Waterontharder zonder afvoer: Werking, Voordelen & Soorten
Veel waterontharders zijn met een afvoer uitgevoerd. Deze afvoer voert het zoute spoelwater naar het riool af, waardoor de waterontharder op de gewenste manier kan werken.
Er bestaan echter ook waterontharders zonder afvoer. In dit artikel vertellen wij je alles over de verschillende waterontharders zonder afvoer.
- Wat is een waterontharder zonder afvoer?
- Verschillende soorten waterontharders zonder afvoer
- Wat betaal je voor een waterontharder zonder afvoer?
- Voor wie is een waterontharder zonder afvoer geschikt?
- Wat zijn de voordelen van een waterontharder zonder afvoer?
- Wat zijn de nadelen van een waterontharder zonder afvoer?
- Is een waterontharder zonder afvoer een aanrader?
Wat is een waterontharder zonder afvoer?
Zoals de naam al aangeeft, beschikt zo’n waterontharder niet over een afvoer. Dit betekent dat de werking van de ontharder niet te vergelijken is met een ‘normale’ waterontharder met zout.
Normaal gesproken wordt het zoute spoelwater afgevoerd. Dit water zit niet alleen vol met zoutdeeltjes, maar ook met de kalkdeeltjes. Deze deeltjes worden door het zout immers opgelost en vervolgens afgevoerd.
Door zo’n waterontharder met afvoer geniet je dan ook van zacht en lekker water.
Bij een waterontharder zonder afvoer werkt dit dus anders. Dat heeft onder meer met de samenstelling van de waterontharder te maken.
Hoe een waterontharder zonder afvoer precies samengesteld is, is per variant verschillend. Op dit moment bestaan er 5 verschillende soorten waterontharders zonder afvoer.
Verschillende soorten waterontharders zonder afvoer
Heb je geen ruimte voor een speciale afvoer voor de waterontharder? Of zie je het niet zitten om zo’n installatie door een specialist te laten plaatsen? Dan is het interessant om je in de verschillende varianten zonder afvoer te verdiepen.
Deze 5 varianten bespreken we graag hieronder in het kort.
Waterontharder met CO2 injectie
Een dergelijke waterontharder bestaat eigenlijk uit niks meer dan een tussenstuk. Dit tussenstuk wordt tussen 2 leidingen geplaatst, waarna het aan een CO2 fles gekoppeld wordt.
Zodra er water langs dit tussenstuk stroomt, wordt er een kleine hoeveelheid CO2 gas in het water geïnjecteerd. Dit zorgt ervoor dat kalk afgezet wordt, waardoor de kalk zich niet in de leidingen kan nestelen.
Het lastige is alleen de installatie en het onderhoud. Je kunt namelijk niet zelf zo’n waterontharder met CO2 injectie plaatsen.
Het systeem moet af en toe ook onderhouden worden. Daarbij is het ook zaak om de CO2 fles tijdig te vervangen of bij te vullen.
Waterontharder met zinkanode
Dit is een vrij speciale vorm van een waterontharder zonder afvoer. Dit betreft namelijk een gepatenteerd systeem van een Duits bedrijf, waardoor alleen dit Duitse bedrijf deze ontharder aan kan bieden.
Ook bij dit systeem gaat het om een klein tussenstuk. Dit tussenstuk beschikt over een actieve zinkanode. Deze zinkanode geeft zinkion af, waaraan de kalk zich vastklampt.
Doordat de kalk zich aan de zinkion vastklampt, blijven de leidingen schoon van het water.
Waterontharder met polysfofaten
Ook een waterontharder met polysfofaten is een goed voorbeeld van een waterontharder zonder afvoer. Deze ontharder beschikt over een patroon met polyfosfaatzouten.
Het water stroomt door dit patroon heen, waarbij de zouten zich mengen met de kalk en de magnesium. Op deze manier voorkomt deze waterontharder de vorming van kalk in de leidingen.
Belangrijk voordeel van deze waterontharder is het prijskaartje. Voor zo’n ontharder betaal je tussen de 100 en 200 euro. Dat is een stuk minder geld dan wat je voor bovenstaande waterontharders zonder afvoer moet betalen.
Ook de installatie van deze waterontharder zonder afvoer verloopt vrij eenvoudig.
Magnetische waterontharder
Een magnetische waterontharder is eigenlijk de bekendste vorm van een waterontharder zonder afvoer. Deze waterontharder zonder zout beschikt over een magneet, waarmee een magnetisch veld gecreëerd wordt.
Dit magnetische veld is in staat om de kalk uit het water te kristalliseren.
Ook voor deze waterontharder zonder afvoer betaal je weinig geld. Sterker nog: voor een goede magneet waterontharder betaal je slechts 20 euro.
Het is wel goed om te weten dat déze waterontharder geen bewezen werking heeft. Desalniettemin spreken veel mensen vol lof over hun magnetische waterontharder.
Keramische waterontharder
Je kunt tot slot ook nog voor een keramische waterontharder kiezen. Een keramische variant werkt met keramische parels. Deze parels zorgen ervoor dat de kalk in de leiding zich gaat binden tot nanokristallen.
Deze kristallen hechten zich niet aan de leidingen, waardoor de leidingen in ieder geval vrij van kalk blijven.
Goed om te weten: bij een keramische waterontharder verandert de samenstelling van het water niet. Het is dan ook niet correct om te stellen dat dit apparaat het water zachter maakt.
Wat betaal je voor een waterontharder zonder afvoer?
