TV voor aan de muur? Belangrijke Tips & Aandachtspunten!

Last updated by Simon on

Wil jij een tv aan je muur? Belangrijke aandachtspunten

Je woonkamer is een van de belangrijkste ruimtes van je huis, en een goede tv kan hier dan ook zeker niet in ontbreken.

Maar of je nu een van de nieuwste en duurste tv’s van het moment hebt, of een wat goedkoper en ouder model, de manier waarop hij in je woon- of slaapkamer staat is kenmerkend.

Vroeger waren we afhankelijk van een tv-meubel om onze grote, logge tv’s te kunnen dragen. Maar met de lichtere tv’s van tegenwoordig kun je er ook voor kiezen om deze aan de muur te hangen.

Maar waar moet je op letten als je een tv aan de muur gaat hangen? En kan ik het overal zomaar doen?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het ophangen van jouw tv aan de muur.

Waar let je op bij het kopen van een TV voor aan de muur?

Waar let je op?

We zijn erg ver gekomen op het gebied van onze woon- en slaapkamer decoraties. Waar we vroeger onze ruimtes per se moesten voorzien van een logge tv-kast of meubel kunnen we nu met relatief weinig ruimte een grote tv kwijt.

Dit komt onder andere doordat we niet alleen plattere, maar vooral ook lichtere tv’s hebben gekregen over de laatste jaren.

Maar toch zijn er een aantal factoren waar je wel degelijk rekening mee moet houden, als je een tv aan de muur wilt hangen. Gelukkig hebben wij het voor je uitgeplozen wat deze precies zijn, zodat jij onbezorgd jouw tv aan je muur kunt hangen.

Bepaal je muur

Hoewel de theorie misschien heel erg simpel lijkt, komt er toch wat meer bij kijken dat je zou denken. Zo moet je nagaan wat voor een soort muur je hebt.

Hoewel je in principe iedere tv aan iedere muur zou moeten kunnen hangen, zijn er verschillende muren die verschillende factoren hebben waar je rekening mee moet houden. Zo is de ene muur natuurlijk harder dan de ander, en brokkelt de ander weer makkelijker af.

Gelukkig zijn de meeste huizen vandaag de dag voorzien van een betonnen of stenen muur. Maar ook gipsmuren zijn vrij vaak aan de orde bij moderne huizen.

Het type muurbeugel

Zodra je weet wat voor een muur je hebt, kun je doorgaan met het uitzoeken van een geschikte muurbeugel. Het is dan ook verstandig om te bedenken wat voor een soort muurbeugel je wilt hebben voor je tv.

Muurbeugels komen namelijk in vier verschillende soorten varianten. Deze zijn:

  • Vast
  • Kantelbaar
  • Draaibaar
  • Draai- en kantelbaar

Vast

Een vaste muurbeugel is perfect voor mensen die de tv op een vaste plek willen hebben. Het gebruiken van een vaste muurbeugel zorgt ervoor dat je je tv vaak op een erg stijlvolle manier kunt ophangen aan de muur. Hierdoor wordt de tv een met het interieur.

Kantelbaar

Kantelbaar

Als je kiest voor een kantelbare muurbeugel dan heb je wat meer vrijheid in de beweging. Deze muurbeugel is geschikt als je de tv wat hoger aan de muur wilt hangen. Zo kun je de kijkhoek van de tv tot wel 15 graden verticaal kunt verstellen, waardoor je nog steeds een helder beeld hebt.

Draaibaar

Hoewel deze vaak verward wordt met de kantelbare muurbeugel is een draaibare muurbeugel toch net anders. Een draaibare muurbeugel kan namelijk niet verticaal, maar wel horizontaal versteld worden. Zo kun je de tv eenvoudig in de gewenste hoek draaien en afstellen zoals jij dat wilt.

Ook kun je vaak het toestel een stuk naar je toe trekken, waardoor je ook op een verdere afstand van de muur kunt zitten.

Draai- en kantelbaar

Tot slot hebben we nog de draai- en kantelbare muurbeugel. Deze brengt de voordelen van de kantelbare en draaibare muurbeugel en voegt deze samen. Hierdoor heb je volledige controle over hoe en wat je doet met de tv.

Belastbaar gewicht

Als je weet wat voor een soort beugel je wilt hebben, dan is het goed om ook te kijken naar het belastbare gewicht van de beugel. Je wilt namelijk niet dat de beugel afbreekt en van de muur af komt vallen!

Houdt rekening met de VESA maat

Je weet wat voor een beugel je wilt, je weet wat voor een muur je hebt en de beugel kan je tv aan. Tot slot is het dan nog cruciaal om te kijken naar de zogeheten VESA maat van je tv en van de beugel.

De VESA maat is een universele maat die gebruikt wordt om de horizontale en verticale afstand tussen de bevestigingspunten aan te duiden in millimeters. Het is dus heel erg belangrijk dat deze maten kloppen en overeenkomen tussen jouw tv en de muurbeugel.

Als je twijfelt over de VESA maat van je tv dan kun je deze vaak terug vinden in de handleiding van je toestel. Heb je deze niet meer? Dan kun je deze vaak ook erg makkelijk op internet achterhalen.

Welke muurbeugel is geschikt voor mij?

Welke muurbeugel is geschikt voor mij?

We kunnen ons goed voorstellen dat het af en toe een beetje overweldigend kan zijn, de hoeveelheid verschillende muurbeugels. Gelukkig zijn er verschillende merken die niet alleen betrouwbaar zijn, maar ook verrassend vriendelijk in prijs.

Zo heeft het merk Vogel bijvoorbeeld een erg grote selectie met verschillende soorten muurbeugels voor verschillende prijzen. Houdt er wel rekening mee dat bij muurbeugels over het algemeen de regel “goedkoop is duurkoop” geldt, dus schroom niet om een wat duurder model aan te schaffen.

Conclusie

Je tv aan de muur hangen heeft veel voordelen. Je bent niet meer afhankelijk van een grote, lompe tv-kast en het staat in veel gevallen ook nog mooi.

Zo kun je gemakkelijk een van de vier verschillende type muurbeugels kiezen en bepalen welke het beste bij jouw woonwensen past. Houdt wel rekening met het type muur dat je hebt en uiteraard de VESA maat!

Met de handvatten die we hierboven hebben samengesteld kun je binnen de kortste keren genieten van jouw perfect hangende tv!

Klik hieronder en bekijk de beste tv’s voor aan de muur van dit moment:


Relevante onderwerpen:


Categorieën: TV

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *