Gratis bankrekening openen? Top 5 gratis betaalrekeningen

Last updated by Kaz on

gratis bankrekening openen

Alles in het leven kost geld. Het doen van boodschappen kost geld, leuke dingen doen kost geld en je betaalrekening gebruiken kost geld.

Gelukkig is het ook mogelijk om een gratis betaalrekening te openen. Met een gratis bankrekening bespaar je, zeker op termijn, veel geld.

Maar, hoe kun je nou een gratis betaalrekening openen? Waar moet je op letten bij het openen van een gratis betaalrekening?

En wat zijn de beste gratis betaalrekeningen? De antwoorden op deze vragen vind je in dit uitgebreide artikel.

De beste gratis bankrekeningen vergeleken

Heb je de wens om een gratis bankrekening te openen? Dat is een logische wens, maar een wens die niet altijd in vervulling kan gaan.

Stel je bijvoorbeeld bepaalde eisen aan je nieuwe betaalrekening? Dan is de kans klein dat dit samengaat met een bankrekening die volledig gratis is.

Dit kun je echter maar op één manier achterhalen: door de gratis betaalrekeningen goed te bekijken. Hier helpen wij je graag een flink handje bij.

Wij zijn namelijk alvast op zoek gegaan naar de beste gratis bankrekeningen van dit moment. Aan de hand van ons onderzoek zijn wij uiteindelijk bij onderstaande 5 bankrekeningen uitgekomen.

1. Wise

Wise-Mastercard-debit-card-nederland

Uit ons onderzoek is Wise als beste aanbieder van gratis betaalrekeningen naar voren gekomen. Dit heeft met de betrouwbaarheid van de digitale bank te maken, maar ook met de vele mogelijkheden.

Zo ben je bij Wise in staat om in meer dan 50 valuta’s te betalen. Of ontvang je ook regelmatig buitenlandse betalingen?

Dan kun je deze betalingen in meer dan 50 valuta’s ontvangen. Je bent bovendien in staat om automatische incasso’s in te stellen.

Wil je met andere valuta’s betalen? Dan moet je wel rekening houden met valutakosten. Mocht je gewoon met euro’s betalen, is deze rekening echt volledig gratis.

Met de betrouwbaarheid van Wise zit het wel goed. Deze digitale bank is wereldwijd actief, heeft inmiddels miljoenen klanten en heeft haar zaakjes prima op orde.

In combinatie met een gebrek aan kosten verdient Wise dan ook plek 1 in deze top 5.




2. N26

N26_debit-mastercard-nederland

Net zoals over Wise zijn wij ook over N26 erg te spreken. Bij deze Duitse bank kun je geheel gratis een bankrekening openen.

Dit doe je niet alleen gratis, maar ook nog eens razendsnel. De ervaring leert dat je binnen 8 tot 15 minuten al een bankrekening bij N26 kunt openen.

Nadat je dit hebt gedaan, hoef je niet bang te zijn voor vaste kosten. De enige kosten waar je mee te maken kunt krijgen, zijn kosten voor het opnemen van contant geld.

Of wil je graag een fysieke betaalpas ontvangen? Dan moet je ook met een paar euro aan kosten rekening houden.

Verder is deze digitale bank volledig gratis. Je kunt bovendien meerdere betaalpassen ontvangen, waaronder een Maestrokaart en prepaid Mastercard.

Bijkomend voordeel: deze bank is officieel geregistreerd. Dit betekent dat je tegoeden tot 100.000 euro door het depositogarantiestelsel gedekt zijn.




3. Openbank

Een gratis betaalrekening openen doe je ook bij Openbank. Deze bank omschrijft zichzelf als de grootste digitale bank van Europa. Een stelling die wij kunnen onderstrepen, aangezien Openbank in heel Europa miljoenen klanten heeft zitten.

Dat zoveel mensen voor Openbank kiezen, heeft met de kosten te maken. Je kunt namelijk voor 0,0 euro een bankrekening bij Openbank openen. Als je eenmaal gebruik van deze rekening maakt, hoef je ook niet bang te zijn voor bijkomende kosten.

Bovendien is het mogelijk om bij Openbank middels je mobiel te betalen. Mocht je ergens niet helemaal uitkomen, is het fijn dat Openbank Nederlandse ondersteuning aanbiedt.

Bovendien ben je, net zoals bij bovenstaande digitale banken, van de gewenste veiligheid en betrouwbaarheid verzekerd.




4. Revolut

Revolut-Card-debit-card-nederland

Een andere bank die gratis betaalrekeningen aanbiedt, is Revolut. Net zoals over bovenstaande varianten zijn wij ook over Revolut erg te spreken.

Dit is op zich vrij opvallend, aangezien deze bank pas sinds 2015 bestaat. Sinds dat moment heeft Revolut in ieder geval miljoenen klanten aan weten te trekken.

Belangrijk voordeel: sinds 2022 valt Revolut onder het depositogarantiestelsel. Dit houdt in dat je tegoeden tot 100.000 euro gedekt zijn.

Overigens komt deze bank van origine uit Litouwen. Vanuit dat land richt Revolut zich echter op inwoners uit de gehele Europese Unie.

Bij Revolut hoef je niet bang te zijn voor kosten. Het is gratis om een betaalrekening aan te maken, waarna je ook gratis gebruik maakt van deze rekening.

Wil je regelmatig contant geld opnemen? Bij Revolut is dit mogelijk tot een maximum bedrag van 200 euro per maand. Als je meer geld pint, betaal je wel kosten.




5. Monese

Deze top 5 sluiten we graag af met de Britse bank Monese. Deze bank is van origine afkomstig uit Engeland, maar richt zich inmiddels op de gehele Europese Unie.

Dit blijkt onder meer uit de verschillende accounts die je aan kunt maken. Je kunt een account voor de pond aanmaken, maar ook een account voor de euro.

Kies je voor een betaalrekening bij Monese? Dan hoef je niet bang te zijn voor bijkomende kosten. Het aanmaken van de rekening is gratis, net zoals het uitvoeren van transacties. Alleen als je in andere valuta wilt betalen, krijg je met bijkomende kosten te maken.

De mobiele app van Monese vinden wij één van de grootste voordelen. Met deze app heb je continu inzicht in je financiële situatie. Bovendien kun je bij Monese ook middels Google Pay of Apple Pay je betalingen verrichten. Gemak dient de mens!




Wat zijn de voordelen van een gratis bankrekening?

  • Geen kosten. Als je bij één van de reguliere banken in ons land een betaalrekening opent, moet je met de nodige tientjes per jaar aan kosten rekening houden. Zeker in de afgelopen jaren zijn deze kosten hard gestegen. Mede daardoor is het erg interessant om bij een digitale bank een gratis bankrekening aan te maken. 
  • Je kunt het meeste online regelen. Kies je voor een betaalrekeningen bij één van bovengenoemde banken? Dan kun je er vrij zeker van zijn dat je de meeste zaken online kunt regelen. Dit is onder meer te danken aan het feit dat je van deze banken de bijbehorende app kunt downloaden. Middels deze app kun je zelfs mobiel internetbankieren.
  • Veel betaalmogelijkheden. Wil je per sé een gratis bankrekening met iDeal? Dan zou je wellicht verwachten dat dit niet bestaat, maar niks is minder waar. Wise biedt namelijk sinds enige tijd ondersteuning voor iDeal aan. Uit alleen al dit voorbeeld blijkt dat je bij een gratis betaalrekening van veel betaalmogelijkheden verzekerd bent.

Is een gratis bankrekening hierdoor voor iedereen geschikt? Nee, dat is niet zozeer het geval. Als je bijvoorbeeld vaak van je bankrekening gebruik maakt, is een betaalde bankrekening mogelijk verstandiger. Hoe dat zit, bespreken we graag hieronder.

Wat zijn de nadelen van een gratis bankrekening?

  • Geen aanvullende producten of diensten. Als je voor een gratis bankrekening kiest, kun je in principe geen gebruik van aanvullende producten of diensten maken. Zo is het bij weinig digitale banken mogelijk om ook een gratis spaarrekening aan te maken.
  • Andere vorm van ondersteuning. Kies je voor een betaalde bankrekening? Dan ben je in principe van een prima Nederlandstalige ondersteuning verzekerd. Als je voor een gratis bankrekening kiest, heb je die zekerheid niet.
  • Het zijn vaak buitenlandse banken. Een ander punt van aandacht is dat de gratis bankrekening door veelal buitenlandse banken aangeboden worden. In hoeverre je dit een probleem vindt, is uiteraard aan jou om te bepalen.

Hoe vind je de beste gratis betaalrekening?

