Racestuur PC: Beste gaming sturen voor achter je computer

Last updated by Simon on

Beste_PC_racestuur

Waan je je graag als Max Verstappen, Lando Norris of Lewis Hamilton? Als je het beste racestuur voor je PC koopt, kun je achter je computer over de tofste circuits scheuren.

Dankzij het stuur geniet je van een realistisch gevoel; het is net alsof je in de Red Bull RB 16 van Max Verstappen zit.

Maar, een race stuur is méér dan alleen een Formule 1 stuur. Met een race stuur zijn games als Gran Turismo en Forza Horizon een heel stuk leuker.

Om van dit plezier te kunnen genieten, zou je wel voor één van de beste racestuurtjes voor de PC moeten gaan. In dit artikel vind je onze persoonlijke ervaringen!

Vergelijk de beste PC racesturen

Dat je dit artikel aan het lezen bent, geeft aan dat je een game stuur voor je PC wilt kopen. Een terechte vraag daarbij is wat nou het beste gaming stuur voor je PC is.

Om een antwoord op deze vraag te kunnen geven, moet je vooral weten waar je naar op zoek bent.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een los PC racestuur met pedalen? Ben je op zoek naar een F1 game stuur? Ben je op zoek naar een F1 stuur met pedalen voor je PC? Of ben je op zoek naar een heus game stuur met schakelpook?

Dit zijn enkele van de vele racesturen waar je tussen kunt kiezen.

Graag helpen wij je een flink handje met de zoektocht naar het beste racestuur voor je PC. Daarvoor zijn wij op zoek gegaan naar het beste PC racestuur per categorie.

In onderstaande reviews vind je al onze bevindingen.

1. Beste PC racestuur met pedalen – Hori Apex Draadloos Racestuur

hori_apex_Racestuur_PC

Gaat je voorkeur uit naar een PC racestuur met pedalen? Dan raden wij je dit Hori Apex Draadloze Racestuur aan. Dit racestuur heeft het logo van PlayStation, maar je kunt het racestuur ook op een computer gebruiken.

Belangrijk voordeel is dat dit stuur volledig draadloos werkt. Nadat je de accu van dit racestuur opgeladen hebt, kun je hier pakweg 15 uur lang van genieten. Nadien kun je de accu weer snel opladen.

Wat wij zelf erg mooi vinden, is de vormgeving van het stuur. Het stuur houdt lekker beet en beschikt over de nodige knoppen. Met deze knoppen kun je bijvoorbeeld de instellingen van je racegame instellen.

Voordat je het circuit op gaat, kun je zelf de gevoeligheid bepalen. Je hebt hierbij keuze uit 7 verschillende niveaus, waardoor je meer dan voldoende hebt om uit te kiezen. Nadat je de gewenste stand ingesteld hebt, geniet je nóg meer van het sturen.

Bij aanschaf krijg je niet alleen het PC racestuur geleverd, maar ook bijbehorende pedalen. Deze pedalen kun je ook naar wens instellen; per circuit is het mogelijk om de pedalen aan te passen.

Voor al dit moois hoef je niet de hoofdprijs te betalen. Bij onze partner Bol.com betaal je voor dit racestuur voor je PC slechts 109 euro. In onze ogen is dit dan ook het beste game stuur met pedalen mét een interessant prijskaartje.

Wel moet je even goed rekening houden met de pedalen. De pedalen glijden namelijk af en toe weg; zorg er daarom voor dat je de pedalen op een stroef oppervlakte neerzet.

Verder moet je rekening houden met een eventuele gaming headset. Het is namelijk niet mogelijk om deze gaming headset rechtstreeks op dit stuur voor je PC aan te sluiten.

👍 Voordelen:

 • Prima combinatie van stuur en pedalen
 • Rubberen grip (= erg aangenaam)
 • Racestuur is volledig draadloos
 • Keuze uit meerdere gevoeligheidsniveaus
 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding

👎 Nadelen:

 • Geen headsetaansluiting
 • Pedalen glijden wel eens weg
2. Beste luxe PC racestuur – Thrustmaster T300 RS GT

thrustmaster_t300_rsgt_racestuur_pc

Ben je op zoek naar een PC racestuur waar je echt alle kanten mee op kunt? Dan raden wij je de Thrustmaster T300 RS GT aan. Dit is naar onze mening het beste luxe PC racestuur én het beste veelzijdige PC racestuur.

Waar dit aan te danken is? Dit is onder meer te danken aan de pedalen. In veel gevallen krijg je slechts 2 pedalen (gas en rem) geleverd, maar bij dit racestuur krijg je een 3-delig pedalen set geleverd.

Het gaat hierbij om een koppelings-, gas- en rempedaal. Hiermee geef je een extra dimensie aan het racen op je computer.

Bij dit stuur vielen de schakelflippers ons direct op. Aan beide kanten zitten flippers bevestigd, waarmee je kunt schakelen. Deze flippers zijn van 100% metaal vervaardigd, zijn 13 centimeter hoog en voelen erg realistisch aan. Ook dit geeft het racen op je PC een extra boost.

Zoals je op de foto kunt zien, beschikt het stuur over de nodige knoppen. Met deze knoppen stel je het stuur naar wens in, terwijl deze knoppen ook voor een betere beleving zorgen. Max Verstappen heeft immers ook de nodige knoppen op zijn stuur zitten.

Als je één keer aan dit stuur draait, voel je een ongekende stuurnauwkeurigheid. Dit is te danken aan de unieke H.E.A.R.T HallEffect AccuRate Technology®.

Deze technologie zorgt voor een stuurnauwkeurigheid van maar liefst 16 bits. Weinig tot geen andere PC-racesturen gaan in de buurt van deze stuurnauwkeurigheid komen.

Bij dit racestuur hoef je met slechts één nadeel rekening te houden: het prijskaartje. Bij onze partner Bol.com betaal je voor dit racestuur namelijk 385 euro. Behoorlijk aan de prijs, maar je krijgt wel de beschikking over een subliem racestuur én unieke pedalen.

👍 Voordelen:

 • Pedalen set met 3 pedalen
 • Indrukwekkende stuurnauwkeurigheid
 • Ligt heerlijk in de hand
 • Geheel naar wens in te stellen
 • Voor alle racegames geschikt
 • Uitmuntende kwaliteit

👎 Nadelen:

 • Vrij duur
3. Beste Logitech PC racestuur – Logitech G29 Driving Force

logitech_g29_beste_gaming_stuur

Binnen het aanbod van de PC racesturen is Logitech één van de beste merken. Heb je zelf al goede ervaringen met dit merk? Dan is het goed voor te stellen dat je per sé een Logitech PC racestuur wenst te hebben. Als dat het geval is, raden wij dit Logitech G29 Driving Force racestuur van harte aan. 

Dit racestuur ligt onwijs lekker in de hand en voelt erg realistisch aan. Het eerste is te danken aan het feit dat het racestuur met leder bekleed is. Het stuur valt hierdoor fijn in de hand. Het tweede is te danken aan de Force Feedback techniek.

Voor deze techniek zijn twee motoren en helische anti-backlash tandwielen aangebracht. Dankzij deze techniek behoud je de optimale controle en ervaar je een realistisch gevoel. Je voelt echt de auto en banden in elke bocht realistische bewegingen maken.

Tijdens het racen komen de vele knoppen op het stuur prima van pas. Via de knoppen kun je onder meer schakelen en instellingen bepalen. Op het stuur zijn overigens ook LED-lampjes te vinden; deze lampen geven het perfecte schakelmoment aan.

Uiteraard ben je van een sublieme kwaliteit verzekerd. Logitech heeft de juiste materialen gebruikt, waaronder stalen kogellagers. Niet alleen het stuur is van een geweldige kwaliteit, maar ook de pedalen. Dit betreft ook nog eens een pedalen set met drie pedalen; met koppeling dus!

Tot slot willen we het rempedaal nog even benoemen; dit betreft een niet-lineair rempedaal. Veel rempedalen zijn wel lineair, waardoor het remgevoel niet al te realistisch is. Bij dít racestuur met pedalen ervaar je juist wel het gewenste realisme. Al met al is dit een geweldig stuurwiel voor de PC van Logitech.

👍 Voordelen:

 • Met leder bekleed stuurwiel
 • Driedelige pedalen set
 • Niet-lineair rempedaal
 • Erg realistisch
 • Fijn te bedienen via de knoppen
 • Prima kwaliteit

👎 Nadelen:

 • Relatief duur
4. Beste PC stuur met pedalen en pook – Thrustmaster T300 RS GT + TH8A Shifter

thrustmaster_stuur_en_pedaal

Wil je van een zo’n realistisch mogelijk gevoel genieten achter je PC? Dan is het aan te raden om te kiezen voor deze set van Thrustmaster. Bij deze set geniet je van een realistisch stuur, uitgebreid pedalen set (met koppeling) en pook. Dit is volgens ons met afstand het beste PC stuur met pedalen en pook.

