Dit zijn de grootste waterontharder nadelen

Last updated by Kaz on

waterontharder nadelen

Is de aanschaf van een waterontharder aan te raden? Daar is een flinke discussie over ontstaan, mede ingegeven door experts en de Consumentenbond.

De Consumentenbond geeft bijvoorbeeld aan dat een waterontharder in ons land overbodig is. Tevens geven experts aan dat je met meerdere waterontharder nadelen rekening moet houden.

Om welke nadelen dit gaat, lees je hieronder.

Brengt elke waterontharder nadelen met zich mee?

Ja, elke waterontharder brengt nadelen met zich mee.

Dit geldt voor een waterontharder met zout, maar ook voor een waterontharder met magneet. Ongeacht voor welke waterontharder je kiest, moet je met onderstaande nadelen rekening houden.

Zacht water is slechter voor de gezondheid

Het doel van een waterontharder is om het water te ontharden.

Maar, wist je dat zacht water slechter is voor de gezondheid? De nadelen van een waterontharder hebben dan ook invloed op je gezondheid.

Hoe dit precies zit?

Nou, het is volgens het Voedingscentrum nodig om dagelijks voldoende calcium en magnesium binnen te krijgen. Dit zijn twee bestanddelen die normaal gesproken in water zitten, maar die door een waterontharder gefilterd worden.

Door onthard water te drinken, krijg je dus te weinig magnesium en calcium binnen. Dat kán van grote invloed op je gezondheid zijn.

Niet alle waterontharders hebben een bewezen werking

Over de werking van waterontharders is heel veel te doen. Dit komt onder meer door de stelling van de Consumentenbond, maar ook door de waterontharder ervaringen.

Veel mensen geven aan dat zij helemaal geen verschil merken, nadat zij een waterontharder in huis hebben geplaatst.

Dit brengt het nadeel met zich mee dat niet alle waterontharders een bewezen werking hebben. Kijk maar eens naar een magnetische waterontharder. Volgens experts heeft een dergelijke waterontharder een bereik van slechts 3 meter.

Dit betekent dat slechts 3 meter van de waterleiding in je huis aangepakt wordt door de waterontharder. En wat er dan met de andere meters aan waterleidingen gebeurt? Juist: daar hebben de kalkdeeltjes gewoon vrij spel.

Het is daarom belangrijk om je goed in de waterontharder ervaringen te verdiepen.

Als je dat doet, vallen twee dingen op:

  • Veel waterontharders worden door kopers afgeschreven. Veel kopers geven over veel waterontharders aan dat ze helemaal geen werking hebben. Het is hierdoor eigenlijk een complete miskoop voor hen geweest.
  • Sommige waterontharders kunnen op lovende woorden rekenen. Het is ook een feit dat sommige waterontharders wel op lovende woorden kunnen rekenen. Dit geldt voor zowel waterontharders met zout als voor waterontharders zonder zout.

Een waterontharder vraagt om een bepaalde investering

Als je een waterontharder wilt kopen, moet je hiervoor in de buidel tasten. Kies je voor een magnetische waterontharder? Dan beperk je de investering tot een paar tientjes.

Kies je echter voor een waterontharder met zout? Dan geef je hier al snel een paar honderd euro aan uit.

Het lastige is bovendien dat het niet alleen bij deze investering blijft. Je hebt namelijk ook nog met verbruikskosten en installatiekosten te maken.

Dit is overigens voornamelijk het geval bij de waterontharders met zout. Die varianten moeten op een speciale manier aangesloten worden en verbruiken uiteraard zout.

Wil je het zo goedkoop mogelijk voor jezelf houden? Dan kom je al snel bij een waterontharder met magneet uit. Juist om die waterontharder is echter een hoop te doen.

Veel experts geven immers aan dat zo’n magnetische waterontharder absoluut niet het gewenste effect met zich meebrengt.

Een waterontharder maakt geluid

Waar je ook rekening mee moet houden, is met het geluidsniveau. De meeste waterontharders maken relatief veel lawaai. Het is daarom zaak om de waterontharder op een slimme plek in je woning te plaatsen.

Monteer je je magnetische waterontharder op een waterleiding bij je slaapkamer in de buurt? Dan is het goed mogelijk dat je hier ’s nachts wakker van ligt.

Kies je voor een andere soort waterontharder? Dan moet je er rekening mee houden dat die waterontharder zichzelf af en toe schoon moet maken.

Juist tijdens het schoonmaken van de ontharder hoor je het nodige geluid. Niet prettig als je in je woning graag even van rust wilt genieten.

De levensduur is beperkt

Bij een waterontharder moet je ook met een beperkte levensduur rekening houden. Dit komt doordat een waterontharder veel te verduren krijgt. Het gevolg daarvan is dat onderdelen snel slijten.

Wat je moet doen met onderdelen die versleten zijn? Je kunt ervoor kiezen om deze onderdelen te laten herstellen. Dat is echter in sommige situaties duurder dan een nieuwe waterontharder te kopen.

Moraal van het verhaal: je moet mogelijk al op korte termijn een nieuwe waterontharder kopen. Dit is niet alleen zonde van het geld, maar is ook nog belastend voor het milieu. Een waterontharder is dan ook niet het meest milieuvriendelijke product.

Een waterontharder neemt ruimte in

Ongeacht voor welke waterontharder je kiest, moet je rekening houden met de afmetingen. Alleen bij een magnetische waterontharder is dit minder van belang. Die ontharders zijn vrij klein uitgevoerd.

Bij bijvoorbeeld een waterontharder met zout is dat een ander verhaal. Dergelijke waterontharders zijn vaak al vrij snel groot; je kunt dit vergelijken met de afmetingen van een brandblusser. Of mogelijk nog groter.

Je moet daarom goed kijken wáár je de waterontharder precies in je woning gaat plaatsen. Hierbij heb je niet alleen met de afmetingen te maken, maar ook nog met mogelijke aansluitingen.

Zo bestaan er voldoende waterontharders die een waterafvoer nodig hebben. Ook zijn er veel waterontharders die je in een stopcontact moet pluggen.

Met andere woorden: je kunt een waterontharder niet zomaar overal in je woning plaatsen.

Heb je weinig tot geen ruimte in je woning? Dan kom je al snel bij een kleine waterontharder uit. Dát is in alle gevallen een magnetische waterontharder, waarbij je dus je vraagtekens over de werking kunt zetten.

Een waterontharder heeft onderhoud nodig

Kies je voor één van de beste waterontharders van dit moment? Zelfs dan moet je er rekening mee houden dat de waterontharder regelmatig onderhoud nodig heeft.

Dit brengt meerdere nadelen met zich mee:

  • Je moet hier extra geld aan uitgeven. Per onderhoudsbeurt moet je rekenen op een bedrag van 50 á 100 euro. Is er onverhoopt iets mis? Dan kan deze kostenpost aanzienlijk oplopen.
  • Je moet hier tijd voor vrijmaken. Als er een monteur bij je thuis langskomt, moet je uiteraard thuis zijn. Waarschijnlijk vind je het ook nog een fijne gedachte om op dat moment thuis te blijven. Met andere woorden: je moet tijd vrijmaken voor het laten onderhouden van de waterontharder.

Er is veel onduidelijkheid

Wat wij ook een groot waterontharder nadeel vinden, is dat er veel onduidelijk is.

Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of alle waterontharders een even goede werking hebben. Ook is niet duidelijk in hoeverre de waterontharders nou echt schadelijk voor je gezondheid zijn.

Met andere woorden: het is lastig om de aankoop van een waterontharder volledig te rechtvaardigen. Het is vooral van belang dat je zelf goed onderzoek doet naar de waterontharder waar je (mogelijke) interesse in hebt.

Matige informatievoorziening

Wij hebben ook nog opgemerkt dat de informatievoorziening erg matig is. Dit geldt met name voor de informatievoorziening vanuit de fabrikanten c.q. leveranciers van de ontharders.

Hoe dit precies zit? Nou, deze partijen lijken zich uitsluitend met marketing bezig te houden.

De productbeschrijvingen staan bijvoorbeeld vol met marketingtermen. Op zich goed voor te stellen, maar er is vrij weinig informatie te vinden over bijvoorbeeld de exacte werking, gebruikte onderdelen en gebruikte materialen.

De wereld van waterontharders lijkt op dit moment meer een marketingwereld te zijn. Daarbij moeten we wel opmerken dat we kleine verschillen beginnen te zien.

Zo zijn er al fabrikanten die er wel alles aan doen om jou, als consument, van alle benodigde informatie te voorzien.

Is een waterontharder goed voor je gezondheid?

Hier kan absoluut over gediscussieerd worden. Aan de ene kant is het een feit dat je schoner water drinkt. Je lichaam krijgt minder kalkdeeltjes binnen, waardoor een waterontharder als gezond bestempeld kan worden.

Aan de andere kant krijg je dus minder calcium en magnesium binnen. Dat zijn echter wel bestanddelen waar je lichaam behoefte aan hebt. Mede daarom stellen meerdere experts dat een waterontharder nadelig voor de gezondheid is.

Is een waterontharder goed voor het milieu?

Ook dit is een punt waarover gediscussieerd kan worden. Aan de ene kant hoef je door een waterontharder je huis minder vaak te reinigen, waardoor je minder schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken. Dat komt het milieu ten goede.

Aan de andere kant moet je een waterontharder mogelijk al snel vervangen. Dit betekent dat je een nieuwe waterontharder moet kopen en je oude weg moet gooien. Dat is uiteraard belastend voor het milieu.

Wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen van een waterontharder?

Dit is volledig aan jezelf om te bepalen. Wij hebben in dit artikel alleen een feitelijke weergave opgesteld van de nadelen van een waterontharder.

Daarbij is het wel goed om te weten dat er over veel nadelen nog steeds discussie bestaat. Het is simpelweg een feit dat de wereld van waterontharders voor particulier gebruik nog in de kinderschoenen staat.Meer over waterontharders:


Categorieën: Huishouden