Waterontharder zonder zout: Opties, voordelen & nadelen

Last updated by Kaz on

waterontharder zonder zout

Heb je oren naar de aanschaf van een nieuwe waterontharder? Verstandig.

Met een waterontharder geniet je van lekkerder water, van een langere levensduur van je huishoudelijke apparaten en van een aanzienlijke besparing.

Gelden deze voordelen ook als je kiest voor een waterontharder zonder zout? Ja, dat is zeker het geval.

In dit artikel vertellen wij je graag alles over waterontharders zonder zout. Zo bespreken we wat je aan zo’n waterontharder hebt, maar ook met welke minpunten je rekening moet houden.

Ook laten wij je kennismaken met de verschillende soorten waterontharders zonder zout en vellen wij ons oordeel.

Wat is een waterontharder zonder zout precies?

In het aanbod van waterontharders kan onderscheid gemaakt worden tussen 2 varianten:

  • Waterontharders met zout. Een waterontharder met zout geeft zout aan het water af, waarbij het zout in staat is om de kalkdeeltjes ‘uit te schakelen’. Het zout gaat niet zozeer de kalkvorming zelf te lijf, maar wel de kleine deeltjes in het water.
  • Waterontharders zonder zout. Een waterontharder zonder zout gaat de kalkdeeltjes te lijf, maar doet dit op een andere manier. Graag zoomen we hieronder dieper in op de werking van een waterontharder zonder zout

Hoe werkt een waterontharder zonder zout?

Hoe een waterontharder zonder zout precies werkt, is afhankelijk van de variant waar je voor kiest. Op het moment van schrijven kun je namelijk uit 4 soorten waterontharders zonder zout kiezen.

Kijken we naar bijvoorbeeld een waterontharder met magneet? Dan valt direct de magnetische werking op. De magneet is in staat om de kalkdeeltjes min of meer aan te trekken, waardoor het water gezuiverd wordt.

Ook kun je kiezen voor een ontharder met CO2 injectie. Door de injectie van CO2 wordt het water ook op een efficiënte manier gezuiverd.

Verschillende soorten waterontharders zonder zout

water ontharden zonder zout

Zoals hierboven al gesteld: je kunt uit meerdere waterontharders zonder zout kiezen. Daarbij moeten we dus ook aangeven dat elk soort waterontharder zonder zout op een andere manier werkt.

Graag sommen we de 4 varianten voor je op, waarna we in detail elke soort waterontharder zonder zout bespreken:

  • Ontharder CO2
  • Waterontharder met magneet
  • Waterontharder met zinkanode
  • Keramische waterontharder

Ontharder CO2

Een ontharder CO2 werkt op basis van een CO2 injectie. Deze injectie wordt in waterleidingen gedaan, waarna de kalk hier direct op reageert. De injectie zorgt er namelijk voor dat de kalk zich niet meer kan nestelen op/in de waterleidingen.

Het is echter wel goed om te weten dat de kalk zelf wel in het water aanwezig blijft. Dit is volgens ons dan ook niet de meest ideale optie.

Dit komt ook nog doordat je speciale CO2 bonbons moet kopen. Die moet je vervolgens op de juiste manier in de waterleidingen hun werk laten doen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan en is ook nog behoorlijk prijzig.

Waterontharder met magneet

Een waterontharder met magneet is eigenlijk de populairste variant van dit moment. Het enige dat je bij zo’n ontharder moet doen, is deze op een waterleiding bevestigen. Nadat je dit hebt gedaan, zorgt de magneet voor een afstoot van klakdeeltjes.

Het kalk is hierdoor niet langer in staat om zich te nestelen in de waterleidingen. Maar, dit werkt alleen als er sprake van stromend water is. Zodra het water in de waterleidingen stilstaat, kan de kalk zich wel gewoon nestelen.

Belangrijk voordeel van deze variant is het voordelige prijskaartje. Al voor een bedrag van 20 euro kun je een prima waterontharder met magneet kopen. Ook de installatie is dus zéér eenvoudig.

Waterontharder met zinkanode

Dit is een vrij specialistisch systeem dat door een Duits bedrijf ontwikkeld is. Dit bedrijf heeft hier een patent op, waardoor het systeem niet op dezelfde manier door andere bedrijven gebruikt kan worden.

Bij deze waterontharder wordt een tussenstuk tussen de waterleidingen gemonteerd. In dit tussenstuk is een actieve zinkanode aangebracht met een hoge zuiveringsgraad. Dit zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes geneutraliseerd worden.

Overigens betreft dit een waterontharder zonder stroom. Het hierboven benoemde tussenstuk heeft geen stroom nodig!

Keramische waterontharder

In een keramische waterontharder is een cartridge met keramische parels geplaatst. Deze parels zorgen ervoor dat de kalk in het water omgezet wordt tot kleine nanokristallen.

Deze kristallen stromen gewoon mee richting het riool én blijven dus niet in je huishoudelijke apparaten achter.

De werking van deze waterontharder is bijzonder efficiënt te noemen. Maar, het valt wel op dat het aanbod hiervan nog vrij beperkt is.

Dit komt onder meer doordat het vervangen van de cartridge erg prijzig is. En als je een keramische waterontharder hebt, is dat iets waar je na verloop van tijd toch aan moet geloven.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder zonder zout?

Wil je graag het water in je woning ontharden? Dan heb je daar op dit moment dus meerdere mogelijkheden voor.

Om meerdere redenen is het in ieder geval aan te raden om te kiezen voor een waterontharder zonder zout.

Relatief makkelijke installatie

Kies je voor een waterontharder met zout? Dan moet je rekening houden met een lastige en complexe installatie. Het is daarom zaak om zo’n installatie aan een installateur uit te besteden. Bij een waterontharder zonder zout is daar geen sprake van.

De meeste waterontharders zonder zout kun je vrij eenvoudig zelf installeren. Dit geldt al helemaal voor de waterontharders met magneet.

Geen stroom en afvoer nodig

Wil je graag een waterontharder zonder afvoer en stroom hebben? Ook dan kom je al snel bij een waterontharder zonder zout uit.

Overigens bestaan er ook waterontharders met zout die géén energie nodig hebben. Die varianten werken op basis van kinetische energie van het bewegende water.

Compact

Een ander voordeel van een waterontharder zonder zout is terug te vinden in de afmetingen. Als je bijvoorbeeld naar een magnetische waterontharder kijkt, zie je een hele kleine waterontharder.

Dát betekent dat je zo’n waterontharder in principe overal in je woning kunt gebruiken. Bij een grote waterontharder met zout is dat een ander verhaal.

Lage kosten

Bij een waterontharder zonder zout geniet je ook nog van lage kosten.

Dit heeft twee redenen:

  • De aanschafprijs van een waterontharder zonder zout ligt laag. Voor een magnetische waterontharder betaal je bijvoorbeeld slechts een paar tientjes. Dat is een compleet ander verhaal bij een waterontharder met zout.
  • Je hebt geen verbruikskosten. Bij een waterontharder met zout moet je ook nog in de zoutblokken of zouttabletten investeren. Bij een waterontharder zonder zout is daar geen sprake van.

Goede werking

Onder aan de streep geniet je met een waterontharder zonder zout van een goede werking.

Zo geniet je van de volgende voordelen:

  • Je huishoudelijke apparaten gaan langer mee. Dit komt doordat de kalk zich niet langer in de huishoudelijke apparaten kan nestelen.
  • Je geniet van lekkerder water. Als je water vol met kalkdeeltjes drinkt, merk je dit overduidelijk aan de smaak. Door een waterontharder zonder zout te gebruiken, wordt het water een stuk lekkerder.
  • Je hoeft minder schoon te maken. Heb je last van veel kalkvorming in bijvoorbeeld je keuken en badkamer? Ook dan is het aan te raden om te kiezen voor een waterontharder zonder zout. Een dergelijke waterontharder voorkomt deze kalkvorming, waardoor je minder vaak schoon hoeft te maken. 

Wat zijn de nadelen van een waterontharder zonder zout?

Is een waterontharder zonder zout dan de perfecte optie? Nee, dat is niet het geval. Je moet namelijk ook met een paar waterontharder nadelen rekening houden.

Omstreden werking

Over de werking van een waterontharder zonder zout is een hoop te doen. Er zijn namelijk experts die aangeven dat een dergelijke waterontharder geen zin heeft. Ook geeft de Consumentenbond aan dat het gebruik van een waterontharder in ons land eigenlijk overbodig is.

Aan de andere kant zijn er ook veel mensen die aangeven dat hun waterontharder zonder zout echt werkt. Wat de waarheid is? Die zal ergens liggen tussen de meningen van deze beide groepen.

Je kunt niet de hardheid zelf instellen

Kies je voor een waterontharder met zout? Dan kun je dat apparaat vaak geheel naar wens instellen.

Zo is het mogelijk om de gewenste hardheid van het water in te stellen. Bij een waterontharder zonder zout heb je niks van doen met dergelijke instellingen.

Het duurt lang voordat je van de werking profiteert

Kies je voor bijvoorbeeld een magnetische waterontharder? Dan duurt het vaak 4 tot 6 weken voordat je het eerste verschil begint te merken. Dergelijke waterontharders hebben nu eenmaal een langere aanloopperiode nodig.

Hoe je deze aanloopperiode zo kort mogelijk kunt maken? Door voor de beste waterontharder zonder zout te kiezen. Sowieso is dat aan te raden, aangezien de betere varianten vaak beter werk afleveren.

Je kunt last van keuzestress krijgen.

Als je het aanbod van waterontharders zonder zout bekijkt, zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer.

Het is maar al te goed mogelijk dat je last van keuzestress krijgt, vanwege de volgende redenen:

  • Je kunt uit meerdere soorten kiezen. Zoals hierboven al aangegeven, kun je uit meerdere soorten waterontharders zonder zout kiezen. Het is dus eerst zaak om tussen deze soorten de juiste keuze te maken.
  • Je kunt uit talloze varianten per soort kiezen. Kijk maar eens naar het aanbod van magnetische waterontharders bij Bol.com. Dit aanbod is heel divers, waardoor het simpelweg lastig is om de juiste keuze te maken.

Onze eindconclusie over een waterontharder zonder zout: aanrader of niet?

Met een waterontharder zonder zout zet je de eerste stap naar een kalkvrij huis. Daarvoor is het wel zaak om in één van de beste waterontharders zonder zout te kiezen.

Jammer genoeg werken niet alle varianten op de gewenste manier. Dit verklaart ook waarom er de nodige kritiek op waterontharders zonder zout is.






Meer over waterontharders:


Categorieën: Huishouden