Heb je de bovenstaande reviews doorgenomen? Dan heb je al kennis kunnen maken met dit racestuur. Dit racestuur hebben wij namelijk eerder al uitgeroepen tot beste luxe PC racestuur. Dat is onder meer aan de volgende eigenschappen te danken:

 • Inclusief schakelflippers achter het stuur
 • Fijne en veelzijdige bediening dankzij de vele knoppen
 • H.E.A.R.T HallEffect AccuRate Technology® voor ongekende stuurnauwkeurigheid

Indien je voor déze set kiest, krijg je een pook meegeleverd. Met dank aan deze pook maak je het racen nog realistischer.

Bijkomend voordeel is dat je deze pook op twee manieren in kunt stellen; als een H patroon met 8 versnellingen of door van de plusjes en minnetjes gebruik te maken. Met de plus en min kun je ook sequentieel schakelen.

Al met al is dit echt een geweldig game stuur met versnellingspook. Het stuur is geweldig, de pook doet zijn werk prima en de pedalen zijn ook subliem.

Je kunt de pedalen volledig naar wens verstellen, waardoor je het racen een stuk aangenamer maakt. Ondertussen geniet je dus ook van een ongekend realistisch gevoel.

👍 Voordelen:

 • Met een veelzijdige schakelpook
 • Onwijs realistisch en fijn stuur
 • Driedelige pedalen set
 • Uitmuntende kwaliteit
 • Geheel naar wens aan te passen

👎 Nadelen:

 • Pook is niet 100% compatibel met alle racegames
 • Vrij dure set
5. Beste F1 stuur voor de PC – Thrustmaster Ferrari F1 Wheel Add-On

thrustmaster_ferrari_f1_wheel_addon

Wil jij jezelf graag als de nieuwe Max Verstappen voelen? Dan is de aanschaf van dit toffe Ferrari F1 racestuur aan te raden. Het lastige is alleen dat dit geen volwaardig stuur is, maar dat dit een Add-On racestuur betreft.

Dit betekent dat je dit stuur op je huidige Thrustmaster racestuur aan moet sluiten. Als je nóg geen dergelijk stuur hebt, is het dus zaak om dat stuur eerst aan te schaffen.

Heb je een Thrustmaster stuur uit de T500, T300, TX Racing Wheel series? Dan kun je dit stuur makkelijk op dat stuur aansluiten. Nadat je dat gedaan hebt, heb je de beschikking over een prachtig F1 stuur.

Dit stuur is qua knoppen, vorm en realisme uniek. Zo moet je je handen op een unieke manier om het stuur heen klemmen. Met dank aan de vele knoppen heb je écht het idee dat je in een F1 auto zit.

Wel moet je even goed met het kostenplaatje rekening houden. Voor dit stuur betaal je een bedrag van ongeveer 175 euro. Dat bedrag komt bovenop het bedrag dat je reeds aan het Thrustmaster stuur uitgegeven hebt.

Bovendien moet het stuur van Thrustmaster uit één van bovenstaande series zijn. Mocht dat niet het geval zijn, kun je geen gebrek van dit stuur maken.

👍 Voordelen:

 • Replica van een F1 stuur
 • Voelt bijzonder realistisch aan
 • Beschikt over veel knoppen
 • Uitgebracht onder officiële licentie van F1

👎 Nadelen:

 • Alleen compatibel met een stuur uit de T500, T300, TX Racing Wheel series
6. Beste PC racestuur met standaard – Thrustmaster T248 + Next Level Racing Wheel Stand LITE

wheelstand_lite_gallery_5

Tot slot willen wij je kennis laten maken met het beste PC racestuur met standaard. Door het PC racestuur op een standaard neer te zetten, ervaar je een nog realistischer gevoel.

Bovendien kun je deze standaard naar wens aanpassen, waardoor je een ergonomische zithouding aanneemt. Wat ons betreft kies je in dat geval het beste voor deze set van Thrustmaster.

In deze set is een handige standaard te vinden. Deze standaard kun je in hoogte verstellen, waardoor je de gewenste zithouding aanneemt.

