Internetbank nodig? De 5 beste digitale banken van Nederland

Last updated by Kaz on

internetbank

Een internetbank is volledig van deze tijd. Dit is een bank die alleen online actief is en daardoor de kosten erg laag kan houden.

Ten opzichte van de reguliere banken levert een digitale bank dit een flink concurrentievoordeel op. Maar, niet elke digitale bank is even goed.

Wij zijn op zoek gegaan naar de beste internetbanken van dit moment. We hebben kritisch naar de verschillende banken gekeken, waarbij wij absoluut niet altijd enthousiast waren.

We zijn meerdere banken tegengekomen die zeker niet de gewenste service verlenen. Ook verdienen die banken het predicaat ‘duurzame bank’ allerminst.

Wil je graag een rekening bij een internetbank openen? Dan raden wij je aan om onderstaande top 5 even goed door te nemen.

Deze 5 banken zijn namelijk als beste uit onze test naar voren gekomen. Concreet betekent dit het volgende: dit zijn volgens ons de beste online banken.

De 5 beste online banken vergeleken

Met een internetbank geniet je absoluut van veel voordelen. Wat de belangrijkste voordelen zijn, bespreken we graag verderop in dit artikel.

Eerst willen we je kennis laten maken met de 5 beste online banken van dit moment. Als je bij één van deze internetbanken een account aanmaakt, kun je met een gerust hart je bankzaken online regelen.

1. Wise

Wise-Mastercard-debit-card-nederland

Wij zijn van mening dat Wise de beste online bank van dit moment is. Deze online bank is internationaal actief, heeft miljoenen klanten en is inmiddels erg betrouwbaar gebleken.

Overigens is het goed om te weten dat dit officieel geen bank is. Wise is officieel een financieel platform. Dit houdt gelukkig wel in dat je geld bij deze internetbank goed beschermd is.

Daarnaast is Wise één van de goedkoopste online banken. Het is bijvoorbeeld volledig gratis om een bankrekening bij Wise te openen.

Dit is gratis en doe je ook nog eens razendsnel. Over het algemeen duurt het slechts 15 minuten om een rekening bij Wise te openen.

Betaal je vaak in andere valuta’s? Dan sluit Wise ook perfect op je wensen aan. Bij deze online bank kun je namelijk in meer dan 50 valuta’s transacties verrichten.

Dit doe je niet geheel gratis; je moet rekening houden met valutakosten bij betalingen in andere valuta’s. Neemt niet weg dat dit volgens ons de beste digitale bank van het moment is.




2. N26

N26_debit-mastercard-nederland

Een andere internetbank waar wij lyrisch over zijn, is N26. Bij deze internetbank kun je namelijk gratis een particuliere- of zakelijke bankrekening openen.

Net zoals Wise beschikt ook N26 over het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat je tegoeden tot 100.000 euro beschermd zijn.

Wil je een bankrekening bij N26 openen? Dit doe je in ongeveer 8 minuutjes. Na deze 8 minuten kun je al gebruik maken van de online omgeving van deze internetbank.

Het is hierbij mogelijk om met de euro te betalen, maar ook met 18 andere valuta’s. Tevens biedt N26 gratis een Mastercard en een extra Maestro card aan.

Wil je graag iDeal betalingen verrichten? Dit is bij Wise (zie hierboven) mogelijk, maar ook bij N26. Dit lijken op dit moment de enige twee internetbanken te zijn die iDeal volledig ondersteunen.

Al met al kun je met een gerust hart een account aanmaken bij deze Duitse internetbank.




3. Openbank

Openbank-gratis-bankrekening-openen

Een andere internetbank die wij van harte aanraden, is Openbank. Bij deze internetbank is het mogelijk om volledig gratis een online bankrekening te openen.

Nadat je dit hebt gedaan, kun je je geldzaken makkelijk regelen. Dit kun je middels de Openbank app doen, maar ook middels internetbankieren.

Door de jaren heen is Openbank gigantisch hard gegroeid. Deze internetbank is inmiddels door heel Europa actief en heeft miljoenen klanten aan weten te trekken.

