Waterontharder met zout kopen? Beste, Aandachtspunten & Tips

Last updated by Kaz on

waterontharder met zout kopen

Wil je een waterontharder met bewezen werking kopen? Dan kom je al snel bij een waterontharder met zout uit.

Het zout is in staat om de kalkdeeltjes uit het water te ‘filteren’, waardoor je van veel zachter water geniet.

Dat water smaakt niet alleen lekkerder, maar is ook nog eens beter voor je huishoudelijke apparaten. Voldoende reden dus om voor een waterontharder met zout te kiezen.

Maar, wat is nou de beste waterontharder met zout? En waar moet je op letten bij het uitkiezen van een nieuwe waterontharder met zout?

Op deze twee vragen voorzien wij je in dit artikel van een uitgebreid antwoord.

3 beste waterontharders met zout

Wij zijn, speciaal voor jou, op zoek gegaan naar de beste waterontharder met zout. Daarbij merkten wij onder meer op dat het aanbod nogal beperkt is.

Ook merkten wij op dat 3 varianten aan onze eisen voldoen. Over deze 3 waterontharders met zout vertellen we je hieronder graag meer.

1. Amfa8000 Max

De Amfa8000 Max is wat ons betreft de beste waterontharder met zout. Deze ontharder kun je met zowel zoutblokken als zouttabletten vullen, dankzij het grote reservoir. Het bijvullen van de zoutvoorraad is door de grote opening bovendien een fluitje van een cent.

Dit betreft ook nog eens een waterontharder zonder stroom. Op basis van de kinetische energie van het bewegende water doet de Amfa8000 Max zijn werk. Je hoeft ‘m dus niet in het stopcontact te pluggen.

Ook is het goed om te weten dat deze waterontharder met zout voor grotere huishoudens geschikt is. Amfa geeft aan dat ‘ie uiterst geschikt is voor huishoudens tot 6 personen.
2. Aqmos R2D2-32

De Aqmos R2D2-32 is eveneens een prima waterontharder met zout. Deze waterontharder heeft een reservoir van 25 kilogram zouttabletten, waardoor deze waterontharder ook voor de grotere huishoudens geschikt is.

Dankzij deze waterontharder geniet je in ieder geval snel van zachter water in je woning.

Bij aanschaf van de Aqmos R2D2-32 krijg je een complete aansluitset geleverd. Met die set is het mogelijk om deze waterontharder met zout zelf te installeren. Zie je dat niet zitten? Dan kun je hier uiteraard ook een monteur voor inschakelen.

De prijs-kwaliteitsverhouding valt van deze waterontharder in ieder geval in positieve zin op!
3. Aqmos R2D2-72

Heb je een huishouden groter dan 6 personen? Dan raden wij je graag de Aqmos R2D2-72 aan. Deze waterontharder heeft namelijk een reservoir voor maar liefst 50 kilogram zout.

Dit is ideaal voor grotere huishoudens, maar ook als je zo min mogelijk omkijken naar de waterontharder wilt hebben. Pas na 4 maanden hoef je wat zout bij te vullen. Super handig.

Qua werking is deze variant vergelijkbaar met bovenstaande variant. Ook deze variant doet zijn werk effectief, is met de aansluiting te installeren en is makkelijk te bedienen.

Daarbij geldt ook nog dat je ook voor deze waterontharder met zout niet al te diep in de buidel hoeft te tasten.
Wat zijn de voordelen van een waterontharder met zout?

Is de aanschaf van een waterontharder met zout aan te raden? Of kun je beter kiezen voor een waterontharder zonder zout, zoals een magnetische waterontharder? Dit hangt volledig van je eigen wensen af.

Feit is dat je met een waterontharder met zout van enkele voordelen verzekerd bent:

  • Veelal een betere werking. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het zout beter functioneert dan een magneet. Dit betekent concreet dat je met een waterontharder met zout van een betere werking verzekerd bent. Je geniet hierdoor van zachter en lekkerder water, van minder schoonmaakwerk in je huis en van een langere levensduur van je huishoudelijke apparaten.
  • Werken veelal zonder stroom. Als je een waterontharder zonder stroom wilt hebben, zit je met een waterontharder met zout ook goed. Meerdere varianten werken op basis van kinetische energie, waardoor je geen stroompunt in de buurt van de waterontharder hoeft te hebben. Let wel op: dit voordeel geldt niet voor alle waterontharders met zout.
  • Goede bescherming van de leidingen. Wist je dat een waterontharder met zout ook nog voor een bescherming van de leidingen zorgt? Het afgegeven zout komt ook in de leidingen terecht, waardoor de leidingen langer mee gaan. Ook loop je hiermee minder risico dat er kalkdeeltjes in de leidingen achterblijven.
  • Je kunt het zout makkelijk bijvullen. Naar het laten werken van een waterontharder met zout heb je weinig omkijken. Zo is het makkelijk om het zout bij te vullen. Ook is het bij veel varianten makkelijk om de machine naar wens in te stellen. Veel waterontharders met zout zijn namelijk voorzien van een handig LCD display. Dit geldt dan voor de waterontharders op stroom.

