Waterontharder in kruipruimte  – Aanrader of niet?

Last updated by Kaz on

waterontharder kruipruimte

Kun je een waterontharder in een kruipruimte gebruiken? Ja, dat is zeker mogelijk. Maar, is het ook aan te raden? Deze vraag staat in dit artikel centraal.

Wij vertellen je graag alles over de (on)mogelijkheden om een waterontharder in de kruipruimte van je woning te gebruiken.

Een waterontharder in de kruipruimte; hoe werkt dit precies?

Je hebt momenteel de keuze uit meerdere soorten waterontharders. Ook heb je de keuze uit meerdere plaatsingen, waaronder de plaatsing in de kruipruimte.

Als je een waterontharder in de kruipruimte plaatst, is deze volledig uit het zicht. Bovendien spring je op een slimme manier met de aanwezige ruimte om; met de ruimte in de kruipruimte zou je normaal gesproken niks nuttigs kunnen doen.

Uiteraard komen ook alle leidingen samen in de kruipruimte. Dát biedt de perfecte mogelijkheid om alle leidingen kalkvrij te maken. Hoe? Door een goede waterontharder in de kruipruimte van je woning neer te zetten.

Waarom kiezen voor een waterontharder in de kruipruimte?

Het is om meerdere redenen aan te raden om te kiezen voor een waterontharder in de kruipruimte. De eerste reden is terug te vinden in de ‘normale’ voordelen van een waterontharder.

Je kunt hierbij denken aan lekkerder drinkwater, aan minder schoonmaken en aan een langere levensduur van je huishoudelijke apparaten.

De tweede reden is in de plaatsing zelf te vinden. Door een waterontharder in de kruipruimte te plaatsen, zie je de ontharder in principe nooit. De ontharder staat bovendien nooit in de weg en je gaat op een slimme manier met de aanwezige ruimte om.

De derde reden is terug te vinden in de werking. Als je het serieus aan wilt pakken, heb je een waterontharder met afvoer nodig. Dit is voor in een kruipruimte uiteraard geen probleem; er is voldoende ruimte voor een geschikte afvoer.

De vierde reden is terug te vinden in de afmetingen. Wil je per se een kleine waterontharder hebben? Dan kun je die waterontharder ook prima in de kruipruimte kwijt.

Het is niet zo dat je in de kruipruimte altijd voor een (hele) grote waterontharder moet kiezen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met een waterontharder voor in de meterkast. Veel varianten zijn voor in zowel de kruipruimte als voor in de meterkast geschikt.

De vijfde reden is terug te vinden in het geluidsniveau. Meerdere waterontharders maken relatief veel lawaai, met name tijdens het doorspoelen van het apparaat. Indien je ‘m in je kruipruimte hebt staan, heb je hier waarschijnlijk geen last van.

Doordat de waterontharder relatief ver weg staat, hoor je ‘m niet eens geluid maken.

Tot slot is het een voordeel dat je uit meerdere varianten kunt kiezen. Zo kun je prima kiezen voor een waterontharder met magneet, maar ook voor een waterontharder met zout.

Kies je voor laatstgenoemde variant? Houd er dan wel rekening mee dat je het zout af en toe bij moet vullen. Als de waterontharder ver weg in de kruipruimte gemonteerd wordt, kan dat een uitdaging opleveren.

Wat zijn de nadelen van een waterontharder in de kruipruimte?

Bij een waterontharder in de kruipruimte moet je rekening houden met praktische uitdagingen en eventuele nadelen met de waterontharder.

Kies je bijvoorbeeld voor een waterontharder met zout? Dan moet je het zout af en toe bijvullen.

Dit doe je bij de meeste modellen pas na 2, 3 of 4 maanden, maar dit vormt uiteraard wel een uitdaging. Je moet immers wel bij de waterontharder in de kruipruimte kunnen komen.

Ook de installatie van de waterontharder in de kruipruimte kan een dingetje zijn. Deze ruimte is immers niet zo toegankelijk als bijvoorbeeld de meterkast. Wij raden je daarom aan om de installatie door een specialist uit te laten voeren.

Welke mogelijkheden heb je voor een waterontharder in de kruipruimte?

In principe is het in elke kruipruimte mogelijk om een waterontharder te plaatsen. Welke mogelijkheden je exact hebt, is afhankelijk van onder meer de afmetingen van de waterontharder. Het kan daarom geen kwaad om een specialist langs te laten komen.

Je moet wel even goed naar het soort waterontharder kijken. Een magnetische waterontharder lijkt een prima optie te zijn voor in de kruipruimte.

Zo’n water ontharder is makkelijk te monteren en behoeft geen onderhoud. Je hoeft hierdoor niet regelmatig jezelf een weg te banen door de kruipruimte.

In principe kun je uit alle soorten waterontharders kiezen. Daarbij moet je dus wel goed rekening met de afmetingen houden. Niet alle waterontharders passen feilloos in de kruipruimte.

Wat kost een waterontharder voor in de kruipruimte?

De kosten hangen van twee belangrijke factoren af:

  • Het soort waterontharder. Als je voor een magnetische waterontharder kiest, kun je voor een paar tientjes al kwijt zijn. Kies je daarentegen voor een professionele installatie? Dan ben je al snel honderden – zo niet duizenden – euro’s kwijt.
  • De installatie. Je hebt ook nog met de kosten voor de installatie te maken. Als je voor een professionele installatie kiest, moet je met een behoorlijke kostenpost voor de installatie rekening houden. Bij een magnetische waterontharder is dat allerminst het geval.

Is een waterontharder in de kruipruimte aan te raden?

Ja, een waterontharder in de kruipruimte is zeker aan te raden. Je hebt geen last van het lawaai, je gaat slim met de ruimte om en de waterontharder staat uit het zicht.

Dat laatste kan ook een nadeel zijn, indien je de waterontharder bijvoorbeeld bij moet vullen. Maak daarom een goede vergelijking tussen de verschillende soorten waterontharders voor in de kruipruimte.

Bekijk verschillende ervaringen met waterontharders voordat je overgaat tot een keuze.



Meer over waterontharders:


Categorieën: Huishouden