FPV racing drone: Bekijk de Top 6 beste snelle race drones!

Last updated by Joni on

FPV racing drone

Heb je ooit van drone racing gehoord? Jazeker, het is een echte sport. De laatste jaren worden drones steeds vaker gebruikt als snelheidsduivels bij grote en kleine dronewedstrijden. 

Om goed te kunnen racen heb je een speciale drone nodig die hier geschikt voor is. Een race drone bezit namelijk over specifieke elementen die een normale drone niet per se heeft.

Maar welke race drone is het beste? 

Wij leggen je uit wat drone racing precies is en wat de beste FPV drones van dit moment zijn.

Veel vliegplezier!

Wat is drone racing?

Drone Racing

De sport drone racing is ontstaan in 2011. Sindsdien zijn er vele wedstrijden gehouden over de hele wereld.

Zoals bij iedere competitieve sport is het idee dat de snelste speeddrone wint. Bij grote evenementen worden de livestreams van de drones uitgezonden op grote schermen, zodat toeschouwers kunnen kijken en meegenieten. 

FPV drone

De drones die worden gebruikt bij een drone race zijn altijd FPV drones. FPV staat voor ‘first person view’. Dit betekent dat de dronebestuurder precies ziet wat de drone ziet. In eerste persoon dus. 

Speciale dronebril

Drone bestuurders dragen tijdens een drone race een speciale FPV bril. De bril is direct verbonden met de camera van de vliegende drone.

De camera verstuurt een livestream van de drone naar de headset, naar de drone bril. Dit maakt het mogelijk voor de dronevlieger om door de ‘ogen’ van de drone te kijken.

Zo lijkt het net alsof je zelf aan het vliegen bent. 

Hoe snel gaat een race drone?

Er worden drone races gehouden voor drones die tot wel 200 km/uur kunnen vliegen. Maar ook voor drones tot 40 km/uur zijn er wedstrijden te vinden. 

Relatief nieuwe sport 

Als je niet weet dat drone racing een ding is, zul je het niet snel voorbij zien komen. De sport is namelijk nog relatief onbekend. 

We vermoeden dat daar binnenkort verandering in komt. 

Dankzij allerlei nieuwe technologieën is drone racing namelijk een innovatieve, bijzondere en spannende sport, waarbij je bovendien kunt meegenieten van de mooiste beelden. Dat vinden veel mensen interessant. 

Drone race wedstrijden in Nederland

De sport drone racing is ondergebracht bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart (KNVvL).

Voordat je aan een echte drone wedstrijd in Nederland meedoet, word je aangeraden om ervaring op te doen in een race simulator. Heb je eenmaal genoeg behendigheid en ervaring, dan kun je je aanmelden voor een officiële wedstrijd. 

Ben je uiteindelijk erg goed in drone racen? Dan kun je meedoen aan allerlei kampioenschappen. Zo is er een NK, een WK en zijn er veel grote wedstrijden over de hele wereld te vinden!

De beste FPV drones op een rijtje

1. DJI FPV combo

DJI FPV Combo Drone

Één van de beste FPV drones van dit moment is de DJI FPV drone. 

Tot 140 km/uur

Deze race drone met bril haalt snelheden van maar liefst 140 km/uur. Een echte racedrone dus. 

4K beelden

Eenmaal in de lucht maak je in 4K kwaliteit met 60fps de meest indrukwekkende foto’s en video’s. De 12 megapixel camera met een beeldveld van 150 graden maakt dat je helemaal opgaat in het moment. 

Ook handig: is het donker, of schijnt er een felle ochtendzon? Dankzij een instelbare ISO waarde blijft de kwaliteit van de beelden van hoog niveau. 

Stabiliteit en veiligheid

Hoe dynamisch je bewegingen ook zijn, de beelden blijven stabiel. Dit dankzij de RockSteady EIS-technologie. Wel zo handig als je tijdens de wedstrijd langs allemaal obstakels moet vliegen!

Naast stabiliteit is veiligheid natuurlijk belangrijk. Handmatig FPV vliegen kan spannend zijn. Daarom heeft DJI FPV een noodrem- en hoverfunctie. 

Meegeleverde FPV bril

Door de meegeleverde FPV bril kijk je direct mee met wat jouw drone ziet. 

De bril bestaat uit 2 schermen van 2 inch met een resolutie van 1440 x 810p. Samen met de verversingssnelheid van 144Hz heb je scherpe en vloeiende beelden. 

De live view modus beschikt over een stand met hoge kwaliteit, waarbij de latentie lager is dan 40ms. Dit zorgt voor weinig vertraging in de communicatie tussen de drone en jouw DJI Goggles V2. 




2. Holy Stone HS720E

Holy Stone HS720E 4K EIS FPV Drone

De Holy Stone drone is een race drone van 495 gram met een maximale vliegtijd van 23 minuten per accu. 

Let op: een FPV bril zit niet bij de Holy Stone drone inbegrepen. Die moet je er nog zelf bij kopen. 

Rechte en scherpe beelden

De FPV drone bevat een 4K camera met beeldstabilisator. Zo blijven de beelden recht en scherp, ook als het waait.

Tot 500 meter racen

Je kunt de drone controleren tot wel 1 kilometer afstand. De afstand waarop de drone live video geeft is 500 meter. Tot 500 meter kun je dus met de drone racen. 

Lagere maximumsnelheid

De maximale snelheid is 40 km/uur. Dit is bijvoorbeeld minder dan sommige drones die wel tot 120 km/uur kunnen vliegen. Deze drone is dan ook geschikt voor wie wil racen met drones in dezelfde snelheidscategorie. 

Handige vliegmodi

De speeddrone beschikt over verschillende vliegmodi, zoals return-to-home en een noodstop. Beide zijn handige functies voor tijdens het racen. Als de wedstrijd afgelopen is komt je drone in één keer bij je terug. 

En als er tussendoor iets gebeurd, kun je meteen een noodstop maken. 




3. MJX Bugs 7

MJX Bugs 7 FPV Drone

Nog een drone die je kunt gebruiken om mee te racen is de MJX Bugs 7. Hoewel ook deze drone niet harder gaat dan 40 km/uur, kun je er aardig wat afstanden mee afleggen. 

Livebeelden op je telefoon

De race drone beschikt over een 4K camera. Ook livebeelden bekijk je. Dat doe je op je telefoon. 

Wil je de ultieme race beleving meemaken? Dan raden we je aan een FPV bril aan te schaffen waarin je jouw telefoon kunt bevestigen.

Aanpassen camerahoek

Je kunt de camerahoek aanpassen. Dankzij de groothoeklens kun je elk detail in een grote hoek en schoonheid bekijken als je met de drone door het landschap raast. 

Slechts 249 gram

Voordeel: de Bugs 7 weegt slechts 249 gram, waardoor je geen speciale dronecursus hoeft te doen. 

Wel raden we je aan om niet mee te doen met wedstrijden waar drones boven de 250 gram zijn toegestaan. Die zijn waarschijnlijk sneller en zijn simpelweg van een ander kaliber. 




4. Emax Tinyhawk FPV

Emax Tinyhawk FPV Drone

De ultieme mini race drone voor beginners is de Emax Tinyhawk FPV indoor. 

De naam zegt het al, het is een speeddrone voor indoor racing. In de woonkamer om te oefenen, en in een loods om te racen!

Makkelijk mee te vliegen

De race drone met bril is super stevig, snel en veilig. Hij is heel makkelijk te vliegen. Maar let op: voor iemand die nog nooit een race drone heeft gevolgen kan hij met 56 km/uur best krachtig zijn. 

De mini race drone is super licht en weegt niet meer dan 42 gram, wat inclusief batterij is. 

Inclusief VR bril

Bij aanschaf van de drone krijg je er een Tinyhawk Virtual Reality bril bij. Als je deze opzet lijkt het net alsof je piloot bent van de drone en door de kamer vliegt!

Miniatuur racing

De Emax Tinyhawk is zo groot als de palm van je hand. Het is de ideale mini race drone voor miniatuur racing. 




5. Parrot Jumping Race Drone

Parrot MiniDrones Jumping Race

Dit is een bijzondere race drone. Het is een unieke drone tot 14 km/uur, zowel geschikt voor indoor als outdoor. 

Race drone voor op de weg

Zoals de naam al doet vermoeden, is het geen drone waarmee je in de lucht vliegt. Het is een kleine drone waarmee je over het asfalt zoeft. 

De speeddrone kan een 360 graden spin maken, en je hebt video streaming waardoor het lijkt alsof je in de drone zit. 

Jumps tot 75 cm hoog

Met de Parrot Jumping Race drone kun je draaien, springen en rollen. Je maakt jumps tot 75 cm hoog. Ook kun je er foto’s mee maken. 

Connectie tot 50 meter

Je kunt de snelle drone tot 50 meter bedienen. Ideaal voor een race op een grote lege parkeerplaats, of een industrieterrein. Let op: er zit geen GPS in de drone. Zorg er dus voor dat de race drone in het zicht blijft.

De batterij gaat 20 minuten mee. 

Let the games begin!




6. Luxwallet Skyline Eagle

LUXWALLET Skyline Eagle FPV Drone

De Luxwallet skyline Eagle is de perfecte race drone voor races tot 40 km/uur. 

4K camera

De FPV drone heeft een echte 4K camera voor de mooiste video’s. Zo kun je dus tijdens het racen je beelden opnemen en later terugkijken.