Hieruit blijkt overduidelijk dat Openbank een betrouwbare partij is. Dit is overigens ook te danken aan het bedrijf dat boven Openbank zit; Santander. Die Spaanse bank is officieel de eigenaar van Openbank.

Openbank valt onder het Europese garantiestelsel. Dit betekent dat je tegoeden tot een bedrag van €100.000 volledig gedekt zijn. Je geniet hiermee van de gewenste veiligheid en zekerheid.

Overigens ontvang je over je spaartegoed bij Openbank ook een mooi rentepercentage. Houd er alleen rekening mee dat het niet mogelijk is om te betalen via iDeal.




4. Revolut

Revolut-Card-debit-card-nederland

Revolut wordt als één van de beste online banken van Europa gezien. Deze bank komt van origine uit Engeland, maar heeft inmiddels de stap naar het vasteland van Europa gemaakt.

Indien je een rekening bij Revolut aanmaakt, betekent dit dat je kunt kiezen tussen een Britse en/of Europese bankrekening.

Eén van de voordelen van Revolut vinden wij het kostenplaatje. Net zoals bij bijvoorbeeld N26 is het bij Revolut mogelijk om gratis een bankrekening te kopen.

Ook is het Revolut mogelijk om in verschillende valuta’s te betalen. Je kunt je geld in maar liefst 150 valuta’s via Revolut uitgeven.

Sluit de gratis bankrekening niet helemaal op je aan? Deze online bank biedt meerdere bankrekeningen aan. Mocht je ondernemer zijn, heb je bij deze internetbank ook de keuze uit meerdere zakelijke rekeningen.

Ook voor deze zakelijke rekeningen geldt dat je betalingen in meer dan 150 valuta’s kunt verrichten.




5. Bunq

Bunq-Easy-Travel-debit-card-nederland

Deze top 5 sluiten we graag af met een 100% Nederlandse online bank. Deze bank draagt de naam ‘Bunq’ en werd een paar jaar geleden opgericht. Sinds dat moment heeft deze internetbank absoluut naam gemaakt.

Dit is onder meer te danken aan het gemak. Met de Bunq app kun je al binnen 5 minuten een rekening openen. Je kunt vervolgens, dankzij deze mobiele app, ook middels Apple Pay en Google Pay betalen.

Uiteraard valt deze bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, waardoor je tegoeden beschermd zijn.

Wat ons ook aanspreekt, is dat dit een relatief duurzame bank is. Ten opzichte van bovenstaande banken is Bunq veel meer met duurzame aspecten bezig.

Mocht je bijvoorbeeld regelmatig bankopnames doen, moet je rekening met extra kosten houden. Dit is volgens Bunq namelijk niet meer helemaal van deze tijd. Hoe dan ook; dit is één van de beste online banken wat ons betreft.




Wat zijn de voordelen van een internetbank?

  • 24/7 toegang. Bij een internetbank geniet je van 24/7 toegankelijkheid. Ongeacht op welk moment je van de dag je bankzaken wilt regelen, is dat bij een online bank mogelijk. Bij een ‘normale’ bank is dit dankzij internetbankieren ook steeds normaler geworden, maar die banken hebben veel al problemen met hun infrastructuur. Ga maar eens hoe vaak de gerenommeerde banken in ons land last van een storing hebben.
  • Erg voordelig. Een online bank is ten opzichte van een traditionele bank een heel stuk voordeliger. Dit komt onder meer doordat een online bank de kosten veel lager kan houden. Een online bank heeft immers geen fysieke kantoren en dergelijke. Als je naar de traditionele banken kijkt, is dat uiteraard een compleet ander verhaal. Wil je een gratis bankrekening openen? Zelfs dat is mogelijk bij veel online banken.
  • Gemak. Bij een online bank ben je ook van veel gemak verzekerd. Ga maar eens na hoe snel en makkelijk je bij een online bank een betaalrekening aan kunt maken. Bij de beste online banken duurt dit slechts een paar minuten. Als je bij een traditionele bank een rekening wilt openen, neemt dit vaak een paar werkdagen in beslag.
  • Betalingen in andere valuta’s. Bij de meeste online banken kun je ook probleemloos in/met andere valuta’s betalen. Je moet hierbij uiteraard wel met extra kosten rekening houden, maar het is een groot pluspunt dat je deze mogelijkheid überhaupt hebt. Bij een traditionele bank is dit overigens ook vaak mogelijk, maar vaak in niet al te veel valuta’s. Bij de beste online banken kun je met bijvoorbeeld 150 valuta’s betalen.
  • Handige extra’s. Open je een rekening bij één van de beste online banken? Dan ben je vaak van handige extra’s voorzien. Zo krijg je bij veel online banken gratis een creditcard meegeleverd. Ook kun je bij veel online banken gewoon middels Google Pay en/of Apple Pay betalen. Op dit vlak scoren de internetbanken ook vaak beter dan de traditionele banken.
  • Voor veel mensen geschikt. De internetbanken zijn voor meer en meer mensen geschikt. Zo kun je bij een internetbank ook prima een zakelijke rekening ZZP aanmaken.

Wat zijn de nadelen van een internetbank?

  • Niet allemaal even veilig. Wil je een rekening bij een internetbank openen? Kies dan altijd voor één van de beste internetbanken. Wij hebben namelijk opgemerkt dat er ook internetbanken bestaan die niet altijd even veilig zijn. Kies bij voorkeur voor een internetbank die onder het depositogarantiestelsel – of een vergelijkbaar stelsel – valt.
  • Ondersteunen niet altijd iDeal. Het is ook goed om naar de betaalmethoden/ondersteuning van de internetbanken te kijken. Lang niet alle banken ondersteunen bijvoorbeeld iDeal. Aangezien dat de populairste betaalmethode in ons land is, is het toch aan te raden om voor een bank te kiezen die iDeal wel ondersteunt.
  • Niet altijd even duurzaam. Gaat je voorkeur uit naar een duurzame bank? Dan sluit een online bank mogelijk niet perfect op je wensen aan. De infrastructuur van deze banken is duurzaam te noemen, maar dit geldt niet voor de algehele handelswijze. Zo zijn de online banken bijvoorbeeld niet bezig met het investeren in groene projecten.
  • Geen aanvullende producten of diensten. Open je een rekening bij een online bank? Dan is er vaak weinig mogelijk qua aanvullende producten of diensten. Zo is het bij deze banken niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten of een beleggersrekening te openen.

Hoe kies je de beste digitale bank uit?

Wil je snel een zakelijke rekening openen? Of heb je interesse om een particuliere zakelijke rekening te openen? In beide gevallen doe je er verstandig aan om dit bij een digitale bank te doen.

Zoals we in dit artikel uitgebreid beschreven hebben, geniet je met een digitale bank van de nodige voordelen.

Voordat het zover is, moet je wel de juiste keuze maken. Je kunt op dit moment uit meerdere digitale banken kiezen, waarbij onze voorkeur naar de 5 bovenstaande banken uitgaat.

Om tot de beste keuze te komen, is het wel zaak om op meerdere aandachtspunten te letten.

Openen van een rekening

Ten eerste is het belangrijk om goed naar het openen van de rekening te kijken. Hoe kun je dit doen? Wat moet je hiervoor doen? En hoe lang duurt het voordat je de beschikking over je bankrekening hebt? Dit zijn belangrijke vragen om goed naar te kijken.

Bij veel internetbanken gaat het openen van de rekening gelukkig snel. Bij sommige banken kun je zelfs al binnen 8 minuten een rekening openen! Dit is bij een traditionele bank ondenkbaar, maar bij een digitale bank behoort dit dus wel zeker tot de mogelijkheden.

Mobiele website & app

Ten tweede moet je goed naar de infrastructuur van de internetbank kijken. Let hierbij goed op de mobiele website en op de mobiele app. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de mobiele app te installeren op je smartphone?

En welke functionaliteiten biedt de mobiele app vervolgens? Het is wenselijk dat je zoveel mogelijk van je bankzaken via je smartphone kunt regelen.

Let ook goed op de mobiele website. Is de mobiele website overzichtelijk? Is de mobiele website snel? En welke zaken kun je allemaal via de mobiele website uitvoeren? Idealiter kun je uiteraard alle mogelijke bankzaken regelen.

Fysieke bankpas

Ten derde is het verstandig om naar de fysieke bankpas te kijken.

Probeer het antwoord op de volgende vragen te vinden:

  • Krijg je standaard een fysieke bankpas van de digitale bank geleverd?
  • Wat kost het op laten sturen van de fysieke bankpas?
  • Kun je uit meerdere soorten fysieke bankpassen kiezen?
  • Is het mogelijk om extra fysieke bankpassen te bestellen?

Wij hebben opgemerkt dat op dit gebied de verschillen groot zijn tussen de online banken. Check daarom heel goed wat de antwoorden op bovenstaande vragen zijn.

Houd hierbij ook goed rekening met je eigen voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld graag gebruik maken van de fysieke bankpas? En wil je partner dit mogelijk ook? Dan is het verstandiger om twee fysieke bankpassen aan te vragen.

Pakketten/abonnementen

Ten vierde zou je goed naar de aangeboden pakketten moeten kijken. Bij veel online banken kun je namelijk uit meerdere pakketten kiezen, waaronder een gratis pakket.

Het gratis pakket kun je als het meest basic pakket zien. Dit pakket is volledig gratis, maar dat is ook aan de functionaliteiten terug te zien. Wil je graag iets meer kanten op kunnen met je nieuwe bankrekening?

Dan is het verstandiger om voor één van de uitgebreidere pakketten/abonnementen te kiezen. Bij de meeste online banken heb je op dit gebied voldoende om uit te kiezen.

Extra producten of diensten

Ten vijfde zou je goed naar extra producten of diensten moeten kijken. Deze zijn vaak ietwat beperkt, maar je kunt bij sommige online banken wel een gratis spaarrekening openen.

In hoeverre dit punt voor jou van belang is, hangt uiteraard van je situatie en wensen af. Zet daarom voorafgaand heel goed je wensen op een rijtje.

Kosten per maand

Ten zesde is het belangrijk om goed naar de kosten per maand te kijken.

Je moet op dit vlak op twee soorten kosten letten:

  • Vaste kosten. Sommige online banken rekenen vaste kosten per maand. Je betaalt in dat geval bijvoorbeeld 3 of 5 euro per maand voor je betaalrekening. Bij veel online banken heb je echter niet te maken met deze vaste kosten. Deze online banken bieden je de betaalrekening volledig gratis aan.
  • Variabele kosten. Bij de meeste digitale banken moet je goed naar de variabele kosten rekening houden. Dit zijn bijvoorbeeld transactiekosten. Ook rekenen veel digitale banken valutakosten voor een betaling in andere valuta’s. Tevens moet je rekening houden met zogeheten opnamekosten. Dit zijn kosten die je moet betalen als je contact geld opneemt.

Het is uiteraard wenselijk dat je zo min mogelijk geld per maand kwijt bent. Maar, niet alle gratis betaalrekeningen zijn bij de online banken even goed.

Ook hierbij is het dus zaak dat je de kosten en je wensen goed op elkaar afstemt. Als je specifieke wensen hebt, is het logisch dat je hier een bepaald bedrag voor moet betalen.

Gelukkig kun je bij een digitale bank wel de kosten erg laag houden. Dit is dan ook één van de belangrijkste voordelen ten opzichte van de traditionele banken in ons land.

Betrouwbaarheid

Tot slot wijzen wij je graag op de betrouwbaarheid van een digitale bank. Ga bijvoorbeeld goed na of je tegoeden door het depositogarantiestelsel gedekt zijn.

Is dit niet het geval? Ga dan goed na of je tegoeden op een andere manier gedekt zijn. Bij de beste digitale banken ben je in ieder geval van de gewenste dekking verzekerd.

Verder kan het geen kwaad om online naar ervaringen van andere mensen op zoek te gaan. Kom je hierbij vooral negatieve ervaringen tegen? Dan is dat een duidelijk teken aan de wand.

Tot slot is het zaak om je even goed in de bank te verdiepen. Hoelang bestaat de online bank al? In welk land is de bank gevestigd? En hoeveel klanten heeft de online bank door de jaren heen gescoord?

Op deze vragen bestaat geen ‘goed’ of ‘fout’, maar het kan wel bepalend zijn voor het gevoel dat je bij een digitale bank hebt.






Misschien ook interessant:


Categorieën: Computer