Dat is overigens ook te danken aan de verstelbaarheid van de pedalen. Nadat je met veel plezier je favoriete racegame gespeeld hebt, berg je dit standaard overigens makkelijk op.

Ook over het Thrustmaster racestuur zijn wij te spreken. Dit stuur voelt realistisch aan, beschikt over de Force Feedback functie en beschikt over een duidelijk display. Op dit display kun je meer dan 20 waarden weer laten geven.

Uiteraard krijg je bij deze set ook nog pedalen meegeleverd. Het gaat hierbij om een realistisch en kwalitatief pedalen set met 3 pedalen, inclusief een koppelingspedaal dus.

👍 Voordelen:

 • Geheel naar wens te verstellen dankzij het standaard
 • Racestuur met Force Feedback
 • Driedelige pedalen set
 • Racestuur beschikt over een display
 • 25 knoppen op het racestuur

👎 Nadelen:

 • Geen goedkope set
Racestuur voor PC kopen: Belangrijke aandachtspunten

Welke van deze racesturen spreekt jou het meeste aan? Grote kans dat je het lastig vindt om op deze vraag een antwoord te geven. Graag helpen wij je hier daarom een handje bij.

In onderstaande koopgids bespreken we alle belangrijke vergelijkingscriteria!

Soort racestuur

Ten eerste zou je goed naar het soort racestuur moeten kijken:

 • Racestuur met pedalen
 • Racestuur met pedalen en versnellingspook
 • Racestuur met pedalen en standaard
 • F1 racestuur

Stuur

Wij adviseren je om heel goed naar het racestuur zelf te kijken. De belangrijkste aandachtspunten zetten we op een rijtje:

 • Stuurnauwkeurigheid: hoe nauwkeurig reageert het stuur op de bewegingen die je maakt? Dat is één van de belangrijkste criteria.
 • Bediening: ga goed na op welke manier je het stuur kunt bedienen. Wij geven de voorkeur aan een racestuur met de nodige knoppen.
 • Realisme: ga goed na van welke technologieën het racestuur gebruik maakt. Des te beter deze technologieën zijn, des te realistischer het stuurwiel aanvoelt. Dit gaat hand in hand met de stuurnauwkeurigheid.
 • Draaihoek: ga goed na wat de draaihoek is. De eenvoudige stuurtjes hebben een draaihoek van 180 graden, terwijl de meest realistische stuurtjes een draaihoek van wel 1080 graden hebben.

Pedalen

Wij geven zelf de voorkeur aan een 3-voudige pedalen set. Dit betekent dat je een gas-, rem- en koppelingspedaal tot je beschikking hebt. Mocht je liever niet willen koppelen, kun je beter voor een 2-voudige pedalen set kiezen.

Pook

Gaat je voorkeur uit naar een zo’n realistisch mogelijke beleving? Dan raden we je aan om voor een stuur inclusief pook te kiezen. Let goed op het soort pook en op de manier hoe je deze pook moet bedienen.

Plaatsing racestuur

Ook moet je goed kijken naar de plaatsing van het racestuur. Moet je het racestuur op je bureau neerzetten? Of kun je het racestuur op een standaard zetten? Met een standaard ben je in staat om de perfecte zithouding aan te nemen.

Verstelbaarheid

Racestuur_pc_verstellen

In een ideale wereld zou je het stuur en de pedalen naar wens moeten verstellen. Als je voor één van de beste racesturen voor de PC kiest, is dit gelukkig mogelijk.

Merk

Wij adviseren je om altijd voor een PC racestuur van een A-merk te kiezen. De merken Hori, Logitech en Thrustmaster leveren gewoonweg de beste sturen. Met name als je voorkeur naar Logitech en Thrustmaster uitgaat, heb je behoorlijk veel keuze.

Prijskaartje

Tot slot willen wij je op het prijskaartje van een racestuur wijzen. Zoals je in bovenstaande reviews hebt kunnen lezen, kan het prijskaartje behoorlijk fors zijn. Dat is zéker het geval als je voor een uitgebreide set kiest.

Wil je de kosten graag enigszins laag houden? Kies dan voor een simpeler racestuur met pedalen. Wel adviseren wij je om altijd voor een racestuur van de bovenstaande merken te kiezen. Deze merken leveren de gewenste kwaliteit.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Gaming

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *