Wat is de meest duurzame bank van Nederland?
Hecht je veel waarde aan duurzaamheid? Vind je het daarbij zelf ook belangrijk om zo duurzaam mogelijk te leven? Dan is jouw gewenste leven van grote invloed op de keuzes die je gaat maken.
Als je een nieuwe bankrekening wilt openen, is het bijvoorbeeld logisch om voor een duurzame bank te kiezen. Maar, wat is nou de meest duurzame bank van Nederland?
Alle informatie over duurzame banken uit Nederland vind je in dit artikel.
Wat verstaan we precies onder een duurzame bank?
Bij het vergelijken van banken hebben we op meerdere punten gelet. Zo hebben we gekeken naar de manier waarop de bank met jouw geld omgaat.
Laat je geld op je betaalrekening of spaarrekening staan? Dan geef je eigenlijk de bank het recht om iets met dit geld te doen. Hier merk je zelf niks van, maar dit gebeurt op de achtergrond wel.
Als je hierbij voor de duurzaamste bank kiest, weet je zeker dat jouw geld gestopt wordt in projecten die de wereld beter proberen te maken. Het kan betrekking hebben op bepaalde bouwprojecten of het verduurzamen van de gehele maatschappij.
Wat hierbij opvalt, is dat elke duurzame bank op zijn eigen manier duurzaam is. Er zijn geen twee duurzame banken die precies hetzelfde doen.
Elke bank gaat op zijn eigen manier met het thema duurzaamheid om. Des te belangrijker voor jou om een goede vergelijking te maken tussen de duurzame banken.
De meest duurzame banken van Nederland
Wil je snel een zakelijke rekening openen? Of wil je snel een privé rekening openen? In beide gevallen is het verstandig om even je voet op de rem te doen. Het is namelijk belangrijk om een goede vergelijking tussen de verschillende banken te maken.
Dit hebben wij ook alvast voor je gedaan. Bij het maken van deze vergelijking hebben wij puur op de duurzaamheid gelet. Aan de hand van onze vergelijking kunnen wij stellen dat onderstaande banken behoren tot de meest duurzame banken van ons land.
1. ASN Bank
ASN Bank wordt door velen gezien als de duurzaamste bank van Nederland. Dat is iets waar wij ons bij aan kunnen sluiten, aangezien deze bank op tal van manieren duurzaam bezig is.
Zo heeft ASN besloten om alleen nog maar in groene projecten te stappen. Je kunt hierbij denken aan energieprojecten, maar ook aan duurzame vastgoedprojecten. Elk project waar ASN Bank geld insteekt, is in het leven geroepen om de wereld beter te maken.
Wat hierbij ook een groot voordeel is, is dat je op meerdere manieren bij ASN Bank kunt bankieren. Je kunt bij deze bank een betaalrekening openen, maar ook een spaarrekening.
Verder is het mogelijk om bij deze bank te beleggen. Mocht je dat doen, kun je uiteraard alleen in duurzame financiële producten beleggen.
2. Triodos Bank
Net zoals ASN gaat ook de Triodos Bank door het leven als een ‘groene bank’. Het bestuur van Triodos doet niks anders dan duurzaam leiding geven. Dit houdt onder meer in dat deze bank veel geld investeert in tal van groene projecten.
Daarnaast houdt Triodos zich nadrukkelijk bezig met de rechten van de mens. Duurzaamheid gaat namelijk niet alleen om natuur en milieu, maar ook om de mens.
Triodos Bank richt zich bijvoorbeeld op mensenrechten en spreekt zich fel uit tegen de wapenindustrie. Ook op het gebied van gezondheid en dierenwelzijn neemt de Triodos Bank duidelijke posities in.
Bij de Triodos Bank kun je eveneens op meerdere manieren bankieren. Je kunt hier een betaalrekening aanmaken, terwijl je ook een hypotheek af kunt sluiten.
Mocht je veel waarde aan duurzaamheid hechten, is een duurzame hypotheek van de Triodos Bank mogelijk erg interessant voor je.
3. SNS Bank
In de afgelopen jaren heeft SNS Bank een flinke stap in de goede richting gemaakt. Deze bank was geruime tijd niet al te duurzaam bezig, maar daar is zeker flinke verandering ingekomen.
Dit is onder meer te danken aan de ASN Bank. De ASN Bank is eigendom van de SNS Bank, waardoor de SNS Bank eigenlijk perfect weet hoe duurzaam bankieren moet.
Dat de SNS Bank steeds duurzamer is, blijkt onder meer uit de manier van ondernemen. Deze bank hecht veel waarde aan maatschappelijk ondernemen en investeert dan ook in allerlei maatschappelijke projecten. Deze projecten komen mens, milieu en natuur ten goede.
Verder is SNS Bank afgestapt van investeringen in de wapenindustrie. Lange tijd heeft de SNS Bank hier veel geld ingepompt, maar dat is niet meer van deze tijd.
Wel kan deze bank op het gebied van bonussen nog een inhaalslag maken. De bestuurders van de SNS Bank krijgen bovengemiddeld veel bonussen.
4. Van Lanschot
Ben je relatief vermogend? Dan is het interessant om te bankieren bij Van Lanschot. Deze bank richt zich uitsluitend op vermogende mensen en doet dit aan de hand van private banking.