Het is om meerdere redenen interessant om voor een waterontharder zonder afvoer te kiezen. Eén van die redenen is terug te vinden in het prijskaartje.
Kies je voor een waterontharder met magneet? Dan hoef je hier in bepaalde gevallen slechts 20 á 30 euro aan uit te geven.
Ook voor een waterontharder met polysfosfaten hoef je niet de hoofdprijs te betalen. Daarentegen betaal je voor een waterontharder met zinkenanode of CO2 injectie ongeveer 1500 euro.
De prijzen lopen dus aanzienlijk uiteen. Maar, wil je vooral zo goedkoop mogelijk uit zijn? Dan is een waterontharder met magneet dus aan te raden.
De aanschafprijs van zo’n ontharder is interessant, evenals de installatiekosten. Je kunt een magnetische waterontharder namelijk zelf binnen een paar minuten installeren.
Voor wie is een waterontharder zonder afvoer geschikt?
In bepaalde situaties is een waterontharder zonder afvoer de beste keuze:
- Als je weinig ruimte hebt óf als er geen afvoer voorhanden is. Zeker als je op zoek naar een kleine waterontharder bent, kom je al snel bij een waterontharder zonder afvoer uit. Doordat de afvoer ontbreekt, is zo’n ontharder compact vormgegeven.
- Als je zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn. Mocht je graag zo min mogelijk geld uit willen geven, is een waterontharder met magneet de beste optie. Daardoor is een waterontharder zonder afvoer prijstechnisch een interessante optie.
- Als je een waterontharder eens uit wilt proberen. De waterontharder ervaringen lopen behoorlijk uiteen, waardoor er veel onduidelijkheid is over de daadwerkelijke werking. Deze werking kun je gelukkig zelf wel achterhalen; dit doe je door een waterontharders thuis eens uit te proberen. In dat geval is het logisch om voor een waterontharder zonder afvoer te kiezen.
Wat zijn de voordelen van een waterontharder zonder afvoer?
De keuze voor een waterontharder zonder afvoer is een logische keuze.
Met zo’n waterontharder geniet je van meerdere voordelen:
- De waterontharder neemt weinig ruimte in beslag. Het is niet nodig om de ontharder op de afvoer aan te sluiten, waardoor je niks van doen hebt met leidingen of iets dergelijks. Tevens valt op dat de meeste ontharders zonder afvoer zelf ook al compact vormgegeven zijn. Dat geldt met name voor de magnetische waterontharder.
- De waterontharder is goedkoop. Over het algemeen kan gesteld worden dat de waterontharders met afvoer duurder zijn. Dit komt puur doordat het om een complete installatie gaat. Zo’n installatie moet ook door een vakspecialist geïnstalleerd worden, waardoor je met een forse investering te maken krijgen.
- De waterontharder is veelal makkelijk te installeren. Met een waterontharder zonder afvoer geniet je ook nog van een makkelijke installatie. Zeker als je voor een magnetische waterontharder kiest, is het een fluitje van een cent om deze te installeren.
- Je kunt uit meerdere varianten kiezen. Als je per sé een waterontharder zonder afvoer wilt hebben, heb je uit meerdere varianten de keuze. Voor in jouw situatie kun je dus altijd voor een perfecte waterontharder zonder afvoer kiezen.
- Lage verbruikskosten. Een waterontharder zonder afvoer is in principe een waterontharder zonder zout. Doordat je geen zout nodig hebt, geniet je van lagere verbruikskosten. Bij een waterontharder met zout moet je immers regelmatig het zout bijvullen.
Wat zijn de nadelen van een waterontharder zonder afvoer?
Een waterontharder zonder afvoer is zeker niet perfect. Zo is het een groot nadeel dat de werking niet bewezen is. Bij een waterontharder met afvoer is immers vastgesteld dat ‘ie een absolute meerwaarde heeft.
Bij een waterontharder zonder afvoer heb je deze zekerheid niet. De werking is gewoonweg niet wetenschappelijk bewezen.
Ook is het goed om te weten dat de benaming eigenlijk niet correct is.
Een waterontharder maakt het water namelijk niet zachter, maar zorgen alleen voor een mindere hechting van de kalk. Dat zorgt uiteindelijk voor minder kalk in de leidingen, maar is dus niet van directe invloed op de samenstelling van het water.
Tevens moet je heel kritisch zijn, tijdens je zoektocht naar een waterontharder zonder afvoer. Kijk maar eens naar het aanbod van magnetische waterontharders.
Het aanbod hiervan is heel uitgebreid, maar lang niet alle varianten zijn van de gewenste kwaliteit. De kans is hierdoor groot dat je een kat in de zak koopt.
Is een waterontharder zonder afvoer een aanrader?
Wij kunnen zowel ‘ja’ als ‘nee’ op deze vraag antwoorden. Wil je simpelweg van de beste waterontharder voorzien zijn? Dan zou je altijd moeten kiezen voor een waterontharder met afvoer. De werking van die ontharders is nu eenmaal bewezen.
Wil je vooral zo goedkoop mogelijk uit zijn? Wil je een waterontharder eens een kans geven? Of wil je graag van een gemakkelijke installatie en lage verbruikskosten profiteren? Dan is een waterontharder zonder afvoer wel interessant.
Het is desalniettemin onwijs belangrijk om met bovenstaande waterontharder nadelen rekening te houden. De werking van een waterontharder zonder afvoer is simpelweg niet wetenschappelijk bewezen.
Meer informatie over waterontharders:
- Waterontharder zonder stroom
- Waterontharder in kruipruimte
- Waterontharder in meterkast
- Elektrische waterontharder