Wat zijn de nadelen van een waterontharder met zout?

Moet je dan ook nog met nadelen van de waterontharder rekening houden? Ja, dat is zeker het geval:

  • Een waterontharder met zout is relatief prijzig. Als je een waterontharder met magneet wilt kopen, ben je al voor een paar tientjes klaar. Als je een waterontharder met zout wilt kopen, ben je minimaal een paar honderd euro kwijt. Een variant die met zout werkt, is al met al relatief prijzig te noemen.
  • Een waterontharder met zout is relatief groot. Wil je een kleine waterontharder kopen? Dan lijkt de keuze voor een magnetische waterontharder de betere keuze te zijn. De waterontharders die op basis van zout werken, zijn namelijk aanzienlijk groter dan de waterontharders met magneet.

Hoe kies je de beste waterontharder met zout uit?

Ben je van mening dat een waterontharder met zout de beste soort waterontharder is? Dan ben je zeker niet de enige met deze mening. Deze mening wordt door meer en meer mensen gedeeld.

Dat blijkt ook uit het aanbod van waterontharders met zout. In de afgelopen periode zijn een paar extra merken zich hierop gaan richten, waardoor je nu uit de nodige varianten met zout kunt kiezen.

Maar, hoe kies je dan de beste waterontharder uit? Dat doe je door onderstaande tips op te volgen.

Tip 1: De plaatsing van je waterontharder met zout

Waar wil je precies je nieuwe waterontharder met zout neerzetten? Dat is één van de belangrijkste vragen waar je op voorhand naar moet kijken. Dit heeft namelijk met de afmetingen van de waterontharder te maken.

Sommige waterontharders met zout zijn behoorlijk groot, waardoor ze bijvoorbeeld niet in de meterkast passen.

Verder heb je ook nog met de installatie te maken. Kies je voor een waterontharder met zout die op kinetische energie werkt? Dan is dit minder van belang, aangezien je voor zo’n variant geen stopcontact nodig hebt.

Bij een variant die wel op stroom werkt, is ook dat een aandachtspunt bij het bepalen van de plaats van de waterontharder.

Tip 2: Uit hoeveel personen bestaat het huishouden?

Het is een groot voordeel dat je momenteel uit meerdere waterontharders met zout kunt kiezen. Dit stelt je namelijk in staat om de waterontharder goed af te stemmen op je huishouden.

Je moet hierbij vooral kijken naar de hoeveelheid personen in je huishouden. Woon je bijvoorbeeld met 3 andere personen samen? Dan ben je prima uit met een kleinere waterontharder met zout.

Heb je echter een huishouden van 6, 7 of 8 personen? Dan heb je een grote waterontharder met zout nodig.

Het volgende is van belang: stem de inhoud van de waterontharder goed af op de grootte van je huishouden. Des te groter je huishouden is, des te groter de inhoud van de waterontharder zou moeten zijn.

Tip 3: kijk goed naar het prijskaartje

Tot slot adviseren wij je om goed naar het prijskaartje te kijken. Wij hebben tijdens onze test namelijk opgemerkt dat de prijzen nogal uiteenlopen.

Bepaal daarom goed hoeveel geld je uit wilt geven. En ga vervolgens goed na welke waterontharders met zout binnen je budget passen. Durf in ieder geval te investeren in de beste waterontharder met zout. Daar heb je op termijn het meeste aan.

Aandachtspunten bij een waterontharder met zout

Bij een waterontharder met zout moet je ook met een paar aandachtspunten rekening houden:

  • Soort zout. Welk soort gebruik je nou in een dergelijke waterontharder? Het advies is om speciale zoutzakken of zoutblokken te gebruiken. Je moet in ieder geval nooit keukenzout of een andere vorm van zout zomaar in je waterontharder gebruiken.
  • Installatie. Voor het installeren van een waterontharder met zout heb je mogelijk een installateur nodig. Mocht je enigszins handig zijn, kun je ‘m in bepaalde gevallen ook prima zelf installeren.
  • Hoeveelheid zout. Je hebt ook nog met de hoeveelheid zout te gebruiken. Je kunt hiervoor de volgende stelregel aanhouden: met 12,5 kilogram aan zout kun je zo’n 25.000 liter water ontharden. Dit staat voor een normaal huishouden gelijk aan een periode van 2 maanden.

Is een waterontharder met zout een aanrader?

Ja, een waterontharder met zout is zeker een aanrader. Zo’n waterontharder heeft een bewezen werking en lijkt veel beter te zijn dan een magnetische waterontharder.

Wel is het zaak om bij een waterontharder met zout met bovenstaande aandachtspunten rekening te houden. Tevens moet je met het forse prijskaartje rekening houden.

Is dat voor jou geen probleem? Dan is een waterontharder met zout absoluut de beste soort waterontharder.Check de onderstaande artikelen voor meer informatie over waterontharders:


Categorieën: Huishouden