Wil je niks anders dan een gratis betaalrekening hebben? Dan kun je niet om bovenstaande 5 banken heen. Deze digitale banken zijn allemaal in staat om jou een gratis betaalrekening aan te bieden.

Maar, wat is nou voor jou de beste gratis bankrekening? Om dat te bepalen, zijn er meerdere zaken waar je even goed op moet letten. De belangrijkste aandachtspunten bespreken we hieronder.

Soort bank

Ten eerste is het belangrijk om goed naar het soort bank te kijken. Als je een betaalrekening gratis kunt openen, gaat het in 99% van de gevallen in ieder geval om een digitale bank. Dit betekent dat de bank geen fysieke kantoren en dergelijke heeft.

Ten tweede is het zaak om naar het land van inschrijving te kijken. Daarbij moet je niet zozeer naar het land zelf kijken, maar voornamelijk naar het depositogarantiestelsel. Ons advies is om alléén voor banken te kiezen die onder het depositogarantiestelsel vallen.

Ten derde heb je nog met je persoonlijke voorkeuren te maken. Wat verwacht je bijvoorbeeld van een bank waarbij jij een betaalrekening opent?

Wil je wellicht alleen bij een duurzame bank een betaalrekening openen? Dit is een afweging die je voor jezelf moet maken.

Mogelijkheden & functionaliteiten

Ten tweede is het erg belangrijk om naar de mogelijkheden te kijken. Kun je bijvoorbeeld in meerdere valuta’s transacties uitvoeren? Of is het alleen mogelijk om transacties in euro’s uit te voeren?

Let hierbij ook heel goed op de betaalmethoden. In een ideale wereld kies je voor een gratis bankrekening met iDeal, maar daar bestaan er weinig van.

Op het moment van schrijven zijn er eigenlijk slechts een handjevol digitale banken die iDeal ondersteuning biedt; Wise, N26 en Revolut zijn hier voorbeelden van.

Het is ook zaak om goed naar de functionaliteiten te kijken. Wat kun je precies met de betaalrekening die je bij de digitale bank opent? Kun je hier bijvoorbeeld ook op sparen? En krijg je mogelijk rente als je een bepaald saldo op je rekening hebt staan?

Let goed op de functionaliteiten zelf, maar ook op de infrastructuur. Kun je bijvoorbeeld bij de digitale bank inloggen en vervolgens online je bankzaken regelen? Of heb je ook de mogelijkheid om via een app te internetbankieren?

Exacte kosten

Ten derde is het verstandig om goed naar de exacte kosten te kijken.

Je moet ook bij de digitale banken namelijk met twee soorten kosten rekening houden:

  • Vaste kosten: dit zijn de kosten die door bovenstaande banken sowieso niet gerekend worden. Je kunt hierdoor gratis een bankrekening openen.
  • Variabele kosten: wel moet je bij sommige van bovenstaande banken met variabele kosten rekening houden. Dit zijn bijvoorbeeld transactiekosten of commissiekosten voor betalingen in andere valuta. 

Rekent een digitale bank nou veel variabele kosten? Dan is er uiteraard geen sprake meer van een gratis betaalrekening. Maar, het openen van de betaalrekening is wel gratis geweest. Als je dit bij een normale bank wilt doen, moet je hier vaak al een flink bedrag aan uitgeven.

Betrouwbaarheid

Ten vierde moet je heel scherp op de betrouwbaarheid zijn.

Wij raden je het volgende aan:

  • Open alleen bij bovenstaande digitale banken een betaalrekening. Deze banken hebben inmiddels hun sporen wel verdiend. Dat komt onder meer doordat zij bewezen hebben uiterst betrouwbaar te zijn.
  • Let goed op de veiligheid. Voordat je je gratis bankrekening opent, moet je even goed naar de veiligheid kijken. Is het veilig om bij de betreffende digitale bank een account te openen? En ben je in de toekomst ook van een bepaalde  mate van veiligheid verzekerd? Dat is alles wat je wilt.

Klantenservice

Tot slot kan het geen kwaad om goed naar de klantenservice te kijken. Kun je contact opnemen met de digitale bank? Zo ja, hoe kun je dit doen?

En is het mogelijk om ‘gewoon’ in het Nederlands te communiceren? Wij hebben opgemerkt dat lang niet alle digitale banken Nederlandse ondersteuning aanbieden.






Misschien ook interessant:


Categorieën: Computer