Je bent hierdoor als klant bij Van Lanschot verzekerd van persoonlijke begeleiding en adviezen op maat.
Dit doet Van Lanschot wel op een duurzame manier. Zo is deze bank meer en meer maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen.
Ook is de bank afgestapt van het geven van hoge bonussen aan hun bestuursleden. Dat is namelijk ook iets dat niet hand in hand gaat met een duurzame handelsgeest.
Het is wel goed om te weten dat Van Lanschot niet voor iedereen geschikt is. Doordat deze bank ‘private banking’ aanbiedt, liggen de kosten relatief hoog.
Mocht je vooral de kosten zo laag mogelijk willen houden, kies je beter voor één van de andere banken.
5. Bunq
In deze lijst verdient ook Bunq een plaats. Deze bank werd pas in 2012 opgericht, maar heeft sindsdien een flinke groei doorgemaakt. Dat komt onder meer doordat dit een digitale bank is. Dit houdt in dat de bank geen fysieke kantoren heeft.
Alleen dat geeft al aan dat Bunq volledig van deze tijd is. Deze bank is alleen bezig met het verlenen van de juiste service online, waardoor er zo min mogelijk schade aan het milieu aangericht werd.
Daarnaast is Bunq een samenwerking aangegaan met Eden Reforestation Projects. Dankzij dit project heeft Bunq al miljoenen bomen geplant.
Wat wel een punt van aandacht is, zijn de investeringen van Bunq. Deze bank investeert namelijk nog steeds in bedrijven die zich met fossiele energie bezighouden.
Als Bunq ook op dit vlak een verbetering door zou voeren, verdient het volgend jaar een hogere plek in deze top 5.
De belangrijkste kenmerken van een duurzame bank
Wil je graag een nieuwe betaalrekening aanmaken? En hecht je veel waarde aan duurzaamheid? Dan kun je met een gerust hart bij bovenstaande banken een betaalrekening openen. Deze banken ondernemen namelijk stuk voor stuk maatschappelijk verantwoord.
Maar, daar blijft het niet bij. Een duurzame bank is niet alleen met het milieu bezig, maar ook met de volgende zaken:
- Arbeidsrechten & mensenrechten. Een duurzame bank richt zich ook op de mensen. Men investeert bijvoorbeeld alleen in projecten waarbij arbeidsrechten hoog in het vaandel staan. Ook op het gebied van mensenrechten weet een duurzame bank wat wenselijk is.
- Belastingen. Het betalen van belastingen is iets dat iedereen moet doen. Een duurzame bank investeert alleen in projecten die netjes hun belastingen betalen.
- Dierenwelzijn. Duurzame banken richten zich op de mens, maar ook op dieren. Een duurzame bank investeert bijvoorbeeld niet in farmaceutische bedrijven die nog steeds veel proefdieren gebruiken.
- Klimaatverandering. Klimaatverandering is in de afgelopen jaren een hot item geworden. Banken die aangeven duurzaam te zijn, zijn hier serieus mee bezig. Zij investeren bijvoorbeeld in groene projecten om op een alternatieve manier energie op te wekken.
- Wapenindustrie. Als een bank duurzaam is, investeert deze bank niet (meer) in bedrijven die wapens fabriceren. Dit was in het verleden erg normaal om te doen, maar hier is in de afgelopen jaren veel kritiek op gekomen. De duurzaamste banken hebben daarom besloten om niet meer in de wapenindustrie te investeren.
- Bonussen. Het wordt als normaal gezien dat een duurzame bank geen (hoge) bonussen aan het bestuur uitkeert. Volgens velen is dat immers ook niet meer van deze tijd.
- Fossiele brandstoffen. Tot slot zijn ook fossiele brandstoffen tegenwoordig een veelbesproken thema. Kijk maar eens naar de automobielbranche; daar ligt de focus volledig op elektrische auto’s. Het wordt als gebruikelijk gezien dat een duurzame bank zicht ook alleen maar dergelijke projecten bezig houdt. En dus niet meer in bedrijven die zich bezighouden met fossiele brandstoffen.
Ook is het zaak om goed naar het bedrijf zelf te kijken. Gaat het bijvoorbeeld om een digitale bank? Dan weet je zeker dat deze bank geen fysieke kantoren heeft. Over het algemeen wordt dit ook als pluspunt gezien voor het milieu.
Kijk goed naar je huidige situatie
Wil je tussen bovenstaande duurzame banken de juiste keuze maken? Dan is ons advies om goed naar je huidige situatie te kijken. Ben je bijvoorbeeld als ZZP’er op zoek naar een zakelijke rekening ZZP?
Kies dan voor een duurzame bank met het juiste pakket voor een ZZP’er. Deze twee facetten gaan dus hand in hand met elkaar. Je moet het duurzame aspect nooit als een los item zien.
Ook is het zaak om goed naar je voorkeuren te kijken. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan arbeidsrechten en minder waarde aan de wapenindustrie?
Dat is je goed recht. Je kunt, op basis van je eigen voorkeuren, de juiste vergelijking tussen bovenstaande duurzame banken maken.
Tot slot kun je nog met een schuin oog naar de kosten kijken. Waarom we het over een ‘schuin oog’ hebben? Omdat de duurzaamste banken over het algemeen niet de goedkoopste banken zijn. Duurzaam ondernemen brengt nu eenmaal extra kosten met zich mee.
Misschien ook interessant: