Waterontharder in meterkast: Mogelijkheden, opties & info

Last updated by Kaz on

waterontharder meterkast

Heb je weinig ruimte in je woning over voor een waterontharder? Dan is het een goed idee om eens naar je meterkast te kijken. Mogelijk heb je in je meterkast nog voldoende ruimte over voor een kleine waterontharder.

Past een waterontharder überhaupt in een meterkast? Hoe moet je zo’n ontharder dan precies aansluiten? En wat zijn redenen om een waterontharder in de meterkast te plaatsen?

Dit zijn stuk voor stuk vragen waar je in dit artikel een antwoord op vindt. Lees snel verder!

Mag een waterontharder in de meterkast?

Ja, een waterontharder mag zeker in de meterkast. Er zijn zelfs meerdere merken die specifiek waterontharders voor in de meterkast ontwikkelen. Dit zijn kleine ontharders die op een vrij simpele manier in de meterkast geïnstalleerd kunnen worden.

Let wel op: het is niet zo dat elke waterontharder in de meterkast past. Dit is onder meer afhankelijk van het soort waterontharder en de afmetingen hiervan.

Kan een waterontharder in de meterkast gevaarlijk zijn? Nee, dat is in principe niet het geval. Zolang de waterontharder op de juiste manier geïnstalleerd wordt, hoef je je over de veiligheid geen zorgen te maken.

In het verleden werd wel eens aangegeven dat netbeheerders het verbieden om een waterontharder in de meterkast te plaatsen. Daar zijn de betreffende netbeheerders echter van op teruggekomen.

Een waterontharder kan al met al prima in de meterkast gemonteerd worden.

Waar moet een waterontharder in de meterkast aan voldoen?

Zou je graag een waterontharder in de meterkast willen (laten) plaatsen? Dan is het goed om te weten dat de ontharder aan een paar eisen moet voldoen:

  • De waterontharder mag andere apparaten niet in de weg zitten. Het is niet de bedoeling dat de waterontharder een ander apparaat in de meterkast in de weg zit. Zowel de meterkast als ander apparatuur moet op de juiste manier kunnen functioneren.
  • De installaties in de meterkast moeten vrij toegankelijk zijn. Mocht je ooit problemen met de meterkast krijgen, is het belangrijk dat de installatie gewoon toegankelijk is. Je moet de ontharder daarom niet voor de groepen in de meterkast plaatsen.

Welke soorten waterontharders passen in de meterkast?

In principe passen alle soorten waterontharders in de meterkast. We bespreken graag de verschillende soorten waterontharders voor je, zodat je snel de juiste keuze kunt maken.

Magnetische waterontharder

Geef je het liefste zo min mogelijk geld aan je nieuwe waterontharder uit? Dan kom je al snel uit bij een waterontharder met magneet. De magneet moet, volgens de verhalen, de kalkdeeltjes uit het water kunnen verwijderen.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is de waterontharder op een waterleiding te monteren. Als er een waterleiding in de meterkast goed bereikbaar is, kun je dus prima voor een magnetische waterontharder kiezen.

Waterontharder met stroom

In je meterkast is ongetwijfeld een stroompunt aanwezig. Als dat inderdaad het geval is, kun je voor een waterontharder met stroom kiezen. Deze varianten werken, over het algemeen, beter dan een waterontharder zonder stroom.

Het kan daarom zeker geen kwaad om je eens in de ontharders zonder stroom te verdiepen.

Waterontharder met of zonder zout

Bovengenoemde betekent ook het volgende: in een meterkast kun je zowel een waterontharder zonder zout of met zout plaatsen.

Het belangrijkste is dat je voor een kleine waterontharder gaat. Mede daarom vallen veel waterontharders met zout al af.

Doordat bij veel van deze ontharders het zoutreservoir vrij groot is, zijn ze in veel gevallen te groot voor een meterkast. Dit is echter iets dat je per waterontharder met zout na zou moeten gaan. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de aanwezige ruimte in je meterkast.

Hoe kun je een waterontharder plaatsen in de meterkast?

Een waterontharder in de meterkast plaatsen, is in veel gevallen een verstandige keuze. De ontharder bevindt zich buiten het zicht, het geluid wordt gedempt en de ruimte in de meterkast wordt nuttig opgevuld.

Het is echter wel van belang om de waterontharder op de juiste manier te plaatsen. Hoe je dit precies moet doen, hangt van het soort ontharder af:

  • Magnetische waterontharder. Als je voor een simpele ontharder met magneet gekozen hebt, hoef je deze ontharder alleen maar op een waterleiding te monteren. Hoe je dit precies moet doen, vind je altijd in de bijbehorende gebruiksaanwijzing van de waterontharder.
  • Waterontharder met stroom. Heb je voor de aanschaf van een waterontharder met stroom gekozen? Dan kan het geen kwaad om een specialist langs te laten komen. Zo’n waterontharder móet namelijk op een goede manier aangesloten worden. Als je hier zelf weinig kaas van gegeten hebt, besteed je dit beter uit aan een specialist.

Wil je een waterontharder in de meterkast plaatsen? Bekijk dan eerst goed voor welke ontharder je gaat. Daarbij is het advies om ook alvast met de installatie rekening te houden. Een kleine waterontharder met magneet is in ieder geval erg makkelijk te monteren.

Wanneer is een waterontharder in de meterkast de juiste keuze?

Voor het plaatsen van een waterontharder kun je uit meerdere locaties kiezen. Zo kun je een waterontharder op zolder neerzetten, een waterontharder in de kruipruimte plaatsen of dus in de meterkast.

Wanneer laatstgenoemde optie de juiste keuze is?

Dat is bijvoorbeeld het geval als je nergens in je woning ruimte voor de ontharder hebt. Dit is ook het geval als je de ontharder het liefste buiten het zicht hebt staan.

Uiteraard heb je ook nog met je meterkast te maken. Past een waterontharder in een kleine meterkast? Dit hangt heel erg af van de indeling/vulling van de meterkast. Het is dus eerst zaak om goed naar je meterkast te kijken.

Op basis daarvan bepaal je of een waterontharder in de meterkast voor jou de juiste keuze is.

Is een waterontharder in de meterkast aan te raden?

Een waterontharder in de meterkast is zeker een goed idee. De waterontharder hangt volledig uit het zicht, doet zijn werk in de meterkast prima en neemt niet onnodig ruimte in beslag.

Tevens is het een voordeel dat je uit meerdere soorten waterontharders kunt kiezen. Zet deze varianten voor jezelf op een rijtje en kies direct de beste variant voor in jouw meterkast uit.Meer informatie over waterontharders:


Categorieën: Huishouden