Lichtgewicht, maar krachtig

De romp van de speeddrone is gemaakt van sterke technische kunststof. Verder is de drone lichtgewicht en duurzaam. De drone is gemaakt om tegen een val te kunnen. 

De drone heeft een borstelloze motor. Hierdoor is de drone stil maar krachtig. 

Stabiel zweven

Dankzij de multisensor kan de skyline eagle drone stabiel positioneren in verschillende omgevingen.

De drone kan zowel binnen als buiten zeer stabiel zweven. Daarnaast is hij geschikt om te racen in de lucht tot windsterkte 5. 

Tot 1000 meter vliegen

Nog een pluspunt: de snelle drone kan van 600 tot 1000 meter vliegen!

Die uiteindelijke afstand is afhankelijk van objecten die de drone in de omgeving tegenkomt. Houdt daar dus rekening mee bij het bepalen van het raceparcour.

 Je hoeft je geen zorgen te maken dat je de drone tijdens het vliegen verliest, want bij lage batterij vliegt de drone automatisch terug. 

Wel natuurlijk goed opletten dat de batterij volledig is opgeladen!




Waar moet je op letten bij een racing drone kopen?

Wil je een race drone kopen? Dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. 

Regelgeving

Wat is de regelgeving bij drones onder de 250 gram, en boven de 250 gram? Hoe moet je de drone laten registreren? 

Het is belangrijk om je allereerst te verdiepen in de regelgeving omtrent drones. Niet alleen voor het racen, maar regelgeving over drones an sich

Snelheid

Over het algemeen halen de drones die worden gebruikt voor dronewedstrijden soms wel zo’n 100 tot 200 km/uur. 

Maar je kunt natuurlijk ook meedoen aan drone races waarbij die snelheid wat minder is. Het is namelijk niet zo makkelijk om drones te vinden die meer dan 150 km/uur halen. Of je moet er veel geld voor over hebben. 

Ook kun je er voor kiezen je drone ‘op te voeren’. We raden je aan dit nooit alleen te doen, maar om altijd iemand in te schakelen die daar verstand van heeft.

Ook willen we natuurlijk benadrukken dat aan het opvoeren van je drone risico’s verbonden zitten, waaronder de vraag of het legaal is.

Bereidheid om te investeren

Drone racing is niet zomaar een sport die je even uitprobeert. 

Het vraagt een flinke investering in geld in het kopen van een kant-en-klare racedrone, of in tijd bij het ombouwen van je drone. Je moet immers een speciale een FPV drone hebben, idealiter met VR bril

Daarnaast moet de professionele drone over andere features beschikken. Het is bijvoorbeeld handig om een race drone met volgfunctie aan te schaffen. En obstakeldetectie.

Wel of geen FPV bril?

FPV bril drone racing

Niet alle FPV drones komen met een FPV bril. Die heb je dan ook niet per se nodig, maar het geeft wel een extra dimensie. Als je echt helemaal voor het drone racen wil gaan, past een bril naar wel bij. 

Dankzij een FPV of VR bril wordt de first person view beleving nog echter. Je hebt helemaal het idee alsof je aan het vliegen bent. 

Gelukkig kun je zo’n bril vaak los kopen en je smartphone hierin bevestigen. 

Kun je je eigen race drone bouwen?

Ja. De speeddrones die worden gebruikt voor drone racen worden vaak zelf gemaakt uit losse onderdelen. Dit is dan ook onderdeel van de hobby: het knutselen aan de race drone.

Ga je zelf een race drone bouwen? Let er dan op dat je geen onderdelen vergeet. Een racedrone bestaat uit:

  • Een frame
  • 4 motoren
  • ESC aansturing voor motoren (electronic speed control)
  • Flight controller chip
  • 4 propellors
  • Camera
  • Montagemateriaal en bedrading
  • Lipo accu en oplader 
  • Zenderbesturing en ontvanger

Is racen met een FPV drone legaal?

Ja. Zolang jij en/of de organisatie waarmee je gaat racen zich aan de regels houden omtrent racen en vliegen met een geschikte FPV drone, is het legaal. Vaak zijn organisaties op de hoogte van wat wel en niet is toegestaan.

We raden je dan ook aan om niet zomaar een race te organiseren, onofficieel, maar om echt op zoek te gaan naar professionele organisaties en wedstrijden. 

Tot slot

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen met het maken van een keuze voor jouw ideale race drone. 

Ook hopen we dat het lezen van dit artikel informatief was. En dat je nu nog beter op de hoogte bent van wat drone racing nu eigenlijk inhoudt. 

Het is een prachtige, innovatieve sport die ongetwijfeld nog veel harten gaat veroveren.






Meer drones:


Categorieën: Foto & Video

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *