Elektrische waterontharder: Voordelen, Nadelen & Kosten

Last updated by Kaz on

elektrische waterontharder

Het aanbod van waterontharders is momenteel erg divers. Zo is het mogelijk om voor een elektrische waterontharder te kiezen.

Wat dit precies is, vertellen wij je graag in dit artikel. In dit artikel voorzien we je van feitelijke informatie, van meer informatie over de voordelen, nadelen en de kosten.

Wat is een elektrische waterontharder precies?

Een elektrische waterontharder is een waterontharder die op basis van stroom werkt. Dat is precies het tegenovergestelde van een magnetische waterontharder. Zo’n ontharder werkt namelijk op basis van waterdruk.

Dat een waterontharder op stroom werkt, betekent onder meer dat je ‘m in het stopcontact moet pluggen. Dit betekent ook dat je ‘m niet overal kunt plaatsen. En dit betekent ook dat je met een bepaald energieverbruik rekening moet houden.

Is een elektrische waterontharder een waterontharder met magneet? Nee, dat is niet het geval. Een waterontharder met magneet is een voorbeeld van een waterontharder zonder stroom.

Een waterontharder met zout is in veel gevallen wel een elektrische waterontharder.

Hoe werkt een elektrische waterontharder precies?

De exacte werking van een elektrische waterontharder is vrij complex. We trachten het daarom hieronder zo eenvoudig mogelijk voor je uit te leggen.

Het is goed om te weten dat je een dergelijke waterontharder op een stopcontact aansluit. Nadat je dat gedaan hebt, gaat de ontharder zijn gang. Dit doet de waterontharder op basis van regeneratie op volume.

De waterontharder werkt hierdoor volledig op basis van het waterverbruik. Op het moment dat je weinig water verbruikt, doet de elektrische waterontharder vrij weinig. Is er sprake van een hoog/hoger waterverbruik? Dan komt de waterontharder snel in actie.

Dit brengt onder meer een hoge efficiëntie met zich mee. Ook verbruikt een elektrische waterontharder hierdoor relatief weinig energie.

Uiteraard moet je wel met een bepaald energieverbruik rekening houden, maar door de regeneratie op watervolume/waterverbruik valt dit reuze mee.

Wat zijn de voordelen van een elektrische waterontharder?

Is het aan te raden om voor een elektrische waterontharder te kiezen? Ja, daar komt het wat ons betreft wel op neer. Dit heeft voornamelijk met onderstaande voordelen te maken.

Een elektrische waterontharder is slim(mer)

Eén van de grootste voordelen van een elektrische waterontharder is de intelligentie. Doordat zo’n variant op stroom werkt, kan een fabrikant meerdere slimmigheidjes in het systeem inbouwen.

Dat uit zich onder meer in de hierboven besproken werking. Doordat een elektrische waterontharder veelal op basis van het waterverbruik werkt, is de waterontharder in staat om zo efficiënt mogelijk te werken.

Dat is een belangrijk verschil ten opzichte van bijvoorbeeld een magnetische waterontharder.

Hebben wij nog voordelen van dergelijke slimmigheidjes? Ja, zeker.

Er bestaan bijvoorbeeld elektrische waterontharders met een vakantiestand. Op het moment dat er geen waterverbruik in je woning is, merkt de waterontharder dit snel op.

Wat de ontharder vervolgens doet, is een kleine spoeling uit te voeren. Hierdoor blijft de hars fris en wordt langdurig stilstaand water voorkomen. Erg wenselijk, aangezien kalk zich juist in stilstaand water nestelt.

Een ander voordeel is het zelflerende aspect van zo’n waterontharder. Een elektrische waterontharder leert continu en past de werking hier feilloos op aan. Zo bepaalt de waterontharder zelf wanneer er precies een nieuwe spoelbeurt benodigd is.

Ook beschikken veel elektrische waterontharders over een elektronische klok. Deze klok zorgt ervoor dat op het juiste moment het systeem gespoeld wordt. Dit gebeurt veelal in de nacht, aangezien er in de nacht geen water verbruikt wordt.

Een waterontharder zonder stroom heeft een dergelijke functie niet.

Je kunt met een elektrische waterontharder geld besparen

Voor een elektrische waterontharder moet je vaak relatief veel geld uitgeven. Maar, de verbruikskosten liggen relatief laag. Dit komt onder meer door de hoge efficiëntie van de elektrische waterontharder.

Dát brengt twee voordelen met zich mee:

  • De elektrische waterontharder verbruikt zo min mogelijk energie. Dit is onder meer aan bovenstaande voordelen te danken. Dankzij deze voordelen is een elektrische waterontharder in staat om zo zuinig mogelijk te werken.
  • De elektrische waterontharder gaat efficiënt met het zout om. Eigenlijk alle elektrische waterontharders werken op basis van zout. Door bovenstaande slimmigheden wordt ook het zout op een efficiënte manier verbruikt. Dit betekent dat je niet eindeloos hoeft te investeren in zout.

Veel instelmogelijkheden

Een elektrische waterontharder kun je ook nog naar wens instellen. Doordat deze waterontharder elektrisch werkt, kun je onder meer de hardheid van het water instellen.

Als je net iets harder of zachter water wilt hebben, stuur je dit probleemloos aan. Daar is bij een mechanische waterontharder geen sprake van.

Verder is het mogelijk om de waterontharder voor andere doeleinden in te stellen. Ben je bijvoorbeeld een paar dagen niet thuis? Dan kun je vertrouwen op bovenstaande slimmigheidjes, maar je kunt de waterontharder zelf ook naar wens instellen.

Uiteraard met als doel om zo efficiënt en goed mogelijk te werken.

Betrouwbare- en bewezen werking

Kies je voor een elektrische waterontharder? Zoals hierboven al aangegeven, kies je in dat geval veelal voor een waterontharder met zout. Doordat de waterontharder met zout werkt, is de werking een stuk beter dan bijvoorbeeld een waterontharder met magneet.

Dit betekent onder meer dat je van de gewenste betrouwbaarheid verzekerd bent. Als je nú in een goede elektrische waterontharder investeert, geniet je de komende jaren van een prima werking.

Bovendien is er weinig te doen over de werking van een elektrische waterontharder. Dat is bij een mechanische waterontharder een heel ander verhaal. Daar bestaan grote discussies over.

Wat zijn de nadelen van een elektrische waterontharder?

Is een elektrische waterontharder de beste soort waterontharder? Het is lastig om dat te stellen, maar het komt zeker in de buurt. Je moet tegelijkertijd wel met een paar nadelen van de waterontharder rekening houden.

Niet overal te plaatsen

Kies je voor een elektrische waterontharder? Dan moet je goed beseffen dat je in de buurt van de waterontharder altijd een stopcontact nodig hebt. Dit betekent dat je een elektrische waterontharder niet overal kunt plaatsen.

Bij een mechanische waterontharder is dat een ander verhaal. Zo’n waterontharder kun je in principe overal in je woning gebruiken.

Duurder in aanschaf

Twijfel je tussen een mechanische- en elektrische variant? Als je zo min mogelijk geld uit wilt geven, valt de elektrische variant direct af. Zo’n variant is simpelweg een stuk duurder in aanschaf dan een mechanische variant.

Daarbij heb je overigens ook nog met de verbruikskosten te maken. Als je voor een waterontharder zonder stroom kiest, heb je sowieso geen energiekosten.

Ook heb je in dat geval vaak geen verbruikskosten wat betreft zout. Dat is bij een elektrische waterontharder dus een ander verhaal.

Vrij complexe techniek

In onze ogen brengt de vrij complexe techniek twee aandachtspunten met zich mee:

  • Je kunt niet altijd zelf een elektrische waterontharder installeren. In veel gevallen moet je dit laten doen door een gecertificeerde installateur.
  • De waterontharder heeft af en toe onderhoud nodig. Is er onverhoopt iets kapot gegaan aan de waterontharder? Dan moet je met aanzienlijke onderhouds- of reparatiekosten rekening houden.

Wat kost een elektrische waterontharder?

Voor een elektrische waterontharder moet je minimaal een paar honderd euro uitgeven. Er bestaan ook varianten die meer dan 1000 euro kosten.

Met andere woorden: een elektrische waterontharder is relatief prijzig. Tegelijkertijd is het ook een feit dat de prijzen aardig uiteenlopen. Dit stelt je in staat om met elk budget een geschikte elektrische waterontharder te kopen.

Onze eindconclusie over een elektrische waterontharder

Wij zijn van mening dat een elektrische waterontharder een goed product is. Het product heeft een bewezen werking, beschikt over veel slimmigheidjes en werkt ook nog efficiënt. Wel moet je met een paar nadelen rekening houden.

Wij raden je vooral aan om alle voor- en nadelen goed af te wegen. Doe dit niet alleen voor een elektrische waterontharder, maar ook voor een magnetische waterontharder. Dat stelt je in staat om uiteindelijk de juiste keuze te maken.Wil je meer weten over waterontharders? Check dan de onderstaande artikelen:

Categorieën: Huishouden