Kleine waterontharder: Voordelen, Nadelen & Tips

Last updated by Kaz on

kleine waterontharder

De afmetingen van een waterontharder zijn bepalend voor de plek waar je de ontharder kunt gebruiken.

Dit is dan ook één van de belangrijkste aandachtspunten tijdens je zoektocht naar een geschikte waterontharder.

Veel mensen kiezen uiteindelijk voor een kleine waterontharder. Zo’n kleine variant is op veel plekken te gebruiken en veelal makkelijk te installeren.

Graag voorzien wij je in dit artikel van nóg meer informatie over kleine waterontharders. Zo bespreken we voor- en nadelen, terwijl we je ook nog van handige tips voorzien.

Wat is klein voor een waterontharder?

Waterontharders worden in allerlei soorten en maten aangeboden. Wat daarbij opvalt, is dat het soort waterontharder hand in hand gaat met de maat.

Kies je bijvoorbeeld voor een waterontharder met zout? Dan is er in 99% van de gevallen geen sprake van een compacte waterontharder.

De varianten die met zout werken, beschikken namelijk allemaal over een (groot) zoutreservoir.

Kies je voor een magnetische waterontharder? Dan is er wel sprake van een kleine waterontharder. Deze ontharders zijn soms net zo groot als een menselijke hand; erg klein dus.

Doordat deze ontharders zo klein zijn, geniet je van belangrijke voordelen. Over deze voordelen informeren wij je hieronder graag.

Is het formaat van invloed op de prestaties?

Ja, het heeft er alle schijn van dat dit inderdaad het geval is. Dat komt onder meer door bovengenoemd verhaal. Het soort waterontharder is bepalend voor de uiteindelijke afmetingen.

Daarvoor is het goed om naar de bewezen werking te kijken. Door de jaren heen is gebleken dat een waterontharder met zout een bewezen werking heeft. Deze ontharder is niet in staat om de kalkdeeltjes te verwijderen, maar laat de kalkdeeltjes wel oplossen.

Dit is bij een waterontharder zonder zout een ander verhaal. Om deze waterontharders is een hoop te doen, mede doordat de werking nooit bewezen is. Er zijn zelfs instanties/experts die aangeven dat een waterontharder zonder zout geen effect sorteert.

Dat komt onder meer door de manier waarop zo’n waterontharder werkt. Indien je voor zo’n ontharder kiest, kies je in ieder geval altijd voor één van de kleinste waterontharders. Dát geeft ons het vermoeden dat het formaat zeker van invloed is op de prestaties.

Wat zijn de voordelen van een kleine waterontharder?

Als je een nieuwe waterontharder wilt kopen, sta je voor een leuke uitdaging. Het aanbod is super divers én je doet deze aankoop ook niet elke dag. Voldoende reden dus om je even goed in de verschillende waterontharders te verdiepen.

Daar helpen wij je een handje bij. Hieronder laten wij je graag kennismaken met de belangrijkste voordelen van een kleine waterontharder.

Op veel plekken in huis te gebruiken

Wil je een waterontharder in de meterkast plaatsen? Wil je een waterontharder in de kruipruimte plaatsen? Of wil je een waterontharder op een andere plek in huis plaatsen? Ongeacht waar je ‘m precies wilt plaatsen, kun je voor een kleine waterontharder kiezen.

Doordat deze ontharders zo compact zijn, zijn ze op veel plekken in huis te gebruiken. Dit geldt voor de grotere waterontharders uiteraard niet.

Probeer jij maar eens een grote installatie in je meterkast te installeren. Daar is in de gemiddelde meterkast simpelweg niet voldoende ruimte voor.

Makkelijk te installeren

Kies je voor een waterontharder met compacte afmetingen? Dan kies je indirect voor een makkelijke installatie. Dit komt vooral door het volgende: alle kleine waterontharders zijn waterontharders met een magneet. Die varianten kun je probleemloos zelf installeren.

De installatie is binnen een paar minuten al gepiept. Je hoeft de ontharder alleen maar uit de verpakking te halen en vast te klikken op een waterleiding. Draai mogelijk nog wat schroefjes aan en je bent al klaar met de installatie.

Bij grotere waterontharders is dat een compleet ander verhaal. Die ontharders moet je mogelijk op de stroom aansluiten, moet je op een afvoer aansluiten en moeten ook nog ingesteld worden.

Wat je dan ook vaak ziet, is dat deze installaties alleen door vakspecialisten geplaatst worden.

In elk huis te gebruiken

Een kleine waterontharder is ook nog in elk huis te gebruiken. Woon je bijvoorbeeld in een tiny house? Dan kun je prima voor een waterontharder kiezen.

Woon je een groot gedeelte van het jaar in een stacaravan? Ook dan kun je prima een kleine waterontharder gebruiken.

Of woon je in een klein huis of klein appartement? Ook in dergelijke woningen ben je in staat om een kleine waterontharder te kiezen.

Onder aan de streep is een kleine variant zodoende in elke woning te gebruiken.

Relatief voordelig in aanschaf

Als je voor een kleine waterontharder kiest, kies je ook voor een kleine investering. De meeste waterontharders die met een magneet werken, zijn klein uitgevoerd. De meeste van die varianten zijn ook nog eens voordelig geprijsd.

Overigens valt niet alleen de aanschafprijs op. Nee, met een kleine waterontharder bespaar je ook nog op de installatiekosten. Hoe dat precies zit, hebben we reeds hierboven besproken.

Meer dan voldoende keuze

Spreken de vele voordelen van een kleine waterontharder je aan? Dan kunnen we het nog mooier maken voor je: je hebt ook nog eens meer dan voldoende keuze.

Ten eerste moet je een keuze maken tussen de twee soorten waterontharders. Ga je voor een kleine waterontharder met zout? Of kies je voor een kleine waterontharder zonder zout? In veel gevallen kom je bij een waterontharder zonder zout uit.

Ten tweede moet je een keuze maken tussen de verschillende modellen. Kijk maar eens naar het aanbod van kleine waterontharders bij Bol.com.

Je ziet in één oogopslag tientallen varianten staan die interessant lijken te zijn. Hoe je de beste kleine waterontharder vindt, lees je aan het einde van dit artikel.

Wat zijn de nadelen van een kleine waterontharder?

Een kleine waterontharder biedt de nodige voordelen, maar je moet ook met een paar nadelen rekening houden. Deze waterontharder nadelen bespreken we graag hieronder.

Niet alle kleine waterontharders hebben een bewezen werking

De meeste kleine waterontharders zijn ontharders zonder zout. Van die varianten is echter nooit de werking wetenschappelijk bewezen. Dat zorgt er dan ook voor dat er een hoop te doen is om de werking van veel kleine waterontharders.

Kan een magneet echt invloed uitoefenen op het water? Veel experts zijn hier niet van overtuigd.

Feit is wel dat bepaalde kleine waterontharders op heel veel positieve beoordelingen kunnen rekenen. Dat lijkt aan te geven dat de kleine varianten toch een bewezen werking hebben. Het lastige is alleen dat dit nog niet wetenschappelijk bewezen is.

Niet voor elk huishouden geschikt

Het is ook goed om te weten dat een kleine waterontharder niet voor elk huishouden geschikt is. Woon je bijvoorbeeld met 6 of 7 andere mensen samen? Dan is een kleine waterontharder niet in staat om al het water te verzachten.

Daarvoor ligt het waterverbruik simpelweg te hoog.

Kleine capaciteit (bij een model met zout)

Heb je het liefste een kleine waterontharder met zout? Dan moet je rekening houden met een kleine capaciteit. Dit betekent dat de waterontharder niet geschikt is voor grotere huishoudens.

Dit betekent ook dat je het zout met enige regelmaat bij moet vullen. Dit vraagt om een extra handeling en daarmee om tijd en moeite.

De keuze voor een kleine magnetische waterontharder lijkt op dat gebied dan ook de betere keuze te zijn.

Voor welke situaties is een kleine waterontharder geschikt?

Een kleine waterontharder komt in bepaalde situaties maar al te goed van pas:

  • Voor kleinere huishoudens. Als je bijvoorbeeld alleen met je partner samenwoont, is een grote waterontharder iets teveel van het goede. In dat geval kies je dus beter voor een kleinere variant.
  • Als je weinig ruimte hebt. Heb je in je woning weinig ruimte voor de plaatsing van een waterontharder? Ook dan is een kleine variant de beste optie.
  • Als je de kosten laag wilt houden. Wil je zo min mogelijk geld aan je nieuwe waterontharder uitgeven? Dan kom je ook al snel bij een kleine waterontharder uit.

Wat kost een kleine waterontharder?

Wat je voor een kleine waterontharder moet betalen, hangt van meerdere factoren af. Ten eerste heb je met het soort waterontharder te maken. Voor een ontharder met zout betaal je in de basis meer geld dan voor een ontharder zonder zout.

Ten tweede heb je met de kwaliteit te maken. Voor kwaliteit moet je betalen; durf daarom te investeren in de beste kleine waterontharder. Ten derde heb je met de samenstelling en capaciteit van de kleine waterontharder te maken.

Feit is dat de kleine waterontharders behoorlijk voordelig zijn. Voor een bedrag van 20 á 30 euro kun je al een prima kleine waterontharder aanschaffen. Dat deze kleine waterontharder ‘prima’ is, doen de beoordelingen ons vermoeden.

Bij Bol.com zijn bijvoorbeeld kleine waterontharders te vinden met honderden beoordelingen. De gemiddelde score van die beoordelingen is ook nog eens erg hoog.

Kleine waterontharder: aanrader of niet?

Ja, in veel gevallen is een kleine waterontharder een aanrader.

Hij neemt weinig ruimte in beslag, is makkelijk te installeren en is ook nog relatief goedkoop. Besef wel even goed dat niet alle kleine waterontharders een bewezen werking hebben.

Check voordat je overgaat tot de aanschaf altijd nog even verschillende waterontharder ervaringen. Zo voorkom je een miskoop en op die manier haal je alleen het beste van het beste in huis.Meer over waterontharders:


Categorieën: Huishouden