kalk in de leiding voorkomen. Dát zorgt voor schoon drinkwater en voor minder kalkaanslag in je huishoudelijke apparaten.

Belangrijk voordeel is dat deze waterontharder erg voordelig is. En dat je deze waterontharder op een gemakkelijke manier zelf kunt monteren. Als klap op de vuurpijl wordt deze magneet waterontharder erg goed beoordeeld door kopers.

👍 Voordelen:

 • Makkelijk te monteren
 • Kan op veel positieve beoordelingen rekenen
 • Erg voordelig
 • Brengt meerdere gevolgen met zich mee

👎 Nadelen:

 • Geen wetenschappelijk bewijs voor de werking
Waar te koop?

Een magneet waterontharder kun je bij Bol.com of bij een speciaalzaak kopen. Soms is het ook mogelijk om deze apparaten bij bouwmarkten, zoals Praxis of Gamma, te kopen.

Kun je een magnetische waterontharder zelf maken? Het is in principe mogelijk, maar je hebt hier behoorlijk krachtige magneten voor nodig.

Bovendien moet je deze magneten perfect op elkaar afstemmen.

Mocht je dit niet voor elkaar krijgen, is de werking van een magneet waterontharder verwaarloosbaar. Je kunt daarom beter voor één van bovenstaande magneet waterontharders kiezen. Deze zijn stuk voor stuk – voordelig – online te koop.Misschien ook interessant:


Categorieën: Huishouden

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *