Waterontharder zonder stroom: aanrader of niet?

Last updated by Kaz on

waterontharder zonder stroom

Een waterontharder zonder stroom is de populairste variant van dit moment. Met zo’n magnetische waterontharder geniet je vooral van veel gemak.

Of de werking van zo’n waterontharder zonder stroom ook nog goed is, bespreken wij graag in dit artikel.

Wat is een waterontharder zonder stroom?

Een waterontharder zonder stroom is een ontharder die je niet op het stopcontact aan hoeft te sluiten. Dit is in veel gevallen een waterontharder met magneet.

De magneet is in staat om een bepaalde invloed op het water uit te oefenen. Hierdoor lossen de kalkdeeltjes op en wordt het water een stuk zachter. Dit zachtere water smaakt lekkerder en is beter voor je huishoudelijke apparaten.

Verschillende soorten waterontharders zonder stroom

In veel gevallen is een waterontharder zonder stroom een magnetische waterontharder. Er bestaan echter meerdere soorten waterontharders zonder stroom.

Zo kun je ook kiezen voor een hydraulische waterontharder. Deze soort waterontharder werkt op basis van waterdruk, maar op een nét iets andere manier dan een mechanische waterontharder.

Want ja, ook een mechanische waterontharder is een waterontharder zonder stroom. In de meeste gevallen althans.

Een mechanische waterontharder is een ontharder die op basis van ionenuitwisseling werkt. Deze wisseling vindt onder waterdruk plaats, waardoor er géén elektrische componenten benodigd zijn.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder zonder stroom?

Met een waterontharder zonder stroom ben je van een paar belangrijke voordelen verzekerd:

  • Goedkoper. Als je voor een waterontharder zonder stroom kiest, ben je goedkoop uit. Dat is zeker het geval als je het afzet tegen de prijs van een elektrische waterontharder. Voor een elektrische variant betaal je al snel een paar honderd euro, terwijl je voor een magnetische variant slechts een paar tientjes kwijt bent.
  • Makkelijk in gebruik. Een waterontharder zonder stroom is ook nog makkelijk in gebruik. In veel gevallen hoef je ‘m alleen maar op de waterleiding vast te klikken. Doordat dit ook een waterontharder zonder afvoer is, is ook dat iets waar je geen omkijken naar hebt.
  • Overal in huis te gebruiken. Doordat een waterontharder zonder stroom geen stroompunt nodig heeft, kun je ‘m overal in huis gebruiken. Dat is bij een elektrische waterontharder een ander verhaal. Zo’n variant moet je altijd in de buurt van een stopcontact plaatsen.
  • Betrouwbaar apparaat. Een waterontharder zonder stroom is in de basis een zeer simpel apparaat. Doordat het zo’n simpel apparaat is, kan er ook weinig aan kapot gaan. Dat betekent dat je van een flinke betrouwbaarheid uit kunt gaan.
  • Beter voor het milieu. Een waterontharder zonder stroom is ook de beste keuze met het oog op het milieu. Doordat zo’n waterontharder geen stroom verbruikt, heeft ‘ie geen invloed op het milieu. Dat is bij een elektrische waterontharder een ander verhaal.

Wat zijn de nadelen van een waterontharder zonder stroom?

Is een waterontharder zonder stroom voor iedereen gelukzalig? Nee, dat is niet het geval. Bij een waterontharder zonder stroom moet je ook met een paar nadelen rekening houden:

  • Geen extra opties. Dat een waterontharder zonder stroom een eenvoudig apparaat is, is van positieve invloed op de betrouwbaarheid. Keerzijde is echter dat zo’n apparaat geen extra opties met zich mee brengt. Zo is het niet mogelijk om inzicht in data te krijgen of om de waterontharder naar wens in te stellen.
  • Geen bewezen werking. Het is ook goed om te weten dat niet elke waterontharder zonder stroom geen bewezen werking heeft. Veel mensen geven aan dat hun waterontharder zonder stroom het prima doet, maar er zijn ook veel tegengeluiden te horen. De ervaring leert dat een waterontharder met zout een betere (bewezen) werking heeft.
  • Niet het beste aanbod. Ga je op zoek naar een nieuwe waterontharder zonder stroom? Als je dan het aanbod van bijvoorbeeld Bol.com bekijkt, zie je tientallen varianten naar voren komen. Wij hebben hierbij opgemerkt dat veel van deze varianten niet het gewenste effect met zich mee brengen. Dit maakt het des te lastiger om de beste waterontharder uit te kiezen.

Met andere woorden: houd goed rekening met deze waterontharder nadelen.

Een waterontharder zonder stroom lijkt heel interessant te zijn, maar is dat niet altijd. Dit komt overigens ook nog door het beperkte bereik van een dergelijke ontharder.

Meerdere critici geven aan dat een magneet een bereik van slechts 3 meter heeft. Dit betekent dat in slechts 3 meter van een waterleiding de kalkdeeltjes opgelost worden.

Wat kost een waterontharder zonder stroom?

Spreken de voordelen van een waterontharder zonder stroom jou aan? Ben je vooral op zoek naar het laagdrempelige dat een dergelijke ontharder te bieden heeft?

Dan is het dus belangrijk om erg kritisch te zijn. Lang niet alle waterontharders zonder stroom voldoen aan de kwaliteitseisen.

Wat wel een groot voordeel is, is het voordelige prijskaartje. Voor een goede waterontharder zonder stroom betaal je slechts een paar tientjes.

De prijs begint eigenlijk vanaf 20 euro en kan oplopen tot ruim 100 euro. Doordat deze prijsrange zo breed is, is het aan te raden om even goed naar je budget te kijken.

Wat zijn de waterontharder zonder stroom ervaringen?

De waterontharder ervaringen lopen heel erg uiteen. Dit geldt ook voor de waterontharder zonder stroom.

Critici geven aan dat zo’n magnetische waterontharder niet kán werken, terwijl gebruikers aangeven dat ze absoluut positieve gevolgen ondervinden van hun nieuwe waterontharder.

Is een waterontharder zonder stroom aan te raden?

ontkalker_zonder-elektriciteit

Ja en nee. Een waterontharder zonder stroom doet mogelijk zijn werk goed, maar de werking hiervan is nooit bewezen. Het is daarom afwachten of een waterontharder met magneet bij jou het gewenste effect met zich mee brengt.

Dit kun je eigenlijk maar op één manier achterhalen: door het uit te proberen. Doordat een waterontharder zo stroom goedkoop is, kun je dit zonder al te veel risico prima doen.Meer informatie over waterontharders vind je hier:

Categorieën: Huishouden